PARTNER SERWISU
fqvgtquz
2 3 4 5 6

Leniwy portfel

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 27 sierpnia 2015 12:04:47
Liczyłem trochę na to odbicie. Nadal muszę jednak doczekać do następnego poniedziałku. Stety/niestety system jest bezlitosny, jak każe sprzedawać, to sprzedam. Jest minimalna szansa na odwołanie sygnału sprzedaży (patrz rozważania o SAR), ale wzrosty by musiały być znacznie, znacznie większe – raczej szans na to nie ma.

leniuch
2
Wysłane: 27 sierpnia 2015 17:12:01
Jak na tak byczy dzień, nie ma niestety spektakularnych wyników. Kilka spółek z portfela spadło: MOSTALWAR, PBG (tu to dopiero jest jazda, od +30 do minusów), RAINBOW, MONNARI, CCC ... a tylko jedna zanotowała wzrost powyżej 5%. Ogólnie oczywiście na plus w porównaniu z wczoraj.

Wynik to -4,1%.

leniuch
2
Wysłane: 28 sierpnia 2015 17:19:46
Kolejny dzień z cyklu: wszędzie dobrze, tylko nie u mnie. Duża część spółek poszła do przodu, ale mam też w portfelu lidera spadków i całkiem sporą grupę innych spadkowiczów. Z takim kamieniem u nogi jakim stało się PBG (zaliczyłem ok. 45% DD na tej spółce w 3 tyg, nieźle) trudno jest skakać.

Ale wróćmy do całego tygodnia. O poprzednim tygodniu można by pisać długo, ale na razie trudno mi zebrać myśli i wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość, ew. zmodyfikować strategię. Po za tym muszę poczekać na poniedziałek, zobaczyć w jakich cenach sprzedam akcje.

Wyniki:

Wynik tydzień/tydzień: -5,49%
Wynik skumulowany: -3,44%
WIG T/T: -1,93%
WIG skumulowany: -1,95%

Kilka myśli pod dyskusję:

– Na czym ma polegać skuteczność strategii? Chyba w głównej mierze na tym, że jest poza rynkiem, kiedy jest bessa, a na rynku, kiedy jest hossa. Dodatkowym czynnikiem jest dobór spółek. Jeśli chodzi o to pierwsze, to można to dopiero w dłuższym okresie ocenić. Gram na tygodniowych świeczkach, miałem ich zaledwie 7. Trudno przewidzieć, czy redukcja portfela uchroni mnie przed stratą, czy przed zyskiem. Co do doboru spółek to mam mieszane wrażenie, na początku udawało się WIG przegonić, teraz jestem wyraźnie gorszy od WIGu...

– Tydzień składa się z dni :) Już w piątek rynek się zaczął mocno zsuwać, wiele spółek było blisko stopa, ale go nie trąciło. A szkoda. Ale są i gorsze scenariusze, np. gdyby to w piątek był krach (albo dziś, też w piątek). Wówczas z pustym portfelem patrzyłbym jak rynek się odbudowuje. Reasumując, chyba nie wyszło tak źle, a mogło być znacznie gorzej. Ale to ryzyko, które trzeba brać pod uwagę.

– Wymęczył mnie ten tydzień psychicznie mocno, ale czy można było tego uniknąć? Chyba tylko sprzedając od razu po trąceniu SL. Ale jak się okazało (samego mnie to zaskoczyło) są sytuacje, gdy trafiony SL na koniec tygodnia się "odwraca". Poza tym straciłbym o wiele więcej, gdybym w poniedziałek sprzedawał (dodatkowo zapewne zlecenia PKC zanotowałyby niezły poślizg, nie mam dużych spółek zbyt wielu w portfelu). Tortury psychiczne więc się chyba opłaciły. Zresztą gdybym sprzedał w poniedziałek, czy patrzenie jak ceny się odbijają nie dobijałoby mnie psychicznie?

– Cały czas mam wrażenie, że są jeszcze rezerwy w tym systemie. Może się zmobilizuję i w weekend ich poszukam...

– Na marginesie: dosłownie tuż przed spadkiem (w środę chyba) sprzedałem połowę funduszy akcji (zagranicznych). Szklanka do połowy pełna albo pusta. Resztę sprzedałem teraz, niestety chyba nie wszędzie wykorzystałem odbicie do końca (ale nic całkiem w dołku poniedziałkowym). Nie zamierzam szybko wracać do funduszy.

Na koniec lista spółek na zamknięciu.

kliknij, aby powiększyć

Spokojnego weekendu i spokojniejszego tygodnia wszystkim życzę.

jaro67
0
Wpisów: 28
Wysłane: 28 sierpnia 2015 17:50:47
Cytat:
Zresztą gdybym sprzedał w poniedziałek, czy patrzenie jak ceny się odbijają nie dobijałoby mnie psychicznie?

Wynik mógłby być gorszy.
Zastanawiam się dlaczego chcesz w poniedziałek ogołocić portfel.

leniuch
2
Wysłane: 28 sierpnia 2015 19:17:14

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 28 sierpnia 2015 21:56:37
Cytat:
Tortury psychiczne więc się chyba opłaciły. Zresztą gdybym sprzedał w poniedziałek, czy patrzenie jak ceny się odbijają nie dobijałoby mnie psychicznie?

Tortury psychiczne nigdy się nie opłacają. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jeżeli taki tydzień Cię wymęczył to prawdopodobnie strategia nie do końca Ci odpowiada i należy ją zmodyfikować tak aby była komfortowa.

Zastanawiam się np. dlaczego chcesz sprzedawać w poniedziałek jeśli zostały ruszone SL wczesniej... hm ja np. kupuje na nowy tydzień, kiedy faktycznie świeczka tygodniowa daje do tego sygnał. Sprzedaję natomiast zawsze jak odpala SL czyli nie czekam na potwierdzenie sprzedaży na świeczce tygodniowej.

Kupuję w interwale tygodniowym, sprzedaję można powiedzieć w dziennym. I jeszcze wg mnie ważna kwestia, po każdym tygodniu wg mnie należy przejrzeć posiadane walory i zmodyfikować SL pod to co widać na wykresie. Automatyzacja w tym przypadku moim zdaniem nie działa, zabiera to max godzinę czasu, ale komfort tego, że przed tygodniem odrobiło się pracę i dba o to co się ma w portfelu jest zdecydowanie warta tej godziny.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

leniuch
2
Wysłane: 28 sierpnia 2015 22:31:44
Cytat:
Tortury psychiczne nigdy się nie opłacają. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jeżeli taki tydzień Cię wymęczył to prawdopodobnie strategia nie do końca Ci odpowiada i należy ją zmodyfikować tak aby była komfortowa.

Może i tak, z drugiej strony: ile jest takich tygodni w historii? Gdzie dzienne spadki są rzędu 7%? Czy jest jakaś strategia, która w takich przypadkach w ogóle nie stresuje?

Cytat:
Zastanawiam się np. dlaczego chcesz sprzedawać w poniedziałek jeśli zostały ruszone SL wczesniej... hm ja np. kupuje na nowy tydzień, kiedy faktycznie świeczka tygodniowa daje do tego sygnał. Sprzedaję natomiast zawsze jak odpala SL czyli nie czekam na potwierdzenie sprzedaży na świeczce tygodniowej.

To wynika z zastosowanego SL. Muszę to sprawdzić jeszcze dokładniej, ale wydaje mi się – a wręcz prawie jestem pewien – że Parabolic SAR nie jest do końca określony zanim nie skończy się tydzień. Dodatkowo dochodzi do tego to co pisałem kilka postów wyżej: jest możliwe „odwołanie” SL. Tym razem się to nie wydarzyło – spadek był zbyt głęboki.

Testowałem to i wychodzi, że długoterminowo nie ma to znaczenia, czy SL się odpala od razu. Teraz np. bym na tym bardzo źle wyszedł. Zakładając, że sprzedam w okolicach dzisiejszego zamknięcia, będzie to cena wyższa niż PKC odpalone w poniedziałek, kiedy puściły SL.

Ale faktem jest, że to czekanie trochę mnie kosztuje, zwłaszcza, że akurat zdarzyła się taka sytuacja, że musiałem czekać od poniedziałku.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 28 sierpnia 2015 23:43:00
A ja myślę, że powinieneś udać się na urlop :)
Zamknąć wszystkie pozycje, wyłożyć się na hamaku pod palmą i pozwolić, aby klocki same się poukładały :)

leniuch
2
Wysłane: 28 sierpnia 2015 23:50:07
Już byłem na urlopie :) Samo się nie poukłada. W każdym razie z 30% akcji w porfelu przez najbliższy czas będę czuł się bardziej komfortowo.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 29 sierpnia 2015 01:46:28
Cytat:
Może i tak, z drugiej strony: ile jest takich tygodni w historii? Gdzie dzienne spadki są rzędu 7%? Czy jest jakaś strategia, która w takich przypadkach w ogóle nie stresuje?

Przyznaję rację, raczej nie ma thumbright Jeśli ktoś zna to proszę o wiadomość na priv.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

leniuch
2
Wysłane: 31 sierpnia 2015 11:06:31
Właśnie wykryłem błąd w wyliczeniach zysków/strat (tak głupi, że aż szkoda gadać – za to dołowałem się niepotrzebnie przez tydzień).

Wyniki na piątek:

Wynik tydzień/tydzień: -3,08%
Wynik skumulowany: -0,98%
WIG T/T: -1,93%
WIG skumulowany: -1,95%

Do portfela trafiło OPONEO i ERGIS. Sprzedaż tego, co miałem sprzedać, trwa. Brakuje mi tu doświadczenia niestety.

leniuch
2
Wysłane: 31 sierpnia 2015 12:07:27
Właśnie kolejny dzień PBG leci -10%. Próbowałem sprzedać zleceniem z limitem i oczywiście się nie sprzedało. Na przyszłość chyba nie ma co kombinować, sprzedawać na otwarciu PKC lub PCR i się nie denerwować.

leniuch
2
Wysłane: 31 sierpnia 2015 18:26:59
I po sesji. Znaczną większość tego, co miałem sprzedać, już sprzedałem. Raczej niekorzystnie. W portfelu zostaną:

MONNARI, ORBIS, WIRTUALNA, NEUCA i zakupione dziś OPONEO oraz ERGIS. Po 4% portfela mniej więcej. Reszta w gotówce.

leniuch
2
Wysłane: 1 września 2015 13:41:03
PBG to nie jest walor pasujący do mojej strategii :) Za duża zmienność. Sprzedałem dopiero dziś na odbiciu, ale tylko częściowo je wykorzystując: po 2,27.

jaro67
0
Wysłane: 1 września 2015 14:40:11
Wczorajsza sprzedaz zaprocentowała najpewniej?

leniuch
2
Wysłane: 1 września 2015 14:45:39
Pytasz w jakim kontekście? PBG wczoraj nie udało mi się sprzedać.

jaro67
0
Wysłane: 1 września 2015 15:04:32
Pytam w kontekscie dzisiejszej przeceny.

leniuch
2
Wysłane: 1 września 2015 15:08:00
Powiem szczerze, że staram się nie patrzeć na to, co wczoraj sprzedałem, w jakiej to jest dziś cenie itd. Zwłaszcza, że nie udało mi się osiągnąć wczoraj dobrych cen (MOSTALWAR np. poszedł ponad 4% do góry na zamknięciu sesji, tuż po tym jak go sprzedałem). Ale pewnie per saldo lepiej było to sprzedać niż trzymać (choć np. COLIAN dziś ładnie odbił – tutaj miałem trochę fart, bo wczoraj sprzedałem tylko połowę, dziś resztę).

O dziwo, jestem w tej chwili na + w porównaniu z wczorajszym zamknięciem.

Jeszcze mi zostało kilka akcji AMIKI i – niestety – większość ZAP.
Edytowany: 1 września 2015 15:09

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 1 września 2015 17:01:16
Cytat:
Powiem szczerze, że staram się nie patrzeć na to, co wczoraj sprzedałem, w jakiej to jest dziś cenie itd

Dobry pomysł - "karanie" się patrzeniem na ceny do niczego sensownego nie prowadzi.

Cytat:
O dziwo, jestem w tej chwili na + w porównaniu z wczorajszym zamknięciem.

Jeszcze mi zostało kilka akcji AMIKI i – niestety – większość ZAP.

Może, dlatego że trzymasz się strategii :). Generalnie jeśli masz sygnał sprzedaży na walorze to wiesz co zrobić, najgorszą możliwością jest ignorowanie sygnałów własnej strategii licząc w sumie na nie wiadomo co. Oczywiście w drugą stronę też nie można przesadzać (uprzedzanie sygnałów) bo to prowadzi do strat.

leniuch
2
Wysłane: 1 września 2015 17:08:32
Nie, niestety wg strategii te akcje powinny być sprzedane w poniedziałek. Nie sprzedałem, bo kombinowałem ze zleceniami z limitem. AMICA się zrealizowała w znacznej większości, PULAWY niestety nie.

Mam małe doświadczenie w praktyce giełdowej, jeszcze nie wiem, jak sprzedawać, żeby na samej sprzedaży nie stracić za dużo, to samo się zresztą tyczy kupowania. Nie kupuję za miliony, ale wydaje się, że przy niektórych spółkach moje zlecenia mogą mieć wpływ na ceny otwarcia.

Chętnie wysłucham wszelkich porad w tym zakresie.

A że jak strategia mówi "sprzedawaj" to trzeba sprzedawać, to wiem dobrze. Przejechałem się na Synthosie, gdzie przegapiłem sygnał sprzedaży. Potem było 6 kolejnych sesji ze spadkiem kursu. Sprzedałem na 6.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,660 sek.

jypdorgb
ffoitfiw
qqdrojwv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hltfagcp
umyoncky
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat