kayrxzlx
Advertisement
PARTNER SERWISU
qcastogl
19 20 21 22 23

Kiedy dno bessy?

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 8 marca 2009 14:03:15
Coś na pocieszenie dla spragnionych szybkiej hossy:
1. Otwórzcie sobie wykresy WIG20 oraz WIG od początku istnienia GPW
2. Pociągnijcie linię łączącą dołki z 1995, 2001, 2002 i 2003 i wyjdzie że WIG20 przebił to wsparcie ale szybko wrócił ponad nie a WIG jeszcze nie dotarł ale jest już bardzo blisko co może być wyjaśnieniem silnego zachowywania się blue chipów w stosunku do mniejszych spółek. Tak na oko wsparcie na WIG20 jest 1350pkt a WIG ok 18000-18500.
3. Technicy mogą mieć więc wielkie nadzieje na odbicie w górę ale...
4. Jeśli wsparcie pęknie to następne jest na 1000-1050pkt / 11500-12500.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 8 marca 2009 14:14:52
nie przemawiaja do mnie takie linie. w20 w tym czasie wielokrotnie sie zmienial, spolki wypadaly i wpadaly, zmienialy sie wagi. w20 z 95 i w20 z 2009 to dwa rozne indeksy. laczy je tylko nazwa i liczba spolek

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 marca 2009 14:17:25
konik napisał(a):
nie przemawiaja do mnie takie linie. w20 w tym czasie wielokrotnie sie zmienial, spolki wypadaly i wpadaly, zmienialy sie wagi. w20 z 95 i w20 z 2009 to dwa rozne indeksy. laczy je tylko nazwa i liczba spolek

konik to nie ma znaczenia. wykres nie kłamie i uwzględnia wszystko.
EEX

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 8 marca 2009 14:24:35
tadekmazur napisał(a):
70% spadku WIGu to za mało? Jak dla mnie to wystarczy. Wszak polska gospodarka żadnej masakry nie przeżywa.
Spowolnienie 2001-2002 to były dwa lata niskiego wzrostu PKB (1.2% w 2001r i 1.4% w 2002r).
Moim zdaniem lata 2009-2010 nie będą gorsze. A wtedy zjazd WIGu był o 50%.
Czy wierzchołek marca 2000 był mniej szalony niż ten z czerwca 2007? Trochę w tym prawdy.
O ile dobrze sobie przypominam to w 2000r WIG sięgnął 22.5tys. Potem były dwa chudsze lata w gospodarce i 5 bardzo tłustych. Stąd wnoszę że dobrym prawem indeksu był średnioroczny wzrost o 10-12% w ciągu tych 7 lat.
Czyli dla porównywalności z marcem 2000r to na szczycie w 2007 powinniśmy mieć jakieś WIG w przedziale 44-50tys.
Było prawie 68tys. - faktycznie zbyt wiele. Ale zauważmy że spadek o 50% z "prawidłowej" wartości WIG dałby dno 22-25tys.
Poszliśmy niżej i wystarczy.

otoz to nie ma co mierzyc spadku od szczytu. przychylam sie do slow grahama ze gielda jest jak wahadlo. wiadome w ktora strone jest teraz odchylone. pytanie tylko czy stan rownowagi jest taki jak mowisz, czyli 44-50tys na wig.
krotko i sredniterminowo nurtujace jest jeszcze jedno pytanie. w ktora strone skierowany jest ped wahadla?

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 8 marca 2009 14:35:55
Nie zapominajmy też że przed Polską jest jeszcze wiele lat dużych wzrostów gospodarki. Na razie mamy przerwę, ale to nie potrwa wiecznie. Narzekamy na naszych polityków (ja też!), ale nie jesteśmy krajem najgorzej rządzonym w Europie (polecam Włochy, Grecję lub Wegry) i prawie na pewno będziemy szybko zmniejszać dystans do Zachodu - a to oznacza dobry wzrost gospodarczy w przyszłej dekadzie.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 14:40:21
konik napisał(a):

Dlatego każde wsparcie czy opór pada najdalej po 4 próbie przebicia a widać je dopiero po 2 nieudanych podejściach. To tylko psychologia nie mająca żadnej realnej wartości. Wsparcia i opory mogą być świetnym punktem zwrotnym pod warunkiem że są zgrane z realnymi fundamentami. Jak się gospodarka rozwijała to ceny przebijały opory jak pocisk kartkę papieru i podobnie wsparcią pękały jedno po drugim jak gospodarka siadała. Gdyby wypadał w najbliższych paru miesiącach punkt zwrotny w gospodarce polskiej uwierzyłbym w to wyższe wsparcie ale ponieważ jest źle i będze gorzej to raczej psychologia zadziała przy niższej kresce. Ale jak ktoś jest hazardzistą może spróbować z ciasnym SL.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 14:44:54
owner napisał(a):
konik napisał(a):

konik to nie ma znaczenia. wykres nie kłamie i uwzględnia wszystko.

Od 2007 roku wykres pokazywał wiele podobnych wsparć i nic z tego nie wynikło pozytywnego.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 8 marca 2009 16:23:01
Cytat:
Coś na pocieszenie dla spragnionych szybkiej hossy:
1. Otwórzcie sobie wykresy WIG20 oraz WIG od początku istnienia GPW
2. Pociągnijcie linię łączącą dołki z 1995, 2001, 2002 i 2003 i wyjdzie że WIG20 przebił to wsparcie ale szybko wrócił ponad nie a WIG jeszcze nie dotarł ale jest już bardzo blisko co może być wyjaśnieniem silnego zachowywania się blue chipów w stosunku do mniejszych spółek. Tak na oko wsparcie na WIG20 jest 1350pkt a WIG ok 18000-18500.

obydwa indeksy przebiły te linie
Edytowany: 8 marca 2009 16:24

tadekmazur
9
Wysłane: 8 marca 2009 17:46:00
Na wskaźniki też trzeba popatrzeć. Znam argumentację przeciwną, że spółki dopiero pokażą naprawdę złe wyniki i całkowicie wywróci to obecne atrakcyjne wskaźniki.
Myślę że c/wk to jakoś specjalnie nie wywróci a jest dramatycznie niski 0.6 dla WIG. WIG20 ma już sensowniejsze 1.2 ale to również nisko.
A jeśli chodzi o c/z to słabiutkie drugie półrocze już siedzi we wskaźniku, a wersja uwzględniająca tylko zyski operacyjne daje zupełnie sensacyjny odczyt 3.9! (a dla WIG20 6.5). Przecież to jaja jak berety. Coś takiego ostatni raz obserwowaliśmy w 1992r podczas hiperinflacji czyli NIGDY CZEGOŚ TAKIEGO NIE BYŁO.
Ktoś powie że wskaźniki nieważne. Zawsze tak się mówi podczas silnych trendów, a potem po zakończeniu histerii okazuje się że jednak ważne.
Gdzie jest miejsce na dalsze spadki? Ja nie widzę. Choć problemy Jankesów pozostają drzazgą w tyłku.
Oni mają wskaźniki na całkiem normalnym poziomie, a widać po nich że mają jeszcze ochotę sobie pospadać.
Akurat to nas może całkiem długo potrzymać w strefie śmiesznie tanich wycen, a gdyby z czasem (bo raczej nie teraz) zaczęli macać strefę 450-600pkt to całkiem możliwe że nawet nieco poprawimy nasze rekordy bessy pomimo że to absurdalne.
Silne są nawyki biegania na smyczy Wall Street.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 19:52:24
tadekmazur napisał(a):
Na wskaźniki też trzeba popatrzeć. Znam argumentację przeciwną, że spółki dopiero pokażą naprawdę złe wyniki i całkowicie wywróci to obecne atrakcyjne wskaźniki.
Myślę że c/wk to jakoś specjalnie nie wywróci a jest dramatycznie niski 0.6 dla WIG. WIG20 ma już sensowniejsze 1.2 ale to również nisko.
A jeśli chodzi o c/z to słabiutkie drugie półrocze już siedzi we wskaźniku, a wersja uwzględniająca tylko zyski operacyjne daje zupełnie sensacyjny odczyt 3.9! (a dla WIG20 6.5). Przecież to jaja jak berety. Coś takiego ostatni raz obserwowaliśmy w 1992r podczas hiperinflacji czyli NIGDY CZEGOŚ TAKIEGO NIE BYŁO.
Ktoś powie że wskaźniki nieważne. Zawsze tak się mówi podczas silnych trendów, a potem po zakończeniu histerii okazuje się że jednak ważne.
Gdzie jest miejsce na dalsze spadki? Ja nie widzę. Choć problemy Jankesów pozostają drzazgą w tyłku.
Oni mają wskaźniki na całkiem normalnym poziomie, a widać po nich że mają jeszcze ochotę sobie pospadać.
Akurat to nas może całkiem długo potrzymać w strefie śmiesznie tanich wycen, a gdyby z czasem (bo raczej nie teraz) zaczęli macać strefę 450-600pkt to całkiem możliwe że nawet nieco poprawimy nasze rekordy bessy pomimo że to absurdalne.

Nie wiem o którym półroczu piszesz (chyba II 2008). Jeszcze słabszy będzie 2009 rok i nikt tak naprawdę nie wie o ile będą niższe zyski firm. Obecnie wskaźnik c/z dla firm polskich wynosi 10,3 co jest wartością atrakcyjną ale nie jakąś super tanią w perspektywie obniżenia zysków. Ponadto trzeba wiedzieć że wskaźnik ten nie jest liczony jako średnia arytmetyczna tylko średnia ważona i ogromnie zaniżają go banki, Orlen i Lotos czyli spółki które raczej mają słabe perspektywy na najbliższe 2 lata.

Gospodarka polski gwałtownie hamuje (2% spadku w ciągu 1 kwartału! ), zyski spadają, mnóstwo firm utopiło miliony w opcjach walutowych (na których straty nie znalazły się jeszcze w bilansach). Cały świat leci na pysk (USA, Niemcy, UK, Francja, Japonia jak również kraje regionu np. Czechy, Węgry) a GPW ma cudownie wystrzelić w górę? Dodajmy jeszcze systematyczne zmniejszanie zaangażowania OFE w akcje.
Edytowany: 8 marca 2009 19:53

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 8 marca 2009 20:07:46
vandee napisał(a):
Dodajmy jeszcze systematyczne zmniejszanie zaangażowania OFE w akcje.

Skąd te dane?
Bo wykres mówi co innego...

kliknij, aby powiększyć

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 20:10:47
Jarbas napisał(a):
vandee napisał(a):
Dodajmy jeszcze systematyczne zmniejszanie zaangażowania OFE w akcje.

Skąd te dane?
Bo wykres mówi co innego...

kliknij, aby powiększyć

W tym wykresie są ogromne wahania czyli jego skala jest bardzo wąska. Masz poszerzoną skalę?

tadekmazur
9
Wysłane: 8 marca 2009 20:22:17
Vandee napisał że c/z=10.3 dla polskich firm. NIE NIE nieprawda.
Oficjalne dane gpw mówią co innego. A mnie bardziej interesuje c/zo a tutaj odczyty są STRASZNIE niskie.
WIG20 6.47, mWIG40 4.28, sWIG80 5.17. Kto nadal uważa że drogo? A przecież zyski operacyjne są znacznie ważniejszą informacją niz prosty zysk, gdzie siedzą ekstra wydarzenia i księgowe kombinacje.

OFE wyjaśnił Jarbas. Ja dodam że nie wszędzie na świecie jest horror. Nawet globalny PKB nie spada.
Wkładanie Polski do jednego worka z prawie bankrutami z regionu było nieuzasadnione i dobiegło końca.

Last but not least - spodziewam się wzrostów na giełdzie na dłuuugo przed poprawą sytuacji gospodarczej u Jankesów.
Zatem ich bieżąca bryndza mnie nie eksajtuje. Wyprzedzenie rzędu 9 miesięcy jest najprawdopodobniejszym scenariuszem.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 20:32:11
---> Jarbas

Sprawdziłem dane na money.pl www.money.pl/emerytury/portfel...

Na chybił trafił otwarłem 6 OFE w tym największe PZU, CU i wszystkie w styczniu zmniejszyły zaangażowanie w porównaniu z grudniem. Niektóre nawet pozbyły się w ciągu miesiąca 1/5 portfela akcji.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 marca 2009 20:34:54
vandee napisał(a):
tadekmazur napisał(a):

Nie wiem o którym półroczu piszesz (chyba II 2008). Jeszcze słabszy będzie 2009 rok i nikt tak naprawdę nie wie o ile będą niższe zyski firm. Obecnie wskaźnik c/z dla firm polskich wynosi 10,3 co jest wartością atrakcyjną ale nie jakąś super tanią w perspektywie obniżenia zysków. Ponadto trzeba wiedzieć że wskaźnik ten nie jest liczony jako średnia arytmetyczna tylko średnia ważona i ogromnie zaniżają go banki, Orlen i Lotos czyli spółki które raczej mają słabe perspektywy na najbliższe 2 lata.
Gospodarka polski gwałtownie hamuje (2% spadku w ciągu 1 kwartału! ), zyski spadają, mnóstwo firm utopiło miliony w opcjach walutowych (na których straty nie znalazły się jeszcze w bilansach). Cały świat leci na pysk (USA, Niemcy, UK, Francja, Japonia jak również kraje regionu np. Czechy, Węgry) a GPW ma cudownie wystrzelić w górę? Dodajmy jeszcze systematyczne zmniejszanie zaangażowania OFE w akcje.

Nie wiem czemu używasz nieprawdziwych dancyh... Podaj źródło dla CZ. Starty z opcji i innych zabezpieczeń w wyniku decyzji KNF znalazły się w raportach spółek za IVq. OFE natomiast zwiększają zaangażowanie. Kwotowo spada, ale to wina taniejących akcji. Ilośćiowo udział akcji jest coraz większy.

tadekmazur
9
Wysłane: 8 marca 2009 20:35:28
@Vandee
A mamy marzec i sytuacja się zmieniła - co widać po relatywnej sile gpw.
Edytowany: 8 marca 2009 20:36

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 8 marca 2009 20:35:28
Wtrącę się:

kliknij, aby powiększyć

Proszę zauważyć, że wartość indeksu uporała się z lokalnym oporem (czerwona pozioma) co pozwala na rysowanie kanału wzrostowego.

tadekmazur
9
Wysłane: 8 marca 2009 20:38:23
Jeśli do wykresu dodamy info że rośliśmy pomimo jankeskiego obciążenia to idzie wiosna idzie hossaBoo hoo!

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 20:46:40
tadekmazur napisał(a):
Vandee napisał że c/z=10.3 dla polskich firm. NIE NIE nieprawda.
Oficjalne dane gpw mówią co innego. A mnie bardziej interesuje c/zo a tutaj odczyty są STRASZNIE niskie.
WIG20 6.47, mWIG40 4.28, sWIG80 5.17. Kto nadal uważa że drogo? A przecież zyski operacyjne są znacznie ważniejszą informacją niz prosty zysk, gdzie siedzą ekstra wydarzenia i księgowe kombinacje.

OFE wyjaśnił Jarbas. Ja dodam że nie wszędzie na świecie jest horror. Nawet globalny PKB nie spada.
Wkładanie Polski do jednego worka z prawie bankrutami z regionu było nieuzasadnione i dobiegło końca.

Last but not least - spodziewam się wzrostów na giełdzie na dłuuugo przed poprawą sytuacji gospodarczej u Jankesów.
Zatem ich bieżąca bryndza mnie nie eksajtuje. Wyprzedzenie rzędu 9 miesięcy jest najprawdopodobniejszym scenariuszem.

C/zo ze swej natury jest znacznie niższe niż c/z dlatego nie ma sensu porównywać dwóch wskaźników z różnych kategorii. Masz dane za c/zo z ostatnich 15 lat i znasz średnią/medianę? Liczba która jest atrakcyjna dla c/z może być tylko przeciętną dla c/zo.

Jarbas niczego nie wyjaśnił. Zaskoczył mnie trochę bo całkiem niedawno czytałem o zmniejszeniu się zaangażowania OFE w akcje. Na money podają że udział w portfelu się zmniejszył. Pytanie czy chodzi o wartość portfela czy procent zaangażowanych środków.

A statystyka mówi że giełda wyprzedza spadki PKB o 6mies a wzrosty tylko o 3 miesiące. Chyba nie myślisz że za 3 miesiące GUS poda wzrost produkcji i PKB?

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 20:49:28
anty_teresa napisał(a):

Nie wiem czemu używasz nieprawdziwych dancyh... Podaj źródło dla CZ. Starty z opcji i innych zabezpieczeń w wyniku decyzji KNF znalazły się w raportach spółek za IVq. OFE natomiast zwiększają zaangażowanie. Kwotowo spada, ale to wina taniejących akcji. Ilośćiowo udział akcji jest coraz większy.

Dane podane prosto z gpw.pl:

www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...

Czy wszystkie opcje zostały zamknięte i rozliczone? Podejrzewam że wiele firm wciąż ściemnia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,051 sek.

xeomhnlk
cgvctdza
sydfgurb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jvibqlch
lmxjdabu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat