xpsosaie
Advertisement
PARTNER SERWISU
mhcnmjfj
62 63 64 65 66
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 28 lipca 2010 20:38:33 przy kursie: 30,00 zł
Po pierwsze nigdy w zyciu nie prownalbym pana Krauzego do Karkosika chyba z oczywistych wzgledow, zupelnie inne ligi jeden cos chociaz chce robic i produkuje, natomiast drugi jedyne co cale zycie potrafi robic to wlasnie emisje a kasa zawsze znika o dziwnych powiazaniach i machlojach nie wspomne.

I jeszcze pytanie w czym boryszew jest przewartosciowany ???
Prosze mi wytlumaczyc bo jestem slepy i malo kumaty.

www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 28 lipca 2010 21:00:40 przy kursie: 30,00 zł
Cedricguard napisał(a):
Przypominam sobie Biotona, co miał zawojować cały świat. Podbój Chin, Indii, nakupił kilka fabryk w różnych rejonach świata. Kolejne emisjce akcji. Teraz po kilku latach, zarobił tylko ten co sprzedał w odpowiednim momencie. Boryszew za 2-3 lata moze podzielic losy Biotona i kosztować 20-30 groszy. Zastanawiajaca jest jedna rzecz, a mianowicie Karkosik nie miał żadnej konkurencji zeby kupić Maflowa:). Poza tym Borek juz w tej chwili jest mocno przewartościowany. Emisje tanich akcji były modne kilka lat temu, widać ludzie się na to łapią

To nie ten przypadek.. tutaj nie trzeba rozwijać jakichś niesamowitych technologii, robić latami kosztowne badania.. inwestycja 100 mln też nie jest żadnym obciążeniem, zresztą większość kasy na na nowe akcje wykłada zawsze sam Karkosik.. a wartość Boryszewa to głównie impexmetal (ponad połowa wyceny rynkowej) i rzeczywiście, bez wzrostu wartości tych aktywów, dalszy wzrost kursu boryszewa sprawiałby, że można by już mówić o przewartościowaniu..Think

Co do grupy Maflow.. Ja bym powiedział, że nikt nie miał pomysłu na wszystkie spółki grupy.. tylko Karkosik.. zobaczymy co z tego wyjdzie..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 28 lipca 2010 21:02

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 28 lipca 2010 21:02:24 przy kursie: 30,00 zł
ten kolgo to tak psioczy na borka to ma slabe informacje bo:

1. Borek przeją maflow BEZ dlugów !!! (zreszta zawsze z zasady nabycie przedsiebiorstwa dotyczy jedynie jego aktywów a nie pasywów)
2. W samym nabytym mieniu maflow sa aktywa okreslonej wartosci które de facto zmniejszają koszty jego nabycia

Jak komus borek nie pasuje to PKC z rana i po broblemie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza

Taurus80
0
Wysłane: 28 lipca 2010 22:02:51 przy kursie: 30,00 zł
style napisał(a):
ten kolgo to tak psioczy na borka to ma slabe informacje bo:

1. Borek przeją maflow BEZ dlugów !!! (zreszta zawsze z zasady nabycie przedsiebiorstwa dotyczy jedynie jego aktywów a nie pasywów)
2. W samym nabytym mieniu maflow sa aktywa okreslonej wartosci które de facto zmniejszają koszty jego nabycia

Jak komus borek nie pasuje to PKC z rana i po broblemie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza

Nic dodac nic ujac :)
Jednak z checia pogadalbym merytorycznie z przeciwnikami Boryszewa ale jak narazie ich argumenty sa "zadnej" jakosci.
Jak zawsze im bardziej cos rosnie tym wiecej ma przeciwnikow a ich argumenty zawsze sa takie same to balon, smiec, bankrut, tylko okrada akcjonariuszy itd Przez rok bylo prawie cicho ale teraz zacznie sie "nagonka" i szum pseudo informacyjny.

matthaus
0
Wpisów: 78
Wysłane: 28 lipca 2010 23:10:56 przy kursie: 30,00 zł
Cedricguard napisał(a):
Przypominam sobie Biotona, co miał zawojować cały świat. Podbój Chin, Indii, nakupił kilka fabryk w różnych rejonach świata. Kolejne emisjce akcji. Teraz po kilku latach, zarobił tylko ten co sprzedał w odpowiednim momencie. Boryszew za 2-3 lata moze podzielic losy Biotona i kosztować 20-30 groszy. Zastanawiajaca jest jedna rzecz, a mianowicie Karkosik nie miał żadnej konkurencji zeby kupić Maflowa:). Poza tym Borek juz w tej chwili jest mocno przewartościowany. Emisje tanich akcji były modne kilka lat temu, widać ludzie się na to łapią

Cedricguard no proszę Cię... :) Mocno przesadzasz w swoich teoriach co do przyszłości BRS. Boryszew w tym momencie jest lekko niedowartościowany więc bzdury wypisujesz, zreszta na shoutboxie juz przy kursie 2.20 tak samo gadales :) rozumiem, że skoro uważasz Borka za spekulacyjną bańke to nie wejdziesz w nowa emisje? Ja na ten przykład zwiększam ilość akcji BRS w portfelu i uważam, że nadal ma przed sobą dobrą przyszłość. W NE też wejde... pozdro :)

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 29 lipca 2010 01:18:04 przy kursie: 30,00 zł
danek197 napisał(a):
Mard
Chcę tylko zauważyć,że wartość księgowa Boryszewa to w tej cghwili 1,11zł. na akcję a po nowej emisji wyniesie ok.30 gr. na akcję.

A w jaki sposób do tego doszedłeś? Bo przy obecnym kursie (3 zł. za akcję) C/WK to tutaj 1,2 a nie 2,7.

danek197 napisał(a):
pomimo ze kazdy wie w co Romek pogrywa to chciwosc jak zawsze wygrywa :)a kurs zapewne bedzie odpowiednio trzymany lub nawet windowany....wiekszosc znowu widzi powtorke z rozrywnki z wczesniejszej emisji z PP....

Ja tam nie wiem do końca w co pogrywa Romek.
Ale jeśli w to samo co przez ostatni rok (niewiele dłużej siedzę z nim przy stoliku) to nie mam nic przeciwko.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 29 lipca 2010 02:08:18 przy kursie: 30,00 zł
obowiązkowa lektura dzisiejszego Parkietu str.5
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Taurus80
0
Wysłane: 29 lipca 2010 08:42:59 przy kursie: 30,00 zł
sbyszek napisał(a):

KNF moze sobie badac co chce :) jezeli ja laik gieldowy kompletnie bez kontaktow i wyksztalcenia branzowego nie wspominajac juz o jakichkolwiek znajomosciach w spolce jestem w stanie przewidziec posuniecie pana Karkosika to co dopiero ludzie z branzy :)
Pozatym ostatnio mowilo sie glosno o zainteresowaniach funduszy wiec sadze ze oni byli dobrze poinformowani a co im moze KNF zrobic i w jaki sposob im udowodni jakakolwiek spekulacje jezeli okaze sie ze oni skupowali papiery na long term i ukaze sie info o przekroczeniu progu ??

Pozatym w tej prasowce bardzo zastanawiajace jest milczenie pani prezes :)
No i bylo cos wspomniane o szukaniu dalszych okazji przejecia :) wcale bym sie nie zdziwil jak do nowej emisji bedziemy mieli jakas inna niespodzianke :) po przejeciu maflow za nowa emisje zdolnosci kredytowe zwieksza sie i to znacznie :) salute

Oczywiscie nie mozna wykluczyc spadkow jednak nie sadze ze spadnie nizej jak 2.80 mysle ze tutaj jest cos na rzeczy tylko jestem jeszcze za glupi aby odgadnac co salute
Edytowany: 29 lipca 2010 08:45

doncarlos
0
Wysłane: 29 lipca 2010 10:29:41 przy kursie: 29,70 zł
Ofensywa trwa:)

www.pb.pl/2/a/2010/07/29/Karko...

Cytat:
W 2008 r. znany inwestor zachęcał do zakupów akcji. Kto go wtedy posłuchał, dzisiaj liczy sowite zyski.

Cytat:
Roman Karkosik o koniunkturze na giełdzie:
"Nadal uważam, że inwestowanie na GPW to zdecydowanie lepszy pomysł niż gra na nieprzewidywalnym rynku walutowym czy spekulacje na martwym ostatnio rynku nieruchomości. Być może akcje polskich spółek nie są obecnie tanie, porównując z zagranicznymi wycenami. Jednak zakładam, że podobnie jak w USA wyniki finansowe firm będą po pierwszym półroczu lepsze od oczekiwań. To będzie zaś oznaczać poprawę ich podstawowych wskaźników. Dlatego też Warszawa ponownie zaczyna rosnąć i nadal ma spory potencjał wzrostu. Wierzę bowiem, że utrzymamy w 2010 r. jeden z najwyższych wzrostów PKB w Europie, jeśli nie najwyższy".

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 29 lipca 2010 10:48:55 przy kursie: 29,70 zł
Nie cytujcie szmatławego PB. To rynkowy odpowiednik superexpresu i faktu. Jak danego dnia ceny rosną na PB 30 artykułów o wrostach z analizami i wykresami, nastepnego dnia 30 o spadkach, bo akurat tego dnia są spadki, więc newsy o spadkach z prognozami wybiegającymi kwartał do przodu, zapewniającymi że teraz tylko w dół. PB to bezwartościowy śmieć, który ma przyciągnąć inwestorów klikaczy hello1

Między bogiem a prawdą Karko namawiał też na Skotana po 400, pamiętam bo to były chyba jedyny raz kiedy pokazał się w tvn cnbc na żywo, pamiętam te słowa "ryzyko jest niewielkie" hello1 Ale artykułu o tych którzy go wtedy posłuchali PB dzisiaj nie wyskrobał hello1

sbyszek
0
Wysłane: 29 lipca 2010 11:30:44 przy kursie: 29,70 zł
Taurus80 napisał(a):
sbyszek napisał(a):

No i bylo cos wspomniane o szukaniu dalszych okazji przejecia :) wcale bym sie nie zdziwil jak do nowej emisji bedziemy mieli jakas inna niespodzianke :) po przejeciu maflow za nowa emisje zdolnosci kredytowe zwieksza sie i to znacznie :) salute

Oczywiscie nie mozna wykluczyc spadkow jednak nie sadze ze spadnie nizej jak 2.80 mysle ze tutaj jest cos na rzeczy tylko jestem jeszcze za glupi aby odgadnac co salute

Taurus, a czy nie rozwazałeś branży energetycznej? Energię można sprzedawać, a w produkcji aliminium znaczące koszty to energia elektryczna. A PAK będzie sprzedawany. Przed MAFLOW o tym myślałem i o tym tu wcześniej pisałem. Przy tym sentymencie do Borka, pozyskanie od inwestorów kasy na to - byłoby bezproblemowe.Gdyby to się zrealizowało to pewnie Borek zamieniłby się z Polsatem.

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 29 lipca 2010 11:51:59 przy kursie: 29,70 zł
sbyszek napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
sbyszek napisał(a):

Taurus, a czy nie rozwazałeś branży energetycznej? Energię można sprzedawać, a w produkcji aliminium znaczące koszty to energia elektryczna. A PAK będzie sprzedawany. Przed MAFLOW o tym myślałem i o tym tu wcześniej pisałem. Przy tym sentymencie do Borka, pozyskanie od inwestorów kasy na to - byłoby bezproblemowe.Gdyby to się zrealizowało to pewnie Borek zamieniłby się z Polsatem.

Obawiam się, że to tylko marzenia.

Taurus80
0
Wysłane: 29 lipca 2010 11:54:05 przy kursie: 29,70 zł
Nigdy nie analizowalem branzy energetycznej w kontekscie inwestycji przez Boryszew :)
Powiem co ja mysle na ten temat:
Branza z przyszloscia jednak wszyscy zapominaja ze w tej branzy w polsce sa potrzebne gigantyczne naklady finansowe, wiec mimo przyszlosci branzy na najblizsze 20-30 lat jest poza moim zainteresowaniem.
Patrzac przez pryzmat inwestycji z przeszlosci mysle ze ta branza nigdy nie bedzie pkt zainteresowania pana Karkosika, a to dlatego ze tutaj jest za duzo polityki, roznych gwarancji pracowniczych, glupich zwiazkow zawodowych itd oczywiscie o nakladach finansowych nie wspomne.
Mysle ze to jest branza ktora bedzie sie konsolidowala sama w sobie czyli duze midzynarodowe koncerny energetyczne beda konsolidowaly polski rynek.
Z polskich inwestorow jedynie 3 biore pod uwage Krauze, Solorz, i Kulczyk :)
Pierwszy nigdy nie zgromadzi kasy na inwestycje w branze, drugi najprawdopodobniej przez potrzebne naklady moze zrezygnowac :) zostaje trzeci ale on chyba juz wybral :)
Na inwestycje w energetyke potrzeba milirdow dolarow i duzych ukladow politycznych
Ci inwestorzy maja tylko to drugie.

Wiec ja osobiscie nie zainwestuje ani centa w energetyke, a czy ktos sie pokusi zobaczymy.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 29 lipca 2010 11:57:55 przy kursie: 29,70 zł
Widzę że na forum Borka mocne ożywienie ostatnio (i trudno się dziwić) a i spektrum zwolenników kontynuacji wzrostów jaki i głębokiej korekty jest znaczące. Mówiąc szczerze mnie już z Borka wykopało na poziomie 2,69 (byłem nieobecny 3 dni dałem wcześniej zlecenie sprzedaży na tym poziomie gdyż sądziłem że troszkę cofniemy przy oporze 2,7) Potem znów podkupiłem i wywaliłem wczoraj znów po 3zł bo troszkę zrobiło się w mojej ocenie chwilowo za gorąco!

Po pierwsze gratulacje Taurus kolejną bardzo trafną prognozę hello1 tj. za przewidzenie emisji akcji. To już nie było takie oczywiste jak te wcześniejsze prognozy o wzroście kursu, a ja szczerze mówiąc zakładałem kredyt + środki własne na sfinansowanie zakupu Maflow.

Pytanie zasadnicze na dziś to czy nowa emisja akcji to dobra czy zła wiadomość dla akcjonariuszy, dodatkowo znów po cenie jedynie 10 gr. Na pewno nie można stosować analogii, jak to niektórzy próbują, zestawiając Karkosika np z emisjami Krauzego. Juz choćby z tego powodu, iż emisja jest z PP co chroni obecny akcjonariat. Natomiast rozwadnianie akcji raczej nie jest dobre i odstrasza poważne fundusze i instytucje finansowe. Gdyby nie ostatnia emisja na której wszyscy mocno zarobili, to zapewne ta informacja o nowej emisji wywołałaby korektę kursu, a tak dzięki wiedzy na temat przebiegu ostatniej emisji mamy wyhamowanie wzrostów i przepychanki na poziomie 3 zł. Co z tego wyniknie. Ja osobiście przewiduje lekką korektę do ok 2,8 a potem znów wzrosty. Jk dalekie na to pytanie musi sobie każdy chyba sam odpowiedzieć.

Ale teraz trzeba juz coraz baczniej uważać na spółkę i ja już nie wchodzę z takim kapitałem jak ostatnio zakupując i mając uśrednianą zakupu po 2,15 bo wówczas ryzykowałem że może się cofnąć do max 2zł. Teraz ryzyko większej skali korekty jest już zwiększone - każdy musi znać własny poziom ryzyka.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 29 lipca 2010 16:29:49 przy kursie: 29,70 zł
Pozbyłem się Borka. Dał mi nieźle zarobić, ponad 11%. Jednak uznałem, że wyczerpał się na razie jego potencjał, o czym świadczy przebywanie w strefach wykupienia większości oscylatorów.
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

doncarlos
0
Wysłane: 29 lipca 2010 16:39:53 przy kursie: 29,70 zł
wasilewski napisał(a):
Pozbyłem się Borka. Dał mi nieźle zarobić, ponad 11%. Jednak uznałem, że wyczerpał się na razie jego potencjał, o czym świadczy przebywanie w strefach wykupienia większości oscylatorów.

Taka mała uwaga: wskaźniki w strefie wykupienia mogą przebywać tygodniami i nie jest to żaden sygnał sprzedaży, więc radziłbym nie przywiązywać do tego aż tak dużej uwagi.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 29 lipca 2010 20:56:02 przy kursie: 29,70 zł
doncarlos napisał(a):
wasilewski napisał(a):

Taka mała uwaga: wskaźniki w strefie wykupienia mogą przebywać tygodniami i nie jest to żaden sygnał sprzedaży, więc radziłbym nie przywiązywać do tego aż tak dużej uwagi.

Zgoda, ale już dywergencja na przykład na akcelatorze ACC jest już poważniejszym ostrzeżeniem.
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

sbyszek
0
Wysłane: 29 lipca 2010 23:56:45 przy kursie: 29,70 zł
[quote=doncarlos
Taka mała uwaga: wskaźniki w strefie wykupienia mogą przebywać tygodniami i nie jest to żaden sygnał sprzedaży, więc radziłbym nie przywiązywać do tego aż tak dużej uwagi.[/quote]
no właśnie - nie sygnał, ale potwierdzenie sygnału, albo ostrzeżenie o możliwości sygnału.. Więc sygnał był wcześniej, albo właśnie się generuje.

marti19774
0
Wpisów: 8
Wysłane: 30 lipca 2010 07:46:26 przy kursie: 29,70 zł
unbelievable:

DZIENNIK GAZETA PRAWNA
(...)
Boryszew najprawdopodobniej skoryguje w górę prognozy wyników finansowych na ten rok. W ciągu tygodnia może też złożyć ofertę na kupno kolejnego po Maflow przedsiębiorstwa działającego na międzynarodowych rynkach. (s.A10)
(...)

Taurus80
0
Wysłane: 30 lipca 2010 08:23:23 przy kursie: 29,70 zł
Mozesz wrzucic cala prasowke ??
I dlaczego niewiarygodne :) mam pewna koncepcje ale nie bede sial zamentu bo narazie brak konkretnych argumentow merytorycznych :(
Edytowany: 30 lipca 2010 08:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

62 63 64 65 66

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,666 sek.

wxvixriz
lzpwynom
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 732,61 zł +388,66% 97 732,61 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jfriceuq
vbadkysc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat