--->tadekmazur
1a. Rok temu giełda leciała na pysk a firmy wciąż przynosiły zyski. Dopiero od IV kwartału recesja dotarła do Polski
2a. Nawet Białek, fanatyk historii giełdowej twierdzi że 2. Zresztą posługując się kiedyś danymi z bankiera porównałem PKB i WIG20 i wyszło coś takiego:
www.stockwatch.pl/forum/defaul... Run na banki jest wtedy gdy ludzie masowo wyciągają depozyty. Banki inwestycyjne (a głównie im ratowano tyłki) nie posiadają depozytów ludności. Właśnie przypomniałeś mi jeszcze jeden prospadkowy argument. Stress-testy robiono dla poziomu bezrobocia, które wg. wszelkich znaków zostanie znacznie przekroczone. TARP uwzględniał tylko aktywa już toksyczne a nie te które mogą się takie stać.
3a. Patrz pkt 2. W warunkach polskich inwestowanie zgodnie z PKB dawało za ostatnie 20 lat świetne rezultaty.
1. Wrzuć dane, wykres lub tabelę, link itp
2. Bessa internetowa była prawie równie głęboka a dłuższa. A chyba skala dużo mniejsza. Poza tym ratowano ją pompowaniem gotówki przez Greenspana.
3. Czasem działa, czasem nie ale akurat fale Eliotta lubią się sprawdzać i mówię to ja, sceptyk wobec AT w całości :-)
4. Trend został przełamany więc nie można mówić o korekcie.
5. Bez znaczenia? A przed chwilą napisałeś coś o konsensusie ekonomistów jako argumencie prowzrostowym. Samobója sobie strzelasz czy co? :-)
6. Nic nie wyhamowało. Podaj dane. Ceny cały czas spadają czy to w USA czy w Polsce ale argumentowałem tu Amerykę i przy tym zostańmy.
7. Póki co skupują amerykańskie firmy...
8. Przesadzam?
www.bankier.pl/inwestowanie/no...9. Banki nie upadną pod warunkiem że wciąż będą pieniądze na ich ratowanie i Obama nie zmieni metody działania. Jeśli nawet banki nie upadną to nie oznacza to że recesja nie potrwa 5 lat i nie będzie głęboka. Na giełdzie się to fatalnie odbije w takim przypadku.
10. Już prawie zostal zanegowany...
11. Nie, nie jest, sprawdź wykresy historyczne.
12. Znacznie tańsze byłoby bankructwo kilku banków z ich 700mld debetu i utworzenie za 300mld nowych w ich miejsce z czystmi saldami.
13. Wciąż są jeszcze pełne wigoru stadka :-). Miśki ich jeszcze nie przetrzebiły.
14. Ale jest i cały czas narasta. W tym temacie, w tym tygodniu wrzucałem wykres.
15. Zgodzę się że to argument czysto akademicki ale do tej pory świetnie pokazywał trendy. Przyznaję jednak że nie traktuję go bardzo poważnie.