boyuaakr
Advertisement
PARTNER SERWISU
jgybepxo
1 2 3
pentuer
0
Wpisów: 6
Wysłane: 24 stycznia 2009 16:33:36 przy kursie: 244,00 zł
Witam serdecznie WD i wszystkich użytkowników :) Spółka, którą zainteresowałem się niedawno to stalprodukt. Akcje są w trendzie spadkowym, od początku grudnia ub. r. kurs spadł prawie 30%. Niemniej obserwując przebieg sesji w dniu 21 stycznia doszedłem do wniosku, że trend uległ wyczerpaniu. Tego dnia na tym mało płynnym papierze można było zaobserwować najpierw dolne widły, a potem mocne odbicie i z kolei górne widły. Dla mnie to oznaczało, że ktoś znaczny od pewnego czasu pozbywał się akcji i w/w dnia skończył. Zachowanie kursu na bardzo słabej sesji w czwartek było już dość mocne (w porównaniu z resztą rynku), w piątek także. Wygląda to na okres stabilizacji przed (oby!) przynajmniej odreagowaniem ostatniej fali spadkowej. Jest to eksporter, zatem można mieć obawy, czy też, wzorem innych naszych firm, nie są uwikłani w osławione opcje. Na razie nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tych obaw. Przejrzałem ostatni raport kwartalny i wszystko wydało mi się przyzwoite. Znaczny spadek przepływów operacyjnych w stos. do poprzedniego roku, niemniej chyba nic niepokojącego tam nie ma. W sprawozdaniu z przepływów środków pieniężnych jest nabycie aktywów finansowych, ale forwardy u eksportera to chyba nic dziwnego. Uprzejmie proszę, jakie są Wasze opinie o stp? Pozdrawiam
Edytowany: 24 stycznia 2009 16:52

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 stycznia 2009 16:58:40 przy kursie: 244,00 zł
Witaj!
Na dzisiaj to niestety nie jestem na bieżąco - poprawię się.
Kiedyś silnie analizowałem STP podczas rajdu w niebiosa. To była (może i nadal jest - potwierdzę lub nie) jedna z silniejszych fundamentalnie spółek, z wysokomarżowym produktem czyli blachami transformatorowymi. O samej stali, szczególnie wysoko przetworzonej tak znowu wiele nie wiem, ale chętnie skonfrontuję to z tym co pamiętam i dam głos, najchętniej przy okazji raportu za IV kwartał.
Niestety, opcji i innych podobnych śmierdzących jajek najczęściej się nie da znaleźć w sprawozdaniach. Przynajmniej dotychczas, zarząd "zapominał" je umieścić, bo są to pozycje pozabilansowe i łatwo coś takiego przeoczyć, szczególnie gdy się zawiera takie umowy pierwszy raz. Spróbuj zapytać spółkę, tj. wysłać maila do osoby odpowiedzialnej za relacje inwestorskie.

bertfox
0
Wpisów: 17
Wysłane: 12 lutego 2009 13:35:44 przy kursie: 309,00 zł
odpowiedź w sprawie opcji znajduje się tu: >>>>>

także wg mnie fundamentalnie to bardzo dobra firma, a skala przeceny zdecydowanie nie jest adekwatna do sytuacji,
coś tam się ostanio ruszyło na papierze, może wróci w okolice 400, na razie niestety nie liczyłbym na więcej, może dopiero po dobrych wynikach za 1Q2009...
dane z 4Q2008 chyba właśnie zaczynają być "wliczane" w cenę... zobaczymy za dwa tygodnie
Edytowany: 12 lutego 2009 13:37

WatchDog
50
Wysłane: 28 lutego 2009 19:18:09 przy kursie: 329,00 zł
Stalek idzie równo, jakby się go kryzys nie imał, ani ten ogólny, ani ten stalowy.
Trochę mu wzrosły zapasy, ale jeszcze bez niepokoju. Albo coś tutaj jest bardzo źle, albo naprawdę firma jest impregnowana przez to, że pracuje w niszy, do której konkurencja nie ma dostępu.
Ona nigdy nie przyniesie spektakularnych wzrostów, ale oby tak dalej - bez splitów, emisji, przejęć - to będzie dobrze. Wycena metodą szwajcarską: równe 400 zł na akcję.
Edytowany: 28 lutego 2009 19:18

WatchDog
50
Wysłane: 14 maja 2009 22:17:44 przy kursie: 455,00 zł
Wszystko podtrzymuję to co wyżej. Czołg zyskowności i to takiej prawdziwej. Solidna spółka dywidendowa, jakich już nie robią. Dlatego drogawa. Na pewno będzie płacić, bo jej kasa puchnie od ponad 160 mln zł czystego zysku, nie papierowego.

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 17 maja 2009 18:03:10 przy kursie: 452,30 zł
Fakt, że przewartościowanie jest widoczne na tle sektora, ale moim skromnym zdaniem moża jeszcze na spółce zarobić choc trzeba przyjąc długoterminową opcję zwrotu kapitału. Jak już pisałem na wątku Cognor-a, IQ był dla spółek stalowych całkiem udany biorąc pod uwagę wielkosc obrotów (w niektórych spółkach wzrost zamowień 30-40%), wyniki spółki i tu miłe zaskoczenie jak w przypadku Stalproduktu, do tego nie zapominajmy że stal potaniała i to bardzo a także czego nie widzimy (przynajmniej tak mi sie wydaje) to wzrost sprzedaży stali do realizacji innych inwestycji niż developerka. A to wydaje mi sie bardzo ważne, bo jeśli przy założeniu że w dalszym ciągu poziom inwestycji nazwijmy to infrastruktury samrządowej bedzie rósł (a potrzeby sa w dalszym ciągu duże, gorzej z kasą) a do tego developerka podniesie sie z zapaści (choć przed firmami jeszcze światełka w tunelu nie widać i to jest złe info) to dla branży rysują sie całkiem ciekawe perspektywy.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

WatchDog
50
Wysłane: 17 maja 2009 18:08:31 przy kursie: 452,30 zł
Drozapol i Stalprofil miały jednoznacznie zły I kwartał - komentarze na wątkach.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 28 lipca 2009 09:03:38 przy kursie: 465,00 zł
Miwik napisał(a):
do tego nie zapominajmy że stal potaniała i to bardzo a także czego nie widzimy (przynajmniej tak mi sie wydaje) to wzrost sprzedaży stali do realizacji innych inwestycji niż developerka.

prawda jest taka ze nie nastapil wcale wzrost sprzedazy stali ani do developerki ani do innej galezi przemyslu
Rynek stalowy caly czas przezywa recesje i nie zanosi sie zeby sytuacja taka szybko sie zmienila !!!

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 20 września 2009 09:50:52 przy kursie: 460,10 zł
wyniki za II kwartal byly co najwyzej przecietne(na tle poprzednich), na dodatek dm millennium wycenil spolke na 390 zeta. Wychodzi na to, ze moze byc jeszcze nizej. Nie pomaga tez relatywnie niska plynnosc walora. W zwiazku z tym latwo sie wspina i latwo opada

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 8 października 2009 22:05:22 przy kursie: 510,00 zł
Akurat dla tej spółki rekomendacja negatywna jest sygnalem do kupna.... Zbyt dużo akcji w rękach ludzi powiązanych i wygląda to jakby te rekomendacje były na zamowienie. Podobno rynek stali w Polsce zaczyna odżywać więc zobaczymy jak to będzie. Rzadko zdarza się na tej spółce taki obrót jak dzisiaj, pytanie tylko "o co kaman".

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 listopada 2009 11:12:45 przy kursie: 577,00 zł
Stalak nadal idzie równo...
W związku z inwestycją czyli rozbudową walcowni wzrosły aktywa trwałe o 5%. Wzrosły także aktywa obrotowe, a stało się to za sprawą zapasów, a także wzrotu należnosci o kilkanaście procent. Nie jest to efekt dobry. Odbiorcy gorzej płacą, a część towaru zalega na magazynie. Mimo to udało się podnieść kapitał własny o kolejne 6%. STP także troszkę słabiej płaci odbiorcom. Zobowiązania z tytułu dostaw wzrosły o 4%. Przychody i zyski są niemal kopią poprzedniego kwartału. Wszytsko potwierdzone przepływami. Na razie jednak trochę na przestrzeni ostatnich lat przychody spadają, co jest zrozumiałe w dobie kryzysu. W sprawozdaniu spóła chwali się wzrostem ilościowym sprzedaż o 30%, ale ze względu na spadek cen efekt w sprawozdaniu jest niewidoczny. Spółka ma nadal przewagi konkurencyjne co pozwala pracować jej na dużej marzy. Usprawiedliwia to wysokie CWK. CZ wskazuje iz rynek oczekuje powtarzalnego efektu.

