0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
8 listopada 2009 14:09:59
gdy wybieralem ofe nie bylo dlugoterminowych zwrotow dla ofe bo dopiero co powstaly :) byc moze po paru latach trzeba sie zastanowic nad zmiana, ale to wszystko takie...niematerialne. sciagaja z pensji ciezkie pieniadze, a do ofe trafiaja grosiki+prawie nic nie zarobili przez pare lat
wybieralem ofe, ktora mialo najkorzystniejsza strukture oplat, bo zwrotow nie dalo sie przewidziec, a oplaty owszem (nie wiem jak teraz, ale kiedys byly roznice typu 4 a 10%)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
19 listopada 2009 00:57:06
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...Cytat:Wydatki OFE na akwizycję rosną lawinowo. W pierwszym półroczu na wynagrodzenia swoich akwizytorów fundusze wydały - według oficjalnych danych Komisji Nadzoru Finansowego - aż 206 mln zł. Jeszcze rok wcześniej było to o jedną piątą mniej. Do końca roku wydatki na pozyskiwanie nowych klientów mogą wynieść nawet pół miliarda złotych. Wszystko to za pieniądze przyszłych emerytów. W pierwszym półroczu uiścili oni OFE łącznie 995 mln zł opłat. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 19 listopada 2009 00:58
|
|
0 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 70
Wysłane:
19 listopada 2009 15:22:09
anty_teresa napisał(a):robertkajzer napisał(a):Przy wybieraniu OFE trzeba przede wszystkim kierowac sie dlugoterminowa stopa zwrotu. Przy okazji warto zapoznac sie z kosztami jakie ponosimy z racji przynaleznosci do danego OFE.
Co do pewnosci OFE ING mialbym watpliwosci. ING powoli szykuje sie do sprzedazy swojego OFE w Polsce ze wzgledu na klopoty finansowe. Mógłbyś podać źródła komunikatów? Gdzie ING oświadczyło o zamiarze sprzedaży swojego OFE? Dlaczego ING ma kłopoty finansowe? Mówisz o spółce matce, czy o o grupie ING w Polace, czy OFE ING? Co do sprzedazy polskiego OFE to nie mam 100% pewnosci. Na razie mowa jest o powrotach do korzeni (czyli dzialanosci bankowej). Wyprzedaze aktywow byly juz w Azji. Tak do konca nie wiadomo jednak czy Polske to tez dotknie. Warto to miec jednak na uwadze. Klopoty finansowe maja z powodu koniecznosci splaty pomocy od rzadu holenderskiego (okolo 10 mld euro) www.money.pl/banki/wiadomosci/...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-20 Wpisów: 1
Wysłane:
20 listopada 2009 17:09:59
Największy wpływ na stan konta klienta ma wpłacana składka i jej indeksacja, stopa zwrotu oraz opłaty związane z zarządzaniem i samą składką. Należy pamiętać o tym, że fundusz godny zaufania to ten, który prowadzi bezpieczną strategię inwestycyjną. Oznacza to unikanie inwestowania przez fundusz w niebezpieczne, niesprawdzone i obarczone dużym ryzykiem. Istotne znaczenie mają również takie kryteria jak: stabilność wypracowanych przez fundusz wyników inwestycyjnych w długim horyzoncie czasowym oraz poziom ponoszonego ryzyka. Fundusz, który zajmuje skrajne pozycje w rankingach w efekcie wypracuje swoim klientom znacznie niższą emeryturę niż fundusz inwestujący stabilnie. Wynik inwestycyjny na przemian niższy i wyższy w kolejnych latach o 1,0% obniża emeryturę o 0,53%. Natomiast stabilna stopa zwrotu przekraczająca tylko o 0,25% średnią, przez cały okres oszczędzania, spowoduje wzrost emerytury o 3,54%. Funduszem o stabilnych podstawach jest np. PZU. Biorąc pod uwagę stabilność inwestycyjną w dwóch okresach, lata 2001-2003 (54,39%) i lata 2004-2008 (39,90%) warto zauważyć, że w obu wypada dobrze, plasując się na pewnej, 6 pozycji. Dla przyszłej emerytury ważne są nie tylko bieżące zyski, ale i bezpieczeństwo działalności inwestycyjnej. Nadmierne ryzyko może się opłacić, lecz może równocześnie przynieść duże straty.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
20 listopada 2009 17:20:06
Gdybym chciał się przenieść z Pekao do Generali to kiedy muszę to zrobić żeby nic nie zapłacić? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 70
Wysłane:
21 listopada 2009 12:20:55
mathu napisał(a):Gdybym chciał się przenieść z Pekao do Generali to kiedy muszę to zrobić żeby nic nie zapłacić? Musialbys siedziec w swoim starym OFE minimum 2 lata. Po tym okresie mozesz przejsc do dowolnego OFE bezplatnie. Prze uplywem tego okresu za przejscie musisz zaplacic oplate. Chyba, ze tak sie dogadasz z danym agentem, ze przejdziesz tylko wtedy jaesli sie podzieli czescia prowizji, ktora pokrylaby koszta przeniesienia (oczywiscie jest to dzialanie nielegalne;)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
8 czerwca 2010 09:00:26
odświeżam temat. jak wybierałem ofe to mniej uświadomiony ekonomicznie byłem i przyszedł czas na rewizje decyzji.
wszędzie piszą, że po 2 latach zmiana ofe jest bezpłatna. chce się upewnić czy rzeczywiście nie ma jakiś spreadów, albo innych ukrytych kosztów, bo jakoś nie chce mi się wierzyć żeby coś było bezpłatne i bez prowizji.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-09 Wpisów: 1
Wysłane:
9 sierpnia 2010 14:35:16
ja wylosowany
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 sierpnia 2010 12:05:42
Brzydzę się Urbanem, ale nie odmawiam mu inteligencji oraz dostępu na zaplecze bardzo wielu instytucji publicznych i prywatnych. Zeskrobując komentarz oraz plugawy nalot drwiny, zostaje trochę suchej masy. Cytat:Pod koniec 1999 r. w trakcie posiedzenia rady nadzorczej Skarbca Ryszard Jach stanowczo odmówił realizacji wątpliwych prawnie transakcji finansowych. Proceder ten był wtedy praktykowany przez wiele PTE, które za wszelką cenę walczyły o klientów, a polegał na kreowaniu "papierowych zysków", które następnie wykorzystywano do chwytliwych reklam. Jach uważał, że takie działania są nie tylko nieetyczne, ale i na dłuższą metę nieskuteczne. Diagnoza ta okazała się trafna. Już w maju 2000 r. wiceprzewodniczący Urzędu Nadzoru nad Funduszami Emerytalnymi Paweł Pelc z brutalną szczerością powiedział "Gazecie Wyborczej", że wartość jednostek rozrachunkowych przestaje być obiektywnym kryterium porównawczym funduszy emerytalnych. Dziś te fundusze, które w celach marketingowych osiągały wtedy nadrealne wyniki, są na szarym końcu rankingu inwestycyjnego. Ci, którzy dali się zwieść oszustwom PTE, zapłacą za to cenę w postaci niższej emerytury! http://www.nie.com.pl/art23578.htm
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
20 października 2010 09:48:14
Dzień dobry. Właśnie dzwonił do mnie przedstawiciel OFE Aegon i usilnie próbował namówić mnie do przeniesienia się do Aegona. Zapytał gdzie jestem obecnie i gdy w odpowiedzi usłyszał że w ING stwierdził iż OFE ING w ciągu pół roku zostanie przejęty przez OFE PZU i tym bardziej proponuje mi przejście. Czy ktoś może słyszał coś na temat przejęcia ? ING to dość duży "moloch" i w sumie przez ostatnie 10 lat wypracowali niezłą stopę zwrotu i teraz też nieźle sobie radzą a już na pewno lepiej od PZU więc nie bardzo chce mi się wierzyć aby zostali przejęci ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
20 października 2010 21:17:11
coś tam media kiedyś napomniały o jakichś zmianach/fuzjach na rynku OFE, ale na razie cisza. Tu jest dość stary artykuł na temat, o który pytasz? Cytat:Drugi co do wielkości fundusz emerytalny na polskim rynku i trzeci - w ubezpieczeniach na życie i TFI - na sprzedaż. By spłacić 10 mld euro pożyczki, holenderska grupa ING musi zrealizować plan restrukturyzacji, uzgodniony z KE. Zainteresowany kupnem OFE jest polski gigant ubezpieczeniowy PZU - informuje "Puls Biznesu". www.tvn24.pl/12692,1625825,0,1...
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
20 października 2010 23:45:07
Dzięki Misza za odpowiedź i za linka. Z artykułu wynika że jeszcze nie wiadomo czy w ogóle do przejęcia dojdzie bo nie zagodzi się na to urząd antymonopolowy a poza tym jak na razie PZU nie ma na to funduszy. Tak to jest z tymi naciągaczami (czyt. przedstawicielami) funduszy. Najlepsze że gość uparcie mówił żebym sobie porównał stopę zwrotu z ostatnich 3 lat. Sprawdziłem i rzeczywiście z 3 lat wynik mieli ciut lepszy od ING ale już w pozostałych okresach gorszy. Nie wspomnę że gościu twierdził że działają od trzech lat na rynku ale i to sprawdziłem i okazuje się że działają od 20-05-1999. No cóż tak to już jest trzeba być czujnym i uważać na tych co rzekomo chcą naszego dobra :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
23 października 2010 12:40:14
nie ma za co. Artykuł jest już dość stary, ale jak na razie temat został tylko ruszony i obecnie nie wiem jakie są "postępy" w przedstawionym kierunku. Co do naciągaczy to masz rację trzeba być czujnym. Niedawno nawet żonę ktoś naciągał na przejście do OFE AXA - podobno to jest dawny Winterthur (chyba nazwę poprawnie napisałem)pozdrawiam serdecznie
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 lutego 2011 00:48:39
Ja na swoje OFE wybrałem Polsat. Kierowałem się głównie długoterminowymi rankingami stopy zwrotu od początku działalności, ale nie tylko. Największy wpływ na moją decyzję miał fakt, że OFE Polsat jest pod względem aktywów najmniejszym funduszem. W mojej opinii bycie najmniejszym na GPW dużo daje (dodatkowo ma największy ze wszystkich udział akcji w portfelu i ten stan utrzymuje się od dawna). Przyjąłem, że dzięki temu mogą zagrać bardziej agresywnie i są zdecydowanie bardziej mobilni od dużych OFE, które nawet jak rafią gdzieś perełki po kilkadziesiąt czy kilkaset procent to i tak całość się rozwodni w oceanach udziałów w WIG20 a do tego ciężko zabezpieczyć takie pozycje (musieliby chyba ze 200 000 kontraktów sprzedać żeby zrównoważyć). Tak więc podsumowując: mobilny, dużo akcji, dużo mwig40 i swig80, dzięki małym aktywom większy wpływ dużych ruchów mniejszych spółek. Chętnie przeczytam odmienne opinie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
22 lutego 2011 23:09:28
Pełna zgoda co do większych możliwości manewru przy mniejszych aktywach. Cytat:...do tego ciężko zabezpieczyć takie pozycje (musieliby chyba ze 200 000 kontraktów sprzedać żeby zrównoważyć)... Fundusze emerytalne nie mogą zawierać transakcji na rynku instrumentów pochodnych. W ustawie o funkcjonowaniu funduszy emerytalnych jest dokładnie napisane w co mogą lokować - derywatów tam nie ma.
Edytowany: 22 lutego 2011 23:09
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
26 lutego 2011 21:08:19
No wiedziałem o tym fakcie, ale to znaczy, że jest jeszcze gorzej, bo duży nie zdąży zejść nawet z 5% zaangażowania w akcje nawet gdyby chciał i nie możliwości użycia derywatu do zabezpieczenia pozycji. W szybkim spadku płynność znika. Powinni dopuścić derywaty do wysokości zaangażowania na rynku akcyjnym. Obroniliby w większym stopniu pozycje w czasie ostrego zjazdu. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2012-03-11 Wpisów: 7
Wysłane:
21 maja 2012 20:48:24
Ja wybierając dla siebie OFE kierowałem się (i tu raczej nie będzie niespodzianki) stopą zwrotu. Ważne dla mnie było też poziom podejmowanego ryzyka inwestycyjnego. Nie bez znaczenia jest również dla mnie stabilna grupa. Myślę, że to główne rzeczy na jakie powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze OFE...
|
|
0 Dołączył: 2012-06-22 Wpisów: 10
Wysłane:
22 czerwca 2012 15:23:23
ja właśnie w lipcu planuję zmienić OFE, bo właśnie wtedy bezie kolejna okazja, zastanawiam się tylko czy za zmianę OFE trzeba zapłacić,a jak to teraz jest?
|
|
0 Dołączył: 2012-03-12 Wpisów: 13
Wysłane:
14 lipca 2012 16:39:03
Zmiany są bezpłatne, no i nie musisz się spotykać z agentem.
|
|
0 Dołączył: 2012-06-22 Wpisów: 10
Wysłane:
21 lipca 2012 18:50:25
a mnie niestety z powodu wielu obowiązków nie udało się zmienić OFE, więc czekam na kolejną możliwość, ale dobrze wiedzieć że za zmianę OFE nie płacimy. To fakt, ja nie chciałbym się spotykać z agentem,a le jestem pewna że oni będą chcieli się spotkać ze mną już to kiedyś przerabiałem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.