0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
12 lutego 2010 09:26:27
przy kursie: 21,80 zł
raadziiuu napisał(a):A co do reakcji, to dla mnie zrozumialnym bedzie reakcja kursu w kierunku zniwelowania wczorajszego spadku... Jeżeli znasz datę od której dany walor na pewno będzie szedł w górę, to co zrobisz? - będziesz trzymać akcje i modlić się żeby do tego momenty nie spadły - sprzedasz jak najwcześniej i kupisz dopiero na dzień przed wzrostami? Bardzo możliwe że kurs będzie spadać bo wszyscy poczekają na dzień wejścia do W20... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-20 Wpisów: 7
Wysłane:
12 lutego 2010 09:49:00
mathu napisał(a):raadziiuu napisał(a):A co do reakcji, to dla mnie zrozumialnym bedzie reakcja kursu w kierunku zniwelowania wczorajszego spadku... Jeżeli znasz datę od której dany walor na pewno będzie szedł w górę, to co zrobisz? - będziesz trzymać akcje i modlić się żeby do tego momenty nie spadły - sprzedasz jak najwcześniej i kupisz dopiero na dzień przed wzrostami? Bardzo możliwe że kurs będzie spadać bo wszyscy poczekają na dzień wejścia do W20... Gdybyn znal date od ktorej ma byc zapoczatkowana zmiana kierunku kursu, to pragne Ci powiedziec - nie siedzialbym na tym forum, a juz na pewno nie dzielil sie taka informacja... A teraz odpowiadajac: gdybyn znal... raczej zaintersowalbym sie dokupieniem akcji, niz wczesniejsza sprzedaza i wejsciem w papier od nowa... To moja opinia - kazdy ma prawo do swojej i bardzo sobie to prawo cenie:) Jedni mowia spadnie, inni - wzrosnie... Jedni rekomenduja sprzedaj z cena 18, inni kupuj z 29... Pytanie jest takie, ktorych bedzie wiecej:)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
12 lutego 2010 10:08:04
ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek
Edytowany: 12 lutego 2010 10:08
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
12 lutego 2010 14:08:56
Dobry dzień dla naszego gniota, tylko patrzec jak minister cos ogłosi To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 241
Wysłane:
12 lutego 2010 14:28:34
majama napisał(a):Dobry dzień dla naszego gniota, tylko patrzec jak minister cos ogłosi już to zrobił. cytat z Rzeczpospolitej: ' w rozmowie z agencją Reuters min.Grad wyjaśnił, że sprzedaż 24 % akcji grupy Skarb Państwa rozłoży na co najmniej dwa lata ' to znaczy, że jak tylko kurs trochę drgnie na plus, minister skutecznie zasypie wzrosty akcjami... dwa lata kiszenia...
|
|
Wysłane:
12 lutego 2010 14:29:23
majama napisał(a):Dobry dzień dla naszego gniota, tylko patrzec jak minister cos ogłosi juz cos oglosil cytuje z parkietu "Aleksander Grad powiedział wczoraj po zakończeniu sesji, że ministerstwo skarbu nie sprzeda akcji PGE poniżej ceny z listopadowego IPO, czyli 23. W rozmowie z agencją Reutera wyjaśnił, że sprzedaż 24 proc. akcji grupy, Skarb Państwa rozłoży na co najmniej dwa lata. Do końca 2010 r. na rynek trafi 10 proc. jej akcji. Wcześniej ministerstwo tłumaczyło, że niemal jedna czwarta papierów grupy może zostać sprzedana już w tym roku"
Edytowany: 12 lutego 2010 14:31
|
|
0 Dołączył: 2009-10-17 Wpisów: 54
Wysłane:
12 lutego 2010 20:04:01
markuz12 napisał(a):ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek  arctic? nie znam ,a o czym to jest?
Edytowany: 12 lutego 2010 20:05
|
|
Wysłane:
13 lutego 2010 00:39:09
ironman napisał(a):markuz12 napisał(a):ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek  arctic? nie znam ,a o czym to jest? to sie wysil i poszukaj wchodzi niebawem do swig..a wracajac do Merytorycznego Kolegi masz cos wiecej do powiedzenia w PGe? moze kolejne widelka cenowe okraszone bogata argumentacja ? p.s nie przeprosiles Kolego oceniajac mnie niegrzecznie..szanuje konstruktywna krytyke ..na to do tej pory nie bylo Cie stac a do innych sorki za smietnik ktory sam tu tworze
Edytowany: 13 lutego 2010 00:52
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
13 lutego 2010 00:54:03
Minister Grad wskazał szczyt - 23,00 złote za jedną akcję.  Zastanawiam się, czy można liczyć na kurs powyżej tej kwoty w najbliższej przyszłości?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 398
Wysłane:
13 lutego 2010 07:26:17
Lektura dzsiejszej GW na temat polskiej energetyki utwierdziła mnie w przekonaniu, że długoterminowo inwestycja w PGE (lub Tauron) nie ma sensu. Jako firmy państwowe a więc mało wydajne będą osiągały przeciętne zyski w przyszłośći. Natomiast inwestycja w firmy, które będą miały prywatnych właścicieli (Enea, Energa) może przynieść ponadprzeciętne zyski - oczywiście o ile firmy te nie będą transferować zysków do innych spółek działających w Polsce lub poza Polską.
|
|
|
|
Wysłane:
13 lutego 2010 13:45:18
markuz12 napisał(a):ironman napisał(a):markuz12 napisał(a):ironman napisał(a): z tym sianiem moze i przegiąłem  ,jedziemy dalej,ja wam mowie najpierw nur pod 20pln pge ceny: dekoniunktura 14-15pln t.boczny 16-18pln koniunktura 17-20 hossa 22+ te ceny nie maja zastosowania teraz, poniewaz spolka jest swieza na parkiecie i nastepuje dopiero proces ubijania ,wicia gniazda, moszczenia ,dochodzenia do punktow i zakresow docelowych fiu fiu jakze ciekawa wykladnia przewidywanych poziomow cenowych..a skad nasz Marytoryczny bierze te liczby ?? argumentacja o swiezej spolce kompletnie mnie nie przekonuje..w tym samym czasie wchodzil arctic na gpw i dzis ma obrany przeciwny kierunek..wiec moze wyciagniesz jeszcze cos z kapelusza?? p.s. pge na razie zachowuje sie lepiej niz rynek  arctic? nie znam ,a o czym to jest? to sie wysil i poszukaj wchodzi niebawem do swig..a wracajac do Merytorycznego Kolegi masz cos wiecej do powiedzenia w PGe? moze kolejne widelka cenowe okraszone bogata argumentacja ? p.s nie przeprosiles Kolego oceniajac mnie niegrzecznie..szanuje konstruktywna krytyke ..na to do tej pory nie bylo Cie stac a do innych sorki za smietnik ktory sam tu tworze a o jaką konkretnie argumentacje ci chodzi? za bardzo nie rozumiem. logiczną?poprostu spojrzałem na wiga i kilka innych spolek -molochów i wyciagnalem taki wniosek subiektywny. argumenty to wymienia miedzy soba Pan Grad ,Panowie Goldman i kilku innych tuzów. ty i ja dostajemy piąta wodę po kondzieli w postaci bierzacego kursu.argument no ok,,, prosty,,,raczej pytanie ,,a czemu ma byc teraz drogo? komu sie to opłaci? moje wyceny nie sa z kapelusza , o ile pamietam cena emisyjna akcji poczatkowo miała wyniesc okolo 17pln tylko stado baranów zlewarowanych i podnieconych perspektywą zysku zacheciło Goldmana do podwyzszenia kursu emisyjnego. no tak to jest jak 90%inwestorów indywidualnych oglada ten sam program o giełdzie w telewizji heee pge musi spadac aby zlewarowane stado baranów zniecierpliwione kosztami kredytów odsprzedało akcje taniej tej samej grupie ,która im udzielala kredytów - aj aj i to jest biznes podwójny ale nie dla ciebie lewarujący kolego...
|
|
Wysłane:
13 lutego 2010 14:38:00
do ironman chce uciac juz z Toba konwersacje jestes dosc arogancki ..Twoje zalozenia rownie dobrze mozna obalic czwartkowa wieczorna interwencja grata , wysokimi obrotami w piatek i dluga biala swieca..dla Twojej informacji nie posiadam akcji pge, jedynie sie jej przygladam ,wiec niech Szanowny Kolega nie pieprzy ze jade na lewarch..bo nic o mnie nie wie....a Twoje widelka cenowe przy hossie , trendzie bocznym czy dekoninkturze sa dla mnie smieszne i rownie dobrze mozna do Twojej argumentacji ubrac inne liczby potraktuj to jako podsumowanie naszej dyskusji zyczac troche pokory
|
|
Wysłane:
13 lutego 2010 18:53:07
a wiec jak widzimy na załączonym przykładzie, giełda to emocje ,emocje i jeszcze raz emocje. wszystkim inwestorom proponuję zainteresowac sie obok czysto biznesowych zagadnień takze psychologią społeczną. widzimy oto jak moj rozmówca ,niejaki markuz12, poddany lekkiej ,niewyszukanej presji z mojej strony, ulega bodzcom,przyczyniającym sie do postawy gniewnej czy wrecz niechetnej mojej skromnej osobie. pragnę zwrocic wasza uwagę ,ze w skali i rozmiarze ten drobny incydent o charakterze ,rzekłbym poznawczym to błahostka wobec bodźców ,impulsów i niepokojów jakim inwestor ulega grając na giełdzie. co za tym idzie moja poprzednia teoria "stada baranów na gpw " nabiera nowego odswieżonego kolorytu po krótkiej acz intensywnej wymianie garsci mysli z niejakim markuzem12. emocje ,emocje, emocje,,, giełda to zarzadzanie ludzkimi emocjami ,a skoro Pge jest notowane na warszawskim parkiecie ,podlega tym samym mechanizmom.wchodzac na parkiet papierów wartosciowych pamietajcie, a pisze to ku przestrodze, ze obok ciebie stanie osobnik płochliwy,niecierpliwy,wpadający łatwo w złość i zmieność nastrojów , ot przykladowo tylko wzmiankując Pan Markuz12 którego darzę wielką i niezmienną atencją. moi drodzy czas konczyc ale chce dodac wam tylko otuchy ,ze choc Pge słabo stoi , to moje widełki cenowe określają przy hossie cene papieru na 22+.  heee
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 lutego 2010 19:21:25
Proszę się przestać zajmować innymi userami, albo przenieść na priv'a. Każdy z nas ma wady i zalety. Nad tymi pierwszymi ubolewa i czasem pracuje, te drugie wyróżniają go na plus. Rzadko kiedy sam sobie wybiera charakter, a takie samo prawo do życia i handlu na giełdzie ma choleryk, sangwinik, stoik czy furiat.
A w ogóle to lamentujecie nad kursem, który ma przy bardzo dobrej płynności jedną z mniejszych zmienności na giełdzie. minimum 20,93, maksimum 26,75 (na krótko wprawdzie) to póki co +/-12% odchylenia od średniej na przestrzeni 3,5 miesiąca. Korelacja z WIGiem znikoma. Spółka sprzedana niezbyt wysoko ponad WK, przynajmniej historyczną. A jaka jest teraz to się dopiero dowiemy, bo raport roczny dopiero za 5 tygodni. Ale żeby grać na PGE to trzeba mieć nerwy: porywać się na fundy i skarb państwa to już lepiej z motyką na słońce...
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
14 lutego 2010 21:11:19
Wygląda na kontynuację spadków. Następny sygnał K krótko przed klozetem powyżej 22,40 SL1 deko poniżej 21,40 SL2 deko poniżej 20,93
|
|
0 Dołączył: 2010-01-21 Wpisów: 29
Wysłane:
15 lutego 2010 14:59:09
przy kursie: 22,04 zł
MAC napisał(a):po co sie chwalicie 30 tys akcji - na kim ma to robic wrażenie?????????????? gdzie tu merytoryka???????? Tez miałem i sprzedałem na 1 notowaniu - (w sumie żałowałem - myslałem ze mało -teraz juz nie  ) mysle ze kurs jeszcze spadnie jesli pzrewidywana jest sprzedaz dalszych akcji przez ministerswto. Moim zdaniem grube ryby specjalnie zanizają kurs - by kupic akcje taniej od własciciela. A postawa ministerstwa jest dziwna, trzeba było w lisyopadzie puscic większa pulę akcji i byc zadowolonym - a tak efekty widac teraz jak na dłoni. Wejscie PGE do wig-a 20, nic nie da do czasu ww. sprzedazy. trend spadkowy i to mocny!!!! merytoryka tu, że odpowiedzialem na post "co za durnie sprzedaja"... chcialem pokazac, że to nie tylko mali inwestorzy... ty Nie wolno bac straty, i przywiazywac sie do akcji tylko dlatego, że kupilo sie drozej... No a PKO BP i Pekao na które zamienilem PGE.. - sami widzicie... ; ))
|
|
Wysłane:
15 lutego 2010 18:25:48
przy kursie: 22,04 zł
Nadal wygląda na korektę w spadkowym. Następny sygnał K krótko przed klozetem powyżej 22,40 SL1 deko poniżej 21,80 SL2 deko poniżej 20,93
|
|
Wysłane:
16 lutego 2010 18:01:31
przy kursie: 21,70 zł
Malejący wolumen sugeruje możliwość odwrócenia trendu w krótkim terminie. Sygnał K krótko przed klozetem powyżej 22,17 SL deko poniżej 20,93
Edytowany: 16 lutego 2010 18:04
|
|
1 Dołączył: 2009-10-29 Wpisów: 273
Wysłane:
16 lutego 2010 20:00:54
Dzisiaj W RDO w TVN CNBC stwierdzono, że PGE jest w wyraźnym trendzie spadkowym i że jest stosunkowo droga na tle sektora. Podobno tańsza jest ENEA.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 398
Wysłane:
17 lutego 2010 08:53:46
Zarząd coraz więcej czasu i pieniędzy poświęca na sport. Oby tak samo zatroszczył się o sukcesy firmy na polu biznesowym. Wolałbym się dowiedzieć z prasy że kapitalizacja PGE jest wyższa niż CEZ a nie że pokonali kogoś tam w meczu siatkówki.
Siatkówka. PGE buduje drugą potęgę siatkarską
Ośmiomilionowy budżet, włoskie, brazylijskie i polskie gwiazdy, trener dwukrotnych mistrzów Europy Massimo Barbolini. W nowym sezonie siatkarki Trefla Sopot, których potęgę będzie budował właśnie koncern PGE, mogą nie mieć konkurencji. Od tygodnia nowym prezesem lidera pierwszej (czyli drugiej) ligi jest szef PGE Skry Bełchatów Konrad Piechocki, a prezesem rady nadzorczej - Kazimierz Wierzbicki, który na Wybrzeżu zbudował przed laty koszykarską potęgę Trefla. We wtorek rano obaj spotkali się, by omówić zasady współpracy i rozłożyć obowiązki.
- Pracujemy wspólnie nad projektem, do którego zaprosił mnie pan Kazimierz - powiedział nam we wtorek rano Konrad Piechocki. - Na razie wszystko jest w fazie rozmów, także pozyskanie sponsorów do klubu. O personaliach nie mogę mówić. Sponsorem, co jest sprawa oczywistą, będzie koncern PGE, który sponsoruje siatkarzy Skry Bełchatów, a ostatnio zapłacił 35 mln zł za wejście w nazwę nowego stadionu piłkarskiego na Wybrzeżu. Według naszych informacji zespół Trefla ma zebrać osiem milionów, co pozwoli nie tylko znokautować konkurencję (Muszyniankę i Aluprof Bielsko-Biała), ale i zawojować Europę.
|
|