0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
23 czerwca 2009 13:19:40
Tak w ogóle to jak wybraliście swoje OFE?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
23 czerwca 2009 13:27:38
Podejrzewam ze na chybil trafil wyjdzie na to samo. Ja musialem wybrac jak sie system emerytalny zmienil wiec nie bylo mozliwosci porownania wynikow kto mial lepsza reklame lub prezniejszych przedstawicieli do tego sie zapisywalo. A patrzac z perspektywy czasu nie roznia sie jakos specjalnie, prowizje wszedzie maksymalne a wyniki do dupy. Wolalbym swoja kase sam inwestowac na pewno duzo lepiej bym wyszedl ale zyjemy w systemie wiecznego zlodziejstwa i musimy sie pogodzic lub jak kto woli przystosowac
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2009 13:55:36
Taurus80 napisał(a):Podejrzewam ze na chybil trafil wyjdzie na to samo. Ja musialem wybrac jak sie system emerytalny zmienil wiec nie bylo mozliwosci porownania wynikow kto mial lepsza reklame lub prezniejszych przedstawicieli do tego sie zapisywalo. A patrzac z perspektywy czasu nie roznia sie jakos specjalnie, prowizje wszedzie maksymalne a wyniki do dupy. Wolalbym swoja kase sam inwestowac na pewno duzo lepiej bym wyszedl ale zyjemy w systemie wiecznego zlodziejstwa i musimy sie pogodzic lub jak kto woli przystosowac no ja znalazłem coś takiego - ranking knf'u 1. Pekao OFE 2. Polsat OFE 3. Generali OFE 4. AIG OFE 5. OFE Pocztylion 6. Axa OFE 7. ING OFE wiadomo że zawsze można samemu oszczędzać. problem w tym że jak olejesz OFE to wylosują za ciebie. chyba zbliża się ten termin
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
23 czerwca 2009 14:01:48
Alianz - najmniej złodziejska ze złodziejskich prowizja (4% zamiast 7%) ale i tak złodziejska
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
23 czerwca 2009 14:10:09
Ciekawe co to za ranking knfu i czy jest kierowany Alianza tam nie ma PZU tez nie widze :) generalnie to w chwili obecne wybralbym cos z najmniejszych polsat jest agresywny i zaladowany na maksa w akcje wiec pewnie bym wybral reszta dostala baty a teraz czeka na zbawienie pewnie znow sie zaladuja na samej gorze w akcje. Oczywiscie wiekszosc kasy zawsze idzie w obligacje skarbu panstwa taki system i to mnie najbardziej wku.....ia
Edytowany: 23 czerwca 2009 14:11
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2009 14:12:35
Taurus80 napisał(a):Ciekawe co to za ranking knfu i czy jest kierowany Alianza tam nie ma PZU tez nie widze :) generalnie to w chwili obecne wybralbym cos z najmniejszych polsat jest agresywny i zaladowany na maksa w akcje wiec pewnie bym wybral reszta dostala baty a teraz czeka na zbawienie pewnie znow sie zaladuja na samej gorze w akcje. Oczywiscie wiekszosc kasy zawsze idzieidzie w obligacje skarbu panstwa taki system i to mnie najbardziej wku.....ia znalazłem gdzieś w necie, ktoś wyliczył na podstawie danych z KNF, wiec raczej jest to wiarygodne, okres do kwietnia 2009 Cytat:Alianz - najmniej złodziejska ze złodziejskich prowizja (4% zamiast 7%) gdzie spr prowizje?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
25 czerwca 2009 23:50:53
Polsat.
Mały i odważnie sobie poczyna na GPW. Jeśli inwestorzy giełdowi będą go wybierać, większa niż gdzie indziej część pieniędzy wróci na GPW. A ja chcę, żeby te pieniądze (siłą mi przecież zabrane) na GPW wróciły (może pośrednio do mnie we wzrostach akcji zostaną z powrotem przetransferowane).
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2009 09:23:33
Taurus80 napisał(a):Ciekawe co to za ranking knfu i czy jest kierowany Alianza tam nie ma PZU tez nie widze :) generalnie to w chwili obecne wybralbym cos z najmniejszych polsat jest agresywny i zaladowany na maksa w akcje wiec pewnie bym wybral reszta dostala baty a teraz czeka na zbawienie pewnie znow sie zaladuja na samej gorze w akcje. Oczywiscie wiekszosc kasy zawsze idzie w obligacje skarbu panstwa taki system i to mnie najbardziej wku.....ia no właśnie po ostatnich wynikach widać kto potrafi cokolwiek zdziałać w trudnych sytuacjach. ci z największym doświadczeniem dali rade, mniejsi nieszczególnie. polsat pamiętam że królował jakiś czas temu. super wyniki, teraz po ostatnich spadkach gorzej. Pekao ładnie się ochronili. Z polsatem agresywnym jest ten problem, że przy dużych spadkach rynkowych i recesjach będą bardzo dużo tracić. widać że pewne wyniki w hossie były pod publiczke i to boli
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2009 09:32:47
Po pierwsze - to i tak psie pieniadze.
Po drugie, wierze, ze w perspektywie dziesiątek lat, inwestowanie agresywne da wyzszy zwrot niz bardziej bezpieczne. Ale oczywiscie nie jest to pewnik (choćby dlatego, ze nasza GPW ma krotszy staz niz dzieli mnie od emerytury).
Po trzecie, opłaty pobierane przez wszystkie fundusze w perspektywie najpóźniej kilku lat się (mniej więcej) zrównają (ustawowo narzucone ograniczenie opłat od składek do 3,5 % miało obowiązywać od 2014, prawdopodobnie będzie obowiązywać jednaj już od przyszłego roku). Z perspektywy kilkudziesięciu lat (nawet gdyby stawki zrównały się dopiero w 2014) obecne różnice prowizji nie są zbyt istotne.
Edytowany: 26 czerwca 2009 11:25
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2009 15:59:13
Cytat:OFE będą mogły pobierać maksymalnie 3,5 proc. opłat od składek ubezpieczonych
Otwarte Fundusze Emerytalne będą mogły pobierać maksymalnie 3,5 proc. opłat od składek ubezpieczonych, zamiast obecnych 7 proc. - zakłada uchwalona w piątek przez Sejm nowelizacja ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych. Niższe opłaty będą obowiązywały od stycznia 2010 r. Głosowanie podczas posiedzenia Sejmu
W głosowaniu wzięło udział 415 posłów; za było 410, przeciw 5, nikt nie wstrzymał się od głosu.
"Przyjęta przez Sejm propozycja pozwoli zaoszczędzić w ciągu 3 lat prawie 2 mld zł, które dodatkowo pozostaną na kontach ubezpieczonych kosztem zysków Powszechnych Towarzystw Emerytalnych" - podkreśliła w piątek posłanka Anna Bańkowska (Lewica).
Zgodnie z uchwaloną w piątek nowelizacją towarzystwa emerytalne będą mogły co miesiąc pobierać opłatę od składek uzależniona od wysokości aktywów. Będzie ona potrącana z oszczędności zgromadzonych w Otwartych Funduszach Emerytalnych. Pieniądze mają być przeznaczone na pokrycie kosztów związanych z zarządzaniem funduszem. W przypadku towarzystw najbogatszych, czyli takich, których aktywa przekroczą 45 mld zł, będzie pobierana kwota 15,5 mln zł.
"Czyli te 34 mld zł, które mogłyby pozostać na kontach ubezpieczonych, przejęłyby Powszechne Towarzystwa Emerytalne"
Rządowa propozycja nowelizacji ustawy o OFE zakładała, że Powszechne Towarzystwa Emerytalne od 1 stycznia 2010 r. miałyby pobierać tylko miesięczną opłatę kwotową, wynoszącą maksymalnie 15,5 mln zł.
"Platforma Obywatelska chciała, by poza tą stałą opłatą towarzystwa mogły pobierać również opłatę procentową wynoszącą 0,01 proc. od nadwyżki aktywów ponad 45 mld zł, co spowodowałoby zwiększenie wpływów PTE w latach 2010-50 o 34 mld zł. Czyli te 34 mld zł, które mogłyby pozostać na kontach ubezpieczonych, przejęłyby Powszechne Towarzystwa Emerytalne" - wyjaśniła Bańkowska. Podkreśliła, że przeciwko propozycji PO protestowały Lewica, PSL i PiS.
Teraz ustawa trafi do Senatu
"Udało się przekonać PO. Podczas czwartkowego posiedzenia połączonych sejmowych komisji finansów oraz polityki społecznej PO wycofała się ze swojej poprawki niekorzystnej dla ubezpieczonych, a korzystnej dla PTE" - powiedziała.
Niższe mają też być opłaty za zrządzenie OFE, pobierane przez Powszechne Towarzystwa Emerytalne. PTE, których aktywa nie będą przekraczały 8 mld zł, będą mogły pobierać za zarządzanie OFE, miesięcznie 0,045 proc. wartości swoich aktywów netto. Przy aktywach od 8 mld zł do 20 mld zł będzie to miesięcznie 3,6 mln zł plus 0,04 proc. od nadwyżki ponad 8 mld zł. Przy aktywach od 20 mld zł do 35 mld zł miesięczna opłata wyniesie 8,4 mln zł plus 0,032 proc., od nadwyżki ponad 20 mld zł. Od aktywów w granicach od 35 mld zł do 45 mld zł będzie to 13,2 mln zł plus 0,023 proc. od nadwyżki ponad 35 mld zł miesięcznie.
Teraz ustawa trafi do Senatu. Źródło: praca.gazetaprawna.pl/artykuly...
Edytowany: 26 czerwca 2009 15:59
|
|
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
26 czerwca 2009 18:03:59
jedno pytanie. czemu dopiero teraz? nie można tak było od razu ?? 3,5% od kapitału to też niewąsko. ale i tak 100% postępu.
Edytowany: 26 czerwca 2009 18:05
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2009 00:15:08
nocnygracz napisał(a):Po pierwsze - to i tak psie pieniadze.
Po drugie, wierze, ze w perspektywie dziesiątek lat, inwestowanie agresywne da wyzszy zwrot niz bardziej bezpieczne. Ale oczywiscie nie jest to pewnik (choćby dlatego, ze nasza GPW ma krotszy staz niz dzieli mnie od emerytury).
Po trzecie, opłaty pobierane przez wszystkie fundusze w perspektywie najpóźniej kilku lat się (mniej więcej) zrównają (ustawowo narzucone ograniczenie opłat od składek do 3,5 % miało obowiązywać od 2014, prawdopodobnie będzie obowiązywać jednaj już od przyszłego roku). Z perspektywy kilkudziesięciu lat (nawet gdyby stawki zrównały się dopiero w 2014) obecne różnice prowizji nie są zbyt istotne. po moim agresywnym inwestowaniu na gpw widzę że podobny wynik bym osiągnął na inwestowaniu dłuższym. z rzepy: Cytat:W tegorocznym rankingu instytucji finansowych „Rzeczpospolitej” Pekao Pioneer PTE zostało ocenione najwyżej w kategorii powszechnych towarzystw emerytalnych. 25 czerwca br. nastąpiło wręczenie dyplomów. W ubiegłym roku również Pekao Pioneer PTE okazał się najlepszy. Wg Rzeczpospolitej z dn. 26/06/09: „To pierwszy taki przypadek, by to samo towarzystwo emerytalne dwa razy z rzędu wygrywało ranking najlepszych instytucji finansowych w tej kategorii. (…) Dobre są wyniki inwestycyjne towarzystwa emerytalnego i niezłe osiągnięcia ma fundusz emerytalny, którym to PTE zarządza”.
Ranking opierał się na ocenie kondycji finansowej powszechnych towarzystw emerytalnych oraz dynamiki rozwoju i osiągnięć w zakresie polityki inwestycyjnej otwartego funduszu emerytalnego. W przypadku PTE ocenie podlegał wskaźnik zwrotu z kapitału (ROE) i dynamika przychodów, w przypadku OFE przyrost aktywów w 2008 i 2007r. oraz przyrost rachunków prowadzonych przez OFE w 2008r. Na wyniku końcowym zaważyły rezultaty inwestowania składek klientów w ostatnich trzech latach oraz wysokość opłat pobieranych przez OFE jako procent aktywów (wskaźnik podany przez KNF) w ubiegłym roku tutaj skan rzepy - files.getdropbox.com/u/964265/...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2009 00:26:45
Cytat:Ranking opierał się na ocenie kondycji finansowej powszechnych towarzystw emerytalnych oraz dynamiki rozwoju i osiągnięć w zakresie polityki inwestycyjnej otwartego funduszu emerytalnego. W przypadku PTE ocenie podlegał wskaźnik zwrotu z kapitału (ROE) i dynamika przychodów, w przypadku OFE przyrost aktywów w 2008 i 2007r. oraz przyrost rachunków prowadzonych przez OFE w 2008r. Na wyniku końcowym zaważyły rezultaty inwestowania składek klientów w ostatnich trzech latach oraz wysokość opłat pobieranych przez OFE jako procent aktywów (wskaźnik podany przez KNF) w ubiegłym roku Jednym z kryteriów rankingu był przyrost aktywów OFE. A więc w rankingu jednym z najistotniejszych kryteriów (wymienianym na pierwszym miejscu) była skuteczność sprzedawców. Polsat sprzedawców ma kiepskich (stąd pozostaje taki mały), żeby zostać ich klientem, trzeba wręcz samemu wykazać się inicjatywą. Ale (za to) wyniki niezłe. A większe OFE przyślą sprzedawcę, który wszystko co trzeba podpisać podsunie pod nos i jeszcze utwierdzi nas w przekonaniu, że dokonaliśmy najlepszego możliwego wyboru.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2009 10:05:26
fajna rzecz jeden koleś na goldenline napisał która odnosi się do skanu który dałem wyżej Cytat:Wszyscy porównują wyniki inwestycyjne OFE, ale nikt nie zagłębia się w szczegóły. Postaram się troszkę rozjaśnić sytuację. W trakcie prac legislacyjnych zadbano o pewne zabezpieczenia związane z długoterminowym charakterem oszczędności emerytalnych. Oprócz limitów inwestycyjnych (temat na odrębną dyskusję) czy też zasad wyceny wprowadzono mechanizm minimalnej stopy zwrotu. Określa się ją jako mniejszą z dwóch wartości: - połowę średniej ważonej stopy zwrotu wszystkich OFE z ostatnich ośmiu kwartałów - średnia minus cztery punkty procentowe Czym to skutkuje dla funduszu? Otóż nie osiągnięcie minimalnej stopy zwrotu w jakimkolwiek kwartale zmusza fundusz do dopłaty z kapitału PTE. Kwartalne porównywanie wyników zniekształca horyzont inwestycyjny, który w przypadku oszczędności emerytalnych powinien być długoterminowy. Można pomyśleć, że taka minimalna stopa zwrotu to świetne zabezpieczenie... To zobaczmy co zyskujemy... Każdy zarządzający dąży do tego, aby wyniki danego funduszu nie były gorsze niż minimalna stopa zwrotu...
Wszyscy przeganiają się w wynikach tabelkowych... Jeśli zrozumiemy mechanizm działania, może się okazać, że to wcale nie dzięki super zarządzaniu dane OFE "wykręciło" takie wyniki. Wręcz przeciwnie, to właśnie ułomność zarządzającego przyniosła % zysk pokazywany w tabelkach. Dlaczego? Otóż kary finansowe powstałe w wyniku nie zrealizowania minimalnej stopy zwrotu dopłacane są do aktywów funduszu po danym okresie rozliczeniowym i podnoszą stopę zwrotu w przyszłym okresie. Wynika z tego, że publikacja wyników jest totalnie zafałszowana bowiem stopa zwrotu takiego funduszu w następnym kwartale oprócz wypracowanego zysku z zarządzania zawiera również dopłaty PTE (podmiot zarządzający OFE) pochodzące z kary. Rzadko się tak jednak dzieje, bowiem kto lubi płacić kary?
Drugi problem, który jakoś przechodzi bokiem, to kwestia benchmarkowania dla OFE. Czy chcemy czy nie przy aktualnej konstrukcji i karach jest to średnia ważona stopy zwrotu wszystkich funduszy. Każdy zarządzający robi wszystko aby zbliżyć się do tego benchmarku. Dlaczego taka sytuacja jest kuriozalna? Bowiem benchmark powinien być określony z góry przed rozpoczęciem procesu inwestycyjnego i powinien przy braku jakichkolwiek działań (czyli aktywnego zarządzania) dać się w pełni kopowiać. I przede wszystkim powinien być dostępny, czyli znane powinny być informacje o instrumentach wchodzących w skład benchmarku.
Tymczasem średnia ważona nie spełnia żadnego z wymienionych uwarunkowań i zamiast właściwej wyceny mamy na rynku krótkoterminowy konkurs piękności, którego wyniki i tak są zafałszowane.
Przy ocenie OFE najważniejsza powinna być stabilność i jakość wyników, zaś ocena powinna zagłębiać się w fundamenty zarządzania czyli ryzyko stopy zwrotu czy płynność itp.
Póki nie osiągniemy takiego stanu jakiekolwiek przeganianie się w tabelkach będzie złudne, zaś samo zarządzanie nieefektywne bowiem, żaden zarządzający nie chce ryzykować odchylenia od benchmarku jakim jest średnia ważona z racji kar nakładanych w wyniku nie zrealizowania targetu. Podsumowując, OFE będą odbiegać o kilka-kilkanaście punktów procentowych, różnice między najgorszym a najlepszym od początku działalności będą rzędu kilkuset złotych, a wybór będzie nadal wróżeniem z fusów.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 52
Wysłane:
29 czerwca 2009 08:40:06
I ja coś dodam odnośnie OFE... tak sie składa, że jestem przedstawicielem jednego z funduszy na rynku... a jako, że w swojej ofercie mam mnóstwo innych (lepszych) produktów tego nie oferuje... dlaczego ? otóż dlatego, że jest ma bardzo słabe wyniki  prawda jest taka, że przed jakieś 2-3 msc temu, jak skład portfela był złożony głównie z obligacji, które tak na dobrą sprawe nie obsunęły się w dobie kryzysu udało sie nam zająć nawet pierwsze miejsce w rankingu stóp zwrotu z np 1-2-3msc. Teraz jak rynek akcji już pomału odrabia straty inwestowanie w obligacje przestaje mieć racje bytu- oczywiście zgodnie z proporcjami podanymi przez naszego ustawodawce Prawda jest taka, że ludzie w moim wieku (tj koło 24lat) jak sobie sami nie wypracują i nie odłążą na emeryture to jej mieć nie będą Jeden z wykładowców, notabene, inwestor giełdowy, forexowy itp itd powiedział mi kiedyś na zajęciach bardzo 'smutne' zdanie, ale jakże realne zarazem... "W Polsce jest jak w USA jeśli chodzi o system emerytalny... Jest to piękny system dlatego, że ... go nie ma". Ja sie tu podpisuje i jak bede chciał jako tako zyć na emeryturze nie moge liczyć na ZUSy, Srusy, OFE, i inne jakieś państwowe badziwia- jak sobie sam nie odłoże i nie zadbam o swój interes to zdechne w wieku 60lat (jak dożyje  ) z głodu jak ruda mysz... pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-06-30 Wpisów: 1
|
|
Wysłane:
4 lipca 2009 11:30:09
Cytat:Ja sie tu podpisuje i jak bede chciał jako tako zyć na emeryturze nie moge liczyć na ZUSy, Srusy, OFE, i inne jakieś państwowe badziwia- jak sobie sam nie odłoże i nie zadbam o swój interes to zdechne w wieku 60lat (jak dożyje thumbright ) z głodu jak ruda mysz... problem w tym że wybrać musisz albo wybiorą za ciebie. jak to pekao uraczyło mnie sloganem "liczy się dobry wybór"
|
|
0 Dołączył: 2009-11-08 Wpisów: 1
Wysłane:
8 listopada 2009 01:11:55
Wszedłem na money.pl tam znalazłem ranking stopy zwrotu z inwestycji wszystkich OFE od początku istnienia, na 1 miejscu był POLSAT na 2 było ING, wybrałem ING bo jeśli chodzi o finanse ta firma wzbudza u mnie większe zaufanie niż Polsat, kliknąłem w jakąś reklamę na money.pl i przeniosłem się na stronę http://www.zapisyofe.com.pl tam wypełniłem formularz, Zadzwonił do mnie doradca z ING aby potwierdzić dane i odpowiedzieć na ewentualne pytania z mojej strony, następnie dostałem pocztą umowę wraz z kopertą zwrotną i znaczkiem, wszystkie dane które wpisałem w formularzu były już na umowie, wystarczył tylko mój podpis i wrzucenie umowy do skrzynki, w sumie poświęciłem na wszystko może z 10 minut czasu.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 70
Wysłane:
8 listopada 2009 09:22:27
Przy wybieraniu OFE trzeba przede wszystkim kierowac sie dlugoterminowa stopa zwrotu. Przy okazji warto zapoznac sie z kosztami jakie ponosimy z racji przynaleznosci do danego OFE. Co do pewnosci OFE ING mialbym watpliwosci. ING powoli szykuje sie do sprzedazy swojego OFE w Polsce ze wzgledu na klopoty finansowe.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 listopada 2009 09:37:25
robertkajzer napisał(a):Przy wybieraniu OFE trzeba przede wszystkim kierowac sie dlugoterminowa stopa zwrotu. Przy okazji warto zapoznac sie z kosztami jakie ponosimy z racji przynaleznosci do danego OFE.
Co do pewnosci OFE ING mialbym watpliwosci. ING powoli szykuje sie do sprzedazy swojego OFE w Polsce ze wzgledu na klopoty finansowe. Mógłbyś podać źródła komunikatów? Gdzie ING oświadczyło o zamiarze sprzedaży swojego OFE? Dlaczego ING ma kłopoty finansowe? Mówisz o spółce matce, czy o o grupie ING w Polace, czy OFE ING?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.