67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
29 stycznia 2015 21:11:25
przy kursie: 32,25 zł
ucofb napisał(a):
Oceniam jedynie potencjał spółki nie kurs spółki, tylko też warto zwrócić uwagę, ze ff jest malutki i mało osób też chce to sprzedawać.
a wcześniej: ucofb napisał(a):
Wyniki hohoho! Pytanie na jutro: czy widłowy gotowy?
Mam wrażenie, że te zdania się wykluczają. Pisząc o widłowym to raczej jest ocena kursu spółki.
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
30 stycznia 2015 01:24:30
przy kursie: 32,25 zł
To była chwilowa euforia po zobaczeniu wyników, przyznaję się :) Chciałem ten wpis usunąć, jednak już się nie dało... Dodam, że jestem subiektywny w ocenie tej spółki, wiecie o co chodzi. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 30 stycznia 2015 01:35
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2015 17:08:30
przy kursie: 33,20 zł
Tak czasami bywa z euforią :) Dlatego w takich stanach nigdy nie kupuję akcji :) Poszły infa ze spółki, że "góra" kupiła akcje, i to całkiem sporo patrząc na inne spółki, cena poza rynkiem regulowanym to ok 20zł
Edytowany: 31 stycznia 2015 17:08
|
|
|
|
Wysłane:
9 lutego 2015 17:04:38
przy kursie: 32,80 zł
Firma ma faje marża, rozrasta się, dojrzewa, wszystko fajnie.
Kapitalizacja w tej chwili to prawie 1mld, czy ta technologia jest na tyle zaawansowana i opatentowana, że inni gracze nie mogą stworzyć czegoś podobnego od zera za dużo mniejsze pieniądze?
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
10 lutego 2015 10:06:17
przy kursie: 32,13 zł
Nieźle. Miliard za elektroniczny odpowiednik upierdliwej baby na stoisku, która po wejściu do sklepu leci "w czym mogę pomóc", a potem kiedy chodzisz i oglądasz towary cały czas gapi się na ciebie i patrzy ci na ręce i notuje co robisz.
Od tych wszystkich super-pomysłów internet zaczyna przypominać stado baranów podłączonych do wspólnej golarki, ważne żeby tylko spiętrzyć tłuszczę w jednym miejscu pod byle pretekstem wymiany zdjęć, śmieci, przygody z wakacji, zmontowanego filmiku , protezy korporacji taksówkowej, czegokolwiek, przyzwyczaić jak psa, a potem ją spozycjonować i sprzedać lub się 'wycenić' porzez IPO. Aż się dziwię że twórcy windowsa albo androida nie wypożyczają go "na godziny" i nie kasują za każdą usługę, ale myślę że powoli i do tego dojdziemy, wszystko ku temu zmierza.
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
10 lutego 2015 11:28:22
Szanowny Panie Win1248. Niestety każdy szuka pieniędzy. M$ już się zastanawia nad Abonamentem na Windows 10. www.chip.pl/news/oprogramowani...Adobe sprzedaję, od dawna swoje produkty na zasadzie Abonamentu. To jest dobre i dla Klienta (nie wykładasz całej kasy odrazu) i dla Firmy (planowanie kosztów biznesu). Nie wszystkie firmy i rozwiązania są dobre ale każdy próbuje sprzedać swój pomysł i na nim zarobić, a jeśli uda mu się go wprowadzić na giełdę to tym lepiej sprzeda udziały i zarobi jeszcze wiecej. Dzisiaj najlepszy biznes to sprzedaż marzeń o wolności i bogactwie.
|
|
Wysłane:
10 lutego 2015 12:13:46
Każdy szuka pieniędzy i nie miałbym nic przeciwko temu żeby prawdziwe innnowacje były nagradzane ponadprzeciętnym zyskiem a nie pomysły wspomagające kramarstwo w miernym stylu. Te wszystkie dzisiejsze innowacyjności nie dodają niczego pozytywnego ani nowego, to takie nakładki-samoróbki, montowanie ciągle z tych samych klocków, to co się rzeczywiście zmienia to coraz bardziej wyrafinowane sposoby wciskania, grodzmadzenia danych i dokonalenia metod opychania towaru, terroryzm reklamowy, wydłużanie łańcucha pośredników, albo gadżeciarstwo i sprzedawanie w kółko tego samego tylko pod trochę inną postacią i nazwą jako high tech i mi jako klientowi to się nie podoba, dlatego o tym piszę, a nie bezmyślnie powielam bajki o samoregulującym się rynku na którym panuje wolność wyboru.
Dla mnie byłoby innowacyjne gdyby Boening skrócił podróżowanie z kontynentu na kontynent o połowę, bo samoloty latają z taką samą prędkością jak 50 lat temu, a nie wymyslone z nudów jakieś głupawe efekciarskie pomysły w rodzaju samoprowadzące się samochody, drukarki 3d, czy programiki do wciskania towarów wypożyczane na godziny.
- taka refleksja, niezależnie do dynamik tej firmy
|
|
Wysłane:
10 lutego 2015 21:37:53
@win1248 Jeżeli samoprowadzące się auta, drukarki 3D nie są innowacyjne to ja nie wiem co może być innowacyjne. W ubiegłym wieku wydrukowanie kartki A4 drukarką atramentową trwało ze 3 minuty, jeżeli możliwość zaprojektowania sobie czegoś w 3D i możliwość wydrukowania tego samodzielnie nie jest innowacyjne, a jest bajerem to ja się poddaje. W Chinach podobno są firmy który zamierzają drukować domy, co ma przełożyć na obniżenie kosztów budowy domu o ponad 50%. Jeżeli to prawda to mamy prawdziwą rewolucją, która dzieje się na naszych oczach. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
10 lutego 2015 23:46:08
Koledze win1248 chodzi chyba o to, że Firma Live Chat Nie jest innowacyjna - tutaj się mogę zgodzić. Ale drukarka 3D to jest HICIOR, i postęp dodajmy jeszcze interfejs który odczyta nasze myśli i niech drukarka drukuje ;-) Drukowanie 3D to nie tylko pierdoły, ale także domy, organy dla ludzi (tak będzie można drukować organy z naszych komórek macierzystych mało innowacyjne ?). Skrócenie czasu podróży samolotem się nie opłaca - za duże niebezpieczeństwo - patrz Concord, za dużo idzie paliwa - koszty, większa prędkość to duże większe obroty silników (mogę się mylić) co za tym idzie hałas (skargi i możliwość zniszczenia mienia). NIE WYKONALNE. Jedyne co można to poprawa bezpieczeństwa, wynalezienie innego paliwa. Nikt o predkość nie walczy - Lot Warszawa-NYC 10 Godzin to za długo ? 5 Godzin szybciej Cię zbawi ? Ludzie płyneli miesiacami na statkach do USA. Boeing mało innowacyjny ? A co robią razem z Teamem SpaceX ? Wynajeli biura od NASA i walczą o obniżenie kosztu transportu ludzi i towarów na orbitę,(Space TAXI) inne maszyny, silniki inne spojrzenie mało innowacyjne ? www.wsj.com/articles/boeing-an...Przepraszam za ewentualne błędy językowe.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
11 lutego 2015 01:30:04
dołączam się do tego off-topu, @win - kolego w lotnictwie miedzy 1950 a 2010 nastąpił STUKROTNY wzrost liczby globalnie rocznie obsługiwanych pasażerów (a jako że średnia trasa wydłużyła sie dwukrotnie, to znaczy że pasażerokilometry wzrosły x 200) - upowszechnienie takiej przełomowej usługi na taką skalę to jest innowacja jak cholera. Nie ma bodźców ekonomicznych do szukania dalszego skracania n siłę czasu przelotu, skoro i tak sam dojazd na/z lotnisko i procedury trwają tyle co sam lot; a bezpieczeństwo nie jest już od dawna czynnikiem, skoro szanse na zginięcie w drodze z/na lotnisko są znacznie wyższe niż w samolocie.
|
|
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
11 lutego 2015 02:55:43
win1248 napisał(a):wydłużanie łańcucha pośredników Jedni łańcuch wydłużają... ...inni skracają: - Chick-fil-A wycina pośredników w dostawach ziarna, aby serwować klientom kawę. - Amazon wycina pośredników w poligrafii, aby serwować klientom książki. Wielki lament z tego powodu jest! Cokolwiek zrobisz, będzie źle. A jeśli autonomiczne prowadzenie i druk 3D to nie jest innowacja, to - razem z ucofb - poddaję się.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 02:59:44
www.wprost.pl/ar/493078/Ludzie...Cytat:Dzięki drukarce 3D udało się stworzyć model serca dwutygodniowego dziecka, co uratowało jego życie. Trwają prace nad wydrukowaniem zastępczego serca z prawdziwych tkanek. @win1248 nadal uważasz, że drukarki 3D to nie innowacja? "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 11 lutego 2015 03:02
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
11 lutego 2015 03:10:17
mackopl napisał(a):czy ta technologia jest na tyle zaawansowana i opatentowana, że inni gracze nie mogą stworzyć czegoś podobnego od zera za dużo mniejsze pieniądze? Czasem usiłuje nam się to wmówić w telewizji, ale umówmy się jednak, że to nie tu (w Polsce) odbywa się prawdziwy postęp. Większość "innowacyjnych" rozwiązań nazywa się tak ze względu na wymogi dofinansowania z UE. W rzeczywistości są to kalki rozwiązań (głównie) ze Stanów. Patrz: https://www.zendesk.com/product/tour . To nasze firmy są tymi followerami, o których pytasz. Dlatego zamiast martwić się, czy ktoś nie pójdzie naszym śladem, raczej trzeba patrzeć, czy to nas nie zaatakuje lider, za którym podążamy.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 09:38:51
przy kursie: 31,74 zł
ucofb napisał(a):www.wprost.pl/ar/493078/Ludzie...Cytat:Dzięki drukarce 3D udało się stworzyć model serca dwutygodniowego dziecka, co uratowało jego życie. Trwają prace nad wydrukowaniem zastępczego serca z prawdziwych tkanek. @win1248 nadal uważasz, że drukarki 3D to nie innowacja? padłem pod wrażeniem tego wygooglanego argumentu @piesłańcuchowy ludożerca jedzący nożem i widelcem pozostaje nadal ludożercą @rafsty I gdzie pojedziesz tym autonomicznym samochodem do zakorkowanego centrum? Problem nie w prowadzeniu auta a w jego prędkości która się nie zmienia i natężeniu ruchu. Niech wymyślą auta pozwalające na bezpieczne przemieszczanie się z prędkością 400 km/h - to byłoby coś.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 09:49:13
@win
'padłem pod wrażeniem tego wygooglanego argumentu'
no to jest właśnie Twoja 'merytoryka' ('argument', że padłeś, i 'argument', że wyggoglany ?) (rozumiem że Twój wpis jest w zamierzeniu ironiczny?)
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 10:07:32
Moim zdaniem przyszłość leży w inteligentnych lodówkach. www.telix.pl/artykul/inteligen...Duże wrażenie zrobił na mnie ostatnio również smartbelt, nazwałbym bo "paskiem autonomicznym" W sumie taki pasek niejednemu może uratować życie, zapobiega otyłości, nie chcę nawet myśleć ile istnień ludzkich ta INNOWACJA uratuje. mashable.com/2015/01/04/belty-...Nie będę zaśmiecał forum innymi "wynalzakami" 21 wieku typu dom sterowany smartfonem, smartfon sterowany tabletem inne kombinacje w rodzaju 'trucht w miejscu"
Edytowany: 11 lutego 2015 10:12
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 10:16:03
ok, teraz rozumiem. 'Odnosisz' się ogólnie do tez, które sam wymyślasz, a nie do tych, które napisali tu inni. (google: 'sofizmat rozszerzenia')
Edytowany: 11 lutego 2015 10:16
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 11:28:04
@win1248 Jeżeli "inteligenta lodówka" i ten pasek są bardziej innowacyjne niż drukarka 3D czy autonomiczne samochody to hmm pozostaje mi zapytać dlaczego tak uważasz. Widzisz różnica między tym paskiem, a drukarką 3D jest taka, ze ten pasek jak sam napisałeś może kiedyś uratować komuś życie pod warunkiem, że ktoś go będzie miał, za to dzięki drukarkom już ratuje się życie i szeroko stosuje się je w medycynie. Kwestia inteligentnego domu? Przecież to hmmm stare, wszystkie nowe biurowce należałoby teraz nazwać mega innowacyjnymi. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 12:29:21
toż to żart by z tym paskiem i lodówką:)) to są krańcowe przykłady smart-śmieci, a nie żadne innowacje, napisałem co dla mnie jest innowacją uchwycenie istoty problemu a nie wyważanie otwartych drzwi
a jeśli chodzi o drukarki 3d
@piesłańcuchowy jakbyś sobie polatał samolotami po 13 godzin kilka razy to przeknałbyś się że skrócenie tego czasu to byłby prawidziwy postęp a nie net na pokładzie samolotu
a jeszcze od drukarkach 3d: Na drukarce 3d drukujesz model, a nie sam przedmiot, a jeżeli budujesz specjalną nazwijmy to "drukarkę" pod konkretny produkt np tkankę itd, to już jest po prostu specjalistyczna maszyna do produkcji tegoż produktu, a nie uniwersalna drukrka 3d z której wyczarujesz co ci się podoba, bo taka nigdy nie powastanie.
Natomiast maszyny-roboty 'drukujące' konkretne produkty istniją nie od dzisiaj np odlewarki, wycinarki stserowane komputerowo które robią odlewy na podstawie komputerowych modeli i nikt nigdy ich nie nazywał drukarkami 3d.
Dlatego sama idea druku 3d i sposób w jaki się ją podaje czyli " każdy sobie kupi drukarkę w markecie i w domu wleje do zbiorniczka "coś", a z drugiej strony wyjedzie sztuczne serce, dom albo proteza ucha" przedstawiana jako nowość która wyskoczyła niczym królik z kapelusza to jest przekłamanie i marketingowy gimick skrojony pod proste umysły bo w rzeczywistości można będzie sobie wydrukować samochodzik z gumy albo czekolady i tyle.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2015 13:01:57
@piesłańcuchowy jakbyś sobie polatał samolotami po 13 godzin kilka razy to przeknałbyś się że skrócenie tego czasu to byłby prawidziwy postęp a nie net na pokładzie samolotu
@win
13godzinny lot ze średnią prędkościa 850km/h odpowiada w przybliżeniu dwutygodniowej podróży (szacunkowo, uśredniając) wszystkimi innymi środkami transportu. Skrócenie tego czasu o połowę tj o 6,5 godziny , jest oszczędnością rzędu 2% względem pozostałych środków transportu.
To 2% byłoby według Ciebie prawdziwym postępem, a jednocześnie to, że branża w 50 lat zwiększyła dostępność usług o 20 000 % , postępem nie jest.
'pozdro'...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.