297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
5 listopada 2022 16:59:33
Cytat:Uważamam, że poziomy 1350pkt były absurdalne i skupiało wszystkie ryzyka świata... od wojny, kryzysu migracyjnego, energetycznego, praworządnego, gospodarczego etc... cześć ryzyk nie zmaterializuje się, ale recesja będzie bolesna Dołek za nami, wzrost od dołka ponad 20%. Książkowy rynek byka, a to co sie dzieje w gospodarce to nie jest tak ważne - giełda wyprzedza gospodarkę. www.investopedia.com/terms/b/b...
Edytowany: 5 listopada 2022 17:00
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
5 listopada 2022 18:29:34
Napisz to jeszcze ze 40 razy bo ktoś może opacznie pomyśli, że jesteś bootem.
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
5 listopada 2022 19:28:54
Nie odkryje ameryki gdy powiem że jest duża zależność między dodrukiem pieniądza a wzrostami cen innych aktywów (w tym oczywiście akcji). W sytuacji gdy dodruk jest ograniczany to cena akcji spada a gdy dodruk pieniądza jest wznawiany to ceny rosną.
Dlatego też uważam że przyczyną obecnych wzrostów na rynkach akcji (w tym WIG 20) są przewidywania Funduszy odnośnie dodruku pieniądza przez Banki Centralne. Z tego co wiem to razie tylko Bank Anglii wprost powiedział że wracają do dodruku. Przypuszczam że rynek bierze to pod uwagę a WIG 20 "oberwał" chyba najbardziej na świecie (tuż za naszą wschodnią granicą trwa wojna co wpływa na postrzeganie inwestycje) i jest porostu tanio (w ujęciu dolarowym). Nic tylko kupować.
A odnośnie inflacji -wg mnie jedynie FED ma realne szanse na zwalczenie inflacji. W EU kraje PIGS na nie pozwolą na drastyczne ponoszenie stóp procentowych w EU. Zobaczcie jaki jest kurs złota w warunkach wysokiej inflacji - normalnie w warunkach wysokiej inflacji powinna być hossa na złocie ale złoto straciło w ujęciu USD.
Prywatnie spodziewałem się jakiegoś krachu na runkach w październiku ale nic takiego nie nastąpiło - to dobry znak.
Edytowany: 5 listopada 2022 19:48
|
|
|
|
Wysłane:
6 listopada 2022 08:30:42
Pozwolę sobie wkleić link do analizy Pawła Szczepanika (materiał został nagrany 3 listopada 2022) www.youtube.com/watch?v=HNbeaB... w którym autor próbuje przewidzieć czy idziemy śladem 2008 (pogłębienie bessy) czy też może ten pesymistyczny scenariusz może nie spełnić się. Według Szczepanika pokonanie przez DJI bariery 33762,10 pkt pozwoli na kontynuacje wzrostów. W piątek 4 listopada DJI wynosił 32.403,22 pkt - czyli brakuje prawie 1400 pkt - czyli wystarczy wzrost 5 % DJI.
Edytowany: 6 listopada 2022 08:37
|
|
33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
6 listopada 2022 10:03:51
To że giełda dyskontuje ryzyka i szansę to oczywistość. Niestety uważam, że jesteśmy w korekcie rynka niedźwiedzia z zasiegiem1650-1750 (max)... A to czy tegoroczne dołki były denkiem bessy będzie w znacznej mierze uzależnione od rządzących i ich apetytu do pogłębiania interwencjonizmu oraz działań zmierzających do odblokowania KPO...
Edytowany: 6 listopada 2022 10:10
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
6 listopada 2022 13:41:46
Prawie codziennie spotykam się z opiniami:
- kryzys nie przeszedł, dopiero ma się wydarzyć i w ogóle czeka nas zjazd do 800 i prawdziwa bessa,
- już jest po kryzysie, zaczynamy powolny powrót do normalności i pora zacząć się urządzać
... i do tego tyle mutacji powyższych, ilu autorów opinii.
Covid już się robi passe, teatrzyk wojna już wpisał się w codzienność. Dane makro mogłyby w końcu się zacząć trochę poprawiać, chociaż kraje rozwinięte jeszcze się jakoś trzymają. W portfelu trzymam dwie spółki z WIG20, rozglądam się za trzecią bo mimo wszystko uważam, że to najsensowniejsza forma inwestowania kapitału obecnie (mieszkanie już mam).
|
|
Wysłane:
6 listopada 2022 16:04:32
Trochę z innej beczki - dziś przeczytałem ze Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie uruchomiła rynek akcji zagranicznych GlobalConnect, na którym notowane są: Allianz, BMW, Mercedes-Benz Group, Siemens oraz Volkswagen - alebank.pl/gpw-uruchomila-ryne... Troche nie wiem poco GPW wchodzi w takie projekty - przecież już teraz można grać na innych giełdach. Wiecie może o co im chodzi? Czy to ma pogrążyć polskie spółki z WIG w jakimś dłuższym terminie? Mam nadzieje że chcą tylko poprawić swoje wyniki finansowe wprowadzając nowe projekty. Wydaje mi się że na GPW jest tak mało kapitału a tu działania GPW mogą doprowadzić że rynek będzie jeszcze płytszy.
Edytowany: 6 listopada 2022 16:23
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
6 listopada 2022 22:12:45
Cytat:Troche nie wiem poco GPW wchodzi w takie projekty - przecież już teraz można grać na innych giełdach. Zapewne pilotażowo i aby walczyć o klienta z innymi. Swoją drogą, przykładowo, próbowałem ostatnio założyć konto ma Binance i wcale nie jest tak prosto. Ilość wymaganych dokumentów do weryfikacji, pokonała moje dobre chęci.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
7 listopada 2022 08:01:53
Też za bardzo nie widzę sensu tego przedsięwzięcia. Zwłaszcza, że jest mowa o tym iż docelowo ma być tam około 100 spółek z grona zagranicznych blue chips. Tak więc szukając mniej popularnej spółki i tak będzie trzeba założyć konto u zagranicznego maklera - w te bardziej popularne (i nie tylko) da się bez problemów kupić w większości polskich biur maklerskich.
Niby mamy mieć tam notowania w złotówkach - ale też nie wiem jaka z tego korzyść, skoro i tak ryzyka walutowego w ten sposób nie unikamy.
|
|
|
|
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 10:01:34
Przeczytałem ten wpis "Zbliżenie Niemiec i Chin, a postrzeganie GPW" - nie wiem czy ta interpelacja Tomasz Gessner jest prawidłowa bo skoro plan Niemiec jest sprzeczny z interesem USA to dlaczego amerykańskie fundusze kupowały polskie akcje? No chyba że przyjmiemy że business nie ma barw narodowych to wtedy to miało by sens. Ale jak rośnie to po co szukać dziury w całym
Edytowany: 7 listopada 2022 10:03
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 10:08:54
jak również rychły koniec wojny na Ukrainie pomaga: https://stooq.pl/mol/?id=29594
Edytowany: 7 listopada 2022 10:09
|
|
4 Dołączył: 2021-02-10 Wpisów: 29
Wysłane:
7 listopada 2022 10:48:50
Marcin Ratajczak napisał(a):Przeczytałem ten wpis "Zbliżenie Niemiec i Chin, a postrzeganie GPW" - nie wiem czy ta interpelacja Tomasz Gessner jest prawidłowa bo skoro plan Niemiec jest sprzeczny z interesem USA to dlaczego amerykańskie fundusze kupowały polskie akcje? No chyba że przyjmiemy że business nie ma barw narodowych to wtedy to miało by sens. Ale jak rośnie to po co szukać dziury w całym Teoretycznie jeśli coś jest głupie ale działa to nie jest głupie... Ale fajnie byłoby wiedzieć o co chodzi bo na razie jesteśmy na fali wzrostowej... tylko czy aby nie podróżujemy na szczycie fali tsunami, która jak wyląduje to pozostawi po sobie rozpierduchę i wywali nas tak daleko od brzegu że przyjdzie nam później zamiast unosić się na falach - czołganie się po żwirze i gruzie.
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 11:00:35
skąd tyle pesymizmu? dziś dobre dane z Niemiec - produkcja przemysłowa rośnie. twitter.com/Macronextcom/statu...gdzie ten kryzys? był i się skończył. A jak Niemcom rośnie to i nam urośnie - jesteśmy poddostawcą, szczególnie w automotive
Edytowany: 7 listopada 2022 11:02
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 11:48:34
Vox napisał(a): A jak Niemcom rośnie to i nam urośnie - jesteśmy poddostawcą, szczególnie w automotive
Odnośnie sprawy "DE automotive" - sytuacja jest trochę niezręczna dla Niemiec bo wydaje mi się że te wszystkie plastiki + część elektroniki użyte do robienia samochodów pochodzą z CN. Niemcy może i produkują silniki u "siebie" ale dużą cześć pozostałych rzeczy robią w Chinach. Kupujący niemiecki samochód płaci nie tylko za dobry silnik ale za jego kompletność. Może kiedyś dożyjemy czasów że Niemcy przeniosą swoje fabryki produkcji podzespołów do Polski a nie tylko będą w Polsce składać samochody z części pochodzących z Chin. Żyjemy w ciekawych czasach gdzie Niemcy muszą wymyśleć się na nowo. Czy Polska na tym zyska - bardzo na to liczę . Choć wydaje mi się że Niemcom na rękę byłoby gdyby Ukraina przegrała wojnę z Rosją, a nam na rękę byłoby gdyby Rosja rozpadła się na mniejsze części
Edytowany: 7 listopada 2022 11:57
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
7 listopada 2022 12:24:19
Vox napisał(a):skąd tyle pesymizmu? dziś dobre dane z Niemiec - produkcja przemysłowa rośnie. twitter.com/Macronextcom/statu...gdzie ten kryzys? był i się skończył. A jak Niemcom rośnie to i nam urośnie - jesteśmy poddostawcą, szczególnie w automotive Gdybyśmy my wydali 1/5 tego co Niemcy pewno byłaby u nas prosperita przez kilka lat. Ciekawe do czego ta polityka doprowadzi? Cytat: Niemcy ogłosiły pakiet wartości 200 mld euro, który ma uchronić konsumentów i przedsiębiorstwa przed skutkami kryzysu energetycznego
wiadomosci.onet.pl/politico/ni...
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 listopada 2022 13:28:38
Tak tu z miesiąc temu pisaliśmy o dziwnym trwaniu bardzo wysokich cenach paliw przy spadku cen ropy oraz dolara. Teraz Orlen raportuje wyjątkowo wysokie marże rafineryjne w październiku. To chyba nie jest przypadkowa zbieżność i można domniemywać, że miał tu miejsce jednak proces jesiennego strzyżenia baranów.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
7 listopada 2022 14:38:35
mihumor, Czy jesteś pewny, że modelowa marża rafineryjna odnosi się wyłącznie do rynku detalicznego? Poniżej masz komentarz spółki do wyników za 2q2022 r. Cytat: Segment detaliczny w minionym kwartale odnotował spadek wyniku EBITDA o (-) 16% (r/r) do poziomu 695 mln zł. O 127 mln zł pogorszył się zysk sieci stacji w Polsce, przy jednoczesnym wzroście wyniku w Niemczech o 23 mln zł. Było to spowodowane przede wszystkim spadkiem marż paliwowych na polskim rynku, przy ich wzroście na rynku niemieckim i porównywalnych poziomach na rynku czeskim i litewskim (r/r). Jednocześnie wzrosły o 4% (r/r) wolumeny sprzedaży detalicznej w całej Grupie ORLEN, w tym: sprzedaży benzyny o 4%, oleju napędowego o 4%, a LPG o 1%. Sprzedaż w Polsce wzrosła o 15% (r/r). Koncern odnotował wzrost konsumpcji paliw w Polsce oraz w Czechach, przy spadku w Niemczech i na Litwie (r/r). Na ich poziom wpływał brak ograniczeń w przemieszczaniu się związany z pandemią oraz duży napływ uchodźców z Ukrainy.
www.orlen.pl/pl/o-firmie/media...
Edytowany: 7 listopada 2022 14:44
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 14:53:01
Cytat:Tak tu z miesiąc temu pisaliśmy o dziwnym trwaniu bardzo wysokich cenach paliw przy spadku cen ropy oraz dolara. Cos jest na rzeczy że zyski były nadmiarowe: Morawiecki zabierze zysk energetykom: https://stooq.pl/mol/?id=29608Cytat:W odniesieniu do sektora spółek energetycznych i możliwości generowania przez nie zysku stwierdził, że cały sektor energetyczny powinien zamknąć 2023 rok zyskiem netto na poziomie 0 plus. Jak informuje PAP: "Z jednej strony chcemy, żeby było jak najtaniej, a z drugiej - są tacy, którzy bronią spółek energetycznych. Jestem za tym, aby spółki energetyczne w przyszłym roku miały koszt w pełni pokryty, również inwestycyjny, ale żeby ich zysk był minimalny
Edytowany: 7 listopada 2022 14:54
|
|
Wysłane:
7 listopada 2022 15:01:55
Z wypowiedzi Morawickiego dowiedziałem się czegoś nowego - koszt inwestycyjny - dobre:) Może przeniosą to do CIT ten nowy koszt
"Jak informuje PAP: "Z jednej strony chcemy, żeby było jak najtaniej, a z drugiej - są tacy, którzy bronią spółek energetycznych. Jestem za tym, aby spółki energetyczne w przyszłym roku miały koszt w pełni pokryty, również inwestycyjny, ale żeby ich zysk był minimalny"
Zbierają kasę na Elektrownie Atomową przez te "koszty inwestycyjne"
Edytowany: 7 listopada 2022 15:03
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.