PARTNER SERWISU
anwzifzv
1 2 3 4 5

Leniwy portfel

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 22 sierpnia 2015 13:14:33
Cytat:
Hmm... mi się wydaje, że jednak trzeba uwzględniać, przecież to jest przychód. Pytanie tylko, co zrobić z podatkiem.

Podatek już pobrany w momencie wypłacenia dywidendy (podobnie jak wszystkie produkty od których biorą "belkowe"). Dlatego je klasyfikuję jako przychód pieniężny ale nie łączę ich z wynikami na giełdzie.

Cytat:
Co rozumiesz przez "zaburzanie wyników"? Że zaburza stopy zwrotu?

W przypadku długoterminowych inwestycji potrafi mocno poprawić stopy zwrotu - jak już wielokrotnie pisałem div uznaję za bonus a nie cel inwestycji :). Celem jest wzrost wartości akcji.

Cytat:
Jeśli chodzi o liczbę spółek, to już o tym pisałem powyżej, nawet ze stosownymi wykresami. Owszem, można nieco więcej „wycisnąć” z mniejszego portfolio (do pewnych granic zresztą), ale rośnie wówczas rozstrzał wyników. Ja postawiłem na większą pewność, kosztem mniejszych zysków.

Fakt to też zależy od systemu którego się używa. Rosną też koszty transakcyjne razem z ilością spółek w portfelu (bo masz więcej sygnałów = częściej rotujesz) co też wpływa na wyniki.

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 22 sierpnia 2015 14:30:37
Cytat:

W przypadku długoterminowych inwestycji potrafi mocno poprawić stopy zwrotu - jak już wielokrotnie pisałem div uznaję za bonus a nie cel inwestycji :). Celem jest wzrost wartości akcji.

No nie wiem, celem jest chyba po prostu zwrot z inwestycji. Co za różnica, czy jest ze wzrostu wartości akcji, czy z dywidendy? Ja też nie nastawiam się jakoś szczególnie na dywidendy, ale przecież one mają wpływ na cenę akcji, jak mogę je pominąć?

Weźmy ten przykład Mercora, mam teraz liczyć, że poniosłem stratę -12% (załóżmy, że je sprzedałem)? Chyba jednak nie.

Problemem jest tylko to pobieranie podatku od razu. Na razie liczę brutto, a potem będę robił podsumowania roczne i uwzględnię podatek... tak jest chyba najsensowniej.

Cytat:
Rosną też koszty transakcyjne razem z ilością spółek w portfelu (bo masz więcej sygnałów = częściej rotujesz) co też wpływa na wyniki.

Chyba niekoniecznie, a przynajmniej nie liniowo. Po prostu kupuję 2 spółki po 1000 zł, zamiast 1 za 2000 zł. Jeśli się przekroczy minimalną prowizję, to nie ma różnicy.

leniuch
2
Wysłane: 22 sierpnia 2015 22:46:14
Poza tym, że (nadmiernie) emocjonuję się wynikami, cały czas próbuję jeszcze poprawić strategię. Z mizernym skutkiem. Po wielu próbach lepszego filtrowania wejść, próbowałem dokonać niemożliwego, czyli poprawić Wildera i jego Parabolic SAR.

Ten facet jest naprawdę geniuszem. Zwłaszcza, jeśli się weźmie po uwagę, że działał w czasach, kiedy wskaźniki liczyło się na kalkulatorze, a zapisywało w następujący sposób:

kliknij, aby powiększyć

Wyobrażam sobie, jak czasochłonne było dopracowanie tego wskaźnika, który nie jest przecież taki banalny w swojej konstrukcji, a jego implementacja np. w AmiBrokerze, to 20-30 linijek kodu.

Parabolic SAR jest o tyle ciekawy, że nie ma zbyt wielu podobnych wskaźników (oscylatorów, średnich itd jest mnóstwo).

Czego próbowałem?

Chyba wszystkiego (dla uproszczenia piszę o wersji long):

– Odwracania SAR, kiedy zamknięcie, a nie minimum przekroczy linię stopu
– Odwracania SAR, kiedy linia stopu zostanie przekroczona o jakiś % – czyli pozwolenia na to, żeby lekko została naruszona dolnym cieniem świecy
– Odwracania SAR, kiedy linia stopu została przekroczona przez min/max, ale jeśli zamknięcie jest nad linią i jest dalej od linii niż minimum, odwrócenie nie następuje - przykład poniżej

kliknij, aby powiększyć

- Prób wygładzania: używania zamiast maksimum/minimum ich średnich
– Łączenia wszystkich tych podejść ze sobą

Potem zdekonstruowałem SAR całkowicie. Przyszedł mi do głowy (głupi jak się okazało) pomysł, że to źle, że mój system "wchodzi" w jeden sposób (po wybiciu maksimum), a SAR używa tylko do wyjścia. Spróbowałem więc zrobić własny stop, zachowujący się podobnie, ale taki, który zaczyna się w momencie wejścia.

kliknij, aby powiększyć

I znowu dziesiątki wersji.

– Stop przyspieszający nie wtedy, gdy cena osiągnie nowe maksimum, tylko wręcz przeciwnie: gdy nie chce rosnąć
– Próby wygładzania jak wyżej
– Stop, który przy nowym maksimum cenowym się resetuje. To znaczy przyspieszenie wraca do pierwotnej wartości, od nowa liczona też jest odległość od ceny: zachowuje się tak, jakby to było nowe wejście.
– Jak wyżej, ale stop resetuje się tylko częściowo, tzn. startuje za każdym razem z trochę bardziej agresywnym parametrem

I nic. Niektóre wersje były prawie tak dobre, jak oryginalny Parabolic SAR, żadna nie była lepsza, zarówno pod względem zysku, jak i DD. Jeszcze czasem coś próbuję zakodować, ale im więcej prób, tym bardziej wydaje mi się, że nic z tego nie będzie. Korzyść jest taka, że coraz lepiej rozumiem ten wskaźnik i jego zachowanie w różnych sytuacjach, chociaż nadal nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego każe mi wychodzić, kiedy zostanie trącony dolnym cieniem młota... (to znaczy rozumiem dlaczego, ale nie rozumiem, dlaczego wpływa to dobrze na wyniki...)

leniuch
2
Wysłane: 23 sierpnia 2015 11:35:25
Ćwiczenie na niedzielne przedpołudnie: czy moment wejścia ma znaczenie? Na pionowej osi w % moment wejścia w Parabolic SAR (jeżeli wejdziemy na pierwszej „kropce” – 0%, jeśli wejdziemy na ostatniej - 100%). Na poziomej P/L.

kliknij, aby powiększyć

Korelacji nie widzę żadnej.

I kolejna próba: czy ma znaczenie to, ile gotówki, a ile akcji jest w portfelu w momencie wejścia?

kliknij, aby powiększyć

Nie bardzo. A nawet, jeśli minimalnie więcej kropek jest na dole po prawej stronie, to przecież nie można odfiltrować wejść przy pustym portfelu, bo nigdy się nie zapełni.
Edytowany: 23 sierpnia 2015 11:52

leniuch
2
Wysłane: 24 sierpnia 2015 09:25:51
Sprzedany MERCOR (z 7% stratą nawet po uwzględnieniu dywidendy), kupiony ROBYG.

Nawet nie chce mi się patrzeć na stan portfela, będzie sygnał wyjścia (a będzie takich sygnałów dużo), to wyjdę w następny poniedziałek.

Kilka spektakularnych zjazdów (np. ACE, -10%...)

Cały czas muszę sobie przypominać, jakie były założenia i że wartość tej strategii nie polega na tym, żeby wybierała jakieś superspółki, tylko na tym, żeby trzymała mnie poza rynkiem, kiedy spada. W każdym razie początek nieszczególny.

leniuch
2
Wysłane: 24 sierpnia 2015 11:07:01
SYNTHOS sprzedany po 3.93.

W piątek zrobiłem typową głupotę i dokupiłem po 4.05. Żeby mnie więcej nie kusiło, sprzedałem dziś wszystko jak tylko się minimalnie odbiło. Zamykam tamto konto. Nauczka, żeby naprawdę dokładnie przeglądać sygnały systemu (miałem sygnał sprzedaży w poniedziałek ostatni. Po 4.46...

leniuch
2
Wysłane: 24 sierpnia 2015 13:55:20
Dziś nawet się nie obwiniam o zaglądanie co 15 min. W tym momencie mam stratę ok. 6,7%. Wytrzymanie do następnego poniedziałku będzie trudnym zadaniem, ale zamierzam jakoś przetrwać.
Edytowany: 24 sierpnia 2015 13:56

leniuch
2
Wysłane: 24 sierpnia 2015 15:43:20
Oczywiście w takiej sytuacji, w jakiej teraz się znajduję, można zadać sobie pytanie, czy można było się tego spodziewać, co można było zrobić, żeby zapobiec. Wydaje mi się, że niewiele. Testowałem rozmaite stopy – nie udawało się w żaden sposób znacząco obniżyć obsunięcia, za to zawsze się udawało mocno obniżyć zysk.

Można powiedzieć, że realizuje się jeden z dwóch najczarniejszych dla strategii scenariuszy, czyli wejście tuż przed szczytem (i zatankowanie akcji pod korek), a potem na dno. Jeszcze pogarsza sytuację fakt, że krach jest w poniedziałek (a spadki w piątek, choć znaczące, nie wysłały sygnałów sprzedaży, poza MERCOREM). Cały tydzień będzie pewnie gorszy od poniedziałku, a za tydzień czeka mnie wyprzedaż 3/4 portfela. Jeśli krach nie jest zapowiedzią dłuższej bessy, to tylko dostanę po kieszeni „za darmo”, jeśli natomiast zacznie się rynek niedźwiedzia, to pewnie będę psychologicznie się lepiej czuł z tym, że straciłem tylko (...) - wolę nie prorokować ile - procent.

Czym się można pocieszać? Na przykład tym, że jeszcze kilka miesięcy temu znacznie więcej kapitału miałem zainwestowane w fundusze inwestycyjne, w tym te z ekspozycją na WIG20, Turcję, Chiny... Scenariusz „nie wchodzenia na giełdę” byłby jeszcze gorszy.

W tej chwili strata (niezamknięta) wynosi 8,8%. Drawdown więcej, ale mało się nim nie przejmuję, tak jak przypuszczałem.

jaro67
0
Wpisów: 28
Wysłane: 24 sierpnia 2015 16:05:22
A ja go w piątek zbyłem po 4,05 ale kupiłem po 4,28...dzisiaj wszystko rano wywędrowało oprócz Dębicy, która trzyma się jakoś...

leniuch
2
Wysłane: 24 sierpnia 2015 16:07:08
SYNTHOS to temat tabu :)

A serio, to strasznie się cieszę, że nie zawahałem się przed sprzedażą dziś (zwłaszcza, że sprzedałem praktycznie w maksymalnej cenie).

leniuch
2
Wysłane: 25 sierpnia 2015 09:26:47
Żeby się na chwilę oderwać, zacząłem testować szybsze wyjście z inwestycji, bez czekania na poniedziałek. Ale nie udało mi się jeszcze tego przetestować (gdzieś widziałem wyniki testów, z których wynikało, że wcale nie ma to wielkiego przełożenia na wyniki).

W każdym razie po wynikach jednego dnia puściłem mój system i zgodnie z przypuszczeniami, mam sygnały sprzedaży dla 2/3 walorów. Mógłbym je właściwie sprzedać już...

I tutaj ciekawostka: zacząłem sprawdzać, co by było, gdyby jednak akcje poszły bardzo w górę. Czy sygnały na Parabolic SAR mogą się jeszcze cofnąć?

Ku mojemu zdziwieniu odpowiedź jest... niejednoznaczna. Tak wydawałoby się oklepany wskaźnik jak Parabolic SAR może być różnie zaimplementowany i dawać różne rezultaty.

kliknij, aby powiększyć

Na obrazku powyżej mamy Parabolic SAR (wyrysowany liniami, żeby było czytelniej) w dwóch wersjach: pomarańczowa to funkcja wbudowana w AmiBrokera, czarna powstała na podstawie kodu liczącego SAR, bez odwoływania się do gotowej funkcji. Jak widać przez większość czasu dają one te same rezultaty... ale nie do końca. Co się dzieje? Okazuje się, że wbudowany SAR dopuszcza możliwość „zerowej długości” odwrócenia. Załóżmy, że mamy longa, SAR jest pod słupkami, potem jakiś dzień powoduje, że minimum < SAR, następuje przeskok SAR nad słupek, ale jeszcze tego samego dnia cena rośnie i ponownie, nad słupkiem tym razem maksimum przekracza SAR. Jak widać, powoduje to obliczenie kolejnego SAR i powrót pod słupek, co więcej, wygląda jakby SAR nigdy nad słupkiem nie był, tylko się cofnął.

„Ręcznie” wyliczany SAR nie pozwala na to. Jak widzimy na przedostatniej świeczce, mamy SAR nad słupkiem, ale pod maksimum.

To tylko taka przestroga, żeby nie ufać ślepo wskaźnikom, nawet te bardzo popularne mogą być różnie w różnych programach zaimplementowane.

A teraz wracam do lizania ran.

leniuch
2
Wysłane: 25 sierpnia 2015 23:47:30
Strata na dziś: -4,9%. Po sesji za Oceanem nastrój bardzo minorowy. Pocieszające dobre wyniki CCC, ale to kropla w morzu...

Trzeba przyznać, że timing wejścia na rynek wybrałem świetnie :/ Jak to ktoś tu napisał, „zęby w ścianę i czekać na sygnał”.

leniuch
2
Wysłane: 26 sierpnia 2015 09:38:12
Już nie będę pisał o „dobrych wynikach”, bo faktycznie się na tym nie znam... A może ktoś mi powie, co jest prawdziwe: „Wyniki CCC nie są dobre”, czy „Wyniki są dobre, ale rynek oczekiwał lepszych”?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2015 16:50:00
Wyniki CCC sądząc po reakcji nie są "dość dobre" by zadowolić inwestorów. Wykres spółki moim zdaniem wygląda bardzo niebezpiecznie. W sierpniu 2014 co prawda sygnał sprzedaży był fałszywy ale to nie znaczy że kolejny ok 165 nie będzie prawdziwy.

leniuch
2
Wysłane: 26 sierpnia 2015 16:53:50
A jest jakieś źródło informacji na temat tych oczekiwań, przewidywań?

Chyba prawie wszystkie wykresy wyglądają w tym momencie niebezpiecznie...

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2015 16:57:10
CCC

Często takimi przewidywaniami jest konsensus PAP. W przypadku CCC jak widać został przebity ale rynkowi widać mało, do tego pewnie mamy sprzedaż faktów.

Cytat:
Chyba prawie wszystkie wykresy wyglądają w tym momencie niebezpiecznie...

Bez przesady - na wszystkich jeszcze formacji zwrotnych nie widzę ;), choć faktycznie rynek jest w takiej fazie, że dużo może się wydarzyć.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 16:57

leniuch
2
Wysłane: 26 sierpnia 2015 17:00:51
A ten konsensus PAP jest gdzieś publikowany? (Przed ogłoszeniem wyników, nie po?)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 sierpnia 2015 17:07:35
Przed wynikami to chyba go nigdy nie widziałem ;) Prawdopodobnie dlatego że to średnia oczekiwań analityków. W danym DM ich własne prognozy natomiast co do wyników publikują w biuletynach itp.
Edytowany: 26 sierpnia 2015 17:08

leniuch
2
Wysłane: 26 sierpnia 2015 17:17:56
Tak czy owak na dziś stan -5,4%

Obiecuję, że jak skończy się ta panika, nie będę codziennie wrzucał wyników. Zresztą wygląda na to, że już niedługo w portfelu będzie przeważać gotówka. I to znacznie.

jaro67
0
Wpisów: 28
Wysłane: 27 sierpnia 2015 11:53:04
Wrzucaj, dzisiaj pewnie będziesz . Po poniedziałku ani śladu w cenach, taka sesja a tu człowiek bez papierów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,486 sek.

fmudxrzs
quqlonmu
bpgoeoln
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zvjlxaqd
wvvnsgiq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat