PARTNER SERWISU
uqyuowgh
42 43 44 45 46
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 kwietnia 2010 09:20:16 przy kursie: 21,40 zł
broker_ns napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Jak juz zakupiles akcyjki to na twoim miejscu poczekalbym przynajmniej do poczatku maja :) a o cenie sprzedazy bym nie myslal bo i tak nie przewidzisz.

Mówiąc o początku maja masz na myśli aby poczekać na wynik skonsolidowanego raportu rocznego za 2009r?

Tak jak wczoraj przewidywałem przebiliśmy na PDA poziom 2 zł hello1 Przewiduję, że teraz czeka nas dalszy marsz w górę, choć po drodze pewnie kurs wzrostowy będzie niekiedy korygowany lekką korektą. Pytanie tylko gdzie jest zawieszony ten sufit w przypadku Borka?

Osobiście uważam, że różnica w kursie pomiędzy akcjami Boryszewa a PDA powinna wynosić max 5%. czyli ok 0,1 zł.

Dlaczego najpierw wszyscy mysleli tylko o emisji a teraz mysla tylko o wynikach ???
A czy twoim zdaniem wazniejsze beda wyniki czy kompletna strategia ???
Moge sie zalozyc ze jakby wyniki byly straszne a strategia bedzie sensowna i beda podane konkrety to wzrosty beda duzo wieksze niz by bylo odwrotnie !!!
Na rynku liczy sie psychologia i tylko psychologia a nic lepiej nie dziala jak piekne obietnice poparte czynami.

Pozatym jestem przekonany ze w najblizszym czasie bedzie info o przekroczeniu progu 5% przez kogos, i pewnie jeszcze bym mogl troche swoich mysli wylac ale po co ??

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 22 kwietnia 2010 09:21:19 przy kursie: 20,40 zł
jeżeli dzisiaj zaczniemy spadać, to na wykresie wygląda, że formuje się RGR. A przy ofercie PZU, drobniejsi mogą zmienić swoje zainteresowania.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Taurus80
0
Wysłane: 22 kwietnia 2010 09:34:35 przy kursie: 20,40 zł
jezeli ktos zmieni Boryszew na PZU to bede sie bardzo cieszyl poniewaz bedzie to oznaczalo ze pozbylismy sie narybku ktory kupi od nas drozej :)
Wszystkim co to pala sie na PZU polecam przesledzic wszystkie prywatyzacje od skarbu panstwa :) a zapewne zauwazycie ze szczegolnie na tych duzych nigdy nie szlo zarobic przynajmniej w krotkim srednim terminie :) no chyba ze ktos bieze horyzont czasowy 2-3 lata liczac na stope zwrotu rtzedu 30% i dywidende :P
Z PZU wydrenowali kase do zera a teraz do zyda zycze wszystkim powodzenia ja bym tego kijem nie ruszyl moze na pierwszej sesji czy pierwszy tydzien bedzie na plusie a pozniej zjaz.
Popatrzcie na PGE, PGNIG, przesledzcie PKO BP itd

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 22 kwietnia 2010 10:55:46 przy kursie: 20,40 zł
A ja już zapisałem się na PZU i Boryszewa się bynajmniej nie pozbyłemking

Piszesz, że na ofercie publicznej innych dużych spółkach państwowych np. PGE nie dało się zarobić. Należy jednak zauważyć 2 rzeczy, które różnią np. debiut PZU z PGE.

1.W przypadku debiutu giełdowego PZU nie będzie redukcji zapisu na akcje dla inwestorów indywidualnych jak to było w przypadku np. PGE (redukcja była na poziomie bodaj ponad 95 %) a co za tym idzie nie trzeba wspierać się kredytem, którego koszt obsługi wynosił ok 8-10 % ceny emisyjnej akcji więc cena akcji na debiucie musiała być na poziomie min. 10 % aby się koszty zwróciły. W przypadku PZU nie będzie żadnej redukcji i zaciągania kredytów gdyż został ustalony limit dostępnych akcji 30 szt. Nie zakupisz wiele akcji ale ponosisz jedynie koszt prowizji zakupu akcji.

2. Last but not least: maksymalna cena emisyjna - 312,5 zł, została ustalona poniżej rynkowego konsensusu co jest głównie zasługą ministra Grada, któremu w negocjacjach z Eureko, bardzo zależało aby indywidualni inwestorzy nie stracili na tej inwestycji. W przypadku PGE większość analityków uważała, że cena emisyjna jest zbyt wysoka i nie przewidywała znaczących wzrostów kursu. Co więcej jesli chodzi o PZU to ta cena może być niższa od maksymalnej co dodatkowo może uatrakcyjnić tę inwestycję. Trzeba tez dodać, iż wszystkie analizy dokonujące wyceny PZU, uwzględniały już znaczące uszczuplenie jej kapitałów własnych w wyniku wypłaty zaległej dywidendy na rzecz Eureko.

Co do horyzontu inwestycyjnego, to jest to zawsze kwestia gustu tj. strategii inwestycyjnej, którą każdy inwestor musi sam sobie wyznaczyć. Niemniej jednak na debiucie przewiduje wzrosty miedzy 10-15%. Oczywiście będzie grupa sceptyków mówiących, że to jest zła inwestycja ale to jest zawsze kwestią interpretacji faktów. Choć jak powiada klasyk :"z nimi nie powinno się polemizować..." Think

A co do Boryszewa to przy wczorajszej korekcie na rynku, kurs zachował się bardzo przyzwoicie. Jestem optymista na najbliższe dni

Edytowany: 22 kwietnia 2010 11:15

provi
0
Wpisów: 43
Wysłane: 30 kwietnia 2010 22:22:23 przy kursie: 21,10 zł
raport wygląda pozytywnie...

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 30 kwietnia 2010 22:46:21 przy kursie: 21,10 zł
provi napisał(a):
raport wygląda pozytywnie...

możesz podać linka bo szukam w relacjach inwestorskich ale jeszce nic nie ma a juz prawie 23

joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 30 kwietnia 2010 22:56:33 przy kursie: 21,10 zł
na stockwatchu jest już aktywny link do raportu

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

joint
0
Wysłane: 30 kwietnia 2010 23:16:13 przy kursie: 21,10 zł
Coś nie tak stockwatch ma ze wskażnikiem C/WK, który według stockwatch wynosi 0,15

a, z tego co spółka przedstawia w raporcie (XXIV. Rozwodniona wartość księgowa na jedną akcję (w zł/EUR) 1,11) wychodzi C/WK=0,90

Dla mnie to jest duża różnica - wchodziłem w spółkę kierując się m.in tym wskaźnikiem. Chyba będę uciekał. Skąd u Was taki optymizm, że nie długo będzie dużo lepiej stać (niektórzy z Was piszą o 3 zł)?
Edytowany: 30 kwietnia 2010 23:18

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 kwietnia 2010 23:30:13 przy kursie: 21,10 zł
Dane nie są jeszcze przeliczone. Poznasz to po aktualizacji "daty danych finansowych".
Raport dopiero co wpadł, a cały dzień mieliliśmy roczne i dzisiaj już nie da rady Boryszewa.

joint
0
Wysłane: 1 maja 2010 11:36:21 przy kursie: 21,10 zł
WatchDog napisał(a):
Dane nie są jeszcze przeliczone. Poznasz to po aktualizacji "daty danych finansowych".
Raport dopiero co wpadł, a cały dzień mieliliśmy roczne i dzisiaj już nie da rady Boryszewa.

