0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
30 września 2010 19:38:34
przy kursie: 47,80 zł
pablo_n napisał(a):topcia napisał(a):style napisał(a): ( bo bedzie sprzedaż ze stratą akcji) masz na mysli to, że po niskiej cenie (odcietej)? Ci co kupowali w tym roku nie liczac nowych akcji w styczniu beda mogli zanotować "sztuczną" stratę - a że kij ma dwa końce - to nowych akcji nikt nie bedzie chcial sprzedawac bo za duzy zysk :P. Ale co z tymi co kupowali w styczniu po 0,10? Wykazuja mniejszy zysk :) Przyznam ze jestem w takiej sytuacji :) dlatego nie rozpatruje spolki tylko pod katem PP bo nic mi to nie daje :) patrze na fundamenty i probuje przewidziec przyszlosc spolki bo tylko od tego zalezy czy w koncu zrealizuje zysk czy moze poczekam w wygodnym fotelu na wiecej. Narazie jestem optumistycznie nastawiony i mysle ze do przyszlego roku moge byc spokojny, jednak pamietam rowniez o ryzyku zwiazanym z nowa emisja i dzieki temu licze na wieksza premie. Reszta niezalezy odemnie
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
30 września 2010 20:19:57
doncarlos napisał(a):... Jak otworza wysoko - 1,7-2 trzeba bedzie sprzedawac.. Dalczego wysoko ? Taki poziom po odcięciu odpowiadałby przedziałowi przed odcięciem 4,9-5,8. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Wydaje mi się, że odcięcie PP nastąpi z 4,7, co da poziom odniesienie 1,63. Wtedy kurs 1,7 dałby dyskonto 4,3% Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
30 września 2010 20:33:50
Dobrze liczysz. Tyle że po pierwsze mamy jeszcze 3 sesje do odbycia i zwłaszcza w ostatni dzień wiele się może jeszcze dziać - przy czym oba kierunki są możliwe. Po drugie po odcięciu (nie ważne z jakiego poziomu nastąpiłoby odcięcie) przewiduje wzrost przynajmniej w pierwszych godzinach sesji. Już wcześniej gdzieś Taurus wspominał, że zawsze się znajdą niektórzy niedoświadczeni inwestorzy i jak zobaczą taki spadek na arkuszu zleceń to kupują bo niby tanio i okazja  - plus dodatkowo spekulanci, którzy też będą chcieli wykorzystać okazję i wywindować kurs wyżej.
Edytowany: 30 września 2010 20:47
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-26 Wpisów: 274
Wysłane:
30 września 2010 23:43:13
broker_ns napisał(a):jak zobaczą taki spadek na arkuszu zleceń to kupują bo niby tanio i okazja  - no dobrze- a nie jest to okazja?
Edytowany: 30 września 2010 23:43
|
|
Wysłane:
1 października 2010 00:47:09
topcia jest to okazja, jak spółka jest dobra i jest koniunktura na giełdzie Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 1 października 2010 00:54
|
|
Wysłane:
1 października 2010 00:50:10
broker_ns napisał(a):Dobrze liczysz. Tyle że po pierwsze mamy jeszcze 3 sesje do odbycia i zwłaszcza w ostatni dzień wiele się może jeszcze dziać - przy czym oba kierunki są możliwe. Po drugie po odcięciu (nie ważne z jakiego poziomu nastąpiłoby odcięcie) przewiduje wzrost przynajmniej w pierwszych godzinach sesji. Już wcześniej gdzieś Taurus wspominał, że zawsze się znajdą niektórzy niedoświadczeni inwestorzy i jak zobaczą taki spadek na arkuszu zleceń to kupują bo niby tanio i okazja  - plus dodatkowo spekulanci, którzy też będą chcieli wykorzystać okazję i wywindować kurs wyżej. Broker_ns , a dla mnie kurs odcięcia daje ważne odniesienie na otwarcie, Ale jak jest to ci obojętne i widzę, że masz jakieś plany względem spekulantów i niedoświadczonych, to tym bardziej nie będę namawiać do zmiany zdania. Każdy ma swoją własną strategię inwestycyjną. Natomias mi kurs odniesienia pozwoli policzyć dyskonto, czy deprecjację inwestycji na otwarciu, co pewnie sprowokuje mnie do jakiejś reakcji. Przymierzam się na K=1,41 (stare 4) i S=2,04 (stare 5,91), . Ale jeszcze sobie to przetrawię, chociaż zleconka już w kolejce czekają. Spekuluję, że odcięcie nastąpi z poziomu 4,7. (odniesienie 1,63). A to dlatego, że w końcówce sesji 28.09 w czasie między godz 16:01:31 a 16:05:14 na Borku po kursie 4,7 przewinęły się połowa wolumenu i połowa obrotu z całej sesji tj prawie 43mln zł. a średnia wartość transakcji wyniosła blisko 200000zł. Zastanawiające kto sprzedawał, a kto kupował i dlaczego? Ilość za mała aby trzeba się ujawniać, ale na tyle duża by ją odpowiednio zagospodarować.Tak myślę, że może komuś potrzebna jest kasa na nową emisję?  Proponuję przeliczyć - zapewnie ładnie się bilansuje. Jeżeli tak, to pewnie PP będą zamieniane, a nie sprzedawane, co dobrze wróży na przyszłość.  A może macie jakieś sugestie z tym związane? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
1 października 2010 08:45:16
sbyszek napisał(a):doncarlos napisał(a):... Jak otworza wysoko - 1,7-2 trzeba bedzie sprzedawac.. Dalczego wysoko ? Taki poziom po odcięciu odpowiadałby przedziałowi przed odcięciem 4,9-5,8. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Wydaje mi się, że odcięcie PP nastąpi z 4,7, co da poziom odniesienie 1,63. Wtedy kurs 1,7 dałby dyskonto 4,3% 1,7 z opcja podbicia pod 2 i korekta do wynikow.. taka jest moja koncepcja.. Liczylem wczesniej, ze numer z podbitka zrobia dopiero po emisji i kurs przy ustaleniu PP bedzie powyzej 3 a jestesmy juz prawie na 5 zl.. wiec dalsze windowanie kursu niezaleznie od fundamentow w krotkim terminie jest juz czysto spekulacyjne.. Racjonalny poziom w obecnej sytuacji jest wywindowanie po ustaleniu kursu do max 2-2,4 i korekta.. Tylko zastanawiam sie, czy przypadkiem nie jest to scenariusz na ktory liczy wiekszosc.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 1 października 2010 08:46
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
1 października 2010 10:10:49
przy kursie: 48,00 zł
sbyszek napisał(a): Broker_ns , a dla mnie kurs odcięcia daje ważne odniesienie na otwarcie, Ale jak jest to ci obojętne i widzę, że masz jakieś plany względem spekulantów i niedoświadczonych, to tym bardziej nie będę namawiać do zmiany zdania. Każdy ma swoją własną strategię inwestycyjną. Natomias mi kurs odniesienia pozwoli policzyć dyskonto, czy deprecjację inwestycji na otwarciu, co pewnie sprowokuje mnie do jakiejś reakcji. Przymierzam się na K=1,41 (stare 4) i S=2,04 (stare 5,91), . Ale jeszcze sobie to przetrawię, chociaż zleconka już w kolejce czekają.
Pisałem, że nie ważne z jakiego poziomu nastąpi kurs odcięcia w tym sensie, że przewiduję, iż w dniu kolejnym na otwarcie i tak będzie rosło, przynajmniej przez pierwszych kilka godzin anie że jest mi to całkowicie obijętne. Ja wcześniej wahałem się czy wejść w tą emisje gdyż bałem się, że kurs mógłby być zbyt mocno wywindowany przy odcięciu(np 6 zł i wyżej) co miałoby już bardziej charakter spekulacyjny a nie fundamentalny. Ale przy takim poziomie jak obecnie, tj poniżej 5zł, jest ok i jeśli się planuje jeszcze na spółce trochę posiedzieć to można śmiało wchodzić w emisję.
