pandorinium napisał(a):Gorzej gdy jeden fundusz kupuje od drugiego robiąc sztuczny obrót zeby zawyzyc cenę i potem sprzedać nieświadomym ludziom. :)
Nie wiem czego Ty szukasz na Giełdzie jeśli uważasz, że wszyscy chcą Cię wykorzystać lub nabić w butelkę .... kłania się zwykły kompletny brak wiedzy o Giełdzie.
Przecież tutaj się kupuje i sprzedaje..... a cała filozofia polega na tym aby - właśnie sprzedać drożej niż się kupiło ... choć często nie jest aż tak różowo....
Teoretycznie wszyscy mają równy dostęp tyle, że w funduszach jest grupa ludzi którzy mogą między sobą wymieniać uwagi indywidualni nie za bardzo moją z kim to robić.
Można czasem posiłkować się "plotkami" z forów ale to dość niebezpieczna "ścieżka" wiedzy. Jeśli chce się dobrze inwestować to trzeba mieć maksymalnie dużą wiedzę o spółce - czego brakuje więcej niż 90% inwestorów.
Indywidualny nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich ważnych informacji niektóre może znaleźć na forach - między innymi tutaj - lecz to za mało aby podejmować trafne decyzje inwestycyjne.
Większości to wystarcza (wiedza z forów) ale to zdecydowanie za mało. Aby mieć więcej wiadomości trzeba szukać i analizować - często czytając miedzy wierszami.
Ale są ludzie którzy zadowalają się tylko plotkami (tak jak Ty) i jeśli dla Ciebie zamknięcie GR jest złym ruchem lub chęć dopieszczenia gry .... to ja przepraszam i nie mam więcej pytań do Ciebie.
Jeśli CDP przesuwa premiery o lata aby rozbudować i dopracować gry (W3, CP) to dobrze a jak inne to źle .... to jak w przysłowiu (zjeść ciastko i mieć...)
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem wydawania "śmieci" nazywanych grami ... śmieci które wywalają się zaraz po uruchomieniu czy mają dużo artefaktów ... ale może Tobie odpowiada "gra" w którą nie da się grać...
Gra powinna być grą i być wydawana wtedy gdy będzie gotowa. Spółki które wydają niskiej jakości produkty mnie nie interesują. To proste powinny robić produkty na które je stać i nie każda spółka może mieć tyle szczęścia cd CDP. Tyle, że CDP miał doświadczenie załogi i zapewnione wpływy z GOG i mogli sobie pozwolić na robienie ogromnej gry do skutku.
Inni tego nie mają a GR okazał się studnią bez dna i nie rokował szybkich zysków.
Stąd niech firmy robią gry na jakie je stać a jestem pierwszym który zaprotestowałby przeciwko wydaniu niedopracowanej gry. Szczególnie biorąc pod uwagę sytuację i możliwości spółki.
Każdy może to widzieć po swojemu. Jednak z Twojej opinii wynika, że masz >żadne" pojęcie o Giełdzie a o spółce w szczególności....
A wracając do meritum czyli CIG - to osobiście wolałbym aby spółka wyemitowała jeszcze milion akcji (fundusze na pewno wezmą) i przesunęła grę na październik ale ją dopieściła aby była lepsza jakościowo od LoF. Co do emisji to chyba lepiej by to przyjęli akcjonariusze gdy była z PP.
Trudno powiedzieć czy wyrobią się z usunięciem najważniejszych błędów ale chyba za mało czasu.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)