Dane są już przeliczone a C/WK nadal wynosi według Was 0,15. Uwzględniliście pda? Money też pisze tak jak mi wyszło, że C/WK dla Boryszewa wynosi 0,90.
Edytowany: 1 maja 2010 11:38

WatchDog
50
Wysłane: 1 maja 2010 11:56:19 przy kursie: 21,10 zł
Money pobiera to co spółka da, my zaś przeliczamy (i nie tylko my - stooq tez ma 0,15).
Muszę dopisać jeden warunek, żeby ta korekta zaistniała i była widoczna.
Nie jest jednak tak całkiem źle, bo w tej chwili jak pokazuje zakładka wycen
www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...

WK na akcję to 2,46 zł, przy kursie 2,11 zł daje to hipotetyczną C/WK = 0,86.
Tylko trzeba to jeszcze wprost dopisać.

Przy okazji zmiany we wcześniej wykazanych wynikach ujawnione po audycie:

Aktywa razem - wzrost z 2 025 mln zł do 2 043 mln zł
Wartość księgowa - wzrost z 890,8 mln zł do 895,6 mln zł
Przychody ze sprzedaży - spadek z 612,3 mln zł do 607,4 mln zł
Zysk ze sprzedaży - wzrost z 63,2 mln zł do 71,9 mln zł
Zysk brutto - spadek z 25,7 mln zł do 12,5 mln zł
Zysk netto kwartalny - spadek z 20,3 mln zł do 15,8 mln zł
Zysk netto roczny - spadek z 69,1 mln zł do 64,7 mln zł
Edytowany: 1 maja 2010 12:09

Kristof23
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 maja 2010 11:11:36 przy kursie: 20,40 zł
Witam,

Wiadomo ile jeszcze PDA będą notowane?

pozdrawiam

Taurus80
0
Wysłane: 10 maja 2010 11:19:49 przy kursie: 20,40 zł
100lat :)
A na powaznie powinienes sie udac do sadu i zapytac kiedy emisje zarejestruje :) bo tylko od tego zalezy.
Edytowany: 10 maja 2010 11:24

broker_ns
0
Wysłane: 10 maja 2010 13:30:45 przy kursie: 20,40 zł
Dziś odrabianie strat na Boryszewie bo w zeszłym tygodniu kurs został mocno "poturbowany".
Kurs przebił poziom 2 zł. Zobaczymy czy do końca sesji utrzyma się powyżej tej granicy. Ja troszkę podkupiłem na tych spadkach w czwartek i piątek. Teraz pytanie czy szybko sprzedawać czy poczekać jeszcze z tydzień (bo ja nie myślę o perspektywie kilku miesięcznej). Dziś rządzą zdecydowanie emocje i chęć częściowego odreagowania zeszłotygodniowych spadków. Ale przyjdzie też czas na chłodna analizę Think i wówczas wszyscy będą patrzeć już bardzo szczegółowo na plan stabilizacyjny uchwalonych przez UE.

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 10 maja 2010 21:42:26 przy kursie: 20,40 zł
broker_ns napisał(a):
Teraz pytanie czy szybko sprzedawać czy poczekać jeszcze z tydzień (bo ja nie myślę o perspektywie kilku miesięcznej).

To chyba nie to forum?

Konto masz już parę miesięcy, więc pewnie zayważyłeś, że to forum służy głównie do wymiany poglądów, popartych mniejszą lub większą analizą,a nie pytań typu, radzicie kupić czy sprzedać (i chwała WD za to!). Chcesz ,żeby anonimowy internauta brał odpowiedzialność za twoje pieniądze?
Nie róbmy tutaj forum na 'b', nikt rozsądny wprost ci nie odpowie.

A żeby nie było ,że tylko zrzędzę- też zaladowałem parę kilo w piątkowej promocji. Jak dla mnie Boryszew to walor w miarę do przewidzenia, jeśli chodzi o kurs, więc zerknij na wykres i spróbuj sam podjąć decyzję thumbright
Edytowany: 10 maja 2010 21:44

WatchDog
50
Wysłane: 11 maja 2010 09:02:27 przy kursie: 20,00 zł
joint napisał(a):
Coś nie tak stockwatch ma ze wskażnikiem C/WK, który według stockwatch wynosi 0,15

a, z tego co spółka przedstawia w raporcie (XXIV. Rozwodniona wartość księgowa na jedną akcję (w zł/EUR) 1,11) wychodzi C/WK=0,90

Dla mnie to jest duża różnica - wchodziłem w spółkę kierując się m.in tym wskaźnikiem. Chyba będę uciekał. Skąd u Was taki optymizm, że nie długo będzie dużo lepiej stać (niektórzy z Was piszą o 3 zł)?

Wdrożyliśmy wspomnianą wyżej korektę wskaźników o teoretyczną wartość wyemitowanych nowych akcji.
Adnotacja znajduje się na stronie spółki pod analizą wskaźnikową
www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...

i wygląda tak

Cytat:
Uwaga! Miało miejsce odcięcie teoretycznej wartości prawa poboru od kursu z powodu przeprowadzenia nowej emisji akcji z prawem poboru. Ponieważ wpływy z emisji oraz zwiększona liczba akcji nie zostały jeszcze ujawnione w danych finansowych, wskaźniki cenowe oparte o bieżący kurs są zaniżone. Zakładając powodzenie emisji i rejestrację nowych akcji, teoretyczna symulowana wartość wskaźników na dzień dzisiejszy powinna być następująca:
C/WK = 0,51
C/ZO = 3,28
C/CP = 0,20
EV/EBITDA = 7,22
EV/EBIT = 11,13
EV/Przychody = 0,66

broker_ns
0
Wysłane: 11 maja 2010 09:52:12 przy kursie: 20,00 zł
ezechiel2517 napisał(a):
broker_ns napisał(a):
Teraz pytanie czy szybko sprzedawać czy poczekać jeszcze z tydzień (bo ja nie myślę o perspektywie kilku miesięcznej).

To chyba nie to forum?

Konto masz już parę miesięcy, więc pewnie zayważyłeś, że to forum służy głównie do wymiany poglądów, popartych mniejszą lub większą analizą,a nie pytań typu, radzicie kupić czy sprzedać (i chwała WD za to!). Chcesz ,żeby anonimowy internauta brał odpowiedzialność za twoje pieniądze?

A żeby nie było ,że tylko zrzędzę- też zaladowałem parę kilo w piątkowej promocji. Jak dla mnie Boryszew to walor w miarę do przewidzenia, jeśli chodzi o kurs, więc zerknij na wykres i spróbuj sam podjąć decyzję thumbright

Drogi kolego!

Być może źle zredagowałem pytanie, niemniej jednak chodziło mi o opinie forumowiczów o krótkoterminową prognozę kursu. Ja nie gram długoterminowo gdyż to jest moja świadomie obrana strategia inwestycyjna i nie ma zamiaru. Wiedz, że decyzje inwestycyjne dokonuje w pełni odpowiedzialnie sam i już przy zakupie danego waloru wiem jaka "skromna" stopa zwrotu mnie satysfakcjonuje i tak też jest za każdym razem przy zakupie Boryszewa. A czasem dopytam aby wiedzieć co inni sądzą i ewentualnie poczynić drobne korekty. To tyle w kwestiach polemiki Shame on you .

A co do samego kursu to prawdą jest że podlega on dużym wahaniom. Po b. dużych wzrostach w ostatnich m-cach przyszła korekta. Problem polega na tym, iż rynkami rządzą emocje - choć dla krótkoterminowego gracza taka sytuacja stwarza nawet więcej okazji. Jak rynek traci to Borek jeszcze bardziej (bo wcześniej dużo zyskał) i odwrotnie. AT i świeczki maja obecnie małe zastosowanie praktyczne. Fundamentalnie po restrukturyzacji spółka jawi się bardzo ciekawie ale tak jak wspomniałem teraz to ma mniejsze znaczenie. Kluczowym jest stabilizacja rynków finansowych i uwiarygodnienie w "oczach rynku" planu pomocowego UE zatwierdzonego w weekend. Po wczorajszej "panice zakupowej" czas na refleksje. Pamiętajmy, że paradoksalnie większość nie ma racji. Ja generalnie lubię iść pod prąd: ryzykowne ale często się opłaca. Podkupić gdy wszyscy uciekają i sprzedawać gdy inni wyrywają sobie akcje.

Taurus80
0
Wysłane: 11 maja 2010 10:04:24 przy kursie: 20,00 zł
Ja ci odpowiem co sadze spekulacyjnie :) poniewaz na rynkach szczegolnie ostatnio rzadza emocje to jutro kurs moze byc po 1.50 ale rownie dobrze po 2.50 za akcje :)
nie wiem czy ci to odpowiada ale taka jest prawda dlatego wiec nie spekuluje tylko inwestuje :) a na ile dobrze na tym wyszedlem nie bede sie chwalil :)

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 11 maja 2010 12:56:46 przy kursie: 20,00 zł
ezechiel2517 napisał(a):
broker_ns napisał(a):

To chyba nie to forum?

Dawno, dawno temu.. napisałem jak widzę kurs po emisji.. jak się komuś nie chce szukać to tak pobieżnie zakładałem korektę pda do poziomu 1,60-1,80 i na tych poziomach można próbować podkupywać.. a dalej z AT, AF i moich spekulacji wynika, że najbardziej prawdopodobny jest dalszy wzrost kursu w okolice 3 zł.. pytanie tylko kiedy..Think salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 12 maja 2010 09:39:55 przy kursie: 20,60 zł
Boryszew Więcej niż wyniki

Kod:

Adam Roguski 12-05-2010, ostatnia aktualizacja 12-05-2010 00:38

W najbliższy piątek Boryszew i zależny od niego Impexmetal zaprezentują wyniki za I kwartał – jak zwykle zarząd omówi je na spotkaniu z dziennikarzami.

Tym razem przewidywany jest udział w konferencji Romana Karkosika, głównego akcjonariusza Boryszewa. W ostatnich latach inwestor nie uczestniczył w tego typu spotkaniach. Czy można się więc spodziewać ogłoszenia w piątek przełomowych dla przemysłowych grup informacji?

Z Małgorzatą Iwanejko, prezes Boryszewa, nie udało się nam skontaktować. Kierujący Impexmetalem Piotr Szeliga przyznał, że konferencja będzie dotyczyć nie tylko wyników finansowych za I kwartał.Niedawno pojawiła się pogłoska o aliansie Impexmetalu z azjatycką spółką z branży aluminiowej. Impexmetal jest właścicielem huty w Koninie, która do przełomu lat 2008 i 2009 produkowała ten metal.

Wzrost cen energii i spadek notowań aluminium doprowadziły jednak do zakończenia produkcji. Teraz konińska huta jest tylko przetwórcą. – Światowa konsumpcja aluminium będzie rosła, szczególnie w Chinach.

Wydawałoby się logiczne, by Impexmetal znów uczestniczył w produkcji metalu, a do tego niezbędny jest partner. Szukamy możliwości, ale to odległe plany, na razie na poziomie naszych wewnętrznych dyskusji – mówi osoba dobrze zorientowana w sprawach Impexmetalu.

Z kolei Elana, toruński oddział Boryszewa, czeka na zielone światło dla rozpoczęcia wielkich inwestycji: budowy parku technologicznego i centrum logistycznego na niewykorzystywanych terenach.

link: Boryszew Więcej niż wyniki
Edytowany: 12 maja 2010 09:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

zcmdkdrw
kyvrcnfl
iejeexhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fnxmmswg
kuhwkjeg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat