13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:18:25
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):white_eagle napisał(a):dlaczego tak rośniemy? Zaraz ktoś narysuje kreski z których będzie wynikało, że AT już przedwczoraj sugerowała dzisiejsze wzrosty w USA PS. Przepraszam za uszczypliwości wobec AT Ja bym chcial zobaczyc takie kreski bo jak narazie slyszalem ze wszystkie jednoznacznie pokazuja spadki :) Ci co to mówili nie znali się na AT widocznie... chyba że... AT sama w sobie, bez AF i makroekonomii, jest g... warta. Jest/może być jedynie dopełnieniem innych analiz.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:19:57
Mało prawdopodobne? Może po dzisiejszej sesji. Jednak pamiętaj że już dwa razy byliśmy niżej i tylko cudem nas wyratowano. Co do AT: podstawowym problemem przeciwników AT jest to, że nie rozumieją jaki jest sens wyszukiwania formacji. Takie struktory jak RGR czy podwójny szczyt działają z bardzo, bardzo wysoką skutecznościa, ale do cholery, formacja tworzy się DOPIERO po przebiciu odpowiedniej linii wsparcia. Granie "pod formację" w momencie jej kształtowania jest kompletnie pozbawione sensu i prowadzi do zguby. Akcję podejmuje się dopiero po wytworzeniu pełnej formacji, wtedy należy oczekiwać realizacji wynikającego z niej ruchu. Inna sprawa że de facto większość formacji sprowadza się do wsparć i oporów, i żadnej magii tutaj nie ma. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:23:57
nasza hossa, dołki i rgry   kliknij, aby powiększyćedit: zaraz ktoś napisze że szczyt z połowy stycznia to lewe ramie i napewno bedzie rgr  ludzie reagujmy, nie wróżmy EEX
Edytowany: 2 czerwca 2010 22:25
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:33:03
Miło sie robi - ale mam jedno pytanie. Owner na Twoim wykresie na intrach S&P przebił dołek. Jeżeli to dla Ciebie nie istotne, tylko zamknięcia się liczą - to dlaczego nie używasz wykresów liniowych? Zobacz jak ładnie potwierdzony został tam po czasie "błąd maklera"
Nagonka na AT jest bez sensu. Można skrytykować kogoś za nieudolność stawianych kresek, ale twierdzenie że to g... warte - to narcyzm skierowany na własne racje. Wg mnie 90% sukcesu to poznanie psychologi tłumu, a AT się do tego świetnie nadaje.
Edytowany: 2 czerwca 2010 22:36
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:40:25
anty_teresa napisał(a):daniel93 napisał(a):ami: Ale jeśli ktoś ładuje Ski, a jednocześnie kupuje akcje, to nabierze S'ek, a doprowadzi do wzrostu kursu futów (pośrednio) W takich teoriach brakuje mi jednego... Dlaczego podczas kupowania akcji kursy rosną a podczas sprzedawania nie spadają? S-ki zarabiają, bo spadnie samo z siebie? Kupując akcje i jednocześnie biorąc Ski sprawia, że ma kontrahentów, którzy biorą L. Grubas kupuje akcje, po tym jak kontrakty urosną bierze S (albo w tym samym czasie). A potem sprzedaje wszystkie kupione akcje na raz koszami i realizuje zysk ze spadków. Dlatego nie rozumiem pytania - Ski zarabiają na spadku kursu po sprzedanych akcjach.
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:44:54
buldi napisał(a):Miło sie robi - ale mam jedno pytanie. Owner na Twoim wykresie na intrach S&P przebił dołek. Jeżeli to dla Ciebie nie istotne, tylko zamknięcia się liczą - to dlaczego nie używasz wykresów liniowych? Zobacz jak ładnie potwierdzony został tam po czasie "błąd maklera" nie liczą się tylko zamknięcia ale "niszczenie" dołka z lutego nie odbędzie się w jedną sesję (chyba że taką świecą jaką zafundował makler-debil), utrzymywanie się zamknięć poniżej niego przez kilka sesji powinno włączyć lampkę bo przecież przebicie mogłoby być fałszywe  wszystko jest kwestią interpretacji EEX
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 22:52:09
Ja swego czasu też uwierzyłem w to co piszą o błedzie maklera-debila, ale gdy ten ruch został potwierdzony przez indeks o największej kapitalizacji na świecie - przestałem się łudzić. W tym wypadku świeca (cała) pokazała jakie są - były wtedy - nastroje.
Edytowany: 2 czerwca 2010 22:54
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2010 23:01:49
buldi napisał(a):Ja swego czasu też uwierzyłem w to co piszą o błedzie maklera-debila, ale gdy ten ruch został potwierdzony przez indeks o największej kapitalizacji na świecie - przestałem się łudzić. W tym wypadku świeca (cała) pokazała jakie są - były wtedy - nastroje. dlatego doniesienia prasowe to z przymróżeniem oka. patrząc na goły wykres i odcinając się od świata widać było że jednak coś się zes...ło  a czy to był makler czy mega wyprz to nie ma znaczenia bo nastroje po czyms takim będą jednoznaczne EEX
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 czerwca 2010 23:04:26
daniel93 napisał(a):anty_teresa napisał(a):daniel93 napisał(a):ami: Ale jeśli ktoś ładuje Ski, a jednocześnie kupuje akcje, to nabierze S'ek, a doprowadzi do wzrostu kursu futów (pośrednio) W takich teoriach brakuje mi jednego... Dlaczego podczas kupowania akcji kursy rosną a podczas sprzedawania nie spadają? S-ki zarabiają, bo spadnie samo z siebie? Kupując akcje i jednocześnie biorąc Ski sprawia, że ma kontrahentów, którzy biorą L. Grubas kupuje akcje, po tym jak kontrakty urosną bierze S (albo w tym samym czasie). A potem sprzedaje wszystkie kupione akcje na raz koszami i realizuje zysk ze spadków. Dlatego nie rozumiem pytania - Ski zarabiają na spadku kursu po sprzedanych akcjach. Jeśli chce pociągnąć w20 to akcje też kupuje koszykiem, bo jeśli skubie delikatnie to nie będzie wzrostów. Sprzedając je bez zewnętrznych impulsów także koszami wyjdzie na zero-minus. W tym miejscu trzeba założyć, że futy są bardziej płynne. Tylko czy to założenie prawdziwe? Grając przy pełnej dzwigni tak, ale nie wyobrażam sobie, aby tak faktycznie było. Przy wykorzystaniu 1:5 płynność jest taka sama. Jeśli tak to zebranie sek powoduje mocno ujemną bazę. Jak rynek będzie spadał, bo rzuci koszem, to baza się zmniejszy... Kontrakt spaść nie musi... Naciągana teoria, zakładająca większa płynność futów.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
2 czerwca 2010 23:16:38
daniel93 napisał(a):ami: Ale jeśli ktoś ładuje Ski, a jednocześnie kupuje akcje, to nabierze S'ek, a doprowadzi do wzrostu kursu futów (pośrednio) Pisząc 'wzrosty' miałem na myśli nie tylko wzrost indeksu ale równiez bazy i LOP-u. Poza tym porównaj dziesiejsze wolumeny na akcjach i na koniach. To nie jest możliwe aby dzis większość otwieranych pozycji była S. @serpico Słusznie piszesz, że grubas zarobic chce podwójnie - i na akcjach i na koniach. Dlatego też nie spodziewam się, aby sprzedawał akcje taniej niz kupił. A kupił dużo akcji 26.05 a od tamtej pory ich kurs nie wzrósł jeszcze na tyle, by opłaciło mu sie już teraz je wywalać. Dlatego uważam, że podciągna jeszcze sporo. Największa euforia będzie po wyjściu z kanału spadkowego a to jeszczze trochę. Wtedy będę sprzedawał swoje akcje bo wtedy gruby będzie brał S. Co do hedgów to wziąłem je jak wyszliśmy z kanału wzrostowego i RSI dał sygnał sprzedaży a skasowałem właśnie 26.05 jak zobaczyłem, że juz nie ma szans na dalsze spadki. Choc faktycznie, technicznie powinno spadać bo wybiliśmy z wielkiego klina zwyżkującego ale jak widac grubi maja inne plany i nie chcą realizować zasięgu klina - przynajmniej na razie. trzeba pamiętać, że technika sprawdza się przeważnie co nie znaczy, że zawsze. Najwięcej zarabiają ci, którzy doprowadzą do zanegowania oczywistych dla wszystkich formacji Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
3 czerwca 2010 08:02:30
ami: Ja nie mówiłem, że dzisiaj tak było, tylko że jest to możliwe.
Współczuje posiadaczom tłustych S'ek
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
3 czerwca 2010 09:41:47
W piątek na otwarciu możemy się dopiero rozpędzać i to chyba najlepszy moment na cięcie strat dla eSkowiczów. Ale z drugiej strony tnących straty w ten sposób może być sporo więc mogą podbić cenę. Jestem generalnie za wzrostami, ale z czystej empatii nie miałbym nic przeciwko gdyby jeszcze dzisiaj nastroje na giełdach się trochę zepsuły. Tylko dla naszych niedźwiedzi, tylko na 24 godziny.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
3 czerwca 2010 09:59:06
No cóż. Piszecie tu ostatnio tylko o AT. Zapomnieliście o fundamentach. Ostatnie 'fundamenty' czyli infa z USA są dla nich pozytywne. Dla Europy - nie. Dlatego w średnim okresie (kilka miesięcy może dojść do rozjeczania się ruchu indeksów na obu kontynentach. Z tym, że bez przesady. Ot wzrosty mogą być u nas mniejsze niż za wielką wodą. Druga sprawa w fundamentach to dywidendy. U nas w większości przypadków są niskie. Nie chodzi o to by wypłacać 100% zysku, ale żeby dywidenda była porównywalna z lokatą. ok. 3% przed podatkiem to jednak o 1/3 mniej niż 4% z jakiejkolwiek lokaty złotowej. Wydaje mi się, nie analizowałem całego rynku, a tylko największe spółki w Stanach i u nas, że tam, historycznie, dywidendy są większe. To nie wpływa na plus 2 minus 3 akcji jednego czy drugiego dnia oczywiście. I teraz rzecz z "fundamentów", ale może przede wszystkim fundamentów AT. Fundamentem AT są jakieś dochodzące z rynku infa, które powodują, że ta, a nie inna formacja się wypełnia. Takim infem okresowym jest rozliczenie kontraktów w USA. Czy przypadkiem nie zaczynamy już grać pod czerwcowe 3 wiedżmy ? Niby jest jeszcze trochę czasu, ale grubasy mają już wyliczone ile cykli dół, góra potrzeba by dojść do założonego celu = poziomu.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:13:21
Patrząc na Nasze futy nietypowo wygląda koncentracja pozycji. Żaden grubas nie przekroczył 20% progu ujawnienia. LOP jest nisko. Trochę to wygląda jak by nie tylko mniejsi ale i wieksi gracze byli zdezorientowani obecnymi ruchami giełdy. Co do prognoz zamknięcia seri czerwcowej - prospadkowo wygląda cały czas utrzymująca się ujemna baza, ale z drugiej strony wczoraj można było zauważyć że malała ona nawet do poniżej 20pkt i LOP wykazywał tendencje wzrostową. Spadł jedynie w trakcie wzrostu w ostatnich chwilach sesji co może świadczyć o tym że to zamykający krótkie pozycje wiedli prym. Patrząc dzisiaj (do tej chwili) na notowania i porównując FW20 do DAXa i S&P na wykresie z 3 dni tragicznie dla Nas miśków wyglądać może jutrzejsza luka otwarcia, bo mi wychodzi na jakieś 50-60pkt. Jedyna nadzieja że coś może zmienić dalszy ciąg sesji. Patrząc na same opory widać że E.SF mocuje się właśnie z pierwszym z nich:  kliknij, aby powiększyćniestety (dla niedźwiedzi) u Nas z uwagi na ewentualną lukę i fakt że ostatnio zachowywaliśmy się silniej na samym otwarciu możemy przeskoczyć pierwsze dwa opory:  kliknij, aby powiększyćAle póki co piłka w grze i dzień jeszcze młody. Prawdziwym wyzwaniem będą kolejne opory zbiegające się z linią ostatnich spadków.
Edytowany: 3 czerwca 2010 13:15
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:41:03
Newsy z Grecji tradycyjne: Cytat:W czwartek dziennikarze i pracownicy transportu publicznego podjęli 24-godzinny strajk przeciwko reformie ubezpieczeń społecznych wyborcza.biz/biznes/1,100896,7...Ale chyba tym razem nikt już nie twierdzi, że w związku z tym czeka nas koniec świata. A jeszcze kilka dni temu taki news mógłby niektórych przeszyć grozą.
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:46:30
I jeszcze to: Cytat:Niemiecki rząd przyjął w środę projekt ustawy wprowadzającej całkowity zakaz spekulacyjnych transakcji tzw. nagiej krótkiej sprzedaży - poinformował minister finansów Wolfgang Schäuble. wyborcza.biz/gieldy/1,101589,7...Brawa dla Niemiec. Naga krótka sprzedaż nie służy zabezpieczaniu pozycji. Służy za to Goldmanowi i kolegom do poprawiania wyników.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:47:44
Spójrzcie na wykres 1h na FW20. 01.06 najpierw 3 czarne kruki, potem lekka cofka na spadającym LOP-ie i małym wolumenie, na końcu tej cofki spadająca gwiazda i to w pobliżu górnego ograniczenia kanału spadkowego co sugerowało niejednemu branie S. A następna duża biała swieca z wolumenem ca 70tys. Moim zdaniem to mówi juz wszystko na temat. Wczoraj rósł LOP i podciągnął wyżej. SP ma dzis do domknięcia lukę na ca 1113-1118 i jesli ja domknie to jutro małym kosztem gruby przebije luką na otwarciu 2 silne opory czyli górne ograniczenie krótkoterminowego kanału spadkowego i dolna bandę długoterminowego klina zwyżkującego. Do tego musi otworzyc się około 2400. Pokonując to luką zrobi to małym kosztem a jednoczeście wyleszczy niedźwiedzi odpoczywających na długim weekendzie  Jednocześnie za MACD-em zapali TRIX-a na zielono. Potem to powinna byc lekka euforia i myślę, że podciągną do SMA50. Tak ja to widzę Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
Edytowany: 3 czerwca 2010 13:50
|
|
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:52:22
Ktoś tu już wspominał o dziwnej sile DAX. Może to efekt regulacji już wprowadzonych?
Edytowany: 3 czerwca 2010 13:52
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
3 czerwca 2010 13:52:46
nocnygracz napisał(a):I jeszcze to: Cytat:Niemiecki rząd przyjął w środę projekt ustawy wprowadzającej całkowity zakaz spekulacyjnych transakcji tzw. nagiej krótkiej sprzedaży - poinformował minister finansów Wolfgang Schäuble. wyborcza.biz/gieldy/1,101589,7...Brawa dla Niemiec. Naga krótka sprzedaż nie służy zabezpieczaniu pozycji. Służy za to Goldmanowi i kolegom do poprawiania wyników.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
3 czerwca 2010 14:40:54
łyżka dziegciu do byczej beczki miodu: Cytat:11:00 Strefa Euro Sprzedaż detaliczna kwiecień -1,2% m/m
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.