PARTNER SERWISU
brgcoczn
6 7 8 9 10
walmich
0
Wpisów: 66
Wysłane: 28 sierpnia 2009 11:21:35 przy kursie: 29,42 zł
Mi się zdaje, że jego siła tkwi raczej w prawie serii Wszystko z Wig20 poszło po raz drugi do góry a PKN został na poziomie z maja. Więc nawet jak wyniki za IIQ będą liche - a będą, to i tak musi dorównać do innych i tyle. Widać to gołym okiem.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2009 11:43:13 przy kursie: 29,20 zł
W II kwartale Orlen bardzo poprawił wyniki. Rating wyszedł ze strefy zagrożonej dzięki pojawieniu się zysku operacyjnego oraz poprawie kapitału obrotowego z mocno ujemnego na mocno dodatni. Po dwóch beznadziejnych kwartałach spółka znowu generuje marżę i osiąga zysk netto. Wprawdzie spadły jej przychody, ale to wychodzi w porównaniu do wybitnie dobrego I półrocza 2008 r. Długofalowo trend przychodów jest na mikroplusie.
Spółka cały czas miała dodatnie przepływy operacyjne, które w II kwartale przyniosły +2 mld zł. Ocena raportu rozwiewa moje wątpliwości co do kondycji finansowej: alarm odwołany. Poniekąd ten efekt, który na sprawozdaniach wielu importerów miało tąpnięcie na złotym, tutaj zostało wywołane przez nagły spadek cen ropy. Odwrócenie się trendu da teraz duże nadprogramowe zyski, tym bardziej że spółka ma sezonowo wysoki poziom zapasów wytworzonych na dołku.
Na bilansie widać też skuteczne zrolowanie długu krótkoterminowego.
Niestety, wycena jeszcze nie zareaguje znacząco na tę poprawę, bo nadal utrzymuje się krocząca 12-miesięczna strata netto w wysokości prawie 5 mld zł.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 września 2009 17:22:20 przy kursie: 28,84 zł
Orlen dostał pozytywną rekomendację "kupuj" od Unicredit.
Wycena 1 akcji = 33 zł.

Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu.
Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela.

Ostatnia wycena Unicredit dla Lotosu to "0".

Unicredit zabierał też głos w dyskusji na temat ewentualnego połączenia naszych paliwowych koncernów. Uważał oczywiście, że Lotos może zostać uratowany przez połączenie z (wchłonięcie przez) PKN Orlen.
Unicredit nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu.
Unicredit nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela.

Angel
Edytowany: 8 września 2009 17:23

nocnygracz
0
Wysłane: 12 września 2009 01:28:36 przy kursie: 28,07 zł
Cytat:
PKN Orlen rozważa rozmowy z Rosjanami nt. Możejek i Przyjaźni
PAP - 10-09-2009 15:16

Dla Orlenu, właściciela rafinerii w litewskich Możejkach, priorytetem są nadal dostawy ropy przez litewski terminal w Kłajpedzie. Możliwe jednak, że polski koncern podejmie rozmowy z Rosjanami na temat przywrócenia dostaw północnym odcinkiem ropociągu Przyjaźń - poinformował w czwartek PAP prezes Orlenu Jacek Krawiec.
W lipcu 2006 roku rosyjski Transnieft zawiesił dostawy ropy do rafinerii w Możejkach, tłumacząc to awarią na odcinku ropociągu "Przyjaźń", którym rosyjska ropa płynęła do przejętej 15 grudnia 2006 r. przez polski Orlen rafinerii. Ropa do rafinerii Orlen Lietuva, czyli dawnej Możejki Nafta, jest dostarczana obecnie tankowcami, na bazie kontraktów spotowych z wieloma dostawcami, głównie z Rosji.

"Dla nas priorytetem jest zbudowanie logistyki alternatywnej (dla ropociągu Przyjaźń - PAP), opartej o terminal w Kłajpedzie i o nowe rurociągi" - powiedział w Krynicy Krawiec. "Natomiast w tej kwestii nie ma do tej pory żadnego postępu; rząd Litwy nie poszedł nam na żadne ustępstwa" - dodał.
Polski koncern PKN Orlen zabiega o udziały w litewskim państwowym terminalu naftowym w Kłajpedzie - Klaipedos Nafta. Pod koniec sierpnia cytowany przez litewską agencję BNS pełniący obowiązki prezesa Możejek Krystian Pater zapowiedział, że spółka będzie kontynuować rozmowy z litewskim rządem w sprawie budowy ropociągu z Kłajpedy do Mazeikiu Nafta. "Najpierw jednak chcemy uzyskać długoterminowe gwarancje w sprawie naszych wpływów w zarządzie Klaipedos Nafta" - zastrzegł Pater.

Krawiec powiedział w czwartek, że od czasu zamknięcia północnego odcinka Przyjaźni ze strony rosyjskiej nie ma żadnych sygnałów na temat możliwość uruchomienia dostaw do Możejek tym ropociągiem. "Moim zdaniem, dostawy ropy do Możejek północną Przyjaźnią są możliwe tylko w przypadku podjęcia współpracy z Rosjanami; inaczej nie opłaca im się naprawiać rurociągu" - podkreślił Krawiec.

Pytany przez PAP, czy Rosjanie spodziewają się udziału finansowego w naprawie, odparł: "trudno mi powiedzieć, nie podjąłem jeszcze takich rozmów z Rosjanami".

"Priorytetem jest dla mnie zbudowanie alternatywnej logistyki, czyli Kłajpedy, ale być może nadchodzi moment, że takie rozmowy z Rosjanami trzeba będzie podjąć" - podkreślił Krawiec. "Bo nie można dopuścić do sytuacji, że Możejki będą balansowały na granicy opłacalności po 3,5 mld dolarów, które zostały tam zainwestowane przez Orlen" - kontynuował. Na pytanie, kiedy rozmowy te mogłyby być przez spółkę podjęte, odparł "w każdym czasie".

nafta.wnp.pl/pkn-orlen-rozwaza...

Fakt, balansowanie na granicy opłacalności przez spółkę zakupioną za 3,5 mld. dolarów to raczej kiepski sposób na biznes. Dobrze, że chcą coś z tym zrobić.
Uważam, że na zakupie Możejek przez Orlen najwięcej zyskał ... Lotos.
Wiadomo, że zakup ten był dokonywany m.in. po to, aby utrudnić/uniemożliwić Rosjanom wejście na nasz rynek. Ochronił on polskie rafinerie przed potencjalną tańszą konkurencją, ochronił jednak interesy tak Orlenu jak i (niejako przy okazji) Lotosu. Za pieniądze Orlenu.

nocnygracz
0
Wysłane: 15 września 2009 23:01:34 przy kursie: 27,15 zł
Ciekawe spojrzenie na kwestię wyceny Orlenu:

Cytat:
Prezes MOL: Orlen nie stracił na braku inwestycji w upstream
wnp.pl (Piotr Apanowicz) - 15-09-2009 11:22

To nie decyzja PKN Orlen o koncentracji na przerobie ropy naftowej, a nie na segmencie wydobywczym, doprowadziła do relatywnego spadku wartości tej spółki w porównaniu do regionalnych konkurentów - mówi w rozmowie z portalem wnp.pl Zsolt Hernadi, prezes węgierskiego koncernu MOL.
Dziesięć lat temu kapitalizacja rynkowa MOL i PKN Orlen była porównywalna. W 2008 roku Orlen był wart ok. 18 mld zł, a MOL oceniał swoją wartość na 16 mld dolarów. Co się wydarzyło w ciągu tych kilku lat, że sytuacja uległa tak diametralnej zmianie?

Kapitalizacja rynkowa Orlenu dziesięć lat temu była nawet nieznacznie wyższa niż nasza. Jednym z głównych powodów zmiany tego stanu rzeczy jest fakt, że dziesięć lat temu można było zaadresować to samo pytanie konkretnie do mnie, podczas gdy w tym samym czasie przez Orlen przewinęło się całkiem sporo prezesów. To chyba najważniejsza przyczyna, bo w takim biznesie jak nasz niezwykle istotna jest kontynuacja. MOL opracował swoją strategię rozwoju w 1999 roku i jest ona, z pewnymi poprawkami, realizowana do dzisiaj.
Zatem decyzja PKN Orlen, żeby skoncentrować się na przerobie i sprzedaży, zamiast na poszukiwaniu i wydobyciu, nie miała tu nic do rzeczy?

Nie wydaje mi się żeby tak było. Upstream to bardzo chwiejny biznes, w którym sukces jest w dużym stopniu uzależniony od momentu, w którym się weszło w ten segment. Nie da się przewidzieć ceny ropy na kilka lat do przodu, w momencie rozpoczynania projektu wydobywczego. MOL niejako "odziedziczył" swój segment wydobywczy, ale nie można zapominać, że węgierskie pola naftowe są już w znacznym stopniu wyeksploatowane i z tego względu z każdym rokiem coraz mniej produktywne. Jestem w stanie zrozumieć, że w ciągu ostatniej dekady PKN Orlen miał zawsze ważniejsze priorytety aniżeli wejście w tak kosztowne i długoterminowe inwestycje jak projekty wydobywcze.

Źródło: nafta.wnp.pl/prezes-mol-orlen-...

plumpak
0
Wpisów: 28
Wysłane: 5 listopada 2009 22:42:51 przy kursie: 30,10 zł
nocnygracz napisał(a):
Orlen dostał pozytywną rekomendację "kupuj" od Unicredit.
Wycena 1 akcji = 33 zł.

Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu.
Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela.

Ostatnia wycena Unicredit dla Lotosu to "0".

Unicredit zabierał też głos w dyskusji na temat ewentualnego połączenia naszych paliwowych koncernów. Uważał oczywiście, że Lotos może zostać uratowany przez połączenie z (wchłonięcie przez) PKN Orlen.
Unicredit nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu.
Unicredit nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela.

Angel

"fachowcy" powinni być rozliczani z ich rekomendacji jak w normalnej pracy jak schrzanisz to dostajesz po głowie jak dobrze to nagrody a oni co by nie powiedzieli jest ok ;) mogą manipulować kursem dla własnych korzysci sami nabierając wory taniego lotosu gdy wystawili im rekomendację na 0 zł. Poprostu dno kompletne wszyscy ci analitycy i znawcy. Wystarczy sobie przypomnieć rekomendacje z zeszłego roku.

Kurs Bre 2008-11-24 Anale wystawili cene docelowa 280 zl kupuj 280,00 zł 2008-11-24 Deutche Bank
Otwarcie tego dnia ; 174 , zamkniecie 194 kto kupil na gorce liczac ze.... 280 ;) noo powiedzmy 250 to jeszcze poczeka ile czasu a kto to wie napewno nie Anal ;) to tylko jeden z setek przykladow  a zeby dolozyc jeszcze kwiatkow to powiem przypomne ze 2009-03-03 Bre kosztowal 92 ;) 4 miechy - szybka strata :) .

Pozdrówki dla "fachowców"

P.S Nie myli się ten co nic nie robi ;)
Edytowany: 5 listopada 2009 22:48

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2009 12:17:43 przy kursie: 30,75 zł
Festiwal medialnej głupoty trwa w najlepsze:
gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...
Ktoś, kto wbija w kalkulator dwie liczby i przepisuje wynik do tekstu, ma słabe podstawy aby nazywać się analitykiem.

Analiza fundamentalna na świeżo zaktualizowanych danych:
www.stockwatch.pl/gpw/pknorlen...

Jest duży kłopot z tą spółką, ale nie taki nie do przeskoczenia. Nasze wyceny sprawdzają się tutaj nad wyraz dobrze, a kurs nie odbiega daleko od liczby, która wychodzi jako średnia z wartości księgowej i wyceny likwidacyjnej. Dlaczego tak konserwatywnie? Bo wyniki jej się mocno wahają, w ujęciu 12-miesięcznym ciągle ma 4 mld zł straty. To jest strata księgowa, wynikła z huśtawki na cenach ropy - tak to jest, gdy się ma zapasów na średnio 10 mld złotych. Przez ten czas przepływy wyniosły jednak -574 mln zł, czyli spółka zużywa gotówkę - ale na inwestycje, na które poszło 4,5 mld zł. Pozostałe 4 mld zostały wygenerowane z operacji plus wzrost zadłużenia na 1,5 mld zł. Ocena minionego roku jest więc umiarkowanie pozytywna, ale nie tak rewelacyjna, jak nieodpowiedzialnie napisano wyżej.
Równie ważny pozytyw to dalsza poprawa ratingu. Spółka wychodzi ze strefy zagrożonej dzięki odbudowie zysku operacyjnego. A było już bardzo źle. Z PKNu pomału robi się atrakcyjny papier. Wystarczy jeszcze jeden taki raport jak teraz, żeby wycena nagle skoczyła (pojawi się zysk), a ryzyko jeszcze bardziej zmalało. Oczywiście z dokładnością do sytuacji na rynku ropy, skąd promieniuje dominujący trend. Ostrożnie patrząc wychodzi jednak na to, że ropa drożeje, a więc rośnie popyt, czyli kończy się kryzys, a więc będzie potrzeba jej więcej.

Czy ktoś patrzy na ceny gdy tankuje auto? Od wielu już miesięcy na Orlenie jest drogo. Obłędnie drogo, przebija nawet Shella.

nocnygracz
0
Wysłane: 13 listopada 2009 12:50:56 przy kursie: 30,75 zł
WatchDog napisał(a):

Czy ktoś patrzy na ceny gdy tankuje auto? Od wielu już miesięcy na Orlenie jest drogo. Obłędnie drogo, przebija nawet Shella.

Na drożyznę proponuję samoobsługowe stacje Neste A24, które nabywają towar z Lotosu.
Edytowany: 13 listopada 2009 12:51

ironman
0
Wpisów: 54
Wysłane: 13 listopada 2009 12:58:11 przy kursie: 30,75 zł
skoro Orlen ma zapasow na 10mld to jaki wplyw maja roznice cenowe ropy na orlen? skoro orlen jest przetworcą i dystrybutorem ropy to jaki wpływ ma cena barylki na orlen. orlenowi w sumie gancegal ,ludzie i tak musza tankowac? piszesz WatchDogu o powolnym zakonczniu kryzysu ,a ja mam pytanie ile baryłek/ton/litrow benzyny albo ropy orlen sprzedał w najgorszym czasie i porownawczym np teraz?
mi sie zdaje ,ze ta ropa to tylko wytrych, a serio o kursie decyduje wtopa z mozejkami.
ciekawe jak wplynie rowniez sprzedaz polkomtela na orlen. w sumie pozbywa sie chyba zyły złota?
drogi Watchdogu gdzie jest skrzynka odbiorcza bo za cholere nie potrafie jej znalezc.
salute

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 13 listopada 2009 13:27:21 przy kursie: 30,75 zł
Ja odpowiem na ostatnie pytanie.
Gdy pojedziesz na górę wątku. Po prawej od "jesteś zalogowany jako:" znajdziesz właśnie skrzynkę odbiorczą.

wave
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2009 14:37:47 przy kursie: 30,75 zł
ironman napisał(a):
skoro Orlen ma zapasow na 10mld to jaki wplyw maja roznice cenowe ropy na orlen? skoro orlen jest przetworcą i dystrybutorem ropy to jaki wpływ ma cena barylki na orlen. orlenowi w sumie gancegal ,ludzie i tak musza tankowac? piszesz WatchDogu o powolnym zakonczniu kryzysu ,a ja mam pytanie ile baryłek/ton/litrow benzyny albo ropy orlen sprzedał w najgorszym czasie i porownawczym np teraz?
mi sie zdaje ,ze ta ropa to tylko wytrych, a serio o kursie decyduje wtopa z mozejkami.
ciekawe jak wplynie rowniez sprzedaz polkomtela na orlen. w sumie pozbywa sie chyba zyły złota?

Wszystko zależy od ceny. Żyłę złota też da się wycenić i sprzedać z premią, szczególnie gdy rynek jest bliski nasycenia, a konkurencja narasta.
Co do ropy, przyznaję bez bicia, że jestem słabym kompanem do tej dyskusji. Zobacz za jakiś czas na blogu Szczęśniaka, pewnie skomentuje wyniki. To co jest na wyniku, to ciągłe przeszacowywanie za ceną rynkową. Zyski i straty głównie księgowe, a jaka jest prawda? Dla mnie ona jest w przepływach i długofalowo w zmianach WK.
Wskaźnikami cenowymi Orlen jest na poziomie Lotosu.
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...
A jest jednak dużo większy, wyżej pozycjonowany i silniej zintegrowany, lepiej zdywersyfikowany. Royal Dutch Shell jest od nich jakieś 2,5 raza droższy, a Exxon Mobile nawet pięć razy droższy. To nie znaczy, że jest jakaś okazja. Obie firmy są zarządzane tak, jak to umie robić większościowy akcjonariusz, czyli słabo, uwikłane w politykę i tak dalej.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 25 listopada 2009 15:11:58 przy kursie: 30,85 zł
Cytat:
Analitycy Domu Maklerskiego Millenium podnieśli rekomendację dla PKN Orlen do akumuluj z neutralnie i cenę docelową dla jednej akcji do 35,3 zł wobec 30,2 zł poprzednio.
- W najbliższym czasie istnieje szansa na sprzedaż przez spółkę pakietu Polkomtela i Anwilu, co dałoby możliwość na wypłatę extra dywidendy - czytamy w raporcie.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Cytat:
Spółka Rekomendacja Data Cena docelowa Kurs rekomendacji
PKNORLEN kupuj 18.11.2009 38,20 31,97

http://www.dibre.com.pl/

Osobiście widzę 3-miesięczny trend wzrostowy, ostatni dołek bodajże trochę powyżej 30.
C/WK = 0,60
a cena ropy idzie w górę...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 9 grudnia 2009 07:55:44 przy kursie: 31,60 zł
sytuacja się poprawia skoro rozważają w 2010 takie wydatki.

Orlen rozważa wdrożenie planu wydobywczego w 2010 roku
Prezes PKN Orlen, Jecek Krawiec zapewnia że jeszcze w przyszłym roku będzie miał na swoim biurku realne projekty wydobycia. Spółka ma inwestować w tzw. bezpieczne lokalizacje, czyli w Europę, Afrykę Północną i Amerykę Północną. Paliwowa spółka ominie natomiast kraje poradzieckie

link

zyx123
0
Wpisów: 21
Wysłane: 11 grudnia 2009 18:04:00 przy kursie: 31,22 zł
Uniezależnienie od Rosji i ekspansja rozsądna na inne rynki to najlepszy pomysł Orlenu.

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 11 grudnia 2009 18:48:40 przy kursie: 31,22 zł
Technicznie widzę tu wyraźny opór na 32,50 dlatego też sprzedałem parę dni temu w okolicach tej ceny. Uzyskałem przy tym 20% stopę zwrotu, ale za kisiłem się prawie 3 miesiące w między czasie odbijając się od ww oporu. Zderzenie było dosyć twarde dlatego postanowiłem więcej z nim nie walczyć blackeye Sądzę, że ok. 30 warto kupić, a jak spadnie poniżej to nawet sam rozważę kupno.
Edytowany: 11 grudnia 2009 18:49

SirHoe
0
Wysłane: 14 grudnia 2009 09:12:32 przy kursie: 31,70 zł
kurs coraz ciaśniej zbliża się do tego oporu i myślę, że jest szansa skoczyć wyżej jak nie będzie jakiegoś dramatu na indeksie.

pokonanie tego oporu będzie pewnie skutkowało całkiem niezłym wybiciem kursu.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 24 grudnia 2009 00:42:43 przy kursie: 33,20 zł
Święta-świętami, życzenia-życzeniami a PKN w 1 ruchu zdmuchnął dzisiaj 2 b. ważne opory na 32,70 i 32,79 na duuuużym wolumenie:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 24 grudnia 2009 01:01

SirHoe
0
Wysłane: 5 stycznia 2010 08:43:32 przy kursie: 35,40 zł
info z 31-12-2009
Zarząd Polskiego Koncernu Naftowego ORLEN S.A. ("PKN ORLEN S.A.") informuje, że w dniu 31 grudnia 2009 roku PKN ORLEN S.A. zawarł dwie umowy roczne z BP Polska S.A. ("BP Polska"). Na podstawie umów PKN ORLEN S.A. będzie sprzedawał spółce BP Polska benzynę i olej napędowy w okresie od 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 roku. Szacunkowa wartość netto umów wynosi 4 025 634 800 PLN.

link

widać,że na kupujących podziałała wiadomość. w orlenie jestem od niedawna, wie ktoś gdzie BP się do tej pory zaopatrywało w paliwa i ile % ich obrotu realizuje ta umowa?

grzywuncia
0
Wpisów: 7
Wysłane: 11 stycznia 2010 20:43:33 przy kursie: 36,75 zł
Witam,
wg mnie już nie długo znaczna korekta ceny PKN.
Nie ukrywam, że po cichu na to liczę ;-).
Pozdrawiam

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 11 stycznia 2010 21:15:04 przy kursie: 36,75 zł
SirHoe napisał(a):

widać,że na kupujących podziałała wiadomość. w orlenie jestem od niedawna, wie ktoś gdzie BP się do tej pory zaopatrywało w paliwa i ile % ich obrotu realizuje ta umowa?

tam gdzie nadal sie zaopatruje ;) w PKN i LTS.

LTS powoli i systematycznie podkrada rynek paliw PKN, tak jak nalezy.
BP ma zatem umowe z PKN na 4 mld, z LTS na 2,4 mld . Bardzo mi się ta proporcja podoba :)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PKNORLEN

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,625 sek.

zwbxknjx
yhfntpuh
otsgcxsu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
arwadlmz
ongshjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat