0 Dołączył: 2009-12-15 Wpisów: 78
Wysłane:
3 kwietnia 2013 07:00:32
przy kursie: 4,40 zł
Sbyszek, długo jestem na tej spółce co na początku wywoływało u mnie :))), lecz teraz :(((. Ten komunikat o zarejestrowaniu akcji na NWZA nie ma nic wspólnego z posiadanymi akcjami, tez mogłeś się wybrac na NWZA i zarejestrować np. tylko 1 akcję co dało by Ci 1 głos na walnym. Karkosik rejestrujac 675 mln akcji zarejestrował jedynie 50% pakietu bo wiedział, że nikt na NWZA nie zjawi się z większą % ilością i nie zablokuje mu żadnej uchwały. Już wiele razy pamiętam tak było i jest to bez znaczenia.
Co innego jakby naprawdę sprzedawał, to mimo iż żyjemy na "zielonej wyspie" i gramy na "bananie" to nie wyobrażam sobie, żeby ktoś taki jak Karkosik - największy akcjonariusz, nie przestrzegał tak podstawowego obowiązku jakim jest informacja o zmianie stanu posiadania ilości akcji.
Pozdroo
Edytowany: 3 kwietnia 2013 07:01
|
|
0 Dołączył: 2010-02-02 Wpisów: 33
Wysłane:
3 kwietnia 2013 10:55:20
przy kursie: 4,30 zł
Przejrzałem ostatnie raporty spółki i rzeczywiście jego stan posiadania za każdym razem się zmieniał. Przy kolejnych raportach jest jednak informacja ile i dlaczego. Łatwo można prześledzić stan posiadania jego akcji na dzień po zmianach:
Źródło: Śródroczny skrócony raport za I kwartał 2012 roku 2012-05-02 | Roman Krzysztof Karkosik | 1 283 523 539 szt. | 56,88% kapitału
Źródło: Śródroczny skrócony raport za III kwartał 2012 roku 2012-09-27 | Roman Krzysztof Karkosik | 1 287 687 990 szt. | 57,06% kapitału
a w miedzy czasie był jeden raport o bieżących zmianach Pana Romana gdzie nastąpiło kilka zmian % w akcjonariacie.
O jego stan posiadania akcji na razie bym się nie martwił, co innego jest problemem kursu i niższych przychodów grupy.
|
|
Wysłane:
3 kwietnia 2013 14:34:13
"O jego stan posiadania akcji na razie bym się nie martwił, co innego jest problemem kursu i niższych przychodów grupy." Arok chodziło CI o malejące zyski (przychody rosną - czym ciągle się chwalą, jakby to było najważniejsze). R.Karkosik w wywiadzie dla parkietu na pytanie o długotrwale spadający kurs BRS, opowiedział, że to promocja, z resztą wiele razy już przedstawiciele spółki w mediach narzekali, że kurs jest zbyt niski do wartości spółki (wtedy kurs był dużo wyżej na poziomie 60-70 gr) wręcz skarżyli się na krzywdzące rekomendacje. Nie wiem jak Wy ale ja mam wrażenie, że jeśli spółka decyduje się na skup, to jest to działanie co najmniej niekorzystne dla jej akcjonariuszy, tym bardziej w sposób jaki to robi Boryszew. Chyba nikt tu nie ma wątpliwości kto stoi za tymi spadkami i fatalnym zachowaniem kursu w stosunku do innych spółek i aktualnych trendów na giełdach. W takiej sytuacji jaką mamy, śmiesznie wygląda hasło na stronie internetowej spółki "budujemy wartość dla akcjonariuszy". Na koniec mogę nam wszystkim życzyć tego, żeby R.K. poszedł po rozum do głowy i zrobił resplit na akcjach, no chyba, że jego interes jest inny od naszego ...
Edytowany: 3 kwietnia 2013 14:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
3 kwietnia 2013 17:04:01
Mnie zastanawia natomiast brak informacji płynących ze spółki. Rozchodzi mi się o oficjalny komunikat w sprawie uzyskania pozwolenia na budowę. Wygląda to tak jakby, spółka trzymała pozytywne komunikaty dla siebie, w międzyczasie dokonuje skupu.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
3 kwietnia 2013 18:12:57
kolego, pozwolenie jest nieprawomocne; strony postępowania mają czas na wniesienie sprzeciwu i klapa; mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.Ciekaw jestem czy Spółka dokona przeszacowania nieruchomości w księgach za I kw 2013.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
5 kwietnia 2013 01:17:58
matthaus napisał(a):Na koniec mogę nam wszystkim życzyć tego, żeby R.K. poszedł po rozum do głowy i zrobił resplit na akcjach, no chyba, że jego interes jest inny od naszego ... Resplit czyli połaczenie akcji w tej sytuacji napewno nie jest korzystnym działaniem dla akcjonariuszy,gdyz daje mozliwości dalszego dołowania kursu. Dla zrozumienia zjawiska prosty przykład: mając kurs na poziomie 1gr.(najnizszy poziom kursu) dokonany resplit np. w stosunku 3:1 czyli ze starych 3 akcji o wartości rynowej 1gr tworzy po resplicie 1 akcję o wartości 3 gr (3x1gr). I ta "resplitowa" akcja może dalej znowu tanieć do poziomu 1gr. Czyli przykładowo tracimy z 1gr starej akcji aż 2/3 jej wartości to jest -66%. Jeżeli kogoś mój przykład nie przekonał to TUUUU ma to jaśniej wyjaśnione. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2013 11:50:05
przy kursie: 4,20 zł
We wszystkim można się dopatrzeć wad, jednak w przypadku boryszewa resplit wyciągnąłby nas z wartości groszowej. Ale masz racje nie można mieć zaufania do R.K., że nie zrzuciłby nas z powrotem poniżej złotówki, patrząc na to co wyprawia do tej pory.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 kwietnia 2013 12:38:27
Fundamenty. Dopóki Boryszew nie przedstawi prognozy na 2013 rok, nie wiadomo na czym ma się oprzeć rynek. W tej chwili, przy kursie 0,42 Grupa Boryszew wyceniana jest na 970 mln zł, co łatwo uzasadnić. EV (Enterprise Value) wynosi w tym momencie 2,2 mld zł, a więc jeśli przyjmiemy jako miarodajną wartość EV/EBITDA średnią szerokiego rynku wynoszącą 8, widać że rynek wycenia po prostu EBITDA rzędu 280 mln zł. Czyli ciągle trochę więcej niż 260 mln zł wypracowane w 2012 roku. Przy kalkulacji EV trzeba pamiętać o uwzględnieniu kapitałów mniejszości, wynoszących aż 55% aktualnej kapitalizacji.
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2013 18:20:46
Spółka nie musi przedstawiać prognoz na 2013, aby kurs zaczął zmieniać kierunek. Wystarczy więcej, a tak naprawdę, wystarczą jakiekolwiek informacje o planach i działaniach podejmowanych przez Spółkę i kurs akcji, bez względu na różne wskażniki i wyliczenia, byłby o wiele wyżej. Jednak Zarząd, konsekwentnie trzyma się wcześniej podjętej decyzji o "skąpym" przekazywaniu informacji nie wymagających oficjalnych komunikatów. Przedstawione wyliczenia odzwierciedlaja przeszłość, a podobno giełda ma dyskontontować przyszłość.
|
|
1 Dołączył: 2011-04-19 Wpisów: 97
Wysłane:
5 kwietnia 2013 18:36:56
cogner przecież, ze spółki płyną informacje dotyczące przyszłości tj. budowa zakładu w Rosji, chęć ekspansji na rynek amerykański, przeszacowanie działki w Warszawie przy ul. Łuckiej itp, ale myślę ,że akcjonariusze oczekują konkretnych informacji i takie mogą wyrwać kurs z marazmu oraz pomogą przełamać aktualny trend. Dlatego zgadzam się z WatchDogiem, że wskazana by była prognoza na 2013r. i konkretne działania.
|
|
|
|
Wysłane:
5 kwietnia 2013 19:04:55
jaco1 sam sobie odpowiedziałeś ... myslę że .... jestem ze Spółką od ... trochę .. i uwierz, informacje przekazywane obecnie przez spółkę są baaaaaardzo skromne. Nie pamiętam w którym roku, ale Spółka oficjalnie informowała o zmianie polityki informacyjnej. Zresztą prezes Szeliga ..... i co tu dodać. Pragmatyk. Ot co.
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2013 08:35:47
Prognozy za 2013 r. nie będzie, informacja o tym już dawno temu była przekazana.
W tym roku miały być widoczne w wynikach rezultaty restrukturyzacji w części automotive, za to nie znalazłem potwierdzenia, czy padły słowa o widocznej poprawie w metalach (podobno były), a ta część ciąży wynikom najbardziej.
Albo automotive faktycznie mimo sygnałów z Niemiec, że spada sprzedaż aut, pokaże nadal dobre wyniki i (jeśli kryzys słabnie) zobaczymy poprawę w metalach za 1Q i będzie to pierwszy promyk słońca od 2 lat, albo wręcz przeciwnie wyniki za 1Q będą równie fatalne lub gorsze od tych z IVQ 2012 i jesteśmy już całkiem pogrążeni.
Patrząc na kurs chyba to drugie :/. A wyniki już za ok 5 tygodni.
Dodatkowo wszystkie spółki Karkosika lecą mocno w dół (oprócz Krezusa).
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
8 kwietnia 2013 12:07:05
Czytając forum stwierdzam, że powoli wszyscy dochodzą do tych samych wniosków. Polityka komunikacji spółki z inwestorami wyraźnie kuleje, spółka milczy jak zaklęta z wyjątkiem kilku wywiadów prezesa na początku roku. Odpowiedzi mogą być dwie, albo spółka nie ma się czym pochwalić a zarządowi brakuje kompetencji. Albo spółka prowadzi celową politykę dezinformacji aby spekulować na kursie akcji przy okazji je skupując. Chcą dokończyć skup po niższych cenach a pozytywne komunikaty ze spółki tylko by im przeszkadzały.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-17 Wpisów: 5
Wysłane:
8 kwietnia 2013 14:51:48
A'propos: ile pozostało jeszcze z puli przeznaczonej na skup? Czy czasem to nie jest już końcówka? I drugie pytanie: czy orientuje się ktoś co z przeszacowaniem działki przy Łuckiej? Dwa tygodnie temu w wywiadzie dla TVN CNBC prezes zapowiadał, że to już "na dniach".
Edytowany: 8 kwietnia 2013 14:55
|
|
1 Dołączył: 2011-04-19 Wpisów: 97
Wysłane:
8 kwietnia 2013 18:12:08
Jeśli chodzi o skup to faktycznie jest końcówka, ile dokładnie to wie Karkosik.... Odnośnie przeszacowania działki to w/g ostatniego komunikatu spółka czeka na uprawomocnienie decyzji, która już została wydana.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
8 kwietnia 2013 18:42:02
Też nie rozumiem, czemu SW nie może przedstawić uaktualnienia tej tabeli: www.stockwatch.pl/przeglad-pra...Byłoby jasno i przejrzyście.
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
8 kwietnia 2013 21:59:15
a cóż to za problem usiąść chwilę i przejrzeć komunikaty spółki? mi zrobienie zestawienia przy pomocy ogólnie znanego programu zajęło około 1h :) przypomnijmy założenia programu skupu akcji własnych: Cytat:Cena za jedną akcję w skupie wynieść ma nie mniej niż 0,40 zł i nie więcej niż 3 zł.
Akcje będą skupowane w ciągu pięciu lat od dnia 13 października 2011 r. lub nie dłużej niż do wyczerpania środków przeznaczonych na ten cel.
W październiku NWZA Boryszewa zdecydowało o skupie do 20 proc. akcji własnych, na co chce wydać nie więcej niż 100 mln zł. aktualnie cena jest prawie na dolnych widełkach skupu, a z uchwalonych stu milionów zł zostało ledwie trzy z kawałkiem, jeżeli przyjmie się założenie, że w cenach zakupu podanych w komunikatach nie ma kolejnych miejsc po przecinku i nabywca nie płaci prowizji. a sama średnia cena zakupu? ech, gdybym miał taką stratę (około 50%) we własnym portfelu to bym się chyba pochlastał...
Edytowany: 8 kwietnia 2013 21:59
|
|
Wysłane:
9 kwietnia 2013 17:43:19
Wolę profesjonalne zestawienie, by miec pewność, ze niczego nie pominąłem.
I by nie były konieczne uwagi typu: " jeżeli przyjmie się założenie, że w cenach zakupu podanych w komunikatach nie ma kolejnych miejsc po przecinku i nabywca nie płaci prowizji. a sama średnia cena zakupu"
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
9 kwietnia 2013 19:31:43
jeśli nie wierzysz w moje wyliczenia to Twoja sprawa, masz do tego prawo :)
wyjaśnię może, dlaczego umieściłem cytowany przez Ciebie zwrot. otóż spółka w żadnym komunikacie nie podaje za jaką dokładnie kwotę odbył się skup danego dnia. zarówno SW jak i ja przyjęliśmy założenie, że wszystkie akcje kupione danego dnia mają średnią cenę zakupu taką jak w komunikacie. dlaczego piszę o kolejnych miejscach po przecinku? ponieważ w jednym z komunikatów średnia cena skupu z danego dnia wynosi 0,715 zł (8 maja 2012). skąd pewność, że wszystkie pozostałe zakupy mają dokładność do dwóch miejsc po przecinku, że dalej się nic nie pojawia? o tym, ile pieniędzy poszło na skup najlepiej wie sama spółka, nie wydaje mi się by SW wiedział lepiej (a może wie i się nie dzieli?). nie wiem jak w takich programach rozlicza się prowizje, czy są one dodatkowym kosztem, czy pieniądze idą z puli przeznaczonej na skup? dlatego opisałem te założenia, a SW w tamtym artykule powinien moim zdaniem zrobić tak samo. z drugiej strony wiele razy spotkałem się z opinią, że jeżeli się o czymś nie pisze to tego nie ma... z wyżej podanych powodów ja stuprocentowej pewności co do kwoty wydatkowanej nie mam (ale 99% już tak) i dlatego wczorajszy post wygląda jak wygląda
i na koniec: niczego nie pominąłem, przy dopisywaniu każdej z 50 pozycji sprawdzałem własne wyliczenia z tymi podawanymi przez spółkę na końcu komunikatu o skupie. zawsze liczba akcji i procentowy udział zgadzały się z danymi ze spółki.
ps. dziś pojawił się komunikat o kolejnych 3 mln akcji kupionych na rachunek Impexmetalu. po jego uwzględnieniu, wg moich obliczeń, Boryszewowi zostało około 1,887 mln zł z puli programu skupu akcji własnych
pps. nie sprawdzałem wczoraj jednej rzeczy, mianowicie czy akcje odkupowane od DM PKO BP są kupowane w tej samej średniej cenie w jakiej zakupu dokonywał DM, czy też cena odbiega w jakiś sposób od tych z komunikatów. im bardziej się wgryzam w temat skupu tym więcej niewiadomych. wcale się nie dziwię załodze SW, że nie podejmuje się aktualizacji tamtego wpisu...
Edytowany: 9 kwietnia 2013 19:32
|
|
Wysłane:
9 kwietnia 2013 19:46:51
Nie podważam twoich wyliczeń. Nie podaję też swoich. Mnie wystarczyłoby, gdyby SW podliczył dotychczasowy skup na tych samych zasadach, na jakich stworzono poprzednie zestawienie. Byłby jakiś jednoznaczny dla wszystkich punkt odniesienia
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.