bB86 napisał(a):No dobra, podyskutujmy zatem. Może wreszcie ktoś zmusi mnie do zrewidowania jakichś moich poglądów :) Lubię dyskutować z merytorycznymi sceptykami. ;)
Odpowiem może całościowo, i nie na wszystko równocześnie, bo poruszone przez Ciebie BB kwestie są ze sobą powiązane.
Transparętność to mój główny zarzut do spółki. Najbardziej kuriozalne były dla mnie sprawozdania za IIQ2008 oraz IH2008.
Pytasz gdzie biegły rewident z EAY może nie znaleźć miejsc do manipulacji...
Z raportu IIQ2008 w którym jest wykazywana działalność GANT FIZ:
Cytat:Wszystkie spółki w Grupie, za wyjątkiem spółki Belwederska Sp. z o.o., zostały skonsolidowane
metodą pełną. Belwederska została ujęta metoda praw własności, jako podmiot współkontrolowany w
Grupie (wspólne przedsięwzięcie).
Ale z tego samego raportu dowiadujemy się:
Cytat:Grupa zaklasyfikowała posiadane na dzień 30.06.2008 roku certyfikaty inwestycyjne w
GANT FIZ jako aktywa finansowe wyceniane w wartości godziwej przez wynik finansowy.
Dokonano aktualizacji wyceny wartości certyfikatów, odnosząc skutki wyceny na dzień
30.06.2008 roku w przychody finansowe.
Wartość certyfikatów według ceny emisyjnej wynosiła na dzień 30.06.2008 roku
24.500.000zł, wartość tych certyfikatów po wycenie metodą skorygowanych aktywów netto
wyniosła 44.056.697,95 zł. RóŜnica po pomniejszeniu o wartość rezerwy z tytułu
odroczonego podatku dochodowego została ujęta w przychodach finansowych w
sprawozdaniu jednostkowym Emitenta oraz sprawozdaniu skonsolidowanym Grupy.
To jak w końcu jest? Konsolidują czy wyceniają certyfikaty?
Biegły rewident także ma obiekcje co do FIZ...
Z raportu biegłego rewidenta do sprawozdania za IH2008:
Cytat:Jak opisano w nocie 5 zalqczonego skróconego sprawozdania finansowego, wycena inwestycji
posiadanych przez GANT Fundusz Inwestycyjny Zamkniçty, bçd4ca podstawq aktualizacji wyceny
certyfikatów inwestycyjnych GANT Funduszu Inwestycyjnego Zamkniçtego posiadanych przez
Spólkç na dzien 30 czerwca 2008 roku mo2e nie odzwierciedlaé, faktycznej wartoéci godziwej tych inwestycji. W zwi4zku z Wm nie byliómy w stanie okreélió wpþrvu ewentualnych korekt, wynikaj4cych z tego tytulu, na wynik finansowy Spólki za okres 6 miesiçcy zakoúczony dnia 30 czerwca 2008 roku ijej kapitaþ wlasne na dzieh 30 czerwca 2008 roku
Wedłóg mnie może to być miejsce do manipulacji wynikiem. Ponadto w innych opiniach biegły czepiał się nie tylko do uznawania przychoddów. Były też obiekcje co do wykazywania w sprawozdaniu liczby akcji oraz wływu emisji z programów motywacyjnych.
Moim zdaniem spółka kombinuje. W sprawozdaniu za IIQ2008 znajdzieemy na stronie 44 skonsolidowanego sprawozdania zysk netto w kwocie :
Z
Kod:ysk (strata) netto za okres sprawozdawczy 35 996
a na stronie 47 w zestawieniu zmian w kapitale własnym w kolumnie: zyski zatrzymane wierszu:Aktualizacja wartości nieruchomości kwotę (-28 193) przy czym w tej samej kolumnie w wierszu:Przychody/koszty za okres ogółem także pozycję z wyniku netto w kwocie
35 996.
Zmiana wartości jest wykazywana w kapitale własnym...Najprawdopodobniej biegły rewident się czepnął sprwozdania bo w sprawozdaniu za IH2008 pozycji o aktualizacji już nie znajdziemy, ale zysk za okres
22 958... czyli wykazany w sprawozdaniu za IIQ był o 50% za duży. Wyjaśnienia tej rozbieżności nie znalazłem. Najważniejsze z tego, że stratę próbowano odnieść na kapitał własny a nie wynik finansowy. Prawdopodobnie zmieniono politykę rachunkowości w którymś elemencie.
W sprawozdaniu za IH2009 na stronie 4 sprawozdanie w
ŚRÓDROCZNY SKRÓCONY SKONSOLIDOWANY
RACHUNEK ZYSKÓW I STRAT za okres 6 miesięcy zakończony dnia 30 czerwca 2009
Kod:Przeszacowanie nieruchomości inwestycyjnych 13 414
W IIQ2008 ujemne przeszacowanie wartości nieruchomości było na wynik. W IH2009 dodatnie przeszacowanie nieruchomości było na RZIS. Jest pole do nieufności ? Mnie się wydaje, że jest...
W sprawozdaniach pojawia się też dużo zmian metod rachunkowości, korekt do poprzednich okresów, korekt do obecnych sprawozdań. Ogarnąć to nie jest łatwo... i nie pewności, że się posiadło komletną wiedzę na temat...