misza napisał(a):Taurusie - AT bardzo pomaga w spekulacji w bessie. Chcę tobie zwrócić uwagę na fakt, że bessa na giełdach rozpoczęła sie w lipcu 2007 podczas gdy gospodarka światowa "pędziła" jeszcze do przodu. Pogorszenie danych rozpoczęło się dopiero pod koniec 2007. Więc i tym razem nie oczekujmy że nagłe pogorszenie się danych będzie jednoczesnym punktem zwrotnym na giełdach i w gospodarkach światowych. Obecna korekta wzrostowa jest jedynie odreagowaniem 1.5 rocznych spadków, jak również lepsze dane gospodarcze są "korektą" po serii złych danych. Giełdy zawrócą gdy nadal będziemy widzieli poprawiające się wyniki w gosp. (odwrotna analogia do roku 2007) Zaawansowana AT pomaga wskazać potencjalny zwrot na rynku. Trendu nie da się zmienić, pozdrawiam serdecznie.
Bede teraz bardzo nieskromny! Pewnie nie uwierzysz ale to wlasnie na przelomie lipca i sierpnia 2007r widzialem oznaki zawalenia sie na rynku nieruchomosci i znajomemu powiedzialem najmnieszy wymiar kary jaki bedzie to 2200 na w20 oczywiscie powiedzial mi abym sie w leb walnal jak widac po czesci mial racje :) pomylilem sie o jakies 30% a taka pomylka normalnie jest niedopuszczalna :)
Juz kiedys pisalem iz od tamtego czasu bylem poza rynkiem, poswiecilem czas bessy na spelnieniu marzenia o wyjezdzie zagranicznym i cala besse spedzilem w zachodniej europie bawiac sie i pracujac :) w 3 krajach mialem okazje poznac fantastycznych ludzi.
Jakos na przelomie wrzesien-pazdziernik mialem ochote zjechac do polski i powrocic na rynek i ponownie mialem ogromnego farta podczas rozmowy telefonicznej z tesciem dowiedzialem sie ze jego firma utopila mnostwo kasy w opcjach i znow pomyslalem na gieldzie bedzie ostatnia fala podczas raportow jak wiesz koncowka roku byla tragiczna.
Od stycznia jestem na rynku zakladalem wyjazd do 2400 i tez jest oczywiscie nastepnie zakladalem ze bedzie nastepny zjazd ale tera patrzac na wszystko co sie dzieje mam coraz wieksze wrazenie iz ponownego zjazdu nie bedzie.
Czytajac wypowiedzi sadze ze coraz wiecej ludzi poza rynkiem juz od paru miesiecy czeka na spadki, ostatnio tez zauwazylem ze jakos dziwnie maleje aktywnosc na forach, i teraz jeszcze pozytywnie zaskakujace dane jak dla mnie oczywiscie.
Podsumowujac mysle ze nowych dolkow nie zobaczymy baa nawet niesadze aby bylo podwojne dno, a jezeli juz by tak sie mialo zdazyc to mysle ze najwiecej znow straca obecnie oczekujacy na korekte.
I jeszcze jedno sam kozystam z AT i wiem ze bywa bardzo pomocne przy zajmowaniu pozycji ale nie sadze aby nam mowilo czy akurat teraz bedzie zwrot.
Do przewidzenia trendow gieldowych kompletnie nie wystarczy samo AT trzeba polaczyc wiele innych czynnikow.