Zmienne korelacjie miedzy surowcami, walutami i giełdami sa wpisane w wykresy historyczne.
Być może faktycznie znajdujemy się w związku z tym w przełomowym momencie.
Taurus, piszesz wcześniej o spodziewanych wzrostach po zamknięciu seri. Teoretycznie z uwagi na window dessing, takie wzrosty są jak najbardziej możliwe, ale mnie wydaje się, że w obecnej sytuacji dalsze pompowanie indeksów w tym celu może być zbyt kosztowne. Raczej objawia się to tym, że póki co - mimo znacznego osłabienia naszej waluty - zagranica wstrzymuje się - jak zauważył Owner z wywalaniem.
Tak silnej wyprzedaży złotówki w tej hossie jeszcze chyba nie było. Ruch jest silny i trwa już ponad tydzień. Możliwe jest też w ramach zmian korelacji o których wspomniał Wujek Staszek, że po odreagowaniu ostatnich silnych spadków złotego zobaczymy zamiast wzrostowego ruchu na parkiecie - na co prawie wszyscy liczą, niespodziewaną wyprzedaż. Może zagranica wstrzymuje się z wywalaniem z uwagi na niekorzystny obecnie dla Nich kurs wymiany? Może korekta obecnego spadku na USD/PLN będzie pretekstem?
Sporo jest za i przeciw. Gdyby próbować to jakoś poukładać mi wychodzi tak:
- Window dressing, do końca roku UP lub przynajmniej brak wyprzedaży papierów.
- Gruby na Skach na starej seri (to moje wrażenie), do końca tygodnia kiszonka, potem krótko przed świętami jazda UP podpompowywana na małych obrotach do pierwszej połowy stycznia.
ale z drugiej strony:
- korekta na złotym i walutach rynków wschodzących wydaje się już trwać.
- w powiązaniu z powyższym ta sama sytuacja na surowcach.
- Amerykańskie indeksy obecnie zdobywają nowe szczyty, a u Nas marazm. Oni bez Nas sobie jakoś radzą ze wzrostami, które jak narazie mamy "gdzieś", ale gdy będą zaliczały zwrot po obecnym ruchu (podejrzewam w I połowie stycznia) my nie omieszkamy się przyłączyć.
- widmo nieuchronnie zbliżającej się podwyżki stóp w Usiech, które ukróci carry trade.
W sumie I połowa stycznia mi wydaje się prawdopodobnym momentem rozpoczęcia głębszej korekty, której pewnie nawet najtwardsi byczkowie gdzieś tam w ulotnej podświadomości się spodziewają.