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 listopada 2009 19:41:04 przy kursie: 650,00 zł
moim zdaniem kluczowy dla przyszłości jest podstawowy biznes, w który STP obecnie inwestuje, odbiorcą jest energetyka: nasza i głównie na rynkach wschodzących.

Warto mieć na uwadze, że inwestycje dotyczą tej właśnie grupy produktowej a jaka jest na niej marża w porównianiu do pozostałych działalności, które będą prawdopodobnie malały w strukturze sprzedaży - to zapraszam do raportów spółki. Dleko wyżej od śrenich dla branży, to wyjątkowo dochodowa nisza.

Czekam na korektę i chętnie wejdę długoterminowo, głównie ze względu koncentrację na produktach dla energetyki oraz bardzo mocne fundamenty: mocny kapitał, inwestycje finansowane głównie z własnych środków i fakt że w takim kryzysie spółka radzi sobie w/g mnie doskonale, moja ulubiona pozycja Operating CF jest tu mocny:)

Chętnie poznam argumenty przeciw ?:)
Edytowany: 15 stycznia 2010 22:25

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 19 stycznia 2010 21:54:17 przy kursie: 519,00 zł
www.parkiet.com/artykul/7,8838...

i dzisiejszy odczyt ZEW nie napawają optymizmem.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 lutego 2010 13:41:03 przy kursie: 484,50 zł
Poniżej analiza wyników na podstawie ostatniego raportu:

Nie był to dobry kwartał dla spółki. W zasadzie to pierwszy tak bardzo niekorzystny kwartał od bardzo długiego czasu. W maszynkę do pieniędzy wsypano trochę piasku…
Przychody ze sprzedaży wyniosły w IV kwartale 2009 roku 413 MPLN wobec 430 w poprzednim kwartale. W analogicznym okresie roku poprzedniego odnotowano 405 MPLN przychodów, więc rok do roku są to wartości bardzo zbliżone, a w relacji IIIQ/IVQ odnotowano 4% spadek.

Ze spadkiem przychodów nie poszedł spadek kosztów własnych sprzedaży.
Prawdopodobnie więc albo spółka zeszła z cen na rynku przy ilościowym wzroście sprzedaży, może wzrosły koszty, lub zmieniła się istotnie wielkość sprzedaży poszczególnych grup, tzn spadła sprzedaż produktów z większa marżą, a wzrosła tych mniej rentownych.

Niezależnie od powodu mocno spadła marża na sprzedaży, która wyniosła 24% wobec 29% w poprzednim kwartale i poprzednim roku. Utrata marży i spadek sprzedaży musiał się negatywnie przełożyć na wynik operacyjny i faktycznie się tak stało.
Niestety nie udaje się zapanować nad kosztami sprzedaży oraz zarządu. Pierwsze w porównaniu do poprzedniego roku wzrosły o 20%
Koszty zarządu wzrosły w porównaniu z wynikiem sprzed 12 miesięcy o 7% ale o zgrozo w stosunku do poprzedniego kwartału aż o 14% !!!. Taki wzrost kosztów wraz ze spadkiem marży brutto na sprzedaży spowodował utratę ponad 25% zysku operacyjnego. Wynik netto jest obciążony także przez inne koszty operacyjne w kwocie prawie 2 mln. Sumaryczny spadek zysków netto sięga więc 30%.

W sprawozdaniu za spadek przychodów oraz zysków wini się oczywiście kryzys. Jest to trochę do wytłumaczenia, ale niby dlaczego dopiero teraz po prawie dwóch latach zaczyna być widać dopiero wpływ kryzysu?

Obserwacja wyników poszczególnych segmentów potwierdza tezę o zmianie struktury sprzedaży. Spadła kwotowa sprzedaż tego co spółka ma najlepsze, unikatowe oraz najbardziej zyskowne do zaoferowania czyli blach transformatorowych. Wzrósł udział segmentu profili czyli tak naprawdę przerobu stali, a ten obserwując sprawozdania innych giełdowych podmiotów nie radzi sobie dobrze od długiego czasu. W ten sposób można w połowie odpowiedzieć na powyżej zadane pytanie.

