PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 maja 2010 08:39:52
przy kursie: 111,00 zł
Summus, czy Twoim zdaniem ważna jest technologia? Uważasz, że informacja byłaby lepsza jeśli podałbym co to piroliza? Tak w planach jest biogazownia na Bielanach, ale w planach to ja mam kiedyś mieć parę mieszkań na wynajem i żyć z giełdy. Tylko co z moich planów jak nie będę miał na to środków? Nawet jak na część da mi rodzina? Czy warto traktować mnie już jako bogatego po uszy gościa bo mam plany? No chyba raczej nie... Z tych samych powodów plany Zenerisa to tylko i wyłącznie na obecną chwilę plany. Nie ma finansowania to są warte dokładnie tyle ile moje marzenia.
Edytowany: 7 maja 2010 09:05
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
7 maja 2010 08:47:12
przy kursie: 111,00 zł
TAK, uważam że technologia jest najważniejsza, bo patentami i licencjami można zawojować rynek. dlatego stawiam na BBIZENNFI, PATENTUSA I ORŁA OPONY. jeżeli ktoś pozyskuje metan z komponentów pochodzenia roślinnego, to ma produkcję bardziej kaloryczną, ale trzeba sobie wtedy zapewnić zakontraktowane uprawy, żeby nie było przerwy technologicznej. Natomiast z metanu można łatwo zrobić propan-butan i otworzyć sieć stacji biopaliw.
Edytowany: 7 maja 2010 09:06
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 maja 2010 10:58:40
przy kursie: 108,00 zł
summus napisał(a):TAK, uważam że technologia jest najważniejsza, bo patentami i licencjami można zawojować rynek.... .... jeżeli ktoś pozyskuje metan z komponentów pochodzenia roślinnego, to ma produkcję bardziej kaloryczną Tylko jakie to ma znaczenie dla inwestora. Dla mnie ważne jest ile z tego można wyciągnąć, jaki jest koszt, i czy to się opłaca. Mogą nawet produkować energię z fekalii, byle miało to sens ekonomiczny. Najważniejszym parametrem jest wydajność i sprawność i koszt. Żeby zainwestować w źródła odnawialne energii nie trzeba kończyć chemii. Jeśli zaś chodzi o patenty to może jest to źródło dodatkowych dochodów, ale core biznesu zrobić się z tego nie da. No chyba, że z dewelopmentem projektów. Na rynku jest już paru graczy, choćby giełdowy KPX.
|
|
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 11:46:00
Właściwości energetyczne
Metan jest gazem palnym. Przy wystarczającym dostępie powietrza metan spala się całkowicie, co można zapisać równaniem reakcji: CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O Przy ograniczonym dostępie powietrza spalanie przebiega inaczej, produktami reakcji mogą być wówczas tlenek węgla lub sadza. CH4 + 3/2O2 -> CO + 2H2O CH4 + O2 -> C + 2H2O Wartość opałowa czystego metanu wynosi 35,7 MJ×m-3. Wartość energetyczna biogazu waha się w granicach 16,7 do 23 MJ×m-3 i jest ściśle uzależniona od proporcji gazów wchodzących w jego skład, szczególnie od udziału metanu. Średnia wartość opałowa biogazu wynosi ok. 21,54 MJ×m-3. W przypadku oczyszczenia biogazu z CO2 jego wartość opałowa zwiększa się do 35,7 MJ×m-3. Energia zawarta w 1 m3 takiego biogazu odpowiada energii zawartej w 0,93 m3 gazu ziemnego, w 1 dm3 oleju napędowego, w 1,25 kg węgla lub odpowiada 9,4 kWh energii elektrycznej. W krajach rozwijających się, które nie mają wystarczających zasobów ropy naftowej lub węgla i są zbyt biedne, aby te paliwa importować, pokładają duże nadzieje w możliwości produkcji energii elektrycznej właśnie z biogazu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 maja 2010 12:13:34
Dla zainteresowanych ciekawy artykuł autorstwa:Kamil Szymik, dział doradztwa biznesowego PricewaterhouseCoopersenergetyka.wnp.pl/komu-oplaca-...parę cytatów: Cytat:Każda z czterech polskich grup energetycznych oraz większość zagranicznych koncernów energetycznych działających w Polsce ogłosiła plany budowy biogazowni albo przynajmniej wyraziła zainteresowanie tematem. Zainteresowanie rozwojem w tym sektorze energetyki rozproszonej zadeklarowały i nadal deklarują także podmioty do tej pory bardzo luźno (lub wcale) związane z elektroenergetyką, w tym tak różne spółki jak Kopex, PGNiG, Zakłady Azotowe Puławy, Polski Koncern Mięsny Duda, BBI Zeneris NFI czy Fasing. Cytat:Niezależnie od niedawno odkrytej medialności tematu biogazowni rolniczych największym i najaktywniejszym graczem na polskim rynku pozostaje Poldanor. Ta firma rolnicza, opierając się na duńskich doświadczeniach (firma jest kontrolowana przez inwestorów z Danii), była pionierem na naszym rynku i od 2005 roku wybudowała i eksploatuje 4 biogazownie, a obecnie buduje kolejne (docelowo ma ich posiadać kilkanaście). Cytat:Pierwszą grupę stanowią firmy z szeroko rozumianej branży rolno-spożywczej, dla których inwestycje biogazowe są niejako naturalnym posunięciem biznesowym. Podręcznikowym przedstawicielem tej grupy jest Poldanor
Cytat:Warto też zwrócić uwagę, że Poldanor realizował pierwsze inwestycje w okresie, gdy uzyskanie wsparcia w postaci świadectw pochodzenia nie było jeszcze potwierdzone dla tego rodzaju przedsięwzięć, a mimo to były one rentowne. Cytat:W tej sytuacji realizacja wymagających relatywnie wysokich (w porównaniu z energetyką konwencjonalną czy innymi rodzajami OZE) nakładów, inwestycji biogazowych nie wydaje się optymalnym rozwiązaniem Cytat:Natomiast porównanie ze źródłami opalanymi biomasą czy elektrowniami wodnymi nie jest już tak korzystne dla biogazowni rolniczych.
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 12:29:08
odnoszę wrażenie, że anty-teresa dokonał kompilacji cudzego materiału, z którym nawet nie zdążył się zapoznać. śmierdzi mi to gazetą wyborczą. uważam, że Rzeczpospolita jest wiarygodniejsza.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 maja 2010 12:45:57
Co ma do rzeczy Rzepa i GW? Zarzucasz plagiat - to ciężkie oskarżenie. Na podstawie czego odniosłeś takie wrażenie?
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 12:55:36
w dodatku zrobił to niechlujnie; materiał źródłowy to opracowanie jekiegoś niedouczonego dziennikarza ekonomicznego, który o chemii nie ma pojęcia, a następnie powtórzył tę samą czynność, żeby pokryć mizerię swoich wyników zastrzeżeniami czytelników. obawiam się, że zaraz będzie mnie chciał ukarać czerwoną kartką. cóż, nie każdy musi znać chemii, ale warto wiedzieć, że węglowodory są podstawowym źródłem energii na ziemi. są też pokaźne zapasy helu-3 na księzycu, który chińczycy planują ściągąć kosmiczną windą: łączem energetycznym przyszłości. narazie żyjemy na ziemi, więc myślmy o biogazowniach.
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 13:01:34
WatchDog napisał(a):Co ma do rzeczy Rzepa i GW? Zarzucasz plagiat - to ciężkie oskarżenie. Na podstawie czego odniosłeś takie wrażenie? WD, po sprawiedliwości wejdź w linka zamieszczonego przez anty-teresę i porównaj z zamieszczoną przezeń kompilacją.
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 13:15:41
Jeśli chodzi o link podany przez Anty_Teresę, to zawiera on pełny tekst, z którego pochodzą cytaty. http://pl.wikipedia.org/wiki/CytatPoza tym wskazał autora i źródło - więc nie rozumiem problemu.
Edytowany: 3 marca 2013 16:02
|
|
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 13:23:59
gdyby to zrobił całym tekstem, zresztą cudzym, w postaci linka, byłoby OK. Ale on to poszarpał na kawłki sprawiając złudne wrażenie, że jest to fragment większej całości.
Edytowany: 3 marca 2013 16:02
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 maja 2010 13:46:33
summus napisał(a):odnoszę wrażenie, że anty-teresa dokonał kompilacji cudzego materiału, z którym nawet nie zdążył się zapoznać. śmierdzi mi to gazetą wyborczą. uważam, że Rzeczpospolita jest wiarygodniejsza. A ja odnoszę wrażenie, że próbujesz mnie zyskredytować tylko dlatego, że wbrew Twoim oczekiwaniom nie wyraziłem się w samych superlatywach i zachwytach nad spółką. Czyż nie? Nie znam się na chemii, nie budowałem nigdy biogazownii. Znam się za to na finansach od strony praktycznej. Widziałem też w życiu upadające najlepsze projekty. Pamiętasz bańkę internetową? To znajomość biznesu pomaga zarabiać na giełdzie, a nie znajomość chemii. Podstawową wiedzę z zakresu energii jednak posiadam. Podałem linka, autora i miejsce pracy autora. Ty analityka jednej z najlepszych instytucji audytorko- doradczych nazywasz nieudacznym dziennikarzem ekonomicznym... Kto więc jest niechlujny? Zamieściłem większość artykułu w podziale na cytaty. Co jest w tym złego? Wytłuściłem najważniejsze kwestie biznesowe: -Zeneris nie należy do grupy najwięszych beneficjentów. -Zeneris ma silną konkurencje, która już ma gotowe projekty i patenty w których pokładasz nadzieję -Biznes może być mimo to opłacalny
PS: I nie poczuwam się stłamszony A kopex ma pieniądze, których nie ma zenek...
Edytowany: 8 maja 2010 13:51
|
|
Wysłane:
8 maja 2010 14:24:17
dobra, koniec kopania po kostkach. rozchodzimy się w zgodzie. życie pokaże kto ma rację
|
|
0 Dołączył: 2009-12-07 Wpisów: 2
Wysłane:
8 lipca 2010 17:38:31
przy kursie: 92,00 zł
postanowiłem przypomnieć o spółce bo ostatnio całkiem ładnie się zachowuje a tu taka cisza na początek najnowsze zdjęcia z Wałcza: www.bbizeneris.pl/pl/centrum-i...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 217
Wysłane:
18 sierpnia 2010 17:46:12
przy kursie: 104,00 zł
 kliknij, aby powiększyćPrzebita linia oporu = Sygnał kupna wkrótce atak na kluczowy rejon okolice 1,20 Wkrotce ruszają projekty EC wałcz oraz EC Skrzatusz Wkrótce rusza działalność spółki VIATRON www.bbizeneris.pl/pl/centrum-i...W spółce się sporo dzieje krystalizuje sie działalność tworzą się fundamenty= kupuj plotki sprzedawaj fakty teraz jest czas kupowania w przyszłym roku okolice 3 zł pomyślimy o sprzedazy
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
24 sierpnia 2010 12:08:57
przy kursie: 109,00 zł
Weekly:  kliknij, aby powiększyćPrzed nami 1.25 i 2.18 do zdobycia. Jeżeli wszystko pójdzie z wielkim optymizmem to otworzy się NIEBO do 2.8 i 5.2. To będzie bardzo ciekawy roczek. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
29 sierpnia 2010 21:42:28
Na prośbę użytkownika inwestorgpw zamieszczam moje spojrzenie na wykres  kliknij, aby powiększyćZakres 6M. Interwał 1D. Przeglądam już chyba z 70 wykres spółki w ciągu ostatnich kilkunastu dni i na tym papierze podobnie jak na większości mamy krótkoterminowy trend wzrostowy trwający od dołków na koniec czerwca. Jak dla mnie fioletowa linia wyznacza obecnie wsparcie. Zwróciłbym uwagę na cztery ostatnie sesje. Najpierw papier doszedł do 1,14 zł czyli mocnego oporu, od którego się odbił. RSI wygenerował sygnał sprzedaży i rzeczywiście doszło do spadków. Jednak byki pokazały siłę ponieważ zamkniecie na sesji 27 sierpnia wypadło równo na poziomie szczytów intradayowych z lipca i sierpnia. Do tego ukształtowała się ciekawa świeczka, która przypomina młotek ale nim nie jest (odsyłam do książki Nisona). Zatem jeszcze nie można przesądzać o silnym marszu w górę. Moim jednak zdaniem papier ma szansę na powtórne testowanie 1,14 zł a być może jeszcze wyżej.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
30 sierpnia 2010 09:28:06
Kamil Gemra napisał(a):Do tego ukształtowała się ciekawa świeczka, która przypomina młotek ale nim nie jest (odsyłam do książki Nisona). Kamil, uchyl rąbka tajemnicy w 2-3 zdaniach  Nie czytałem i nie posiadam książki, ale jestem ciekawy. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
30 sierpnia 2010 09:56:01
v3nom napisał(a):Kamil Gemra napisał(a):Do tego ukształtowała się ciekawa świeczka, która przypomina młotek ale nim nie jest (odsyłam do książki Nisona). Kamil, uchyl rąbka tajemnicy w 2-3 zdaniach  Nie czytałem i nie posiadam książki, ale jestem ciekawy. Chodzi o to, że taka świeczka często traktowana jest jako młotek. W wielu analizach to widziałem. Pan Nison stwierdza, zę to nie jest młotek czyli długi knot na dole i czarny te właśnie młot (zamkniecie niżej niż otwarcie). Wspomina, że często to jest mylone. Wprawdzie taka świeczka ma wymowę prowzrostową, ale trzeba uważać. Młot jest jeden - długi knot na dole i góra biała. Mam nadzieje, że trochę wyjaśniłem co miałem na myśli
Edytowany: 30 sierpnia 2010 09:57
|
|
Wysłane:
1 września 2010 13:37:17
przy kursie: 106,00 zł
Nie ma jak napisać komentarza do sprawozdania, bo nie ma żadnych nowych faktów. Wszystko co pojawiało się we wcześniejszych analizach jest aktualne, brak nowych zdarzeń, przynajmniej z zakresu finansów. Nie ma przychodów, nie ma biznesu, nie ma rozmowy. Są za to koszty, które ujęły 1,8 mln zł z kapitałów własnych. Kredyty w górę, gotówka w inwestycje, czyli jest jakaś aktywność, tylko nie widzimy jej skutków. Kłopot: powiększająca się dziura płynnościowa między zobowiązaniami krótkoterminowymi a aktywami obrotowymi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.