Wyniki wyglądają świetnie. Na tle poprzedniego półtora roku wygląda, jakby dla tej spółki kryzys się właśnie skończył. Ten II kwartał jest jak malowanie, a wcześniej naprawdę było dziwnie, chociaż merytorycznie nie śledziłem, więc nie umiem przypisać do tego okresu żadnych zdarzeń czy wydarzeń.
Jednocześnie rezygnuje członek zarządu, gość który w tej branży sporo zdziałał, a był wiceprezesem zaledwie od października.
http://www.ktokogo.pl/Jerzy_Gazdawww.energopolpoludnie.eu/www/e...Termin przekazania raportu za I półrocze został trzy dni wcześniej cofnięty o miesiąc (przyspieszono raport).
Takie rzeczy są zawsze dla mnie sygnałami, żeby przyjrzeć się bliżej. Niestety nie jestem maniakiem tej spółki, wskażę więc tylko, co warto zbadać:
- spółka ujmuje przychody z wykonania niezakończonej usługi budowlanej proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi. Popularne w tej branży ale może skutkować tym, że jak coś pójdzie źle albo inaczej niż ujęli, to przychody znikają,
- dużo się dzieje na rezerwach, jedne są rozwiązywane, inne tworzone. Sporo wyniku za II kwartał (i półrocze, bo to jest w sumie raportowane) zrobiło rozwiązanie rezerw.
To tylko tematy, a nie wnioski. Jednak nawet jeśli raport jest całkowicie zdrowy i poprawny, rynek już dawno zdyskontował (i to nawet z zapasem) tę poprawę wyników. Trzeba patrzeć jeszcze bardziej w przód.