|
|
Wysłane:
1 października 2010 11:46:57
Broker_ns sorki że cie nie zrozumiałem. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
1 października 2010 12:35:16
W to wchodzi Roman KarkosikCytat:Nie złoto, nie akcje, nie nieruchomości. Teraz Roman Karkosik zainwestuje w… Roman Karkosik zainwestuje w… szkołę hebrajską – dowiedziała się „Gazeta Pomorska”. Inwestor wyłoży na nią ok. 20 mln zł. Dokładniej, pieniądze na szkołę wyłoży Fundacja Haskala, którą założyli we wrześniu wspólnie Roman i Grażyna Karkosikowie. „Fundacja powstała przed wszystkim po to, by rozwiązać kłopoty finansowe ojców franciszkanów, którzy borykają się z nimi po wybudowaniu Wyższej Szkoły Filologii Hebrajskiej” – czytamy w „Gazecie Pomorskiej”. Ale ma też inne cele. Zamierza powołać Szkołę Skutecznego Biznesu, by kształcić menedżerów wyższego szczebla. Pierwsze wykłady miałyby ruszyć na przełomie tego i przyszłego roku. Kanclerzem szkoły zostanie Marlena Krohn, obecnie członek RN NFI Krezus Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 2
Wysłane:
1 października 2010 12:42:34
sbyszek napisał(a):doncarlos napisał(a):... Jak otworza wysoko - 1,7-2 trzeba bedzie sprzedawac.. Dalczego wysoko ? Taki poziom po odcięciu odpowiadałby przedziałowi przed odcięciem 4,9-5,8. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Wydaje mi się, że odcięcie PP nastąpi z 4,7, co da poziom odniesienie 1,63. Wtedy kurs 1,7 dałby dyskonto 4,3% Tylko pamiętajcie że jak wzrośnie te 4,3% to już od dużo mniejsze wartości akcji (bo zostaną wam te same akcję ale o wartości ok 30% tego co wcześniej po odcieciu). Np. 1000 akcji po 4,7 wzrost 4,3% to zarobek 202,10 zł a po odcięciu np. 1000 akcji po 1,63 i wzrost 4,3% to już tylko 70,23 zł. - czyli trochę za mało :(
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
1 października 2010 12:51:53
Ale akcji bedziesz mial 3000 a nie 1000.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 2
Wysłane:
1 października 2010 12:56:41
Nestor napisał(a):Ale akcji bedziesz mial 3000 a nie 1000. nie akcji będziesz miał 1000 i 2000 pp (tylko nie wiadomo kiedy) - będziesz mógł na razie handlować tylko tym 1000 szt. :)
|
|
Wysłane:
1 października 2010 13:30:22
migawa65 napisał(a):..będziesz mógł na razie handlować tylko tym 1000 szt. :) W nadzieji, ze nie spadnie za mocno do czasu wejscia nowych akcji;) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-09-01 Wpisów: 6
Wysłane:
1 października 2010 13:56:03
BORYSZEW: Nabycie zakładów Grupy Maflow we Włoszech Raport bieżący Data sporządzenia 2010-10-01 Raport bieżący nr 70/2010 Skrócona nazwa emitenta BORYSZEW Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 54/2010 z dnia 26 lipca 2010 roku, Zarząd Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 1października 2010 roku została podpisana Umowa nabycia zespołów przedsiębiorstw od spółki Maflow S.p.A. w Administracji Nadzwyczajnej i zespołów przedsiębiorstw od spółki Man Servizi S.r.l. w Administracji Nadzwyczajnej. Nabycia dokonała, wskazana przez Boryszew SA, spółka Maflow BRS S.r.l. z siedzibą w Mediolanie, 20121, Via Senato 8. Maflow BRS S.r.l. jest podmiotem w 100% zależnym od Boryszew SA, utworzonym we wrześniu 2010 roku. Zespół Przedsiębiorstwa Maflow składa się z dwóch zakładów zlokalizowanych w Trezzano sul Naviglio (koło Mediolanu) i w Ascoli Piceno, w skład którego wchodzą i są nabywane m.in: • środki trwałe, • wartości niematerialne i prawne, włącznie z własnością intelektualną, • wartość firmy, • zapasy, • wybrane umowy dotyczące działalności Maflow, obowiązujące na dzień podpisania umowy. Zespół Przedsiębiorstw Man Servizi prowadzi działalność w wyżej wymienionych zakładach w Trezzano sul Naviglio (koło Mediolanu) oraz w Ascoli Piceno. W skład nabywanego Zespołu Przedsiębiorstw Man Servizi wchodzą m.in.: • środki trwałe, • wartości niematerialne i prawne, włącznie z własnością intelektualną, • wartość firmy, • zapasy, • wybrane umowy dotyczące działalności Man Servizi, obowiązujące na dzień podpisania umowy. Strony umowy uzgodniły cenę sprzedaży Zespołu Przedsiębiorstw Maflow w kwocie Euro 6.500.000,00, natomiast Zespołu Przedsiębiorstw Man Servizi cena sprzedaży została uzgodniona na kwotę Euro 1.400.000,00. Zakłady Maflow we Włoszech, poza produkcją kompletnych przewodów samochodowych (zakład w Trezzano sul Naviglio), stanowią główne centrum badawczo-rozwojowe (Man Servizi) oraz kluczowe źródło półproduktu w postaci wysokoprzetworzonych przewodów gumowych (zakład w Ascoli Piceno). Wraz z nabyciem włoskich zakładów, Grupa Boryszew rozpoczyna integrację biznesów sektora automotive w celu osiągnięcia efektów synergii w europejskiej skali, wykorzystując własne centrum badawczo-rozwojowe. Nabycie zakładów Grupy Maflow we Włoszech pozwoli Grupie Boryszew na pełne wykorzystanie potencjału nabytego w sierpniu 2010r. Maflow Polska – zakładów w Tychach i Chełmku . Zarząd Spółki informuje dodatkowo, że finalizowany jest proces nabycia zagranicznych spółek należących do Grupy Maflow, na kluczowych dla przemysłu automotive rynkach wschodzących w Brazylii i Chinach.
Raport pod emisje?
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
1 października 2010 14:13:06
To nie jest raport pod emisje przecież było jasne że kupili, tylko formalność stanowiło podanie infa o końcowym etapie przejęcia. I co ważne jest w tym infie to zdanie "Wraz z nabyciem włoskich zakładów, Grupa Boryszew rozpoczyna integrację biznesów sektora automotive w celu osiągnięcia efektów synergii w europejskiej skali" To jest Ważne
|
|
Wysłane:
1 października 2010 16:40:28
Taurus80 napisał(a): Pozatym czekaja nas infa ktore zapewne swiatlo dzienne ujrza po odcieciu kto wie czy KTOS nie robi nam niespodzianki wlasnie na dzien odciecia.
Taurus może pospekulujemy ? Czy wg ciebie do stajni pasowałby taki koń jak Relpol ? Wiadomo co robi, w tym także produkty motoryzacyjne (przełączniki, przekaźniki, i t p.). Mają filie zagranicą. Dobra spółka i ma potencjał i perspektywę zbytu na swoje wyroby. Długo cienko przędli i kursowo są zdołowani, spolka wskaznikowo b tania. Ale ostatnio nowy prezes stawia to na nogi, co widać po wynikach i notowaniach. Ponar poprzedni właściciel pozbywa się akcji, a IDMSA skupuje je dla kogoś ? Ale jeszcze nie wiadomo dla kogo. IDMSA milczy.Gdyby to kupował Jupier, to pewnie jako fundusz musiałby o tym poinformować, bo obie spółki są na giełdzie. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
1 października 2010 16:47:19
Kompletnie sie nie zastanawialem nad innymi przejeciami :) narazie zrozumialem cel badania Stomilu :) i odstapienia od zakupu. Obecnie czekam na rozstrzygniecia z nowymi wlochami a pozniej bede sie dalej zastanawial :( mysle ze jezeli przejma nowa firme to powinni najpierw sie skupic na zlozeniu tego w calosc, pozatym do dzisiaj nie znamy sposobu finansowania nowego przejecia, wydaje sie maloprawdopodobne ze sciela jeszcze kase na skup jakies gieldowej spolki choc kto wie.
Ogolnie to nie mam zdania, relpolu tez nie przeswietlalem :( wieczorem jak bede mial troche czasu przejze i sie glebiej nad tematem zastanowie.
|
|
Wysłane:
3 października 2010 12:04:07
Relpol.. bron Boze.. nie ta branza, za duza konkurancja, zbyt mala rentownosc, lepiej wrzucic kase na lokate;) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-08-12 Wpisów: 68
Wysłane:
3 października 2010 17:45:25
Krotkie pytanka: 1)Czy wiadomo kiedy bedzie mozna handlowac PP? 2)Czy data poczatku hadlu PP jest rownoznaczna z mozliwoscia zamiany ich na akcje? Inaczej czy od tego samego dnia bedzie mozna zakupic akcje z nowej emisji? A moze bedzie mozna je odrazu zrealizowac np 10 pazdziernika? 3)Czy jest jakikolwiek sens kupowac akcja od srody do piatku? Tak na logike przynosza one tylko strate bez plusow PP... Dobrze to rozumiem?
Patrzylem pare stron do tylu i jakos tego niewidzialem... albo niezrozumialem ;-)
z gory dzieki za odpowiedz
Edytowany: 3 października 2010 17:49
|
|