Temat:
INC
Dzięki za odpowiedź, to trochę wyjaśnia. Zastanawiam się teraz który ze wskaźników można uznać za najbardziej i najwcześniej alarmujący, może sEVA i sWACC które po części bazują na ROE?
|
|
Temat:
INC
Coś mi się wydaje, że maszyna SW się zacięła... Spółka szoruje po dnie, wyniki dramatyczne, a rating nadal AAA i Z-score 23... Ktoś wie skąd się to wzięło, bo sam już nie wiem na ile można ufać podawanym tu wskaźnikom
|
|
Temat:
HERKULES
Koledzy, czy ktoś z Was posiada informacje skąd od wczoraj taka paniczna wyprzedaż na akcjach spółki? Nie znalazłem żadnych negatywnych komunikatów...
|
|
Temat:
DGA
Zastanawiam się jak to się dzieje, że pomimo złych wyników spółka nadal ma najwyższy rating? Co tak naprawdę ocenia ten wskaźnika Altmana?
|
|
Temat:
Onesano
Wyniki spółka ma tragiczne, wszystkie wskaźniki biją na alarm, a spółka od roku rośnie o ponad 100%... Nie ogarniam tego. Jakieś sugestie?
|
|
Temat:
HBPOLSKA
To co teraz będzie z moimi akcjami?
|
|
Temat:
TIM
co to znaczy, że dług netto/EBITDA jest ujemy? jak to należy interpretować?
|
|
Temat:
HBPOLSKA
A gdzie tu niby są udziały Skarbu Państwa? Nie bardzo rozumiem wypowiedź kolegi...
|
|
Temat:
PBG
Mam pytanie do obeznanych w temacie... Czy w obecnej sytuacji (postępowanie upadłościowe) mógłby wkroczyć do spółki inwestor strategiczny i spłacić część zobowiązań na tyle, żeby spółka mogła funkcjonować dalej? Może zamiast wykańczać spółkę lepiej ją przejąć przez konkurencję...
|
|
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego ta spółka ma rating AAA i Z-score gigantyczne, jeśli ROE, ROA, ZO i sEVA są dramatycznie niskie? Nie bardzo wiem jak interpretować takie wskazania. Podobno Z-score ma pokazywać z wyprzedzeniem spółki zagrożone bankructwem, a tutaj sugeruje coś przeciwnego mimo iż spółka jest na skraju bankructwa...
|
|
Temat:
POLREST
@WD rozumiem co chcesz powiedzieć i wybacz mi proszę mój sarkazm z poprzedniego postu... ja akurat nie gustuję w spółkach o ratingu D, nawet spekulacyjnie, jednak zastanawiam się, czy jest takie ryzyko, że ktoś przeglądając rating wycen akcji pod kątem właśnie C/ZO lub EV/EBITDA nie nadzieje się na tego typu minę na spółce o ratingu np. B? Co o tym sądzisz?
|
|
Temat:
POLREST
Zastanawiam się ile warte są wskaźniki na SW, skoro dwa moim zdaniem istotne parametry takie jak C/ZO i EV/EBITDA w przypadku tej spółki pokazują potencjał wzrostu odpowiednio: +2118% i + 486%...??? Nic tylko kupować
|
|
Temat:
TVN
Czy ktoś wie dlaczego TVN i kilka innych spółek nie pojawia się w "Rankingu wycen akcji", chociaż wszystko wskazuje na to, ze powinny?
|
|
Na jakiej podstawie PDA wprowadzane są do obrotu po 0,40? Przecież Ci co kupowali PP po 20gr, a potem jeszcze dopłacili 40gr za akcje nowej emisji są na dzień dobry 30% do tyłu... Nie wspomnę już o tych co się "załapali" na PP i którym odcięto 47gr w grudniu! O co tu chodzi?
|
|
Czy ktoś znający temat mógłby powiedzieć po ile wejdą do obrotu PDA i kiedy to będzie? Przypuszczam, że po 40gr, ale nie jestem pewien.
|
|
Mam pytanie do obeznanych w finansach. W jaki sposób można wygenerować zysk netto 7,9 mln mając przychody na poziomie -85,80mln ?
|
|
Temat:
PULAWY
C/ZO -> 147 EV/EBIT -> 137
Nie sądzicie, że to trochę za dużo, żeby z taką pewnością mówić o dalszych wzrostach? A porównywanie do Synthosu też chyba niezbyt trafne, mimo że ta sama branża...
|
|
Temat:
HERKULES
untochables napisał(a):teoretycznie jeśli kupisz do 4 lutego 1 PP po 0,01 PLN a na koncie będziesz miał wolne środki w ilości 0,40 PLN to nabędziesz jedną akcyjkę po 0,41 PLN ;) więc jak widzisz to dopiero będzie biznes w stosunku do dzisiejszego kursu idąc tym tropem poczekajmy aż będą notowane PDA. Może w ramach promocji będą po 0,10 zł :) Myślę, że w tej sytuacji najlepiej jednak stać z boku i obserwować co się dzieje
|
|
Temat:
HERKULES
poprawcie mnie proszę, bo nie wiem czy dobrze to wszystko pojmuję. Cena emisyjna nowych akcji jest niezmienna 0,40 zł. Jeśli kupię teraz PP po 0,18, to za 1 akcję faktycznie zapłacę 0,58 zł.
Ci co objęli PP w grudniu po 0,47 są już na nich ok. 62% do tyłu. Czy tak?
Jeśli tak jest, to kupowanie akcji w grudniu po to żeby dzięki PP odroczyć podatek na pewno nie można nazwać interesem życia... Aż trudno mi uwierzyć, żeby duzi gracze popełnili taki błąd, bo wiadome było, że w styczniu większośc zacznie wysypywać PP, bo spółka jaka jest każdy widzi...
Kolejna rzecz której nie do końca pojmuję, to dlaczego lecące w dół PP ciągną za sobą kurs akcji? Przecież gdyby kurs pozostał na zeszłotygodniowym poziomie ok. 0,74 to objęcie nowej emisji po ok. 0,58 byłoby świetnym interesem... To w czym jest haczyk, bo na pewno gdzieś jest :)
|
|
Temat:
MIDAS
Nie wiem jak Wy, ale jeśli chodzi o AT, to ja tu widzę od początku stycznia chorągiewkę, co może skończyć się wybiciem dołem. No chyba, że ktoś korzystając z bliskości historycznego wsparcia zagra spekulacyjnie i pociągnie papier w górę... Przyszły tydzień zapewne przyniesie nam odpowiedź
|
|
Temat:
PULAWY
addi napisał(a):@Piorun Twoja wiedza w temacie nawozów jest interesująca  ... dawaj więcej. Jeżeli chodzi o tegorocznego maxa to 90,00 (12 stycznia) chyba, że uwzględniasz dywidendę. W temacie techniki to na moje oko jest to jazda pod wyniki i ... KTOŚ wie coś więcej No to mamy kolejnego proroka na SW :) brawo addi Opór na 90,00 przebity, jak sądzicie czy jest szansa na 140?
|
|
Temat:
BOMI
Dziękuję Wam za wyczerpujące odpowiedzi. Z tego wynika, że duzi gracze i tak zawsze wyjdą na swoje, bo przecież akcje kupione po 5,23 mogą teraz upłynniać po trochu na rynku po ok. 9 pln z niezłym zyskiem... na dodatek zakup przez cypryjski fundusz pewnie pozwoli im zaoszczędzić nieco na podatkach... biorąc pod uwagę kiepską sytuację finansową tej spółki, myślę, że jest to całkiem prawdopodobny scenariusz...
|
|
Temat:
BOMI
dzisiaj na jednym z portali przeczytałem takiego newsa:
Przewodniczący RN Wojciech Kaczmarek poinformował o nabyciu akcji BOMI przez Noppi Account Limited (Cypr). Noppi Account Limited dokonała w dniu 30 grudnia 2010 roku w Warszawie nabycia 330,6 tys. akcji Emitenta po cenie 5,23 zł za jedną akcję.
czy ktoś z Was może mi powiedzieć gdzie oni po takiej cenie to kupili, jeśli kurs nigdy nie był na takim poziomie?
albo to: Supernova Fund dokonał w dniu 3 stycznia 2011 roku nabycia 2,33 mln akcji Emitenta po cenie 7,07 zł.
wtedy również kurs nie był na takim poziomie...
|
|
Zainstalowałem ff i działa bez problemu :) Dzięki wielkie za pomoc!!! IE
|
|
Zrobiłem wszystko jak trzeba, a wykresów jak nie było tak nie ma... Jeśli wkleję link w pasku przeglądarki, to wszystko jest ok, ale z pliku html nie chce czytać... Czy ktoś z forumowiczów wie, gdzie leży tego przyczyna?
|
|