PARTNER SERWISU
fyzkspxr
280 281 282 283 284

Kiedy dno bessy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 15 grudnia 2009 15:17:24
produkcja przemysłowa +0,8% (oczekiwano +0,5%) Whistle

ale "choppy session" dzisiaj

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 15 grudnia 2009 15:47:58
IMHO zwałka na 2328 miała na celu wybicie stop losów m.in. u tych, którzy kupili Lki po 2360 oraz wystraszenie graczy, bo prawie wszyscy spodziewali się wzrostów i kupowali Lki. Teraz powinniśmy pójść w górę, bo nasza giełda ma sporo do nadrobienia wobec innych.

Vox
Vox
297
Wysłane: 15 grudnia 2009 15:57:09
analiza Biedrzyckiego

strefainwestorow.pl/analizy_vi...
Edytowany: 15 grudnia 2009 15:58

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 grudnia 2009 19:05:26
Czy ktos zwraca uwage na zlotowke ?? Dzisiaj ladna jazda :) dziwnie to wszystko wyglada obroty na ostatnich sesjach nie wskazuja aby zagraniczni realizowali zyski, pln szybko traci ciekawie to wszystko wyglada.
Czy ktos sie zastanawial nad zlozeniem wszystkich puzli w jedna ukladanke ??

Ja sie zastanawiam i wymyslilem kompletnie nieprawdopodobny scenariusz ale moze dlatego sie sprawdzi :) mianowicie pln sie oslabia przy waskiej konsolidacji na GPW po zamknieciu seri na kontraktach spodziewam sie nowej jazdy ze zdwojona sila na szczyty zarobek dla zagranicznych bedzie podwojny.

Czy ktos ma podobne zdanie ??

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 15 grudnia 2009 20:11:26
A ja myślę, że mamy do czynienia z czasem kiedy korelacje na rynkach zaczną się zmieniać. Przecież niekoniecznie umacniający się dolar, czy spadające surowce muszą oznaczać spadek indeksów giełdowych.
Albo my ich, albo oni Was.

Taurus80
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 20:34:56
Tez mysle ze korelacja sie zmieni szczegolnie na dolarze wrocimy do normalnosci.
Jednak na zlotowce zawsze bylo tak ze umacniajaca sugerowala wzrosty na GPW a slabnaca sugerowala spadki a od paru dni 0 reakcji na kurs zlotowki do innych walut co sugeruje iz albo zagranica dawno sie ewakuowala albo jest cofka przed wlasciwa fala.
Taka dywagacja moze wprowadzi nowy kierunek w debacie :)
Dane sa dobre i beda coraz lepsze wiec trzeba szukac nowych kierunkow rozmow :)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 grudnia 2009 20:52:06
Zmienne korelacjie miedzy surowcami, walutami i giełdami sa wpisane w wykresy historyczne.
Być może faktycznie znajdujemy się w związku z tym w przełomowym momencie.
Taurus, piszesz wcześniej o spodziewanych wzrostach po zamknięciu seri. Teoretycznie z uwagi na window dessing, takie wzrosty są jak najbardziej możliwe, ale mnie wydaje się, że w obecnej sytuacji dalsze pompowanie indeksów w tym celu może być zbyt kosztowne. Raczej objawia się to tym, że póki co - mimo znacznego osłabienia naszej waluty - zagranica wstrzymuje się - jak zauważył Owner z wywalaniem.
Tak silnej wyprzedaży złotówki w tej hossie jeszcze chyba nie było. Ruch jest silny i trwa już ponad tydzień. Możliwe jest też w ramach zmian korelacji o których wspomniał Wujek Staszek, że po odreagowaniu ostatnich silnych spadków złotego zobaczymy zamiast wzrostowego ruchu na parkiecie - na co prawie wszyscy liczą, niespodziewaną wyprzedaż. Może zagranica wstrzymuje się z wywalaniem z uwagi na niekorzystny obecnie dla Nich kurs wymiany? Może korekta obecnego spadku na USD/PLN będzie pretekstem?
Sporo jest za i przeciw. Gdyby próbować to jakoś poukładać mi wychodzi tak:
- Window dressing, do końca roku UP lub przynajmniej brak wyprzedaży papierów.
- Gruby na Skach na starej seri (to moje wrażenie), do końca tygodnia kiszonka, potem krótko przed świętami jazda UP podpompowywana na małych obrotach do pierwszej połowy stycznia.
ale z drugiej strony:
- korekta na złotym i walutach rynków wschodzących wydaje się już trwać.
- w powiązaniu z powyższym ta sama sytuacja na surowcach.
- Amerykańskie indeksy obecnie zdobywają nowe szczyty, a u Nas marazm. Oni bez Nas sobie jakoś radzą ze wzrostami, które jak narazie mamy "gdzieś", ale gdy będą zaliczały zwrot po obecnym ruchu (podejrzewam w I połowie stycznia) my nie omieszkamy się przyłączyć.
- widmo nieuchronnie zbliżającej się podwyżki stóp w Usiech, które ukróci carry trade.
W sumie I połowa stycznia mi wydaje się prawdopodobnym momentem rozpoczęcia głębszej korekty, której pewnie nawet najtwardsi byczkowie gdzieś tam w ulotnej podświadomości się spodziewają.Angel
Edytowany: 15 grudnia 2009 20:55

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 15 grudnia 2009 20:59:45
Alfredzio napisał(a):
IMHO zwałka na 2328 miała na celu wybicie stop losów m.in. u tych, którzy kupili Lki po 2360 oraz wystraszenie graczy, bo prawie wszyscy spodziewali się wzrostów i kupowali Lki. Teraz powinniśmy pójść w górę, bo nasza giełda ma sporo do nadrobienia wobec innych.

Ta "zwalka" to zaden spisek, naturalna konsekwencja sytuacji technicznej.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Taurus80
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:19:53
Buldi do wszystkiego obecnie to oslabienie pln mi nie pasuje mi to wyglada na cofke przed wlasciwym ruchem jak z tsunami najpierw woda cofa a pozniej wali z grobej rury.
Moim skromnym zdaniem zagranica nie zdazyla sie ewakuowac a oslabienie zlotowki jest im bardzo na reke taniej kupia akcje do nowych wzrostow. W takim przypadku wszyscy zostana na peronie niedzwiedzie juz dawno poza rynkiem a i coraz wiecej bykow rezygnuje z zabawy przyznam szczeze ze tez jestem coraz blizej spasowania i w tym tyg najprawdopodobniej zmniejsze zaangazowanie o 25%
Tym ze nasza gielda nie podaza za USA bym sie zbytnio nie przejmowal przypominam ze Chiny juz mialy korekte Japonia podobnie moze czas na nas i ten boczniak jest ta niby korekta.

Vox
Vox
297
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:32:32
Cytat:
U.S. Dolar / Złoty polski 1:1 (USDPLN) 15 Gru, 19:00 2.9027 +0.0730 (+2.58%)

wydaje mi się że tak mocne osłabienie PLN oznacza,
że w najbliższym czasie poznamy jakieś "wstrząsające" informacje.

może rating Polski? może inny trup z szafy?
ktoś się pośpiesznie ewakuuje z PLN. I to już od kilku dni.
Edytowany: 15 grudnia 2009 21:35

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:36:39
Vox napisał(a):

ktoś się pośpiesznie ewakuuje z PLN. I to już od kilku dni.

Chyba żartujesz, znowu by sie nabrały? Dwa razy sie nie wdeptuje w to samo g...

edit:
Sama tendencja moze miec zwiazek z jakimis operacjami rzadu, trzeba poszukac informacji, może własnie spłacamy holenderskich udziałowców PZU albo cos w tym stylu, a ci od razu wymieniaja złotówki.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 15 grudnia 2009 21:38

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:44:42
buldi napisał(a):

- Amerykańskie indeksy obecnie zdobywają nowe szczyty, a u Nas marazm. Oni bez Nas sobie jakoś radzą ze wzrostami, które jak narazie mamy "gdzieś", ale gdy będą zaliczały zwrot po obecnym ruchu (podejrzewam w I połowie stycznia) my nie omieszkamy się przyłączyć.
- widmo nieuchronnie zbliżającej się podwyżki stóp w Usiech, które ukróci carry trade.
W sumie I połowa stycznia mi wydaje się prawdopodobnym momentem rozpoczęcia głębszej korekty, której pewnie nawet najtwardsi byczkowie gdzieś tam w ulotnej podświadomości się spodziewają.Angel

A pamiętasz co się działo przed wygaśnięciem poprzedniej serii kontraktów?
Może będzie podobnie? Korekta na GPW, ewentualnie boczniak w jej zastępstwie. A świat sobie.

Po rozliczeniu kontraktów szybkie wzrosty ku zaskoczeniu wielu (niekoniecznie od razu po rozliczeniu). Bo świat trzeba gonić. I nagle argumenty prospadkowe mogą przestać się liczyć.

Jeśli ktoś, kto nas wpędził w korektę poprzednim razem na tym zarobił, może chcieć powtórki z rozrywki.

Cały scenariusz może wyglądać tak:
Mityczny Gruby traktuje swoje kontrakty (S-ki) jako zabezpieczenie pozycji w akcjach, których ma potężne ilości. Generalnie nie ma więc nic przeciwko wzrostom, ale akurat gdy rozliczamy kontrakty świadom swej siły i łatwego zarobku sprzedaje część papierów, aby nie stracić zbyt dużo na tych z kontraktów, których nie zrolował. Po tej wyprzedaży odbudowuje swoją pozycję w akcjach, co z kolei ciągnie za sobą wzrosty. Akurat wtedy, gdy elliottolodzy zaczynają dostrzegać upadek meteorytu do Morza Bałtyckiego i nadciągającą potężną falę tsunami.
Edytowany: 15 grudnia 2009 22:10

Vox
Vox
297
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:45:23
Cytat:
Chyba żartujesz, znowu by sie nabrały?

coż są ludzie którzy nigdy się nie nauczą. może chcą się "odkuć"?
coś mi zjadło kawałek o opcjach, dziwne... może to wina Opery 10?

Cytat:
Akurat wtedy, gdy elliottolodzy zaczynają dostrzegać upadek meteorytu do Morza Bałtyckiego i nadciągającą potężną falę tsunami.

dlatego spadki u nas nie potwierdzone przez S&P to oszustwo.
dlatego przez manipulacje grubego nie ufamy swojemu rynkowi
tylko kopiujemy stany
Edytowany: 15 grudnia 2009 21:47

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:46:32
Przypominam że rząd sprzedał trochę rezerw walutowych kiedy Euro było po 4 zł. Bardzo możliwe że teraz ponownie je odkupują (czyli de facto zamykają S na EUR/PLN i USD/PLN).

Jeśli faktycznie spadki PLN mają coś wspólnego z wychodzeniem zagranicy z GPW to proszę mi pokazać spadki na GPW wywołane wyprzedażą tych akcji. Najpierw trzeba je sprzedać żeby potem wymienić PLN na własną walutę. A spadków nie było. Jest normalne falowanie w kanale, te ruchy na walucie w ogóle nie wpłynęły na akcje. Więc jak dla mnie pisanie o wyprzedaży akcji jest pozbawione podstaw. Coś się dzieje z PLN ale nie chodzi tu o wychodzenie z GPW, nie po tygodniu spadków PLN które w żaden sposób nie odbijają się na giełdzie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:48:45
tak, ale zagranica może też wychodzić z obligacji.
akcje to nie cały świat... ani nie jeden gracz.
Edytowany: 15 grudnia 2009 21:49

wujek_staszek
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 21:52:24
Ze względu na przeliczanie długu na koniec roku polskiemu rządowi powinno raczej zależeć na mocnej złotówce.
Ja myślę że świat finansów trochę zgłupiał po przez zamieszanie z tymi właśnie korelacjami z dolarem, a jak się boi i nie wie co robić to w pierwszej kolejności wychodzi walut emerginów. A jeśli tak jest to polskich akcji oni już dawno nie mają stąd ta słabość i mizerota w obrotach na GPW. Jak z czymś zostali to z longami i poczekają na zamkniecie serii.

wujek_staszek
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 22:17:20
Aha i jeszcze jedno. Ktoś z was zauważył co się stało dziś na mwig40? Ano mamy nowe tegoroczne maksy.

Wszystko to jakieś popieprzone.:-)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 grudnia 2009 22:23:42
mathu napisał(a):
Przypominam że rząd sprzedał trochę rezerw walutowych kiedy Euro było po 4 zł. Bardzo możliwe że teraz ponownie je odkupują (czyli de facto zamykają S na EUR/PLN i USD/PLN).

Jeśli faktycznie spadki PLN mają coś wspólnego z wychodzeniem zagranicy z GPW to proszę mi pokazać spadki na GPW wywołane wyprzedażą tych akcji. Najpierw trzeba je sprzedać żeby potem wymienić PLN na własną walutę. A spadków nie było. Jest normalne falowanie w kanale, te ruchy na walucie w ogóle nie wpłynęły na akcje. Więc jak dla mnie pisanie o wyprzedaży akcji jest pozbawione podstaw. Coś się dzieje z PLN ale nie chodzi tu o wychodzenie z GPW, nie po tygodniu spadków PLN które w żaden sposób nie odbijają się na giełdzie.

Interwencja Naszego rządu - jeżeli chodzi o skalę, była śmiechu wartym incydentem, ale dała wtedy impuls. Nasz rząd w tych kwestiach zachowuje się raczej biernie, więc nie liczył bym na jakieś kroki w Naszym kierunku w obecnej chwili. Wtedy złotówka była skrajnie słaba i mieliśmy narastające kłopoty opcyjne.
Jak wspomniałem wyżej złotówka leci na pysk, ale zagranica z akcji nie wychodzi. Widać to po obrotach i po braku konkretnych spadków. Widzę też jednak, że chwilowo inwestorzy zagraniczni stracili apetyt na inwestowanie w Nasze akcje.
Banalnych powodów do takiego podejścia do min naszej waluty może być wiele, począwszy od greckich perturbacji po kolejne dziś obniżenie ratingu dla jakiegoś tam Meksyku.
Fakt ostanich spadków PLN pozostaje jednak faktem, więć nie postrzegałbym tego jako "szum" - twierdząc jednocześnie, że "w żaden sposób nie odbiją się na giełdzie"
Edytowany: 15 grudnia 2009 22:25

Vox
Vox
297
Wysłane: 15 grudnia 2009 22:26:12
Cytat:
15.12. Meksyk (PAP/Bloomberg) - Agencja ratingowa Standard & Poor's obniżyła o jeden stopień rating kredytowy dla Meksyku.

S&P obniżył rating zadłużenia w zagranicznej walucie do BBB, drugiego najniższego stopnia inwestycyjnego, z BBB+ - podała agencja w komunikacie.

Polak, Meksyk, dwa bratanki?
kto następny? Ukraina?
Edytowany: 15 grudnia 2009 22:28

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 grudnia 2009 22:32:14
oo dzisiaj zaczęli podawać koncentracje fiutkuf na następną serie. znowu dwa grubaski w takim samym ustawieniu co we wrześniu Eh?
EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

280 281 282 283 284

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat