qafyrfku
Advertisement
PARTNER SERWISU
qahrxtlc
231 232 233 234 235

Kiedy dno bessy?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 8 listopada 2009 11:38:39
buldi napisał(a):
Co myślicie o takim scenariuszu na przyszły tydzień?

kliknij, aby powiększyć

Kiepsko ze szczegółami ostatnio na wykresach. To jest godzinowy Fw20.
Na dzień dzisiejszy po ostatnim zanegowaniu RGRu bardziej możliwy wydaje się scenariusz zielony - przynajmniej do czasu kiedy Fw znajduje się pow. 2250pkt(środkowa czarna linia). Zejście poniżej otwiera drogę czerwonej opcji. W przypadku przebicia w dół pon. 2200pkt jazda na 2100 jest wg mnie przesądzona.
Podobnie jak wyjście górą pow. 2330 otwiera drogę do ataku na 2430.

@discopolo
Mnie tam wszystko jedno jak się mienisz.
Dobrze że jesteś, bo czytam Cię z zainteresowaniem.

edit
Cytat:
Natomiast discopolo zawsze zarabia. Przy tej ilości złotych płyt....

Jeżeli chodzi o muzykę, bardziej cenie sobie płyty chodnikowe. Ale folklor w życiu też jest potrzebny.Angel

buldi, bardziej obstawiałbym czerwony scenariusz. pozostaje mi w pamięci przedostatni tydzień, korekcyjny w usach. duży zjazd bez większej przyczyny. a ostatni tydzień odczytywałbym jako korekta w korekcie, czyli akcja "ubieramy ludzi w akcje". który scenariusz jest słuszny, o tym przekonamy się za tydzień.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 8 listopada 2009 11:56:29
Oczywiście że scenariusz czerwony :) Wieszczę to od tygodnia i jak na razie wykresik się zgadza z przewidywaniami.

A z innej beczki, to USA właśnie przyłożyły sobie pistolet do głowy:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

Cytat:
Rządowy plan reformy, która ma kosztować 871 miliardów dolarów w ciągu najbliższych 10 lat, przewiduje po raz pierwszy ubezpieczenie medyczne wszystkich lub prawie wszystkich Amerykanów. Ci, którym ubezpieczenia nie zapewnia zakład pracy, musieliby wykupić je obowiązkowo na planowanej giełdzie firm tej branży pod groźbą kar. Osoby o niższych dochodach byłyby dotowane ze skarbu państwa.

Reforma ma też gwarantować, że firmy ubezpieczeniowe nie będą mogły - jak to czynią obecnie - odmawiać ubezpieczenia osobom już cierpiącym na rozmaite schorzenia, albo nie wypłacać należności pod różnymi pretekstami.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 listopada 2009 12:04

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 8 listopada 2009 14:32:35
buldi napisał(a):
Frog, nawet jeżeli ten opór ma dzisiaj jakieś znaczenie, między nim a dzisiejszym kursem jest jeszcze miejsce na trzecią falę wzrostów.

ten opor jest na 1090-1100 czyli miejsce sie juz skonczylo...ale od tego sa opory, zeby je lamac :)

generalnie to snp i djia, pomijajac te kreske, wygladaja calkiem dobrze, normalne trendy wzrostowe od lipca (coraz wyzsze dolki i szczyty), czego nie mozna juz powiedzie o djua/djta oraz nq/nq100 - tu nie bylo coraz wyzszych dolkow, tylko nizszy (djua/djia) lub podwojne dno (nq/nq100)

mam wrazenie, ze wielu inwestorow bardziej bedzie patrzylo na krotkoterminowy uklad trendu niz na wieloletnia kreske, bo kreski sie trzeba doszukac jednak a te dolki sa oczywiste

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 listopada 2009 15:58:16
Co Wy ludzie z tym oporem na S&P, czy ja gdzieś źle patrzę?
Ja go widzę ok 1150.Think

kliknij, aby powiększyć

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 listopada 2009 19:32:01
buldi napisał(a):
Co Wy ludzie z tym oporem na S&P, czy ja gdzieś źle patrzę?
Ja go widzę ok 1150.Think

kliknij, aby powiększyć

Poniżej rysunek z 19 października. Auto: Ptasior, forum Parkiet:

kliknij, aby powiększyć
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 8 listopada 2009 21:09:04
skąd więc takie różnice w programach AT. Zgadzam się z buldim, że do oporu na sp500 jest jeszcze trochę miejsca. Ja go upatruję na poziomie 1120-1130. Tam też dla mnie będzie koniec korekty bessy, w której obecnie się znajdujemy. 50% zniesienia bessy jest na poziomie 1120. Fibo rozszerzenie 161.8fali wzrostowej od lutego do szczytów z czerwca jest na poziomie 1135.

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 8 listopada 2009 21:09:23
Tak trochę odbiegając od tematu
Chiny już znalazły sposób żeby nie magazynować "zuzytego" papieru o nazwie dolar.
biznes.onet.pl/chiny-pozycza-a...
Przy okazji zawładną większą cześcią rynku zbytu w Afryce.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

del-20130531
0
Wysłane: 8 listopada 2009 21:11:26
dodam jeszcze że posługuję się metastockiem i pokrywa się to z wersją, którą przedstawił buldi

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 listopada 2009 21:21:38
Czy ktos ostatnio zwraca uwage na twarde dane czy interesuje was tylko AT ??
Ostatnie dane wskazuja na wzrost produkcji wydluza sie czas realizacji zamowien w USA zwieksza sie wydajnosc pracy co sugerowaloby przystopowanie rosnacego bezrobocia w najblizszym czasie a jezeli i to sie stanie co bedzie jeszcze argumentem za rynkiem niedzwiedzia ???
Dodam ze PKB Chin przekroczy najprawdopodobniej 10%
I pewnie jeszcze by mozna wymieniac ale widze ze nikt sie tym wszystkim nie interesuje a zwracacie prawie wszyscy uwage na AT Przypomne ze AT daje prawdopodobienstwo wzrostu-spadku
a opory i wsparcia sa po to by je lemac.
Dla mnie najwazniejszym jest rozwazanie co moze sie zdazyc w gospodarce w ciagu 0.5-1 roku
a jak narazie zaczynam widziec wszystko w kolorowych barwach.
Pewnie powiecie ze juz czas na spadki :)

mathu
0
Wysłane: 8 listopada 2009 21:38:51
Rynek to nie fundamenty i nie AT tylko emocje kupujących i sprzedających. Raz będą ich interesować wyniki spółek a raz zbliżanie się do ważnego oporu. Jeżeli odgadniesz co zrobi większość to wygrasz i do tego się sprowadza ta cała zabawa.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 listopada 2009 22:10

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 listopada 2009 21:41:17
przeciwnie, mamy czas na wzrosty. w gospodarce jest coraz lepiej.
pytanie na jak długo mamy tę poprawę. do czasu podniesienia stóp %?

Taurus80
0
Wysłane: 8 listopada 2009 21:45:29
mathu napisał(a):
Rynek to nie fundamenty i nie AT tylko emocje kupujących i sprzedających. Raz będą ich interesować wyniki spółek a raz sbliżanie się do ważnego oporu. Jeżeli odgadniesz co zrobi większość to wygrasz i do tego się sprowadza ta cała zabawa.

Jak sobie popatrzysz na momenty zwrotne w histori rynkow finansowych to zapewne zauwazysz ze najwazniejsze jest przewidziec cykle gospodarcze a nie emocje kupujacych czy sprzedajacych ci co sie kieruja emocjami zawsze sa na minusie jedyne z czym sie zgodze to to iz najwieksze emocja panuja w skrajnym szczycie-dolku i zazwyczaj sa odwrotne do sytuacji w dolku jest panika a w szczycie szal zakupow.

del-20130531
0
Wysłane: 8 listopada 2009 21:46:51
Taurusie - AT bardzo pomaga w spekulacji w bessie. Chcę tobie zwrócić uwagę na fakt, że bessa na giełdach rozpoczęła sie w lipcu 2007 podczas gdy gospodarka światowa "pędziła" jeszcze do przodu. Pogorszenie danych rozpoczęło się dopiero pod koniec 2007. Więc i tym razem nie oczekujmy że nagłe pogorszenie się danych będzie jednoczesnym punktem zwrotnym na giełdach i w gospodarkach światowych. Obecna korekta wzrostowa jest jedynie odreagowaniem 1.5 rocznych spadków, jak również lepsze dane gospodarcze są "korektą" po serii złych danych. Giełdy zawrócą gdy nadal będziemy widzieli poprawiające się wyniki w gosp. (odwrotna analogia do roku 2007) Zaawansowana AT pomaga wskazać potencjalny zwrot na rynku. Trendu nie da się zmienić, pozdrawiam serdecznie.

Taurus80
0
Wysłane: 8 listopada 2009 21:49:20
Vox napisał(a):
przeciwnie, mamy czas na wzrosty. w gospodarce jest coraz lepiej.
pytanie na jak długo mamy tę poprawę. do czasu podniesienia stóp %?

Wlasnie narazie wszystko wskazuje na wyrazna poprawe a do kiedy tak bedzie ?? Dowiemy sie zapewne za jakis czas mysle ze przynajmniej do konca roku mona byc spokojnym a pozniej zobaczymy.
Przewaznie po okresie swiatecznym jast zastoj poniewaz ludzie musza sie z kasa odbic i cos wiecej bedzie mozna powiedziec marzec kwiecien czy poprawa jest stala czy byla chwilowa.

mathu
0
Wysłane: 8 listopada 2009 22:13:30
Taurus80 napisał(a):
Jak sobie popatrzysz na momenty zwrotne w histori rynkow finansowych to zapewne zauwazysz ze najwazniejsze jest przewidziec cykle gospodarcze a nie emocje kupujacych czy sprzedajacych

Mówimy tu o ruchu notowań w ciągu paru najbliższych tygodni a nie miesięcy czy lat. Fundamenty mogą mieć na ten ruch wpływ tylko przez ewentualne pozytywne lub negatywne raporty. W przypadku braku raportów zadecyduje AT i nastawienie inwestorów. W dłuższym okresie to już zupełnie inna bajka, ale nie tego dotyczył ten wykres.

Taurus80
0
Wysłane: 8 listopada 2009 22:20:36
misza napisał(a):
Taurusie - AT bardzo pomaga w spekulacji w bessie. Chcę tobie zwrócić uwagę na fakt, że bessa na giełdach rozpoczęła sie w lipcu 2007 podczas gdy gospodarka światowa "pędziła" jeszcze do przodu. Pogorszenie danych rozpoczęło się dopiero pod koniec 2007. Więc i tym razem nie oczekujmy że nagłe pogorszenie się danych będzie jednoczesnym punktem zwrotnym na giełdach i w gospodarkach światowych. Obecna korekta wzrostowa jest jedynie odreagowaniem 1.5 rocznych spadków, jak również lepsze dane gospodarcze są "korektą" po serii złych danych. Giełdy zawrócą gdy nadal będziemy widzieli poprawiające się wyniki w gosp. (odwrotna analogia do roku 2007) Zaawansowana AT pomaga wskazać potencjalny zwrot na rynku. Trendu nie da się zmienić, pozdrawiam serdecznie.

Bede teraz bardzo nieskromny! Pewnie nie uwierzysz ale to wlasnie na przelomie lipca i sierpnia 2007r widzialem oznaki zawalenia sie na rynku nieruchomosci i znajomemu powiedzialem najmnieszy wymiar kary jaki bedzie to 2200 na w20 oczywiscie powiedzial mi abym sie w leb walnal jak widac po czesci mial racje :) pomylilem sie o jakies 30% a taka pomylka normalnie jest niedopuszczalna :)
Juz kiedys pisalem iz od tamtego czasu bylem poza rynkiem, poswiecilem czas bessy na spelnieniu marzenia o wyjezdzie zagranicznym i cala besse spedzilem w zachodniej europie bawiac sie i pracujac :) w 3 krajach mialem okazje poznac fantastycznych ludzi.
Jakos na przelomie wrzesien-pazdziernik mialem ochote zjechac do polski i powrocic na rynek i ponownie mialem ogromnego farta podczas rozmowy telefonicznej z tesciem dowiedzialem sie ze jego firma utopila mnostwo kasy w opcjach i znow pomyslalem na gieldzie bedzie ostatnia fala podczas raportow jak wiesz koncowka roku byla tragiczna.
Od stycznia jestem na rynku zakladalem wyjazd do 2400 i tez jest oczywiscie nastepnie zakladalem ze bedzie nastepny zjazd ale tera patrzac na wszystko co sie dzieje mam coraz wieksze wrazenie iz ponownego zjazdu nie bedzie.
Czytajac wypowiedzi sadze ze coraz wiecej ludzi poza rynkiem juz od paru miesiecy czeka na spadki, ostatnio tez zauwazylem ze jakos dziwnie maleje aktywnosc na forach, i teraz jeszcze pozytywnie zaskakujace dane jak dla mnie oczywiscie.

Podsumowujac mysle ze nowych dolkow nie zobaczymy baa nawet niesadze aby bylo podwojne dno, a jezeli juz by tak sie mialo zdazyc to mysle ze najwiecej znow straca obecnie oczekujacy na korekte.

I jeszcze jedno sam kozystam z AT i wiem ze bywa bardzo pomocne przy zajmowaniu pozycji ale nie sadze aby nam mowilo czy akurat teraz bedzie zwrot.
Do przewidzenia trendow gieldowych kompletnie nie wystarczy samo AT trzeba polaczyc wiele innych czynnikow.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 listopada 2009 22:40:30
misza napisał(a):

Hehe dokładnie tak. Tempo wzrostu zaczęło tracić impet już w 2006 roku, tyle iż prawie nikt nie patrzył na to co się dzieje... Podobnie było teraz. Wzrosty na gieldzie poprzedziły spadki dynamiki spadków. Mam oczywiście na myśli dane z USA, bo u nas wszystko było zaburzone przez akcesję do EU. Oczywiście pozycji nie należało zamykać od razu, a poczekać na zmianę na giełdzie...

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 8 listopada 2009 22:50:25
A z innej beczki, to USA właśnie przyłożyły sobie pistolet do głowy:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

Mathu & Serpico
Zajrzalem na cnbc.com i nie znalazlem tam zadnego niedzwiedziego komentarza do powyzszej informacji. Zdaje sobie sprawe ze bedzie ten program kosztowal usiakow duzo kasy, ale w dluzszej perspektywie wyjdzie im to na zdrowie.
Jezeli chodzi o swiadczenia zdrowotne u usiakow to mozna powiedziec, ze jakby ich nie bylo.
Majac nawet wykupiona polise nie masz gwarancji ze w razie wypadku bedzie sie mial kto toba zajac. Kazda taka polisa obarczona jest licznymi warunkami a lista chorob, ktore nie sa objete polisa jest baaaaardzo dluuuuuuuga. Niby skad te wszystkie firmy ubezpieczeniowe czerpia zyski - no przeciez nie zleczenia! Maja swoich prawnikow, ktorzy tak lawiruja/kombinuja zeby jednak nie pokryc kosztow leczenia.
Dla ciekawych polecam film Michaela Moore - Sicko.

Moja wiedza nie pozwala na wysuwanie/przepowiadanie jak zachowa sie rynek w najblizszych dniach i dlatego bede sie na razie staral wyszukiwac ciekawe artykuly z innych zrodel co by pokazac co inni sadza. Na tym samym portalu (cnbc.com) jakis Anal dopatruje sie analogi do sytuacji jaka miala miejsce w latach 75-78, a to oznacza korekte w najblizszych dniach po ktorej moze nastapic silne wybicie w gore i generowanie nowych tegorocznych szczytow.
Jezeli to nie nastapi to mozemy spodziewac sie trendu bocznego, testowanie 1120 i zjazd w dol.
Pozdr
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

Taurus80
0
Wysłane: 8 listopada 2009 23:17:49
Ten amerykanski system zdrowotny i emerytalny byl chory i dla mnie niezrozumialy.
Niby nie istnial a firmy szczegolnie te co mialy zwiazki zawodowe z tego tytulu mialy ogromne zobowiazania.
Po krotce z tego co pisza mysle ze amerykanom wyjdzie na zdrowie :) ubezpieczenia obowiazkowe ale w prywatnych firmach a nie jak u nas w panstwowej skarbonce bez dna.
Ciekawe jednak jak sie beda mialy zyski tych ze firm, przy zmianie zasad gry i ile bedzie to kosztowalo potencjalnego obywatela.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 listopada 2009 08:31:16
Ropa drożeje, złotówka się umacnia. Powinno być UP.
Ale najważniejsze w tym tygodniu będą u Nas publikowane raporty "dużych"
Nawet gruby się będzie musiał dopasować pod te wyniki.
No to jazda od nowa........wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

231 232 233 234 235

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,037 sek.

hyjxssnw
gdiysqhk
rrurvbcl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wxtirfhx
mvbpdrcv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat