0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
27 września 2010 19:10:32
przy kursie: 47,60 zł
MicOch napisał(a):doncarlos napisał(a): Pytanie jest troche nielogiczne.. tj. nie rozumiesz co to jest emisja z pp.
Jezeli przytrzymasz akcje do ustalenia PP, to nastepnego dnia po ustaleniu PP kurs akcji zostanie skorygowany o wartosc prawa poboru, tj. bedziesz posiadal tyle akcji ile miales wczesniej tylko ich wartosc bedzie duzo nizsza.. dodatkowo otrzymasz taka sama ilosc praw poboru ile masz akcji, tj. teoretycznie nic sie nie zmienia.. a czy oplacisz i obejmiesz nowe akcje, czy sprzedasz prawa poboru to juz Twoja decyzja..
Ok ... Thx... rozumiem juz... troche juz jestem na GPW ale pierwszy raz do czynienia z PP, sory za zasmiecanie watku :] Hmmm...poczytałem sobie również i nie w sumie to troszkę mi to namieszało ;) Nie wiem już czy wchodzić w Boryszew. Coś mi mówi, że powinienem wejść ale czy poradzę sobie z tym całym PP? Ciarki przechodzą...:) Pozdrawiam :)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
28 września 2010 08:52:06
przy kursie: 47,60 zł
Wachania kursu i pytanie ile spadnie do odcięcia już mnie nie interesuje wiem jedno że kluczowe informacje zapadną już po przyznaniu PP. według tego co wyczytałem z wywiadu z parkietu www.parkiet.com/artykul/971827... to boryszew jest zdeterminowany do przejęcia Cablelettra i nawet koncert Yazaki najgrozniejszy konkurent do akwizycji nie powinien zagrozić w celu stworzenia silnej grupy. Dlatego bez obaw wchodzę w kolejną emisje akcji i zaufam jednemu z największych indywidualnych inwestorów na naszej giełdzie.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
28 września 2010 11:02:11
przy kursie: 47,40 zł
topcia napisał(a):Co do PP-odnosi się jedynie do Boryszewa czy też innych spółek Karkosika? I jeszcze: zakładając spadek ceny za jedną akcję z powodu PP czy obniżona cena + wartość PP = wartosć akcji sprzed spadku? Z góry dziękuję za informacje te jak również odnoszące się do mojego postu wyżej Lubie emisje z PP.. podczas wczesniejszej hossy tez 2 razy uczestniczylem w emisji z PP, na pierwszej z kilkusetprocentowym zyskiem, na drugiej z 80% strata... sam moment wejscia w emisje byl swietny, stare akcje poszybowaly podobnie jak boryszew, tylko moment porzyznania nowych akcji wypadl w epicentrum bessy.. ale wracajac do tematu.. z wami mozna sie niezle ubawic.. niestety, albo na szczescie emisja ta odnosi sie tylko i wylacznie do boryszewa.. a pozostale spolki musza sie obejsc smakiem..;) wartosc akcji po skorygowaniu kursu o prawo poboru bedzie zapewne wyzsza niz zaklada to kurs przeliczeniowy, wartosc prawa poboru raczej nie.. ogolnie raczej wyzej, ale tutaj czas gra role, gdyz niewiadomo w jaka bedzie koniunktura w momencie wejscia praw poboru a nastepnie nowych akcji do obrotu.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-26 Wpisów: 274
Wysłane:
28 września 2010 11:31:04
dolarman dzięki. Doncarlos również dziękuję. Zatem mam dwa wyjścia: albo sprzedać teraz z zyskiem (przed PP) i zakupić przy spadku taniej, albo dostać PP, sprzedać i za te pieniądze dokupić więcej  . DObrze myślę? I apeluję o więcej tolerancji-Wy zapewne też kiedyś zaczynaliście
Edytowany: 28 września 2010 14:27
|
|
Wysłane:
28 września 2010 11:43:46
I tak i nie.. na tym etapie trendu krotkoterminowe prognozowanie mija sie juz z celem, trzeba zakladac rozne scenariusze, ja licze, ze jeszcze da sie cos z boryszewa wycisnac a w dluzszym terminie nawet bardzo duzo a na krotko byc moze podskoczy pod szczyty przed pp, po ustaleniu pp jak beda jakies nowe infa moze byc krotkoterminowa euforia a nastepnie korekta do wynikow.. ogolnie obstawiam tendencja wzrostowa do konca roku z jakas wieksza korekta po drodze.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 28 września 2010 16:42
|
|
0 Dołączył: 2010-09-16 Wpisów: 7
Wysłane:
28 września 2010 20:46:56
co powiecie koleżanki i koledzy na dzisiejszą końcówkę sesji?
|
|
Wysłane:
28 września 2010 23:35:37
Znalazłam odpowiedni wątek i postanowiłam tam się edukować na temat PP. Opierając się na artykule www.stockwatch.pl/artykuly/pos... (punkt 2)ciekawa jestem, jak Wy oceniacie sensowność i celowość emisji akcji Boryszewa?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
29 września 2010 00:10:24
Jezeli znasz cel emisji to jej sens mozesz sama ocenic :) Co do tego pkt to do tego dodalbym ze duze spadki lub wzrosty podczas emisji w glownej mierze zaleza od aktualnie panujacej koniunktury i dla mnie to jest najwazniejszy pkt. Na poczatku hossy spolki ktore robia emisje najczesciej robia to w jakims sensownym celu dlatego tez emisje najczesciej koncza sie powodzeniem, natomiast przy szczycie hossy na gieldzie panuje moda na emisje i spolki hurtowo je robia i baaardzo czesto na kompletnie bezsensowne cele. Czyli obiecuja gruszki na wierzbie, do tego zaczyna sie bessa o ktorej nikt jeszcze nie wie :) Ciekawe czy w tym cyklu koniunkturalnym cos sie zmieni :) szczerze mowiac bardzo watpie. Co oczywiscie nie zmienia faktu ze wejscie w kazda emisje wiaze sie z ryzykiem im ono wieksze jest tym wieksze sa straty lub zyski tzw premia za ryzyko. To jest cala filozofia, kluczem do sukcesu NIGDY nie jest odpowiedz na pytanie czy wejsc w emisje a bardzo dobra znajomosc spolki i rozwazenie wszystkich mozliwych scenariuszy. Proponuje przeswietlic fundamenty, zastanowic sie czy spolka moze zwiekszyc zyski ewentualnie do jakich poziomow mysle ze to da duzo lepszy efekt niz kombinacje czy wchodzic w emisje czy nie
|
|
Wysłane:
29 września 2010 00:23:56
Taurus80 , reasumując, wg Ciebie emisja to epizod, który nie ma większego znaczenia długoterminowo? NO i zawsze PP można odsprzedać bez wchodzenia w emisję, choćby w celu ujęcia straty przy rozliczeniu podatkowym
Edytowany: 29 września 2010 00:27
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
29 września 2010 00:29:40
topcia napisał(a):Taurus80 , reasumując, wg Ciebie emisja to epizod, który nie ma większego znaczenia długoterminowo? Też bym chciał się czegoś konkretnego dowiedzieć o Taurusowych projekcjach, zamiast zbijających z tropu ogólników. Ta spółka jest na giełdzie nie od dziś, więc zadam pytanie jak sobie radzi z zarządzaniem skoro musi kasę na swój rozwój wyciągać od akcjonariuszy?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
29 września 2010 01:33:11
buldi napisał(a):topcia napisał(a):Taurus80 , reasumując, wg Ciebie emisja to epizod, który nie ma większego znaczenia długoterminowo? Też bym chciał się czegoś konkretnego dowiedzieć o Taurusowych projekcjach, zamiast zbijających z tropu ogólników. Ta spółka jest na giełdzie nie od dziś, więc zadam pytanie jak sobie radzi z zarządzaniem skoro musi kasę na swój rozwój wyciągać od akcjonariuszy? No tak, Twoja ciekawość w pierwszej części postu jest też i moją ciekawością. Co się tyczy ostatnigo pytania to odpowiedź jest jedna. Kapitał z giełdy od akcjonariuszy (w porównaniu do zgromadzonej własnej kasy,kredytów, obligcji, pożyczek. itd.itd....) jest najtańszym kapitałem dla spółek. I po to właśnie spólki pchają się na giełdę. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
29 września 2010 02:15:38
topcia napisał(a):Taurus80 , reasumując, wg Ciebie emisja to epizod, który nie ma większego znaczenia długoterminowo? NO i zawsze PP można odsprzedać bez wchodzenia w emisję, choćby w celu ujęcia straty przy rozliczeniu podatkowym Topcia nie po to bawisz się giełdą by sobie odpisywać jakieś straty podatkowe ! Życzę sobie i Tobie byśmy mieli okazję płacenia jak największych nominalnych kwot podatkowych od naszych zysków. Tak sobie siedzę i czekając na moje nocne wydanie Parkietu, przeglądam posty przy okazji poprzedniej emisji. Proponuję nie tylko Tobie tę lekturę od strony www.stockwatch.pl/forum/Defaul... do końca stycznia 2010r Powinnaś z tego dużo skorzystać.Zasady te same , a emisja podobna. Wtorkowa końcówka notowań Borka od godź 16:01:31 do 16:05:19 (chodzi o wolumen) daje sporo do myślenia. Jak ktoś chce to niech sobie policzy to co trzeba. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
29 września 2010 07:35:35
buldi napisał(a):topcia napisał(a):Taurus80 , reasumując, wg Ciebie emisja to epizod, który nie ma większego znaczenia długoterminowo? Też bym chciał się czegoś konkretnego dowiedzieć o Taurusowych projekcjach, zamiast zbijających z tropu ogólników. Ta spółka jest na giełdzie nie od dziś, więc zadam pytanie jak sobie radzi z zarządzaniem skoro musi kasę na swój rozwój wyciągać od akcjonariuszy? Niestety Buldi zawiode cie i zostawie wszystko dla siebie :( a z jakiego powodu tez zostawie dla siebie. Moze nic nie mam i sciemniam. Jednak jakos nie widze aby ktokolwiek sie na tymi ogolnikami zastanawial wiec traktuje to jako brak zainteresowania. Ogolnie to mysle spolka bankrut robi emisje aby sie utrzymac, nie ma kompletnie zadnych perspektyw ale jak daje od ponad roku zarobic to moze da jeszcze Topcia alez emisja to bardzo wazny epizod w dlugoterminowym postrzeganiu spolki jednak jest to tylko epizod a w Boryszewie to ma same plusy przynajmniej jak dla mnie Wystarczy troche pomyslec dlaczego :) za chwile JAKIES spolki beda robily emisje na stawianie wiatrakow na elektrownie atomowe i na inne nierealne projekty :) a tutaj masz emisje pod cos co juz sie wydarzylo wiec nie wiem czy znajdziesz gdziekolwiek bardziej sensowna emisje. Najzwyczajmniej w swiecie mozesz policzyc sobie czy warto dokladac do interesu czy tez nie.
|
|
Wysłane:
29 września 2010 08:48:46
topcia napisał(a):NO i zawsze PP można odsprzedać bez wchodzenia w emisję, choćby w celu ujęcia straty przy rozliczeniu podatkowym Jak sprzedasz PP nie wchodzac w emisje bedziesz miec ZYSK a nie strate..  dowcip z teoretyczna strata polega na tym, ze po ustaleniu PP masz akcje o kilkadziesiat procent tansze (zelezy oczywiscie po ile byly kupowane przed emisja) ale strata pojawi sie dopiero gdy sprzedasz te akcje.. jak sprzedasz PP strata znika.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 29 września 2010 08:51
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
29 września 2010 09:32:25
przy kursie: 47,30 zł
Taurus80 napisał(a):Topcia alez emisja to bardzo wazny epizod w dlugoterminowym postrzeganiu spolki jednak jest to tylko epizod a w Boryszewie to ma same plusy przynajmniej jak dla mnie Wystarczy troche pomyslec dlaczego :) za chwile JAKIES spolki beda robily emisje na stawianie wiatrakow na elektrownie atomowe i na inne nierealne projekty :) a tutaj masz emisje pod cos co juz sie wydarzylo wiec nie wiem czy znajdziesz gdziekolwiek bardziej sensowna emisje. Najzwyczajmniej w swiecie mozesz policzyc sobie czy warto dokladac do interesu czy tez nie. Witam. Pojechałem sobie w zeszłym tyg na wakacje na cały tydz, ustawiłem na odpowiednim poziomie SL na borku aby się nie stresować a tu po powrocie sprawdzam i ani drgnęło kursem :-) Ciąg dalszy konsoli. ale przez odcięciem PP będzie się jeszcze działo A co do fundamentów to trzeba zaznaczyć, iż jeśli emisja jest celowa, a tu dodatkowo mamy pewność, że podmiot jest juz przejęty i zakupiony, to jest ona jak najbardziej słuszna więc w tym aspekcie Taurus ma jak najbardziej racje. Ja powoli słaniam się, że jednak będę wchodził w ta emisję - z powodów właśnie fundamentalnych a nie technicznych - no chyba że wyśrubują poziom z którego nastąpi odcięcie do jakiś astronomicznych poziomów. Widzę, że Karkosik ma wyraźną wizję stworzenia międzynarodowej grupy i jak na razie sprawnie ją realizuje a co najważniejsze we właściwym momencie - tj. wykupuje relatywnie bardzo tanio spółki które zostały poturbowane podczas ostatniego kryzysu. Dlatego tez zakładam że kurs pójdzie jeszcze "mocno" w górę - choć po drodze zapewne przytrafią się nam jakieś korekty ale one dla trwałości wzrostów są rzeczą nawet pożądaną. Wiemy z doświadczenia że inwestorzy lubią wizjonerów ale zwłaszcza takich którzy są przy tym realistami (nie mylić np. z panem Krauze, który swego czasu też snuł mocarstwowe, światowe wizje a jak wyszło to widać na Petrolu czu Biotonie). Zakup Maflow tak tanio - bo według podwyższonej ostatnio prognozy ta spółka ma od razu generować zyski i - był rzeczą świetną choć jest to już w cenach ale ta emisja służy właśnie sfinalizowaniu tej akwizycji więc jej celowość nie powinna być akurat tutaj przedmiotem żadnego sporu. Natomiast inną rzeczą i niewiadomą - co już wcześniej podkreślałem - jest przejęcie kolejnej włoskiej spółki. Nie ma pewności że Borek ją przejmie choć z ostatniego wywiadu udzielonego przez Karkosika widać że mają sporą determinację aby ten kolejny cel osiągnąć. Widać natomiast, iż poszczególne elementy grupy Boryszew uzyskują coraz lepszą rentowność i to wraz z nowymi dodatkowymi przejęciami powinno stanowić paliwo do dalszych wzrostów. Borek zapowiedział początek hossy i zapewne też pierwszy będzie wieszczył jej koniec - ale spokojnie to jeszcze nie w tym roku. Jak już spółka okrzepnie w nowych strukturach, może wejdzie do wig20 to wówczas będzie bardziej podatna na tendencje panujące na szerokim rynku. Mnie jedynie dziwi, że do tej pory nie ujawnił się nikt z poziomem ponad 5% udziału w akcjonariacie. To taki krótki wywód jeśli chodzi o fundamenty. A co do at to niech się technicy wypowiadają
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 98
Wysłane:
29 września 2010 13:01:22
Jak donosi toruńskie wydanie "Gazety Wyborczej", trzy spółki zależne Boryszewa (Elana Energetyka, Torlen i Centermedia) oraz jego toruński oddział Elana złożyły wnioski o prawie 40 mln zł dotacji. Każda spółka stara się o pieniądze na niezależnie funkcjonujący projekt - ale każdy z nich jest elementem parku naukowo-technologicznego, jaki ma powstać na terenach Elany w Toruniu. Łączna wartość tych inwestycji to prawie 120 mln zł.
|
|
Wysłane:
29 września 2010 16:11:46
 kliknij, aby powiększyć Porównanie notowań z okresu ostatniej emisji i aktualne przed kolejną. Czy jest jakieś podobieństwo? Czy należy liczyć jeszcze na wybicie przed emisją? Warto popatrzeć na wolumen. Widać jak jest różny. Dlatego zawsze uważałem, że wolumen nie oddaje tego co obrót, który to wskazuje jak duży kapitał jest zainteresowany i przepływa w czasie notowań na akcjach spółki. Warto porównać także STS i RSI Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 29 września 2010 21:42
|
|
0 Dołączył: 2010-08-27 Wpisów: 29
Wysłane:
29 września 2010 21:36:22
Jako niedouczony z analizy technicznej leszcz, wnioskuję że STS i RSI w obecnej sytuacji są w diametralnie gorszej "sytuacji" niż ostatnio, czyli nie ma co liczyć na wzrosty?? Tak? Tylko czy AT ma tutaj zastosowanie, czy fundamenty są ważniejsze...
Edytowany: 30 września 2010 09:37
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
30 września 2010 10:11:59
przy kursie: 47,80 zł
Zaczynam powoli wątpić aby spółka miała się podzielić z nami jakimś komunikatem dotyczącym nowej akwizycji jeszcze przed odcięciem pp. Coraz mniej czasu nam zostaje - a kurs się jedynie kosmetycznie waha. Ciekawe z jakiego poziomu kursu nastąpi odcięcie w przyszłym tygodniu  . Czy będzie więcej chętnych na wejście w emisje czy jednak przeważy strona podażowa nie chcąca obejmować akcji z nowej emisji. Taurus nadal podtrzymujesz swoją prognozę w wysokości 6 zł?
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
30 września 2010 10:26:40
przy kursie: 47,80 zł
Przeież pan Karkosik w wywiadzie powiedział że oferty na nową akwizycję dopiero w październiuk www.rp.pl/artykul/9211,541203-... . Więc informacji raczej przed 5 i 8 październikiem niebędzie. Chyba że dotyczyć będzie czegoś innego ale to raczej nie bedzie miało wpływu na kurs na chyba że informacja o przekroczeniu 5% udziału.
Edytowany: 30 września 2010 10:37
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.