0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
17 maja 2010 17:16:54
przy kursie: 20,00 zł
To mi się podoba  , widać że się przygotowali Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
17 maja 2010 20:18:01
Piękna prezentacja  Jeszcze nigdy nie widziałem takiego klarownego zestawienia informacji, a jestem "już" ponad pół roku na GPW  Brawo grupa BRS  brawo grupa IPX
Edytowany: 17 maja 2010 20:18
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
17 maja 2010 20:51:40
Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości... Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 387
Wysłane:
17 maja 2010 21:12:57
Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
17 maja 2010 21:30:42
tOfi napisał(a):Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia To gratuluję - jak już po obronie. Były student /tak wnoszę/ musi brać pod uwagę że spółki i Zarządy sprzedają zawsze to co dobre...udając że nie widzą innych rzeczy. Taka to gra w Gamboni...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
17 maja 2010 22:40:16
Dapi napisał(a):tOfi napisał(a):Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia To gratuluję - jak już po obronie. Były student /tak wnoszę/ musi brać pod uwagę że spółki i Zarządy sprzedają zawsze to co dobre...udając że nie widzą innych rzeczy. Taka to gra w Gamboni... To jest odwieczny dylemat wszystkich nas, śledzących prezentacje zarządów spółek giełdowych zadających sobie pytanie "Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak źle"  czyli parafrazując jeśli wyniki są niezłe to czemu kurs spada. Ja już gdzieś w tym wątku tej spółki dodałem, że rynkiem rządzą obecnie głównie emocje a nie AT (do której zresztą nie jestem przekonany)- choć zdaję sobie sprawę, iż mogę być w tej kwestii w mniejszości. Natomiast fundamenty są ważne lecz zakładając, że sytuacja jest stabilna i giełda nie podlega większym nagłym wahaniom. Ja Boryszew i Pana Romka bardzo lubię bo to są bardzo fajne "chłopaki" (czytaj dają nieźle zarobić  ). Boryszew się zrestrukturyzował i poprawił wyniki ale też zostało to już znacząco zdyskontowane mocnymi wzrostami kursu z ostatnich kilkunastu miesięcy. Kurs zachowuje się bardzo nerwowo ostatnio ale sytuacja na światowy oraz krajowym rynku dyktuje takie a nie inne zachowania. Póki się sytuacja na rynkach światowych nie wyklaruje, dopóty kurs nie będzie mógł obrać jednoznacznego kierunku (choć AT sugeruje wzrost). Mówiąc szczerze sprzedałem Borka jak wszyscy sobie wydzierali akcje w zeszły poniedziałek. W piątek i dziś znów zakupiłem po promocji ale dałem blisko stopa bo mam pewne lęki. Ok w perspektywie 1-1,5 roku to pewnie dobra decyzja inwestycyjna ale po drodze możemy się wszyscy "skorekcić" a wówczas lepiej mieć opustoszały portfelik.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-23 Wpisów: 43
Wysłane:
17 maja 2010 23:16:52
broker_ns napisał(a):Dapi napisał(a):tOfi napisał(a):Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia To gratuluję - jak już po obronie. Były student /tak wnoszę/ musi brać pod uwagę że spółki i Zarządy sprzedają zawsze to co dobre...udając że nie widzą innych rzeczy. Taka to gra w Gamboni... To jest odwieczny dylemat wszystkich nas, śledzących prezentacje zarządów spółek giełdowych zadających sobie pytanie "Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak źle"  czyli parafrazując jeśli wyniki są niezłe to czemu kurs spada. Ja już gdzieś w tym wątku tej spółki dodałem, że rynkiem rządzą obecnie głównie emocje a nie AT (do której zresztą nie jestem przekonany)- choć zdaję sobie sprawę, iż mogę być w tej kwestii w mniejszości. Natomiast fundamenty są ważne lecz zakładając, że sytuacja jest stabilna i giełda nie podlega większym nagłym wahaniom. Ja Boryszew i Pana Romka bardzo lubię bo to są bardzo fajne "chłopaki" (czytaj dają nieźle zarobić  ). Boryszew się zrestrukturyzował i poprawił wyniki ale też zostało to już znacząco zdyskontowane mocnymi wzrostami kursu z ostatnich kilkunastu miesięcy. Kurs zachowuje się bardzo nerwowo ostatnio ale sytuacja na światowy oraz krajowym rynku dyktuje takie a nie inne zachowania. Póki się sytuacja na rynkach światowych nie wyklaruje, dopóty kurs nie będzie mógł obrać jednoznacznego kierunku (choć AT sugeruje wzrost). Mówiąc szczerze sprzedałem Borka jak wszyscy sobie wydzierali akcje w zeszły poniedziałek. W piątek i dziś znów zakupiłem po promocji ale dałem blisko stopa bo mam pewne lęki. Ok w perspektywie 1-1,5 roku to pewnie dobra decyzja inwestycyjna ale po drodze możemy się wszyscy "skorekcić" a wówczas lepiej mieć opustoszały portfelik. być może kiedyś konkretniej skorekcimy... ale patrząc na stany - nie sądzę żeby to było jutro... patrząc na zachowanie Borka, bardzo ryzykownym jest wyrzucanie tego waloru z portfela... od ok. dwóch tygodni nad tym się zastanawiałem:). wiecie coś może kiedy nastąpi zmiana pda na zwykłe akcje?
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
17 maja 2010 23:25:13
provi napisał(a): wiecie coś może kiedy nastąpi zmiana pda na zwykłe akcje?
Ja obstawiam, że asymilacja będzie 31.05 lub 01.06, w każdym razie najpóźniej w pierwszym tygodniu czerwca. Sąd zatwierdził podwyższenie kapitału parę dni temu, 2 tyg. na uprawomocnienie i to chyba tyle. Spójrzcie na niedawne emisje z PP innych spółek (np. Gant) - właśnie tak to wyglądało. Myślę, że w przyszłym tygodniu możemy spodziewać się informacji w tej sprawie na ESPI.
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 08:21:55
antoni napisał(a):provi napisał(a): wiecie coś może kiedy nastąpi zmiana pda na zwykłe akcje?
Ja obstawiam, że asymilacja będzie 31.05 lub 01.06, w każdym razie najpóźniej w pierwszym tygodniu czerwca. Sąd zatwierdził podwyższenie kapitału parę dni temu, 2 tyg. na uprawomocnienie i to chyba tyle. Spójrzcie na niedawne emisje z PP innych spółek (np. Gant) - właśnie tak to wyglądało. Myślę, że w przyszłym tygodniu możemy spodziewać się informacji w tej sprawie na ESPI. Proponuję zapoznać się z info z dzisiejszego PARKIETU str.2, ramka: EMITENT tytuł: BORYSZEW Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 18 maja 2010 08:22
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 107
Wysłane:
18 maja 2010 12:57:17
przy kursie: 20,10 zł
Czy moglbys to napisac tutaj na forum? Pozdrawiam, Kasia
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
18 maja 2010 14:04:30
sbyszek napisał(a):To mi się podoba  , widać że się przygotowali Powiem tak prezentacja ladnie wygla i pewnie nic wiecej :) co mi sie odrazu rzucilo w oczy to chwalenie sie ze koszty zarzadu spadaja po czym w tabelce jest pokazany spadek kosztu zarzadu porownujac do sprzedazy :) normalnie smiech na sali jezeli sprzedaz wzrosla a koszy stoja w miejscu lub procentowo wzrosly mniej jak sprzedaz to i tak koszty zarzadu beda mniejsze do sprzedazy :) Pozatym kompletnie nic nowego wielkosc i miejsce gruntow ktore moga byc sprzedane kazdy zna od dawna, moze jacys specjalisci pokusili by sie o rzetelna wycene tych gruntow :) bo zarzadzajacy spolka jakos nie maja zamiaru sie o to pokusic.
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 17:08:47
katepel napisał(a):Czy moglbys to napisac tutaj na forum? Pozdrawiam, Kasia Kasiu nie mogę ze względu na prawa autorskie kopiować i publikować tekst z gazety Parkiet. ale w treści chodzi o to, że po rejestracji ne serii E prezes stała się posiadaczem 64192 akcji (coś mało tych akcji) . A więc wychodzi na to, że seria E jest już zarejestrowana. Teraz ruch należy do KDPW i GPW i asymilacja stanie się wtedy faktem. -> www.gpw.pl/gpw.asp?cel=edukacj...Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 18 maja 2010 17:12
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 107
Wysłane:
18 maja 2010 18:31:07
Dzieki. Masz racje. Dzisiaj pierwszy raz PDA wzrosly bardziej niz akcje. Powoli bedzie sie to wyrownywac. Pytanie w jakim kierunku.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-27 Wpisów: 8
Wysłane:
18 maja 2010 23:12:37
WatchDog napisał(a):[Walczyłem z materią analityczną] Na Monitorze spółki przed wprowadzeniem raportu była taka symulacja: C/WK = 0,51 C/ZO = 3,29 C/CP = 0,20 EV/EBITDA = 7,21 EV/EBIT = 11,15 EV/Przychody = 0,70
Natomiast po wprowadzeniu nowych danych, przeliczone wskaźniki kształtują się następująco: C/WK = 0,84 C/ZO = 5,23 C/P = 0,32 EV/EBITDA = 8,20 EV/EBIT = 12,62 EV/Przychody = 0,76
Nieznaczne zmiany ceny i wartości księgowej od ostatniej aktualizacji nie powinny rzutować tak istotną zmianą wskaźnika C/WK. Na jakich parametrach (założeniach) została ustalona poprzednia wartość C/WK ( 0,51) ? Mam też mały kłopot z interpretacją informacji w sekcji "informacje ogólne" dla Boryszewa, prezentacja graficzna nie odzwierciedla faktycznego udziału głównego Akcjonariusza.
Edytowany: 18 maja 2010 23:23
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 maja 2010 23:36:51
Spróbuję to odtworzyć z algorytmu. Lepiej byłoby na żywych danych, ale ich już nie ma. Oficjalnie Boryszew ma C/WK 0,14 gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Korekta narzucana jest zgodnie z parametrami prawa poboru: rozmontowujemy wskaźnik na składowe, dodajemy do WK teoretyczne wpływy z nowej emisji, dodajemy do ogólnej liczby akcji liczbę akcji z nowej emisji i z powrotem montujemy. Czyli przy aktualnym 0,14 trzeba zwiększyć wartość rynkową o 313 mln x 2,01 zł = 629 mln zł, a wartość księgową o 313 mln x 0,10 zł = 31,3 mln zł. Po przeliczeniu wyjdzie 755 / 949 = 0,79 Muszę jeszcze raz sprawdzić algorytm, bo on w to samo miejsce próbuje dotrzeć inną drogą i może zbyt na skróty. Informacje ogólne - kupujemy te dane z zewnętrznego źródła i dopóki tak będzie, na nich musimy bazować. Oficjalnie gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Ludzie (nie wszyscy - fakt) narzekają że jest abonament, ale nie mają zamiaru płacić, mimo że każda obróbka, weryfikacja, korekta, jest pracochłonna i kosztuje. Od dawna planuję we własnym zakresie obrabiać i aktualizować akcjonariaty, ale jeszcze przekracza to możliwości serwisu.
Edytowany: 18 maja 2010 23:37
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
20 maja 2010 13:55:22
przy kursie: 17,90 zł
provi napisał(a):broker_ns napisał(a):Dapi napisał(a):tOfi napisał(a):Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia To gratuluję - jak już po obronie. Były student /tak wnoszę/ musi brać pod uwagę że spółki i Zarządy sprzedają zawsze to co dobre...udając że nie widzą innych rzeczy. Taka to gra w Gamboni... To jest odwieczny dylemat wszystkich nas, śledzących prezentacje zarządów spółek giełdowych zadających sobie pytanie "Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak źle"  czyli parafrazując jeśli wyniki są niezłe to czemu kurs spada. Ja już gdzieś w tym wątku tej spółki dodałem, że rynkiem rządzą obecnie głównie emocje a nie AT (do której zresztą nie jestem przekonany)- choć zdaję sobie sprawę, iż mogę być w tej kwestii w mniejszości. Natomiast fundamenty są ważne lecz zakładając, że sytuacja jest stabilna i giełda nie podlega większym nagłym wahaniom. Ja Boryszew i Pana Romka bardzo lubię bo to są bardzo fajne "chłopaki" (czytaj dają nieźle zarobić  ). Boryszew się zrestrukturyzował i poprawił wyniki ale też zostało to już znacząco zdyskontowane mocnymi wzrostami kursu z ostatnich kilkunastu miesięcy. Kurs zachowuje się bardzo nerwowo ostatnio ale sytuacja na światowy oraz krajowym rynku dyktuje takie a nie inne zachowania. Póki się sytuacja na rynkach światowych nie wyklaruje, dopóty kurs nie będzie mógł obrać jednoznacznego kierunku (choć AT sugeruje wzrost). Mówiąc szczerze sprzedałem Borka jak wszyscy sobie wydzierali akcje w zeszły poniedziałek. W piątek i dziś znów zakupiłem po promocji ale dałem blisko stopa bo mam pewne lęki. Ok w perspektywie 1-1,5 roku to pewnie dobra decyzja inwestycyjna ale po drodze możemy się wszyscy "skorekcić" a wówczas lepiej mieć opustoszały portfelik. być może kiedyś konkretniej skorekcimy... ale patrząc na stany - nie sądzę żeby to było jutro... patrząc na zachowanie Borka, bardzo ryzykownym jest wyrzucanie tego waloru z portfela... od ok. dwóch tygodni nad tym się zastanawiałem:). wiecie coś może kiedy nastąpi zmiana pda na zwykłe akcje? A my właśnie sobie lecimy w dół i kwiczymy, kurs nieźle nurkuje. Stopy na Borku już mi 2 dni wcześniej od razu poszły ale miałem tez wcześnie zakupione PDA i nie nastawiłem i jest mały problem  . Podziękujmy Pani kanclerz Angeli, ze wydała wojnę rynkom finansowym. Robi się ciekawie tj możemy w najbliższym czasie testować na wig20 dołki z lutego b.r.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 74
Wysłane:
20 maja 2010 23:03:37
WRESZCIE WIELKIE POŁĄCZENIE WE WTOREK !!! : )Kto jest bykiem to niech sprzeda drogo i niech będzie twardy!
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
20 maja 2010 23:06:27
|
|
Wysłane:
21 maja 2010 00:33:42
broker_ns napisał(a):A my właśnie sobie lecimy w dół i kwiczymy, kurs nieźle nurkuje. Stopy na Borku już mi 2 dni wcześniej od razu poszły ale miałem tez wcześnie zakupione PDA i nie nastawiłem i jest mały problem  . Podziękujmy Pani kanclerz Angeli, ze wydała wojnę rynkom finansowym. Robi się ciekawie tj możemy w najbliższym czasie testować na wig20 dołki z lutego b.r. a co ma Angela do PDA borka ? ale na poważnie to rynkiem teraz rządzą emocje, a nie fundamenty. Taki gwałtowny zjazd wróży także nagłe i niespodziewane odbicie. Widać już spory pesymizm na rynku. Ale poziom tego odbicia to niewiadoma. Ja obstawiam 1,75  kliknij, aby powiększyćKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 21 maja 2010 00:34
|
|
Wysłane:
21 maja 2010 08:55:43
coś mi wcześniej wyszedł miniwykres teraz chyba będzie dobrze  kliknij, aby powiększyćKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.