Tak dla przypomnienia:
Pisałem jakiś czas temu w wątku:
Cytat:Mam wątpliwości czy cena mocno spadnie.
Cytat:Wycena w debiucie Newagu jest wysoka - ale nie odbiega od spółek z gpw o podobnej kapitalizacji i możliwościach np. Forte, Apatora czy Comarchu.
Były też takie głosy:
Cytat:Cena maksymalna to 19zł..może będzie taniej..
Cytat:Cena akcji zdecydowanie za wysoka. Przy poziomie ok 12 zł/a można się poważnie zastanowić.
Cytat:w mojej skromnej opinii PKP CARGO pod tym względem miało więcej atutów
Cytat:Koledzy. Nie ma się co sprzeczać. Ja uwazam,że społka jest sprzedawana za drogo a prognozy sa mało wiarygodne.
Cytat:Bajdurzysz chłopie. Skoro prywatny własciciel ani spólka nie potrzebuja kasy to po co sie pchaja na giełdę???
Cytat:O jakim prestiżu z wejścia na giełde mowicie? Jakubas ma na wzgledzie tylko kasę. Nie udało się z inwestorem zagranicznym bo zapewne zbyt duzo chciał za akcje to teraz próbuje sprzedać akcję przez giełdę i ....wycyckac maluczkich.
Cytat:No to Jakubas sie doczekał. Dzisiejszy pożar Inspiro w metrze warszawskim to kara za jego...chciwość. Po takim czarnym PR musi mocno zejść z ceny bo tego nikt rozsądny nie kupi.
Cytat:Moim zdaniem spółka jest sprzedawana u szczytu formy, a większość kart została już odkryta.
A teraz fakty:
Instytucjonalni nie tylko ceny nie zbili a kupili więcej i drożej - po 20,50 zł.
Redukcja 92,5% (nawet większa niż sądziłem bo liczyłem się z 80%). Sądziłem że cena nie spadnie i nie spadła - nawet wzrosła ;)
Jak to ma się do powyższych cytatów ? To już pozostawiam do przemyśleń własnych. Pozostaje czekać na debiut - biorąc pod uwagę cenę instytucjonalnych jak i redukcję powinno być ok. Oczywiście po takiej redukcji wielkiego zysku pieniężnego pewnie nie będzie ale to też było do przewidzenia.