Za cały rok wyniki są nadal bardzo dobre, bo ostatni kwartał jakby rozmywa się na dobre wyniki poprzednich.
www.stockwatch.pl/gpw/stalprod...
W ciągu minionych trzech miesięcy aktywa trwałe wzrosły o 27 milionów i jest to spowodowane dalszym inwestowaniem w rozbudowę walcowni blach transformatorowych. Moim subiektywnym zdaniem rozwijanie tego segmentu to dobry ruch. Jest to dla spółki bardzo rentowny wycinek działalności gdzie ma przewagi konkurencyjne.
Aktywa obrotowe spadły o 80 mln. Stało się to przez ściągnięcie 30 baniek należności oraz spadek gotówki o ponad 40 milionów.
Kapitał własny wzrósł o 54 mln do poziomu 286 baniek i stało się to w wyniku odniesienia zysku z raportowanego okresu.

Zobowiązania spadły o ponad 100 baniek czyli 30%, co jest w 90% zasługą spłacenia dostawców oraz spadkiem innych zobowiązań o 7 banieczek.

Z działalności operacyjnej praktycznie nie wygenerowano gotówki, bo spłacono dostawców w kwocie prawie 100 mln przy ściągnięciu jedynie niecałych 30 baniek należności. Można więc napisać, że gotówka drzemie na razie u klientów i jeszcze nie wpłynęła do spółki. Przepływy z działalności inwestycyjnej są ujemne – dalsze inwestycje w walcownię.
Działalność finansowa spowodowała niewielki wypływ gotówki.
Aktualne wskaźniki rentowności oraz wyceny znajdziemy tutaj:
www.stockwatch.pl/gpw/stalprod...
Nawet po słabszym kwartale jest to bardzo bezpieczna spółka. Małe zadłużenie, powtarzalne zyski i dodatnie przepływy gotówkowe. W całym roku wpłynęło prawie 300 baniek z czego większość poszła na nowe inwestycję i dywidendę. Wydaje mi się, że taki skokowy spadek zysków nie odbuduje się natychmiast. Tu potrzeba ożywienia gospodarczego. W dłuższej perspektywie jestem jednak dobrej myśli. Duże inwestycje w energetyce powinny sprzyjać także wymianie instalacji oraz modernizacjom. Nowe moce wytwórcze początkowo mogą obciążać wyniki amortyzacją, ale w to jak już wspomniałem w dobrą stronę.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 11 marca 2010 21:24:31 przy kursie: 454,00 zł
Cytat:
Millennium DM podwyższył rekomendację dla Stalproduktu do "redukuj"

11.03. Warszawa (PAP) - Analitycy Millennium DM w raporcie z 5 marca obniżyli cenę docelową akcji Stalproduktu do 364 zł z 418,2 zł, podwyższając rekomendację spółki do "redukuj" ze "sprzedaj".
"Stalprodukt aktualnie wchodzi w najsłabszy okres od 5 lat. Dalszy spadek cen blachy transformatorowej oraz kursu EUR/PLN, a także przyczyny sezonowe wskazują, że spółka prawdopodobnie zarobi zaledwie 35-40 mln zł w I kwartale 2010 (spadek o 48-54 proc. r/r)." - napisano w raporcie.
"Wprawdzie kolejne kwartały powinny pokazać pewną poprawę, jednak nie będzie ona tak silna jak można było oczekiwać jeszcze kilka miesięcy temu. Spółka będzie miała problemy z obłożeniem 100 proc. nowych mocy od połowy roku, gdyż zwiększone globalne moce w 2009 napotykają spadający popyt" - dodano.
Raport wydano przy kursie 452 zł, a w czwartek ok. godz. 11.10 płacono za nie 457,9 zł.(PAP)
gsu/ jtt/

zapotrzebowanie na stal nierdzeną rośnie, dobre perspektywy rynku metali nieżelaznych, etc..... a ceny blachy transformatoroej ma spadać, jak na tym oparli prognozę to pogratulować.

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 13 marca 2010 21:38:14 przy kursie: 440,00 zł
RAFSTY HELP? lub może ktoś inny:) jak sądzicie jakie są powody przewidywanego spadku cen blach transformatorowych? rozumiem że jest takie przewidywanie ale brakuje mi odpowiedzi na pytanie dlaczego?

blachy te wykorzystywane sa przez energetykę,

STP długoterminowo rozbudowywał moce produkcyjne pod popyt na rynkach wschodzących glównie w Chinach i Indiach, nasza energetyka również realizuje znaczne inwestycje,

trochę mi to wszystko się nie zgadza, może wzrosła podaż innych producentów blach dla energetyki? bo strona popytowa wygląda na mocną w średnim terminie, wpadłem nawet niedawno na info, że w Chinach każdego tygodnia otwieranych jest kilka nowych elektrowni...
dodatkowo, jest to przecież wąska, wysokospecjalistyczna nisza do kórej zwykły producent stali nie przestawi się w krótkim terminie - stąd tak wysokie marże tej niszy, dlaczego analitycy BMakl. przewiduję spadek cen balach transformatorowych?

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 14 marca 2010 14:11:30 przy kursie: 440,00 zł
wkm3 napisał(a):
dlaczego analitycy BMakl. przewiduję spadek cen balach transformatorowych?

a moze dlatego zeby tanio odkupic akcje sprzedawane przez wyploszonych akcjonariuszy ...

przewidywania analitykow nie maja dla mnie wiekszego znaczenia bo tysiace razy przekonalem sie o ich celowosci ;) natomiast powinnismy sie opierac na informacjach chociazby takich o ktorych tutaj napisales !!

Wzsystko to prawda i mysle ze ten sektor bedzie sie preznie rozwijal glownie dzieki wysokim marzom i swojej wyajtkowwosci thumbright

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 16 marca 2010 19:08:03 przy kursie: 440,00 zł
Kanoniers napisał(a):
wkm3 napisał(a):
dlaczego analitycy BMakl. przewiduję spadek cen balach transformatorowych?

a moze dlatego zeby tanio odkupic akcje sprzedawane przez wyploszonych akcjonariuszy ...

przewidywania analitykow nie maja dla mnie wiekszego znaczenia bo tysiace razy przekonalem sie o ich celowosci ;) natomiast powinnismy sie opierac na informacjach chociazby takich o ktorych tutaj napisales !!

Wzsystko to prawda i mysle ze ten sektor bedzie sie preznie rozwijal glownie dzieki wysokim marzom i swojej wyajtkowwosci thumbright

w pełni sie zgadzam, mozna popatrzec tez czy nie było np. rekomendacji kupuj jak kurs był po 1400 z cena docelowa 2000-2500 bo i takie były. Smieszy mnie jak ktos pisze ze społka zarobi "zaledwie 35-40 mln zł" w kwartale, w sytuacji kiedy pozostałe społki z branzy i nie tylko sa dawno pod woda.

FUndamentalnie to mercedes, fakt ze technicznie na razie bez rewelacji

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 24 marca 2010 01:11:24 przy kursie: 432,00 zł
wkm3 napisał(a):
RAFSTY HELP? lub może ktoś inny:) jak sądzicie jakie są powody przewidywanego spadku cen blach transformatorowych? rozumiem że jest takie przewidywanie ale brakuje mi odpowiedzi na pytanie dlaczego?

Ja zrozumiałem to inaczej. Nie jest przewidywany dalszy spadek cen tylko dalszy spadek cen miał miejsce w bieżącym kwartale. Podobnie jak spadek kursu EUR/PLN.

Cytat:
Dalszy spadek cen blachy transformatorowej oraz kursu EUR/PLN, a także przyczyny sezonowe wskazują, że spółka prawdopodobnie zarobi zaledwie 35-40 mln zł w I kwartale 2010 (spadek o 48-54 proc. r/r).

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 27 marca 2010 23:32:11 przy kursie: 429,50 zł
mroman napisał(a):
FUndamentalnie to mercedes, fakt ze technicznie na razie bez rewelacji

Zgadzam się z poprzednimi opiniami co do spółki. Są podstawy fundamentalne do wzrostów (dobre wyniki finansowe), analiza techniczna też też teoretycznie daje pewne symptomy wzrostów, choć słabe (m.in. MACD, STS), a mimo to spółka zachowuje się zupełnie niezależnie od sytuacji na giełdzie, kontynuując długookresowy trend spadkowy, tyle, że z coraz mniejszą siłą, a ostatnio "zawiesiła się" na ok. 430 zł.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE stalprod
  • 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

• 15 czarnych koni sezonu wyników za I kwartał 2025
    15 czarnych koni sezonu wyników za I kwartał 2025

Maj na GPW upłynie w znacznej mierze pod dyktando raportów za I kwartał. StockWatch.pl sprawdził, jak na starcie 2025 r. poradziły sobie poszczególne branże oraz które spółki zdaniem ekspertów mogą sprawić pozytywne i negatywne niespodzianki wynikowe.

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

dajrkdeg
tzjzgdqo
qraistlw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
irpoinzw
dgvhpbag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat