vlwbozfk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ukebkkep
20 21 22 23 24

Kiedy dno bessy?

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 8 marca 2009 20:53:11
addi napisał(a):
Wtrącę się:

kliknij, aby powiększyć

Proszę zauważyć, że wartość indeksu uporała się z lokalnym oporem (czerwona pozioma) co pozwala na rysowanie kanału wzrostowego.

Górne ograniczenie kanału wzrostowego jest narysowane trochę życzeniowo. Należy łączyć szczyty a nie szczyt z 2/3 świeczki by ładnie wyglądało. Jak połączymy maksymalne poziomy ze świecy nr 1 i 5 to powstanie zwężający się trójkąt. Póki co mamy co najwyżej korektę wzrostową ale nie ma mowy o odwróceniu trendu.
Edytowany: 8 marca 2009 20:55

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 20:58:17
-----> Jarbas

Już wiem. Wykres który wkleiłeś dotyczy TFI a nie OFE. Tam można sobie przełączać między różnymi kategoriami TFI.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 8 marca 2009 21:19:22
vandee napisał(a):
Górne ograniczenie kanału wzrostowego jest narysowane trochę życzeniowo.

Mylisz się!
vandee napisał(a):
Należy łączyć szczyty a nie szczyt z 2/3 świeczki by ładnie wyglądało.

Świeczka o której piszesz "z 2/3 świeczki" nie ma tu nic do rzeczy! (to już nieistotna historia! bye bye)
vandee napisał(a):
Jak połączymy maksymalne poziomy ze świecy nr 1 i 5 to powstanie zwężający się trójkąt.

dla mnie to jest szum
vandee napisał(a):
Póki co mamy co najwyżej korektę wzrostową ale nie ma mowy o odwróceniu trendu.

a tu się kłania teoria Dowa!
Poniał?
Edit.: Poczytaj kolego o zasadach tworzenia linii trendu
Edytowany: 8 marca 2009 21:35

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 21:40:21
addi napisał(a):
Świeczka o której piszesz "z 2/3 świeczki" nie ma tu nic do rzeczy! (to już nieistotna historia! bye bye)

Czyli jak pisałem - kanał życzeniowy. Odrzucasz świeczki które nia pasują do teorii :-) Nie pasuje pierwsza z piątą? To bierzemy trzecią z piątą. A jak wykres przebije dolne ograniczenie (narysowane wg 2 i 10) to weźmiesz sobie 6 i 10 by było bardziej poziomo ale wciąż w górę. Przede wszystkim świeczki od 1-11 tworzyły konsolidację. Mamy od 3 dni delikatne wybicie z tej konsolidacji ale przy małych obrotach. Nie wygląda więc na to by instytucjonalni rzucili się do kupowania. Raczej spekuła znów zaczyna swoją zabawę. Nie baw się w Jusia z Hotmoney który rysował trendy z jednej świeczki jak mu pasowało :-). Poza tym niezależnie jaki kanał przyjmiemy i jak fachowo i słusznie go narysujemy to i tak będą to tylko dwie kreski na wykresie na które nikt nie zwróci uwagi jak pojawią się kolejne złe dane.

addi napisał(a):
dla mnie to jest szum

A dla mnie to co się dzieje od paru dni to zwyczajna korekta w bessie.

addi napisał(a):

A który fragment teorii Dowa mówi że zaczyna się hossa?

Zasada tworzenia lini trendu mówi by nie brać pod uwagę świeczek leżących blisko siebie bo ich układ może być przypadkowy i wynikać z szumu. Wystarczy bowiem przełączyć wykres na wyższą skalę by zobaczyć że od góry mamy coś znacznie ważniejszego tj opór z lini mniej więcej 11.2007, 05.2008, 07-09.2008, 01.2009. To jest istotne (jeśli wierzyć analizie technicznej) a nie niszowe odbicie trwające raptem 2 tygodnie.
Edytowany: 8 marca 2009 21:50

addi
0
Wysłane: 8 marca 2009 21:58:26
vandee napisał(a):
addi napisał(a):

Czyli jak pisałem - kanał życzeniowy. Odrzucasz świeczki które nia pasują do teorii :-) Nie pasuje pierwsza z piątą? To bierzemy trzecią z piątą. A jak wykres przebije dolne ograniczenie (narysowane wg 2 i 10) to weźmiesz sobie 6 i 10 by było bardziej poziomo ale wciąż w górę. Przede wszystkim świeczki od 1-11 tworzyły konsolidację. Mamy od 3 dni delikatne wybicie z tej konsolidacji ale przy małych obrotach. Nie wygląda więc na to by instytucjonalni rzucili się do kupowania. Raczej spekuła znów zaczyna swoją zabawę. Nie baw się w Jusia z Hotmoney który rysował trendy z jednej świeczki jak mu pasowało :-). Poza tym niezależnie jaki kanał przyjmiemy i jak fachowo i słusznie go narysujemy to i tak będą to tylko dwie kreski na wykresie na które nikt nie zwróci uwagi jak pojawią się kolejne złe dane.

addi napisał(a):
dla mnie to jest szum

A dla mnie to co się dzieje od paru dni to zwyczajna korekta w bessie.

addi napisał(a):

A który fragment teorii Dowa mówi że zaczyna się hossa?

Zasada tworzenia lini trendu mówi by nie brać pod uwagę świeczek leżących blisko siebie bo ich układ może być przypadkowy i wynikać z szumu. Wystarczy bowiem przełączyć wykres na wyższą skalę by zobaczyć że od góry mamy coś znacznie ważniejszego tj opór z lini mniej więcej 11.2007, 05.2008, 07-09.2008, 01.2009. To jest istotne (jeśli wierzyć analizie technicznej) a nie niszowe odbicie trwające raptem 2 tygodnie.

Nie wiem co odpisać! Chcę być grzeczny! Poczytaj o zasadach tworzenia linii trendu i dopiero wówczas powróć do tematu!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 marca 2009 22:08:35
Vandee. Obroty na ostatniej sesji na samym WIG20 wyniosły ponad 970mln. To chyba nie tak mało. Na wykresie podany jest Wolumen.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 8 marca 2009 22:22:05
vandee napisał(a):

przychylam sie. z tym ze na moich rysunkach styczen 2009 na wig20 nie jest nawet blisko lini glownego trendu spadkowego. wg mnie na dzien dzisiejszy linia trendu jest na wysokoci ok 2050 pkt na wig20. jedyna pociecha to taka ze linia trendu opada dosyc stromo wiec szybciej uda sie ja przebic

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 marca 2009 22:26:57
Adi:

Co maja zasady rysowania linii trendu do uwagi którą zwrócił Ci vandee ?
Uwaga dotyczyła górnej linii kanału...albo ja czegoś nie rozumiem
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 8 marca 2009 22:29

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 8 marca 2009 22:38:45
@ Vandee

Jeśi wolisz c/z od c/zo to OK, ale to że podajesz nieprawdziwe dane c/z nie jest OK.
Jeszcze raz bieżące c/z: WIG-PL 9.48, WIG20 8.67, mWIG40 7.86, sWIG80 17.08. Dla całego WIGu jest bardzo niski dlatego przytaczam WIG-PL czyli tylko polskie spółki. Zapewne Unicredito i Immoeast mieszają zatem WIG-PL jest właściwszy dla naszej analizy.
Zatem nie jesteś jakoś bardzo odległy z tym swoim 10.3 dla spółek polskich, ale jednak prawidłowe jest 9.48.
Uważam że to dosyć niska wartość. Dla orientacji - na rynku amerykańskim przez ponad 100 lat c/z dla SP500 wahała się od 6 do 40.
W czwartym kwartale nasze spółki odpisały mnóstwo rozmaitych opcji i rezerw bo mogły to zrobić w miarę bezkarnie w atmosferze apokalipsy. Nie sądzę aby przed nami były gorsze wyniki niż te za IV kw, choć z pewnością będą dużo gorsze niż odpowiednie sprzed roku zatem mianownik wskaźnika się zmniejszy. O ile? - nie wiem, ale c/z powróci do wartości dwucyfrowych. Wtedy dopiero będziesz zadowolony że jest jeszcze drożej. A hossa i tak już się zaczęła. Poradzi sobie nawet bez Twojej pomocy. Why? Bo c/wk już zdecydowanie za niskie. Dla WIG-PL poniżej 1. To nienormalnie nisko i złe wyniki pierwszego półrocza tego nie zmienią.
Edytowany: 8 marca 2009 22:42

addi
0
Wysłane: 8 marca 2009 22:41:09
Dapi napisał(a):
Adi:

Dapi ... nie powalaj mnie!
Linia trendu WZROSTOWEGO została wyprowadzona w oparciu o min! (niektórzy robią to w oparciu o korpus). Następnie została przesunięta równolegle do najbliższego (istotnego) oporu. Vande pisząc o wyprowadzeniu górnej linii kanału z 2/3 świeczki udowadnia, że nie ma pojęcia jak się rysuje linie trendu.
Poniał?
Edit.: Uwagi dot. teorii Dowa nie chce mi się komentować bo to nie ten poziom.
Edytowany: 11 lipca 2009 22:08

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 marca 2009 22:47:25
konik napisał(a):
vandee napisał(a):

przychylam sie. z tym ze na moich rysunkach styczen 2009 na wig20 nie jest nawet blisko lini glownego trendu spadkowego. wg mnie na dzien dzisiejszy linia trendu jest na wysokoci ok 2050 pkt na wig20. jedyna pociecha to taka ze linia trendu opada dosyc stromo wiec szybciej uda sie ja przebic

Ja ją widzę na poziomie ok 1850pkt.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 marca 2009 22:48:22
Ale tu gorąco hello1 Maniery, dżentelmeni, bo wśród nas są damy love4 choć nieliczne - ale dzisiaj dzień Kobiet Angel

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 8 marca 2009 22:50:55
No to jak bedzie? Hossa, czy nie hossa?

money.cnn.com/2009/03/07/marke...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 8 marca 2009 22:53:00
Nie oburzajcie się na siebie za to, że nie zgadzacie się w tematach analizy technicznej.
Przecież to nie jest nauka tylko sztuka, którą każdy stosuje po swojemu (lub nie stosuje wcale).
Uważam że to co namalował Addi jest uprawnione, ale można to również poddawać bardzo ostrej krytyce (czego autor wykresu najwyraźniej jest nawet świadomy). Dolna linia kanału została wykreślona w oparciu o minimum bardzo emocjonalnej świeczki i w takim przypadku raczej wersja close byłaby poprawniejsza, a niestety nie daje podobnego obrazu.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 8 marca 2009 23:01:17
addi napisał(a):
Dapi napisał(a):
Adi:

Dapi ... nie powalaj mnie!
Linia trendu WZROSTOWEGO została wyprowadzona w oparciu o min! (niektórzy robią to w oparciu o close). Następnie została przesunięta równolegle do najbliższego (istotnego) oporu. Vande pisząc o wyprowadzeniu górnej linii kanału z 2/3 świeczki udowadnia, że nie ma pojęcia jak się rysuje linie trendu.
Poniał?
Edit.: Uwagi dot. teorii Dowa nie chce mi się komentować bo to nie ten poziom.

Właśnie forum służy do tego aby pomagać w tym czym się jest dobrym.
A poniżanie to nie najlepsza metoda. Wystarczy przecież wyjaśnić.

ps.
Wyznaczona górka powinna być charakterystyczna w jakimś zakresie w sensie % spadku od niej, ilości świec potwierdzających itp.
Moim zdaniem brakuje Ci podpórki do wyznaczania górnej linii kanału na dziś, ale metod wiele a interpretacji teorii jeszcze więcej...
Ja bym jeszcze poczekał z górną linią
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 marca 2009 23:01:41
vandee napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Nie wiem czemu używasz nieprawdziwych dancyh... Podaj źródło dla CZ. Starty z opcji i innych zabezpieczeń w wyniku decyzji KNF znalazły się w raportach spółek za IVq. OFE natomiast zwiększają zaangażowanie. Kwotowo spada, ale to wina taniejących akcji. Ilośćiowo udział akcji jest coraz większy.

Dane podane prosto z gpw.pl:
www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...
Czy wszystkie opcje zostały zamknięte i rozliczone? Podejrzewam że wiele firm wciąż ściemnia.

No oki... Tylko dane dotyczą indexu WIG-PL A ty pisałeś o całym naszym rynku... Jest poniżej 10...
Zamknięte nie zostały, ale ujęte w bilansach lub RZS... Jeśli są zatajone informacje to KNF ma narzędzia do karania...

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 23:30:35
addi napisał(a):

Nie wiem co odpisać! Chcę być grzeczny! Poczytaj o zasadach tworzenia linii trendu i dopiero wówczas powróć do tematu!

Co innego linia trendu a co innego kanał który narysowałeś bardzo życzeniowo. Zresztą co to za trend który tworzysz po 9 dniach sesyjnych gdy bessa trwa kilkaset dni.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 8 marca 2009 23:37:28
Pytanie do WD i Anty Teresy : Czy uważacie, że średnie wskażniki c/z i c/wk dla naszej giełdy są już na poziomie, które w istniejącym otoczeniu są już wystarczające do ogłoszenia końca spadków ( o hossie nie wspomnę) ?
Ja uważam, że jeszcze nie.
Rewelacyjne c/wk mają swe żródło w zawyżonych wycenach aktywów w księgowości. Firmy nie chciały i jeszcze nie miały czasu ani możliwości by wszystko przeszacować. Co więcej nie wszystkie aktywa doszły już do dna więc po kolejnym kwartale będzie kolejna korekta.
Co do c/z to ciągle porównuję sobie to do lokat. 8% to c/z 12,5. Czy warto wchodzić w niedokońca pewne c/z 9,5 ? Czy premia za ryzyko jest wystarczająca ? Wg mnie w tak burzliwych czasach nie. Tym bardziej, że na szczęście nie wszyscy byli umoczeni w opcje, ale przez to ich wyniki z pierwszej połowy 2008 zawyżają ich wynik. Miarodajny będzie dla mnie raport za IQ 2009. A na to trzeba nieco poczekać.
Kreski o które toczy się tak zazarty spór na ostatnich dwóch stronach ja traktuję jako bardzo przydatne dla spekulacji krótkoterminowej - tydzień, maks 3 tygodnie, ale nie decydujące dla fundamentów, którym w dużej mierze poświęcony jest stockwatch.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 23:38:26
buldi napisał(a):
Vandee. Obroty na ostatniej sesji na samym WIG20 wyniosły ponad 970mln. To chyba nie tak mało. Na wykresie podany jest Wolumen.

No właśnie wygląda na to że kilka spółek WIG20 jest wykorzystywanych do ciągnięcia w górę indeksów. By mówić o hossie musiał by się ruszyć cały, szeroki rynek.

vandee
0
Wysłane: 8 marca 2009 23:44:48
konik napisał(a):

Prędzej czy później ta linia zostanie przebita ale by nastąpiło TRWAŁE odwrócenie trendu musi pojawić się czynnik fundamentalny. Niektórzy tu już rysują trendy wzrostowe a cena nie przebiła nawet MA50. WIG20 zjechał od stycznia o ok 700pkt prawie bez przystanków więc odbicie o kilkaset punktów w górę jest naturalne ale wystarczy przełączyć na świeczki tygodniowe by widzieć że jeszcze za wcześnie na optymizm. Na moje oko gdzieś koło 1600pkt wykres odbije się i poleci ostro w dół równając do Stanów, Niemiec, Japonii, UK, Francji, Czech, Węgier i mnóstwa innych krajów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,711 sek.

zwtxqach
rgjzpanp
mjzkmlfc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
awizbgkr
lfijkzca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat