Temat:
PKPCARGO
Moderator:Do trzech razy sztuka
|
|
analize techniczna tez? Prosze sie nie kompromitowac. Kasuje pan tylko posty pro-wzrostowe. Zachowujecie sie jak dzieci, jak cos wam nie wychodzi.
Nie przedluzam subskrypcji.
Zegnam, nie musi Pan odpowiadac.
|
|
no dobra, widze ze 3 moje ostatnie posty zostaly usuniete bez slowa komentarza, wiec poki moderatorowi grajacemu w druga strone zlosc nie przejdzie daruje sobie postowanie tu.
Zycze Wam milego dnia.
|
|
na jesieni zlozenie roszczenia w sprawie decyzji weglowej.
Podala Pani Prezes ile kosztowalo przygotowanie weglarek ktore staly: 500MLN, nie podali innych strat bo sa w koncowce analizy ale podano ze roszczenie bedzie zlozone za koszty bezposrednie i posrednie.
Pokrycie na przetargu na 10360 wagonow jest kilkukrotne w/g Pani prezes wiec cena powinna byc ok takze.
|
|
Dix22, tylko zebysmy dobrze sie rozumieli. CARGOTOR dalej bedzie sprzedany, zostaje terminal Malaszewicze. To jest o godzinie 19:45 www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/tra...
|
|
|
|
1ketjoW napisał(a):Realista7201 napisał(a):DBCPL nie jest w dobrej formie finansowej. Chetnych nie bedzie za wielu. Ale problem z koncentracja ciagle jest aktualny.
Co do umowy w sprawie Cargotor, problem nie polega na samej formie transakcji, tylko tym ze nie bedzie mozna dokonywac inwestycji w Malaszewicze dopoki transakcja nie zostanie zatwierdzona. Tak wiec przypuszczam ze bedzie tu nacisk na przyspieszenie, bo inaczej te miliardy do Malaszewicz nie pojda. Formalnie nie moga, dopoki prawa do spolki nie przejda, bo sa obarczone ryzykiem prawnym (sedzia zatwierdzajacy moze nie zatwierdzic)
zobaczymy co bedzie.
Niemiecka spółka BD Cargo Polska jest w bardzo dobrej sytuacji finansowe tylko część zysków transferuje poprzez pożyczki od podmiotu powiązanego. Przypuszczam, że żadnego przyspieszenia nie będzie. Nie widzę powodu aby jeden rok miał decydować o być albo nie być tej inwestycji która przez tyle lat nie została zrealizowana. PLK zyskuje czas na zaplanowanie inwestycji i na pewno im się nie spieszy. Nie wiem skad ta pewnosc, zwlaszcza ze pisza ze im sie spieszy, co juz tu postowalem. Skad te informacje?
|
|
DBCPL nie jest w dobrej formie finansowej. Chetnych nie bedzie za wielu. Ale problem z koncentracja ciagle jest aktualny.
Co do umowy w sprawie Cargotor, problem nie polega na samej formie transakcji, tylko tym ze nie bedzie mozna dokonywac inwestycji w Malaszewicze dopoki transakcja nie zostanie zatwierdzona. Tak wiec przypuszczam ze bedzie tu nacisk na przyspieszenie, bo inaczej te miliardy do Malaszewicz nie pojda. Formalnie nie moga, dopoki prawa do spolki nie przejda, bo sa obarczone ryzykiem prawnym (sedzia zatwierdzajacy moze nie zatwierdzic)
zobaczymy co bedzie.
|
|
Dix22 napisał(a):Ministerstwo Infrastruktury widzi szanse na powrót pozycji PKP Cargo z roku 2015. No ciekawe - musieliby w jakiś sposób przepchnąć ekstra finansowanie dla Cargo. Jak zawsze my jako ulica dowiemy się na końcu. Cytat:W ocenie Malepszaka PKP Cargo może powrócić do pozycji z 2015 roku. - W dalszym ciągu jest to kolejowy przewoźnik towarowy numer 1, z największym parkiem taborowymi i zapleczem technicznym do jego utrzymania i naprawy. Bardzo liczę na nowy zarząd PKP Cargo, który rozumiejąc uwarunkowania biznesowe tego trudnego rynku, zaczyna mieć pierwsze małe sukcesy w przywracaniu świetności tego przewoźnika - stwierdził wiceszef MI. PAP BIZNES 16:38 https://stooq.pl/n/?f=1692688 Moze chca kupic DB Cargo PL i zintegrowac z PKPC? DBCPLMusi byc sprzedane, ale to raczej nie przeszlo by przez unijne przepisy koncentracyjne (firmy powyzej share 40% sa traktowane jako monopolisci)
|
|
Dzieki BG. Czlowiek sie cale zycie uczy :)
|
|
moze byc, ale spolka mowi o drugiej polowie 2026 roku, wiec o rok musieliby przesunac.
To by oznaczalo dla cargotoru przesuniecie rozpoczecia inwestycji o ponad rok lub dluzej. Wydaje mi sie, ze to nie przejdzie w rzadzie, bo nie jest w interesie strategicznym Polski, zwlaszcza ze bedzie potrzeba duzo dostaw z Chin pod rozbudowe UE i odbudowe UA.
Zobaczymy, jak beda kombinowac.
|
|
mechanizm ma ulatwic ten proces, przeczytaj prosze co jest u ustawie, troche jestem w biegu wiec nie mam czasu szukac znowu, ale projekt czytalem, wez ze strony sejmu lub gov.
Ale tu mamy inny punkt: Malaszewicze nie moga byc przejete do zatwierdzenia planu restrukturyzacyjnego, wiec ustawa przypuszczalnie wg moich domyslow jest pisana pod to przejecie. Bo PLK jedzie pelna predkoscia na przejecie, a wg ich samych nie mozna przejecia sfinalizowac przez zatwierdzeniem planu restrukturyzacji. Tu zdanie PLK z dzisiaj:
Polskie Linie Kolejowe uzyskały już zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) na przeprowadzenie transakcji. Wszystkie działania po stronie PLK SA przebiegają sprawnie i bez zbędnych opóźnień. Finalizacja przejęcia będzie możliwa po zatwierdzeniu planu restrukturyzacyjnego PKP Cargo S.A. przez sędziego komisarza, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa restrukturyzacyjnego – wyjaśnia Znajewska-Pawluk.
|
|
1ketjoW napisał(a):Realista7201 napisał(a):ty zakladasz a ja zapytalem spolki. Dam znac co odpowie. Lepsze jest robienie założeń gdy nie ma się dokładnych danych niż nie robienie nic. Zresztą z prezentacji za 1q25 można zrobić szacunek. Dobrze, że zapytałeś. Wątpię, aby spółka udzieliła Ci informacji, skoro nie zamieszcza tych danych w raportach finansowych. Tak czy siak na wielki rozwój intermodalu był nie liczył. Trzeba pamiętać o brakach infrastrukturalnych, które uniemożliwiają dynamiczny rozwój tego segmentu transportu kolejowego Spolka mi zazwyczaj odpowiada i to bardzo szybko. Wiedza ze jestem akcjonariuszem. Miales racje, a ja nie. Chca urosnac w przychodach 5 pp z 14% do 19%. Czyli 1 pp rocznie. "Dana do której odnosi się Pan w wiadomości dotyczy udziału intermodalu w przychodach Spółki i do 2031 r. w Planie Restrukturyzacyjnym faktycznie założony jest wzrost do 19%. Faktem również jest to, że aktualnie mamy 19% udziału intermodalu, ale w rynku. Są to dwie różne dane.
W zawartej przez nas informacji odnosimy się do udziału intermodalu w przychodach spółki do 2031 roku"
|
|
krewa napisał(a):A jesteś pewien, że nie będzie tak jak w przypadku poprzedniej nowelizacji? [quote]Do postępowań restrukturyzacyjnych wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe. [/quotn nie jestem pewien na 100%, ale przepis dotyczacy praw sedziego do zatwierdzania, jest osobnym podpunktem, wiec wydaje mi sie ze nie. To nie jest porada prawna. Swoja droga spytam sie swojego prawnika jak opublikuja calosc.
|
|
To jest bardzo wazne dla PKP Cargo. W zeszlym tygodniu senat przyjal nowelizacje ustawy Prawo Restrukturyzacyjne. Dla mnie najwazniejsze jest to: modyfikacja mechanizmu zatwierdzania układu wbrew sprzeciwowi grupy wierzycieli. Sad ma prawo zatwierdzic uklad mimo sprzeciwu. www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/...Dziekuje za uwage
|
|
ty zakladasz a ja zapytalem spolki. Dam znac co odpowie.
|
|
chodzi o wzrost o 19 punktow procentowych w porftelu. Zrobili ten sam blad co ty niedawno gdy dyskutowalismy o pp vs %. Jak widzisz zdarza sie kazdemu. Nie moga wzrosnac do 19% jak juz maja 19% :)
|
|
firma jasno pisala, ze od polowy trzeciego kwartalu powinien byc pozytywny wplyw kontraktow z zeszlego roku. Firma jasno pisala ze wyjdzie na 0 w tym roku a zysk od przyszlego. Biorac pod uwage, ze mamy duzy minus z poczatku roku obserwujmy dalsze wyniki, wg tego co pisze spolka powinien byc plus w q3 ew q4 i to dosyc duze zeby wyjsc na 0 za caly rok. Co bedzie zobaczymy, to ze firma sie kurczyla w przeszlosci jest truizmem, dlatego jest wyceniana jak bankrut, jednakze nie ma powodu zeby kurczyla sie dalej. Ciagle jest za duzo osob zatrudnionych, nie byly zwolnione za PISu a powinny. Przez to firma bedzie mniejsza ale stabilizacja juz jest, takze w cashflow, a wrecz nawet poprawa. Do tego jak pokazywalem mamy przed soba sprzedaz majatku i dofinansowanie. To ze firma nie upadnie jest wiadome, nigdy nie miala upasc. Do tego Panstwo nie moze sobie pozwolic na brak kregoslupa transportowego. Niezaleznie kto rzadzi. Trudne decyzje za nami. Obserwuj i sledz pipeline sprzedazy niepotrzebnego majatku.
|
|
Spolka jest w downscalingu i pisze ze wyjdzie na zero w tym roku i na plus w przyszlym. Bedzie dostosowana do wielkosci rynku, jesli rynek urosnie lub jej udzialy bedzie mogla dokonac leasingu sprzetu i zrekrutowac nowych maszynistow. W tej chwili nie ma takiej potrzeby. Mamy pipeline na sprzedaz majatku do skali, ktora moze pokryc ponad polowe dlugu (z kolega zebralismy razem i zrobilismy weighting prawdopodobienstwa) i mamy proces renegocjacji zadluzenia (ciezko wyczuc o ile) ktory potrwa rok plus. https://imgur.com/WrkCZBnzerknij sobie, to nie jest rekomendacja, poprostu nasze wyliczenia. A co bedzie to zobaczymy. To ze jest ryzyko, wszyscy wiedza, ale moim zdaniem ryzyko jest minimalne Co ciekawe duzo piszacych tu osob nawet nie wie, ze spolka ze wzgledu na to jak zostala powolana, NIE MOZE UPASC. Co najwyzej moglaby przestac swiadczyc uslugi. Takze nalezy dodac ze rola syndyka jest doprowadzenie do zysku przy pesymistycznych zalozeniach, nie optymistycznych. Co wlasnie zrobila przy planie.
|
|
pkp cargo dostosowalo rozmiar organizacji do skali prowadzonego biznesu. Tak jak kazda spolka powinna. Zwolnienia beda i w 2025 i 2026 roku.
Co do bezkrytycznego podejscia ...... jako akcjonariusz mam prawo pisac o polepszajacej sie sytuacji i potencjale, zwlaszcza mam prawo wydaje mi sie odpisywac na codzienne deprecjonowanie szans spolki przez jedna osobe.
|
|
1ketjoW napisał(a):Akurat chyba nie przeczytałeś, co jest napisane w publikacji jaką sam cytujesz: Cytat:Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce zapowiada trzydniowe manifestacje jako protest przeciwko sytuacji w PKP CARGO. Oraz przeciw wieloletniej antykolejowej polityce rządu. Wnioskuje, że chodzi o kolejne rządy RP. Wcześniej (np. za PiS) nie protestowali, ponieważ PKP Cargo mimo przerostów zatrudnienia było zyskowne lub na stosunkowo niewielkiej stracie. Gdyby chodzilo o kolejne rzady, napisaliby ze chodzi o kolejne rzady. Napisali rzadu, wiec chodzilo im o ten rzad. Jestem ostro ciety na ZZ, poniewaz wysysanie kasy z kasy, gdy wiadomo ze swieci pustkami czyli bratanie sie z poprzednia wladza za podwyzki bez powodow prawie doprowadzilo do upadku cargo. Gdyby rzady sie nie zmienily, mysle ze nie mielibysmy juz czego ratowac.
|
|
bo udzial pkp maleje w transporcie wegla, intermodal jest lzejszy.
Udzial PKP w intermodalu 19.20% do pierwszej pozycji brakuje 0.2X%. Mysle ze juz wkrotce, a jak bedzie zobaczymy. Udzialy ich rosna.
Udzial DB Cargo 12% w intermodalu.
Nie ma znaczenia, rynek po DB Cargo przejma inni nie tylko intermodal, ale calosc przewozow. Ja nie inwestuje tu na miesiace ale na lata.
pozdrawiam
|
|
no czyli rynek juz sie nie kurczy, a ty nie znasz terminu kiedy DBC musi sprzedac DBCPL.
No to teraz jestesmy juz w strefie faktow.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Poza tym układ nie dotyczy zobowiązań kredytowych ani leasingu. To zdanie jest błędne tylko w część. Powinienem napisać, że cześć zobowiązań kredytowych nie wchodzi (te zabezpieczone rzeczowo). Reszta jest prawdą. Niemcy rozbudowują terminal na Ukrainie dla transportu intermodalnego. W grudniu 2025 r. ma ruszyć po modernizacji. To wynika z publikacji jakie zamieściłem na forum. Mnie ta spółka ciekawi, ale się w nią nie wgłębiam. Publikacje są takie jakie są plus fakt o stracie rynku i spadku cen na przewozach oraz informacji, że rynek się kurczy. Inwestujesz w spółkę z kłopotami na kurczącym się rynku gdzie część konkurencji dostaje wsparcie finansowe. Twój wybór. Samo umorzenie zobowiązań nie wiele znaczy, ponieważ to one off. Operacyjnie mimo zwolnienia ludzi mają stratę na sprzedaży w 1q25 r. i niższe przychody o ca. 20% yoy. Rozumiem, że uważasz, że to perspektywiczny biznes. Może za kilka lat. Z obecną infrastrukturą i rosnącą konkurencją moim zdaniem nie. Dodatkowo trzeba pamiętać, że DB dostaje wsparcie (ca 1,9 mld EUR - co ma wpływ na konkurencyjność). Może, że państwo obciąży transport drogowy nowymi opłatami lub zacznie dopłacać do transportu kolejowego (ale to spekulacja). DB dostaje wsparcie pod warunkem sprzedania firm wlaczajac DB PL. Wiec argument nie ma sensu moim zdaniem. Rynek klasyczny sie kurczy ale intermodal rosnie. Rynek calosciowo przestal malec M/M juz od paru miesiecy. Tak wiec ten argument tez nie stoi. Wydaje sie ze ze wzrostem przemyslu obronnego i poprawy intermodalu rynek wcale nie musi sie kurczyc. Firma juz ograniczyla koszty, Q1 zawieralo koszty odpraw zreszta Q2 tez. Firma mowi ze wyjdzie na 0 w calym roku, czyli Q3 powinno byc juz na plus dosyc duzy. Czy maja racje zobaczymy.
|
|
bginvest napisał(a):Mam nadzieję, że sobie żartujesz.
"Inne zobowiązania długoterminowe 573 000"
w tym jest prawie 500 mln pln Rezerwy z tytułu świadczeń pracowniczych. Według Ciebie to weszło w masę sanacyjną :):):):):?????
Inne zobowiązania krótkoterminowe 897 500
w tym: 150 mln Rozrachunki z pracownikami 125 mln Rezerwy z tytułu świadczeń 200 mln Publicznoprawne 240 mln VAT
Ale dopasowanka fajna:)
Zarzad i RN PKP Cargo dziala w interesie spolki i oto chodzi. To nie sa politycy, to sa businessmeni i robia swoja robote dobrze.
|
|
niestety zgodze sie tu z toba. Ale... dla firmy w sumie lepiej, bo ciagle jest troche za duzo pracownikow na biezace warunki. Gdy warunki sie poprawia beda mogli zwiekszyc zatrudnienie.
co do ZZ to dla mnie przerazajace bylo to jak wymuszali podwyzki wiedzac ze nie ma roboty dla ludzi i ze firma przynosi straty. Mam nadzieje, ze ludzie pracujacy im tego nie zapomna.
|
|
|
|
1ketjoW napisał(a):Dix22 napisał(a):Obroty na akcjach wczoraj spadły do najniższego poziomu od ostatnich 2 lat. Nikt nie chce kupować, bo wszyscy wiedzą, że ten rok wynikowo jest do tyłu. Operacyjnie poprawy nie widać. Spółka dalej traci udziały w rynku. Dalsze cięcia kosztów są w planie. Obecnie ponad 13.000 akcji możesz kupić za ca 15.76 zł. Przepraszam, ale to sie nie trzyma kupy. Spadajacy wolumen na korekcie (czyli coraz nizsze wolumeny gdy korekta postepuje i wyplaszczenie) nie oznacza ze nikt nie chce kupowac, tylko ze jest wysokie prawodopodobienstwa konca korekty (lub ewentualnie ze jakis gracz udaje za tak ma byc) Tak wiec przepraszam, ale to technicznie jest niemerytoryczny wpis.
|
|
byloby to pewnego rodzaju utrudnienie, ale z punktu widzenia PKPC co nagle to po diable.
Tak czy inaczej, podalem informacje ze strony, a kwestia interpretacji jak i potencjalnych inwestycji w walor nalezy do akcjonariuszy, nie mnie.
|
|
na stronie cargotor jest takze informacja ze ma to nastapic w tym miesiacu. Przypominam co to jest cargotor (za ich strona) 21 punktów ekspedycyjnych 180km długość torów 243ha http://www.cargotor.com
|
|
Nie wiem dlaczego ale usunieto link do wpisu z przetargu gdzie cena minimalna byla 900 PLN, mam nadzieje ze byl to blad nieswiadomy. Tu podaje jeszcze raz (to jest oczywiscie inny przetarg) ezakupy.pkpcargo.com/open-prev...
|
|
przetarg na 10360 wagonow zlom, tu moje wyliczenia Na podstawie mniejszego przetargu cena minimalna 900 PLN za tone. Mamy w przetargu 10360 wagonow ezakupy.pkpcargo.com/open-prev...jesli cena pojdzie podobna do poprzedniego to 900 PLN netto x10360x22 (tony)= 205 MLN PLN tylko za te 10,360 wagonow.Moze byc taniej niz cena minimalna ale pewnie niewiele, moze byc tez wyzsza. Srednio zalozylem 22 tony (to nie sprawdzalem wszystkich modeli ale srednio 20.5-26 ton za weglarki, wiec 22 tony wygladaja ok. Tak wiec oczekuje okolo 200 MLN z tego przetargu netto. Ile bedzie zobaczymy.
|
|
aha i jeszcze jedna dla mnie wazna rzecz, z perspektywy czlowieka ktory zarzadzal duzymi P&Lami. W momencie dokonania odpisow cisnienie na odzyskanie odpisanej sumy spada prawie do 0. Po prostu nikomu juz nie zalezy specjalnie, bo odpis zostal wykonany. Nie wlicza sie do kwoty, nie jest potrzebny do bonusow, nie jest potrzebny do Contribution Margin bo sprawa juz odpisana, wrecz lepiej go nie tykac bo jesli ktos go wliczy w zysk to potem masz nastepny rok z planem CM nie do wykonania. Do tego czasami nawet warto zrobic duze odpisy bo obnizaja zysk i lepiej ich nie odzyskiwac. Na czym zalezy firmom to utrzymanie klienta, ktory reprezentuje 30% rynku, bo po prostu latwiej obslugiwac jedno PKPC niz 20 malych firm. Finansowo i salesowo, a takze z punktu widzenia supportu, przyszlych platnosci po restrukturyzacji etc.
Przeszle P&Le sa tak wazne jak zeszloroczny snieg.... zarzady tak nie patrza. Oni chca miec przyszle revenue streamy i lojalnych klientow dobry CM. PKPC to im da.
|
|
nie opierasz sie na danych zadnych tutaj, wiec nie ma sensu polemizowac z emocjami. Co do kredytow, tez podlegaja pod restrukturyzacje, wiec nie jest prawda sugestia ze musza byc w pelni splacone. Tak wiec zarowno handlowe (ktore przestaja sie naliczac) jak i kredytowe ktore podlegaja pod restrukturycje) powoduja ze firma nie ma cisnienia na negocjowanie jak najszybsze. Robi co jest dobre dla niej i tak powinna robic. Nie ma pospiechu, jest w jej interesie jak najlepsza restrukturyzacja, im dluzej trwa proces tym latwiej jest przyjac wierzycielom mniejsze sumy - to taki common sens, bo tez bylem w takich sytuacjach. Im dluzej tym mniej centow z dolara sa w stanie zaakceptowac. Dlatego sami wychodza z propozycjami obnizek.
Odezwe sie jak bedzie cos wiecej merytorycznego.
|
|
nie jestem tu niczyim researcherem, to znalazlem i dotyczy sprawy, wiec podalem. Chcesz znalezc o innych czesciach platnosci firm w restrukturyzacji to poszukaj moze sam. Ogolnie jest to decyzja sadu.
|
|
masz i zobowiazania handlowe i kredyty w tym dlugu.
|
|
cos takiego znalazlem w kwestii odsetek nowych: Art. 3 pkt 1 ustawy o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych stanowi, że regulacji tej ustawy nie stosuje się do długów objętych postępowaniami prowadzonymi na podstawie ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. – Prawo upadłościowe oraz ustawy z dnia 15 maja 2015 r. – Prawo restrukturyzacyjne, odpowiednio od dnia ogłoszenia upadłości albo od dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego.
W praktyce niejednokrotnie pojawiały się wątpliwości w zakresie ustalenia, od którego momentu restrukturyzacji, nie można już naliczać odsetek obowiązujących w transakcjach handlowych. W przypadku bowiem postępowania układowego, przyspieszonego postępowania układowego i postępowania sanacyjnego, dniem otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego jest dzień wydania przez sąd postanowienia o otwarciu tych postępowań. plusrestrukturyzacje.pl/blog/o...
|
|
odsetki moim zdaniem sa niezwrotne. Ale mozna sprawdzic. Mysle, ze spolka wie jakie ma zadluzenie i podaje je prawidlowo.
|
|
nie jest w interesie firmy zawarcie ukladu na lapu capu. Poki co firma jest w ochronie, brak odsetek i kaganiec na ZZ. Brak odsetek zwieksza wynik. Firma jest w dobrej formie i ma cashflow. Uklad bedzie moim zdaniem zawierany powoli aby dostac jak najlepszy deal dla firmy. Nie ma sensu robic go szybko- i placic odsetek. Firma dziala w swoim interesie.
|
|
troche czasu zajmuje zeby ogarnac ten caly plan. Teraz jest kwestia najwazniejsza: czy uklad bedzie przyjety przez wierzycieli tak jak jest zlozony.
Jest sporo redukcji zaproponowanych. Jesli plan bedzie przyjety to bedziemy w nowym miejscu zupelnie.
|
|
Ciekawa jest pozyczka 500MLN PLN od PKP SA, przy waluacji PKPC 800 MLN i 9 stopniowy plan redukcji zadluzenia.
Ja jestem za.
|
|
Temat:
PKPCARGO
co do zlozenia wniosku dzisiaj, to rozumiem, ze nie koniecznie info pojawi sie po sesji. Moze sie pojawic takze w trakcie sesji, poniewaz informacja powinna byc opublikowana "niezwlocznie"
A o ktorej syndyk sie uda do sadu nie wiem, chyba podawanie dzisiaj jest czynne do 18 :) ale glowy nie dam.
pozdrawiam
|
|
Temat:
PKPCARGO
zamknelismy na 16.00 tydzien. Mam sygnal kupna na MACD 0 lag na D1. Co dalej zobaczymy, rozumiem ze w poniedzialek widzimy plan i zakladamy czy jest wsparcie na niego.
pozdrawiam
|
|
Musza miec ogloszenie o planie zwolnien przed zlozeniem planu sanacyjnego, bo inaczej nie moze byc jego czescia. Czyli jakby zlozyli jutro plan to nie mogliby bez podania informacji o zwolnieniach uczynic tych zwolnien czescia planu restrukturyzacyjnego. Tu macie wyjasnienie od zarzadcy masy sanacyjnej: www.pkpcargo.com/oswiadczenie-...Informacja o zamiarze przeprowadzenia zwolnień grupowych musi zostać opublikowana przed złożeniem Planu Restrukturyzacji, jeśli rozważane jest, żeby były one jego elementem. Nie oznacza to, że zwolnienia grupowe zostaną przeprowadzone w takim kształcie jak przedstawiono w informacji o ich zamiarze. Przedstawiona informacja jest najbardziej pesymistycznym scenariuszem przeprowadzenia zwolnień grupowych.
|
|
poki co z rana mielismy odbicie od SMA30/100/200 na D1 w gore. Czy bedzie proba przebicia sie w dol znowu czy odkup, zaraz zobaczymy :) Zycze milego dnia tu wykres: https://imgur.com/GEj6jRr
|
|
Testujemy wlasnie wybicie z trojkata sredniokresowego. Dokladnie teraz. Czy wyjdzie czy jeszcze pociagnie przekonamy sie w ciagu paru tygodni. Moze byc interesujaco. Tu wykres https://imgur.com/fkuu5W3
|
|
roznica taka, ze pokazuje ze zainteresowany kupnem Cargotor jest bardziej zainteresowany kupnem niz sprzedajacy sprzedaza co moze miec wplyw na cene. To jest spora roznica.
Co do innych nieruchomosci to takze jestesmy w koncowej fazie sprzedazy (sprawdzalem ze spolka) ze sprzedaza Mostostalowi.
|
|
przepraszam, ale nie jest to prawda Prosze Pana.
Po pierwsze bylo to cwiczenie a nie analiza, nazwalem to zabawa w kilku miejscach lacznie z poczatkiem. Tylko po to, zeby wykazac ze wykazane przez Pana sumy nie maja oparcia w rzeczywistosci i mozna sie pokusic o wykazanie zupelnie innych sum.
Po drugie nie wycenilem nowych torow tylko podalem 50% dyskonta od cen teraz. Wiec tez nie jest prawda ze podalem ceny nowych.
Nie mam checi na razie polemizowac tu dalej w tej chwili, bo podaje Pan nieprawdziwe informacje wzgledem tego, co ja pisalem.
A jaka bedzie wycena zobaczymy niedlugo.
|
|
|
|
przepraszam, ale ze wzgledow zawodowych, takze nie moge sie zgodzic z Pana atakiem. Oczywiscie, ze to byla tylko zabawa, ale metodologia ta jest uzywana przy tego typu wycenach. wycenaprzedsiebiorstwa.com/wyc...
|
|
no to dla zabawy podam za wujkiem guglem (NIE JESTEM RZECZOZNAWCA< TO TYLKO WUJEK GUGIEL)
"Według danych GUS za rok 2022 (najnowszych dostępnych w czasie publikacji tego artykułu), średnia cena powierzchni ewidencyjnej gruntu pod zabudowę mieszkaniową wyniosła 915,5 tys. zł/ha, pod zabudowę przemysłową – 1 mln 917 tys. zł/ha, pod zabudowę handlowo-usługową – 1 mln 923 tys.23 Oct 2024
Cargotor ma 243ha, zakladamy polowa pod zabudowe przemyslowa czyli jakies 240M PLN i polowa za polowe ceny czyli jakies 120M PLN. Razem 360 M PLN.
Teraz 180 km torow, znowu wujek Gugiel
"Normalna kwota to okolo 2 miliony brutto za 1 kilometr pojedynczego toru, na nowych materialach, bez ingerencji w siec trakcyjna, srk i ssp. maksymalny 22,5t/os. >terenie gdzie nie było linii kolejowej" Linia stara, to pojdzie po pol ceny? Czyli 180M PLN?
Razem mamy juz 540 M PLN.
Teraz 21 punktow ekspedycyjnych? Po ile zalozymy? Jesli zwykly dom kosztuje z 2-3 M PLN, to jak? 5 MLN za sztuke bedzie konsterwatywnie? 105M PLN? To juz mamy 645M PLN
A teraz trzeba by wycenic utracony biznes, w poprzednich latach sredni zysk 10M rocznie, przyjmujemy x10 co jest chyba normalna wycena czyli jakies 100M?
Razem 745 M PLN.
Nawet PISowski zarzad i RN bali sie podpisac sprzedania Cargotoru za 70M PLN i nie podpisali pomimo przeglosowania KARTY GRUPY PKP ktora w teorii pozwalala na sprzedaz majatku ponizej wartosci. Jednak nikt nie chcial sie wystawic.
Tak wiec, zabawa zabawa, ale pewnie juz sie domyslacie dlaczego negocjacje trwaja tak dlugo.
|
|
wartosc majatku uzasadnia cene, a pkp cargo nie musi go sprzedawac. Cargo zamowilo niezalezna wycene i od tej pory negocjuja. Nie moze sprzedac go za tanio, bo ryzykowali by prawnie. Kupujacy wlasnie dostal dofinansowanie biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy... a Jedwabny Szlak jest priorytetem.
|
|
Weekend majowy a obroty rosna i wlasnie przeszlismy SMA 200, szansa na wyjscie z dlugoterminowego trojkata (oczywscie nie dzisiaj). Ktos korzysta z tego, z gracze instytucjonalni zajadaja sie kielbaskami na Mazurach? Tu wykres: https://imgur.com/75vtSC6
|
|
1ketjoW napisał(a):Co do spółki CARGOTOR. To mała spółka, której wyniki po wprowadzeniu embarga na Rosję i Białoruś drastycznie spadły (strata za 2023 r.). Z tego kokosów nie będzie. Na 31.12.2023 r. suma bilansowa to 45,7 mln zł, a kapitały własne 25,8 mln zł. Przyjrzyj sie majatkowi spolki, tereny i ilosc torow i magazynow. Cytuje za strona spolki, zebysmy wiedzieli o czym mowimy: Cargotor: CARGOTOR W LICZBACH 21 punktów ekspedycyjnych 180km długość torów 243ha
|
|
Temat:
PKPCARGO
Dzisiaj po wynikach rocznych mielismy bardzo dynamiczna sesje. Wyrazna byla dynamika analizy raportu, ktory pokazal zysk operacyjny, a strata wyniknela z odpisow na wartosci.
Apropos tabela o ktorej tu wielokrotnie pisalem: 5.10 zostala takze uaktualniona. Teraz mozna zakladac wartosc majatku juz po deprecjacji jest aktualna.\
pozdrawiam akcjonariuszy
|
|
Temat:
PKPCARGO
MODERATOR napisał(a):1ketjoW napisał(a):Przejrzałem również statut PKP Cargo. Nie widzę w nim ograniczeń dla emisji akcji. Realista7201 napisał(a):nie je jest to najbardziej prawdobny scenariusz, statut nie pozwala na emisje akcji (abstrahujac juz od kwestii ceny nominalnej) To jaki jest stan faktyczny? to moze napisze prostym jezykiem, statut pozwala na emisje obligacji, obligacje to nie akcje. W statucie nie ma mozliwosci emisji akcji. Nastepnie pewnie tu Kolega napisze ze zawsze mozna zmienic statut :) Troche mi szkoda czasu na takie dyskusje.
|
|
Temat:
PKPCARGO
zapytalem sie PKP Cargo relacji inwestorskich co ze sprzedaza dzialek mostostalowi. Odpowiedzieli, ze jest ciagle w procesie i zebym obserwowal raporty biezace.
pozdrawiam inwestorow
|
|
Temat:
PKPCARGO
1ketjoW napisał(a):[quote=Dix22]Piszecie o rzeczach mniej ważnych. Najważniejsze tutaj już się stało: zwolnienia pracowników. Mniejsza grupa będzie bardziej wydajna. Druga sprawa to zmniejszenie zadłużenia przez sprzedaż majątku, który nie pracuje (nieużywany tabor i nieruchomości). Cała reszta to tylko kurz, zupełnie nieistotny na chwilę obecną do rozmowy. Nawet jeśli dywidendy nie będzie, to nikt raczej na nią nie czeka, to po pierwsze. Tutaj grupa kosztuje na giełdzie ok. 700-800 mln zł, czyli grosze biorąc pod uwagę skalę działalności. Po pierwsze spółka ma kłopoty i czekają ja znaczne wydatki na spłatę zobowiązań i zapewne wydatki inwestycyjne związane ze spadkiem transportu węgla i planami zwiększenia transportu intermodalnego. To implikuje że EBIDTA będzie czysto papierowa. Ja raczej wzialbym pod uwage redukcje zadluzenia w ukladzie. Po drugie redukcja personelu sama w sobie nie jest zla, poniewaz ciagle mozemy mowic ze maja wyzsze zatrudnienie niz konkurencja. Co do wartosci majatku, juz pisalem ze mamy duza czesc majatku juz zamortyzowana. Tak wiec na wszystko mozna patrzec z dwoch stron. Dzisiaj moze trzasc :) ze wzgledu na USA, ale niedlugo kurz opadnie i moze sie okazac ze mamy jeszcze mniejszy freefloat.
|
|
Temat:
PKPCARGO
ja bym sie tu nie zgodzil w kwestii namacalnych zakupow, postowalem tu ostatnio, przypomne NN weszlo na 12%, Acadian i inni. Razem 3M akcji wziete z rynku. Takze zakupy P. Wojewodki nie sa tu wiodace. Przypomnialbym post, ale moderator by wykasowal, wiec warto nie zapominac.
|
|
Temat:
PKPCARGO
Pogubilem sie w tych wywodach, dzieki za zrozumienie roznicy pomiedzy pp a %. W sprawach technicznych na D1 wlasnie znowu sie odbilismy od dolnej krawedzi wstegii Bollingera. RSI najnizej od listopada, mamy nowe wsparcie na 15.86/ MACD 0 Lag najnizej od pazdziernika zeszlego roku. To sugeruje wyprzedanie. Jak bedzie tradycyjnie zobaczymy. Tu wykres https://imgur.com/WoNsC8b
|
|
Temat:
PKPCARGO
chyba o 2,33 punktow procentowych, nie procent? W procentach wzrost z 28% o 2,33 punktow procentowych co roku to zupelnie inna bajka. To jest duzy wzrost. Tak zeby pisac o faktach.
|
|
Temat:
PKPCARGO
przepraszam 236,000 sztuk nie 360,000. Robie za duzo rzeczy na raz. :)
|
|
Temat:
PKPCARGO
Realista7201 napisał(a):Moderator:Handel akcjami spółki odbywają się codziennie, od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni bez sesji. Ktoś kupuje, ktoś sprzedaje. Nie ma powodu, by odnotowywać każdą zmianę zaangażowania, szczególnie, gdy dotyczy ona ułamka % kapitału akcyjnego spółki
Pan tu rzadzi, 360,000 akcji to spora liczba jak dla mnie. Na prawde nie ma dla mnie znaczenia ile moich postow Pan usunie. Kto chcial zobaczyc zdazyl, a kto nie zdazyl moze sobie znalezc.
|
|
Temat:
PKPCARGO
takiej sytuacji na tym papierze nie bylo od bardzo dlugiego okresu (obserwuje PAZ prawie codziennie) wiec wnosi bardzo duzo, arkusz wyglada zupelnie inaczej niz do tej pory. Nie tylko do obszaru widel, ale CALY ARKUSZ sie zmienil.
To czy sa gdzies ukryte zlecenia WUJ czy nie, ja nie wiem, Pan moze wiedziec jesli je ma, ale to tylko poki co PANA sugestia poki co, nie fakt.
Ja czekam na informacje o sprzedazy dzialek MOSTOSTALOWI, umowa byla do wczoraj czyli 31.03.25 , albo sprzedaz nastapila, albo nie nastapila, albo bedziemy mieli przedluzenie. Informacja powinna byc dzisiaj
Z arkusza wyglada na to, ze nagle znikneli dlugoterminowi chetni do sprzedazy.
|
|
Temat:
PKPCARGO
zastanawia mnie bardzo niska podaz w arkuszu do widel (18.06) Od dawna czegos takiego tu nie widzialem, tu link, zaledwia na ta chwile 308K PLN. https://imgur.com/UuYY7c8Ciekawe, czy ten post tez usuna. Moderator:A co ten post wnosi do dyskusji? Co ze zleceniami WUJ?
|
|
Temat:
PKPCARGO
Moderator:Handel akcjami spółki odbywają się codziennie, od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni bez sesji. Ktoś kupuje, ktoś sprzedaje. Nie ma powodu, by odnotowywać każdą zmianę zaangażowania, szczególnie, gdy dotyczy ona ułamka % kapitału akcyjnego spółki
|
|
po danych UTK spadlo i siedzi na wsparciu 16.4 i ponizej wstegi Bollingera. RSI sugeruje wyprzedanie (ponizej 40). Do tej pory to wskazywalo na odbicie w/g wykresu. https://imgur.com/3sjJAvapozdrawiam
|
|
Dzisiaj ostatni dzien kiedy insajderzy moga kupowac. 30 dni przed wynikami okres zamkniety.
Kupil w ostatniej chwili :) watpie zeby chcial stracic oszczednosci zycia. Mysle, ze ocenia ze spolka jest warta wiecej niz za nia placi.
|
|
Wojewodka znowu dokonal zakupu akcji dzisiaj. Dokladnie ostatniego dnia przed okresem zamknietym.
|
|
dojechalismy do wsparcia i dolnej krawedzi Bollingera, czas na odbicie albo na przebicie w dol na zwiekszonym wolumenie. https://imgur.com/EEeao8IFundamentalnie przypominam ze umowa z mostostalem na sprzedaz dzialek obowiazuje tylko do poniedzialku, wiec bedzie ESPI o sumie za sprzedaz lub o przedluzeniu lub zamknieciu umowy.
|
|
moze i powinno to byc normalne ale nie bylo normalne za Seligi i wczesniej. Priorytety nie byly na wygrywanie przetargow, czego skutki mamy do dzis. Na szczescie sa juz odwracane. Wycena spolki w tym momencie jeszcze tej normalnosci nie posiada. W ostatnich pol roku mielismy: Azoty (plus wynajem wagonow dzisiaj czyli marzec) Wojsko na 400M - jeszcze kwestia tego jak to bedzie wygladac (info z lutego) PGNIG termika 105,2 M grudzien ArcelorMittal 270M grudzien PGE Listopad 173,9M Tauron 14,5M pazdziernik Bogdanka 138,4M wrzesien Ogolnie zaczeli wygrywac prawie wszystkie duze przetargi tak jak powinno to wygladac. Jednoczesnie zmiejszaja koszty i zatrudnienie, ktore powinno spadac dalej z przyczyn naturalnych (odejscia na emeryture etc) Oczywiscie nie jestem obiektywny bo jestem zaangazowany tu finansowo, ale wyglada ze idziemy do normalnosci. Za 3 miesiace najpozniej mamy zlozenie planu a moze nawet uklad. Firma mowi ze w tym roku postara sie wyjsc na 0 i zaczac przynosic zysk od przyszlego. Mamy tez globalne zaanagazowanie w spolki rail (tu macie dlaczego) www.investing.com/news/stock-m... Z DZISIAJ Krystalizuje sie tez Tarcza Wschod i coraz wiecej mowi sie o powrocie do wegla.
|
|
jeszcze raz postuje zeby nie dac Panu pretekstu do usuniecia: Przynajmniej tym razem widac ze Pan usunal post a nie znika bez sladu. Oczywista argumentacja z wykresu ktora wynika z wykresu: 1) SMA 50 przebija SMA 200 na D1od dolu 2) Schodzimy do dolnej granicy Bollingera 3) MACD bez lagu pokazuje ze schlodzenie juz nastapilo. 4) Detale Surperormance wskazuja na to ze juz czas W poprzednim tygodniu dwukrotnie na fiksie byly wystawiane duze ilosci akcji (po 39,000)na S o godzinie 16.56 i potem trzy sekundy przed ustalaniem ceny kontrowane zakupamy w ilosci 34,000. W tych dniach kurs spadal mala iloscia https://imgur.com/CpsTJGR
|
|
Moderator:Jeszcze raz usuwam. Argumentację w stylu "wg moich wskaźników", bez słowa wyjaśnienia, można z powodzeniem stosować na bankierze, ale nie tutaj.
|
|
ja mam tylko problem z tym ze ty piszesz ze jest to najbardziej prawdopodobny scenariusz mimo iz spolka wypowiadala sie w tej sprawie i pisali ze nie rozwazaja tego poniewaz w trakcie restrukturyzacji nie dostana dobrej ceny. Nie dyskutujac tu juz o kwestiach nominalu, prawnych, statutu etc. Nie ma takze takiej potrzeby bo spolka generuje coraz wiecej gotowki. Tak wiec po prostu nie rozumiem tego podejscia, stad moja odpowiedz. zebysmy dyskutowali na tym samym poziomie.
|
|
statut pkp cargo jest odmienny od pkp cargotabor, abstrahujac od kwestii zaleznosci. Jesli chodzi o pkp cargo to obowiazuje je statut pkp cargo, nie jej spolki zaleznej.
|
|
Umorzenie akcji Akcje Spółki mogą być umorzone na podstawie uchwały Walnego Zgromadzenia za zgodą akcjonariusza, którego akcje mają zostać umorzone (umorzenie dobrowolne). Akcjonariuszowi, którego akcje zostały umorzone, przysługuje z tego tytułu wynagrodzenie. Za zgodą akcjonariusza umorzenie może nastąpić bez wynagrodzenia. Umorzenie akcji wymaga obniżenia kapitału zakładowego. Tu pelen link www.pkpcargo.com/wp-content/up...
|
|
|
|
masz racje, mialem przestawione D1 na PKP srednie na 30D. MEA Culpa.
Dzieki za zwrocenie uwagi.
|
|
PKPC (zrodlo Ortex na ta chwile) insider transakcje. 121 transakcji na KUP, 0 transakcji na sprzedaz. Moim zdaniem jest jasne co insajderzy mysla o przyszlosci pkpc. Tu screen https://imgur.com/lS8PxUg
|
|
PKP Cargo odbilo od SMA 200 gora przy zwiekszonych obrotach i obroty rosna, sugeruje to kierunek dalszy. Moj poprzedni post na ten temat zostal usuniety przez moderatora (jak i szereg poprzednich), posty innych uzytkownikow wrecz wysmiewajacych mnie nie zostaja usuwane bez sladu ani komentarza. Ciekawe dlaczego. Tu pokazane jest odbicie https://imgur.com/e4iMpnv
|
|
na D1 jestesmy tuz na SMA 200 (17.39 PLN) teraz powinno nastapic albo odbicie albo test przebicia na zwiekszonych obrotach. Tu wykres https://imgur.com/hjQqChrpozdrawiam akcjonariuszy PKPC
|
|
ESPI, nastepny zakup 1005 akcji przez Wojewodke.
pozdrawiam akcjonariuszy
|
|
spoko nie musze tu postowac. Strofujesz mnie jak dziecko a nie przeszkadzaja ci wycieczki osobiste ktore sa jawnym lamaniem regulaminu innych wzgledem mnie.
Zycze milego weekendu akcjonariuszom.
|
|
nie musisz, prowadzimy kulturalna dyskusje. Moze do tego wrocisz kiedys moze nie. Co do chlonnosci rynku, to tez uwazam ze to duzo ... chociaz z drugiej strony firmy kupuja praktycznie zlom od PKPC.
|
|
h3rlitz napisał(a):Tu jest straszne mylenie pojęć.
Podam na przykładzie omawianej lokomotywy ST45, która tu była na górze przytaczana.
Lokomotywa dopuszczona do ruchu = posiadająca świadectwo dopuszczenia na tory w PL i Czechach (nie wiem gdzie jeszcze, natomiast jeśli tam jeździła to ma to dopuszczenie). Ale to nie znaczy, że jest to lokomotywa sprawna - bo jeśli nie przeszła badania na poziomie P4 to nie jest sprawna, tj. nie można jej wykorzystać do ruchu, najpierw trzeba zrobić przegląd poziomu 4, żeby mogła kursować.
Jeżeli dany typ lokomotywy został dopuszczony w 1980 roku to nadal jest dopuszczony (to nie kosztuje), kosztuje natomiast utrzymanie sprawności technicznej poprzez realizowanie przeglądów. Przeglądy P4 i P5 potrafią kosztować znaczne wartości lokomotyw, np. przetarg na naprawę poziomu P4 15 lokomotyw serii EP09 w PKP Intercity w tamtym roku był wyceniany na 73 mln złotych, a to są lokomotywy obecnie kursujące - a nie odstane w krzakach jak w przypadku PKPC. Tak oczywiscie, chcialem to uproscic, bo zbyt duzo informacji rozjezdza przekaz. Tak jak pisalem, nie ma sensu placic za dopuszczenie na poziomie P4 (tego nie napisalem) jesli nie maja jezdzic. Pozdrawiam
|
|
w tej chwili nie jest to ujawnione publicznie wiec nikt sie tym dzielic nie moze, powinno byc w spisie syndyka wiec juz niedlugo. W kazdym bardz razie jak spojrzysz jaka jest wartosc tego majatku ruchomego vs wartosc w bilansie, to na prawde sa miliardy, moze nie 7,8MM :) ale 2MM nie brzmi nierealnie biorac pod uwage ze ta flota srednio nie jest tak stara. Mozna z tego prawdopodobnie splacic wiekszosc zadluzenia firmy. Z tych dopuszczonych az tylu tez nie trzeba. Co do rezerw, rozumiem ze MON zaplaci za te 19 zeby byly do wylacznego uzytku i bedzie je trzeba trzymac dopuszczone.
|
|
bo sa roznego typu lokomotywy do roznych celow. Przed chwila tu postowalem informacje o sprawnych lokomotywach niedopuszczonych do uzytku bo nie ma zapotrzebowania - byl to przyklad. Sprawdz prosze, sa dwa wpisy wyzej.
Dziekuje
Dane sa te same, kwestia ile lokomotyw jest w tej chwili dopuszczona (to kosztuje) podalem zebyscie mieli dodatkowe rozeznanie. Te wszystkie sa sprawne. Czesc z reszty tez jest sprawna (postowalem przyklad) ale nie jest dopuszczona, bo nie ma sensu placic za badania jak nie jezdzi.
|
|
a tu dowod na to, ze jest duzo sprawnych lokomotyw niedopuszczonych (czyli powyzej tego 870 sztuk)
<<<<Wojsko powinno przejąć od PKP Cargo 19 szt, zmodernizowane lokomotywy ST45 Są one 6 osiowe i mają stosunkowo niski nacisk osiowy, co pozwala im wjeżdżać nawet na linie o słabszej nawierzchni. Lokomotywy te zmodernizowano około 10-12 lat temu z zabudową nowoczesnych silników spalinowych, więc z pewnością jeszcze z 20 lat mogłyby posłużyć np. właśnie wojsku, zapewniając mobilność odpowiednią do ich potrzeb. ST45 mają ponadto homologację na Czechy, dokąd regularnie wjeżdżały z pociągami jeszcze z 5 lat temu. Co istotne, ich dostawa w stanie sprawnym, czyli po naprawie P4 np. w Pesie, która je modernizowała, mogłaby nastąpić pewnie już za rok, a może nawet szybciej, podczas gdy na nowe lokomotywy wojsko by musiało by czekać pewnie z 3-5 lat i robić im homologację do jazdy w PL · PKP Cargo posiada 19 sztuk lokomotyw spalinowych serii ST45, powstałej w wyniku modernizacji SU45 w latach 2009-13 przez PESA Bydgoszcz. Jak wynika z odpowiedzi wiceministra aktywów państwowych Macieja Małeckiego na interpelację złożoną przez posłankę Paulinę Matysiak (Razem, KKP Lewica), PKP Cargo obecnie nie wykorzystuje lokomotyw spalinowych ST45 w działalności operacyjnej, ponieważ zostały wyłączone z eksploatacji wobec wygaśnięcia świadectwa sprawności technicznej P4. Wiceminister Małecki wskazał także, że PKP Cargo nie skierowało tej serii do naprawy okresowej na poziomie P4.
|
|
niesamowite dla mnie jak demokratyczny jest internet. Dopuszczonych do eksploatacji jest 870 lokomotyw, te wszystkie sa w dobrym stanie.fzzk.pl/2024/08/23/pismo-zarza...Do tego sa jeszcze lokomotywy w dobrym stanie nie dopuszczone do uzycia poniewaz nie ma na nich zapotrzebowania. Sami znajdziecie sobie reszte linkow, prawda?
Nie odpowiadam na zaczepki, szejming i temu podobne rzeczy. Jestem powaznym czlowiekiem i jest to czysta strata czasu.
|
|
|
|
Ten sprzet jest niepotrzebny i nie bedzie potrzebny. Zostanie sprzedany, bo jest go 2 razy za duzo. Spolka nie powroci do czasu 1000 przewozow na raz. Ten sprzet jest warty miliardy. Zadne proby szejmingu tego mie zmienia.
Kurs spolki jest jak bankruta poniewaz jest rozgrywany przez grwczy technicznych w oderwaniu od rzeczywistosci. Fundusze juz alumuluja, insajderzy tez. Ja juz moja akumulacje zakonczylem.
Policzymy sie za rok lib dwa.
|
|
Oczywiscie:
spolka posiadala w Q3 2024 1524 lokomotywy i 52,000 wagonow (wg jej danych) Na torach mamy srednio 300 lokomotyw, zalozmy ze jest potrzeba na 500-600 maks, poniewaz zmienia sie zapotrzebowanie jak sam piszesz.
To by oznaczalo ze mamy okolo 700 lokomotyw i 25000 zbednych wagonow liczac konserwatywnie.
Lokomotywa jezdzaca to jakies 1M-2M EUR za 30 letnia, czyli 4-8M PLN x700 = ....
Wagony w zaleznosci od stanu jakies 500-100.000 PLN x2500 PLN.
|
|
do moderator, ja w kulturalny sposob odpowiadam na skierowane wober mnie wypowiedzi takie jak cytuje
"WSTYD", "PISZ O FAKTACH NIE O MITACH" "REALISTO PODNIECASZ SIE" "REALISTO POCHAMUJ SIE" "BAJKOPISARSTWO"
pozdrawiam Moderatora
|
|
i jeszcze raz tabela 5.1 z pelna wartoscia majatku taborowego wliczajac ten w 100% zamortyzowany (ktory bedzie przychodem przy sprzedazy) , bo w zalewie okreslen pejoratywnych wzgledem mojej osoby nie jest juz widoczna. https://imgur.com/a/yOQsOIBpozdrawiam akcjonariuszy
|
|
moglbys wentylowac gdzies indziej?
Wiesz ile wyniosla zagregowana inflacja od 25 lat? Bo ja wiem, jestem tez ekonomista z wyksztalcenia i doswiadczenia
|
|
z tego co rozumiem po dyskusjach z kolejarzami, lokomotywy moga jezdzic 2x dluzej niz okres amortyzacji a wagony nawet dluzej. Mamy majatek 7,8 miliarda taborowy (raport Q3 tabela 5.1 pozycja po Q3) oczywiscie to sa ceny zakupu ale tez bez inflacji. Wychodzi jakies 2-3 Miliardy PLN.
PS> Nie odpowiadam na wycieczki osobiste.
|
|
to byly male ilosci do tego sprzedali to w skandaliczny sposob, sprzedali je firmom ktore odsprzedawaly dalej z prowizja o wiele wyzsza niz wartosc sprzedazy. To sie nie powtorzy.
|
|
aha i jeszcze jedna rzecz, pkpc nie czeka na uklad zeby redukowac tabor, w wywiadzie napisali ze robia juz to teraz. Tak wiec ja raczej bym stawial na to ze nie bedzie kilku kwartalow czasu na obserwacje jesli chodzi o poziom cen. Wyniki 4tego kwartalu beda tragiczne, pierwszego troche lepsze ale mysle ze to tyle .... to wszyscy juz wiemy. C/WK jest jaka jest moim zdaniem dlugo sie nie utrzyma. Moge sie oczywiscie mylic, nikt nie jest obiektywny.
|
|
spoko Dix22 :) ja mam bardzo duzo takich fanow jak ten. Nie jestem tu od robienia nowych przyjaciol. Jestem inwestorem kontrarianskim, kupuje pierwszy gdy wszyscy widza bankruty. Mam doswiadczenie zawodowe w P&Lach wiec znajduje takie spolki i trzymam po kilka lat. Wartosc tego zamortyzowanego majatku ruchomego juz wyliczalismy po prostu liczac co-efficienty i srednie zuzycie. Sa to rzeczywiscie miliardy (w zaleznosci od zuzycia miedzy 2-3M). Oczywiscie mozna dyskutowac ile dokladnie, ale nikt tego nie robi, bo jak piszesz jest za duzo niewiadomych, towar jest ciezko zbywalny (ale zbywalny) i nie jest w interesie spolki pisanie ze siedzi na smietniku wartym kupe szmalu. Composite Man ma to do siebie, ze ci sami ludzie jakis czas pozniej nagle zaczynaja widziec wartosc w tym samym biznesie. Jak widac jestem duzym fanem Wyckoffa.
Lubie te dyskusje i od wielu lat mnie wszyscy pouczaja co to jest realizm :) Jakos sobie radze w zyciu :) Mysle ze nawet calkiem niezle.
|
|
brawo ty. Mysle ze na tym zakonczymy.
Wartosc majatku taborowego jest pokazana tabela 5.1. Wycieczki osobiste mozesz sobie darowac ... naprawde nie interesuje mnie to.
|
|