Dzięki @bankrucik.
Jedynie Netwise ma ponad 90% w jednych rękach, reszta moich pereł bezpieczna.
Mimo bessy na rynkach mój portfel ma się (póki co) całkiem dobrze.
Wszystkie spółki pokazały bardzo dobre lub rewelacyjne wyniki za 1Q.
KPPD - wyniki wręcz rewelacyjne, 20,5 mln zysku w jednym kwartale, (4 mln rok temu) Obawiałem się o wzrost kosztów energii i surowca leśnego ale jednak silny popyt, braki tarcicy na rynku i zwiększenie eksportu zrobiły swoje. Zredukowałem pozycję o około 20%
HOR - wyraźna poprawa przychodów i wyników r/r a II kwartał zapowiada się jeszcze lepiej (nawozy, segment hobby + bonus ze sprzedaży działki). Dziwi mnie zachowanie kursu, rynek czegoś się obawia, możliwe że spowolnienia które odbije się tez na segmencie hobby. Póki co ryzyko to się nie materializuje a sprzedaż roślin i akcesoriów ogrodniczych bije rekordy.
magazynfirma.pl/handel-materia...MNS - 16 mln zysku versus 4,5 przed rokiem. Kurs zaliczył opór na 155 zł i aktualnie trwa korekta. Wsparcie na 125 zł się trzyma. Ja cierpliwie czekam na lepsze wyceny, myślę że popyt na fizyczne złoto jeszcze się nie wyczerpał, na razie Polacy konsumują (sprzedaż detaliczna +19%) bo pieniądz parzy w ręce a dóbr brakuje, ale przyjdzie czas oszczędzania i wtedy fizyczne złoto może stać się bardzo modną formą lokowania kapitału. Zresztą już w raporcie za IQ pisali, że rośnie sprzedaż najbardziej marżowych "drobnych" sztabek i monet.
GRC - też wyraźna poprawa przychodów (18,4 --> 25,3mln) i zysków (2,5 --> 3,1 mln), co prawda wzrosty wynikają głównie z wyższych cen bo notowane są już spadki ilościowe sprzedaży niektórych produktów
NTW - spokojny, organiczny wzrost przychodów i zysków, rosnący udział eksportu - liczę na efekt dźwigni operacyjnej w kolejnych kwartałach
Aktualny skład portfela
MNS 23%
GRC 20%
HOR 19%
KPD 16%
NTW 11%
cash 11%