PARTNER SERWISU
yhbvmepa
Hytron

Hytron

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki za odpowiedź, to trochę wyjaśnia. Zastanawiam się teraz który ze wskaźników można uznać za najbardziej i najwcześniej alarmujący, może sEVA i sWACC które po części bazują na ROE?

Coś mi się wydaje, że maszyna SW się zacięła... Spółka szoruje po dnie, wyniki dramatyczne, a rating nadal AAA i Z-score 23...
Ktoś wie skąd się to wzięło, bo sam już nie wiem na ile można ufać podawanym tu wskaźnikom Think

Koledzy, czy ktoś z Was posiada informacje skąd od wczoraj taka paniczna wyprzedaż na akcjach spółki? Nie znalazłem żadnych negatywnych komunikatów...

Zastanawiam się jak to się dzieje, że pomimo złych wyników spółka nadal ma najwyższy rating? Co tak naprawdę ocenia ten wskaźnika Altmana?

Wyniki spółka ma tragiczne, wszystkie wskaźniki biją na alarm, a spółka od roku rośnie o ponad 100%...
Nie ogarniam tego. Jakieś sugestie?

To co teraz będzie z moimi akcjami?

co to znaczy, że dług netto/EBITDA jest ujemy? jak to należy interpretować?

A gdzie tu niby są udziały Skarbu Państwa? Nie bardzo rozumiem wypowiedź kolegi...

Mam pytanie do obeznanych w temacie...
Czy w obecnej sytuacji (postępowanie upadłościowe) mógłby wkroczyć do spółki inwestor strategiczny i spłacić część zobowiązań na tyle, żeby spółka mogła funkcjonować dalej?
Może zamiast wykańczać spółkę lepiej ją przejąć przez konkurencję...

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego ta spółka ma rating AAA i Z-score gigantyczne, jeśli ROE, ROA, ZO i sEVA są dramatycznie niskie?
Nie bardzo wiem jak interpretować takie wskazania. Podobno Z-score ma pokazywać z wyprzedzeniem spółki zagrożone bankructwem, a tutaj sugeruje coś przeciwnego mimo iż spółka jest na skraju bankructwa...

@WD rozumiem co chcesz powiedzieć i wybacz mi proszę mój sarkazm z poprzedniego postu...
ja akurat nie gustuję w spółkach o ratingu D, nawet spekulacyjnie, jednak zastanawiam się, czy jest takie ryzyko, że ktoś przeglądając rating wycen akcji pod kątem właśnie C/ZO lub EV/EBITDA nie nadzieje się na tego typu minę na spółce o ratingu np. B?
Co o tym sądzisz?

Zastanawiam się ile warte są wskaźniki na SW, skoro dwa moim zdaniem istotne parametry takie jak C/ZO i EV/EBITDA w przypadku tej spółki pokazują potencjał wzrostu odpowiednio:
+2118% i + 486%...???
Nic tylko kupować Shame on you

Czy ktoś wie dlaczego TVN i kilka innych spółek nie pojawia się w "Rankingu wycen akcji", chociaż wszystko wskazuje na to, ze powinny?

Na jakiej podstawie PDA wprowadzane są do obrotu po 0,40?
Przecież Ci co kupowali PP po 20gr, a potem jeszcze dopłacili 40gr za akcje nowej emisji są na dzień dobry 30% do tyłu...
Nie wspomnę już o tych co się "załapali" na PP i którym odcięto 47gr w grudniu!
O co tu chodzi?

Czy ktoś znający temat mógłby powiedzieć po ile wejdą do obrotu PDA i kiedy to będzie? Przypuszczam, że po 40gr, ale nie jestem pewien.

Mam pytanie do obeznanych w finansach. W jaki sposób można wygenerować zysk netto 7,9 mln mając przychody na poziomie -85,80mln ?

C/ZO -> 147
EV/EBIT -> 137

Nie sądzicie, że to trochę za dużo, żeby z taką pewnością mówić o dalszych wzrostach?
A porównywanie do Synthosu też chyba niezbyt trafne, mimo że ta sama branża...

untochables napisał(a):
teoretycznie jeśli kupisz do 4 lutego 1 PP po 0,01 PLN a na koncie będziesz miał wolne środki w ilości 0,40 PLN to nabędziesz jedną akcyjkę po 0,41 PLN ;) więc jak widzisz to dopiero będzie biznes w stosunku do dzisiejszego kursu

idąc tym tropem poczekajmy aż będą notowane PDA. Może w ramach promocji będą po 0,10 zł :)

Myślę, że w tej sytuacji najlepiej jednak stać z boku i obserwować co się dzieje Think

poprawcie mnie proszę, bo nie wiem czy dobrze to wszystko pojmuję.
Cena emisyjna nowych akcji jest niezmienna 0,40 zł.
Jeśli kupię teraz PP po 0,18, to za 1 akcję faktycznie zapłacę 0,58 zł.

Ci co objęli PP w grudniu po 0,47 są już na nich ok. 62% do tyłu. Czy tak?

Jeśli tak jest, to kupowanie akcji w grudniu po to żeby dzięki PP odroczyć podatek na pewno nie można nazwać interesem życia... Aż trudno mi uwierzyć, żeby duzi gracze popełnili taki błąd, bo wiadome było, że w styczniu większośc zacznie wysypywać PP, bo spółka jaka jest każdy widzi...

Kolejna rzecz której nie do końca pojmuję, to dlaczego lecące w dół PP ciągną za sobą kurs akcji? Przecież gdyby kurs pozostał na zeszłotygodniowym poziomie ok. 0,74 to objęcie nowej emisji po ok. 0,58 byłoby świetnym interesem... To w czym jest haczyk, bo na pewno gdzieś jest :)

Nie wiem jak Wy, ale jeśli chodzi o AT, to ja tu widzę od początku stycznia chorągiewkę, co może skończyć się wybiciem dołem. No chyba, że ktoś korzystając z bliskości historycznego wsparcia zagra spekulacyjnie i pociągnie papier w górę...
Przyszły tydzień zapewne przyniesie nam odpowiedź Think

addi napisał(a):
@Piorun
Twoja wiedza w temacie nawozów jest interesująca thumbright ... dawaj więcej.
Jeżeli chodzi o tegorocznego maxa to 90,00 (12 stycznia) chyba, że uwzględniasz dywidendę.
W temacie techniki to na moje oko jest to jazda pod wyniki i ... KTOŚ wie coś więcej wave

No to mamy kolejnego proroka na SW :) brawo addi hello1
Opór na 90,00 przebity, jak sądzicie czy jest szansa na 140?

Dziękuję Wam za wyczerpujące odpowiedzi. Z tego wynika, że duzi gracze i tak zawsze wyjdą na swoje, bo przecież akcje kupione po 5,23 mogą teraz upłynniać po trochu na rynku po ok. 9 pln z niezłym zyskiem... na dodatek zakup przez cypryjski fundusz pewnie pozwoli im zaoszczędzić nieco na podatkach... biorąc pod uwagę kiepską sytuację finansową tej spółki, myślę, że jest to całkiem prawdopodobny scenariusz...

dzisiaj na jednym z portali przeczytałem takiego newsa:

Przewodniczący RN Wojciech Kaczmarek poinformował o nabyciu akcji BOMI przez Noppi Account Limited (Cypr). Noppi Account Limited dokonała w dniu 30 grudnia 2010 roku w Warszawie nabycia 330,6 tys. akcji Emitenta po cenie 5,23 zł za jedną akcję.

czy ktoś z Was może mi powiedzieć gdzie oni po takiej cenie to kupili, jeśli kurs nigdy nie był na takim poziomie?

albo to:
Supernova Fund dokonał w dniu 3 stycznia 2011 roku nabycia 2,33 mln akcji Emitenta po cenie 7,07 zł.

wtedy również kurs nie był na takim poziomie...

Zainstalowałem ff i działa bez problemu :) Dzięki wielkie za pomoc!!!
IEpuke_l

Zrobiłem wszystko jak trzeba, a wykresów jak nie było tak nie ma... Jeśli wkleję link w pasku przeglądarki, to wszystko jest ok, ale z pliku html nie chce czytać... Czy ktoś z forumowiczów wie, gdzie leży tego przyczyna?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 30 kwietnia 2015 01:41:27
Liczba wpisów: 27
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat