1, DTA to rozszerzenie . Nie każdy plik z takim rozszerzeniem da się zaimportować. 2. klikasz: Tools> Enachansed System Tester > Organizer .Dalej wg wskazań w polu import
|
|
Temat:
KGHM
Osobiście bardzo lubię teorie spiskowe. Jak jest nudno, to można sobie poczytać. Nie miałem dotychczas okazji zapytać, i może ktoś mi wyjaśni: Jakie jest uzasadnienie do gry/inwestowania na giełdzie, przy głębokiej wierze w teorie spiskowe. Przecież, jeżeli wierzę w szwagrów, grubasów, spisek rządu itp, to wchodząc w takie inwestycje z góry zakładam , że mi wszystko zabiorą. Jakakolwiek analiza staje się bez sensu, bo przecież ktoś świadomie steruje informacją, kursem , żeby mnie ograć. Czy można takie uzasadnienie do inwestowania/gry w warunkach permanentnego spisku uzyskać?
|
|
Podobało mi się omówienie sprawozdania, nie pamiętam już autora omówienia ani spółki jakiej dotyczyło, zawierało jednak znamienne zdanie - cytat nie jest dokładny : " sprawozdanie napisane jest niechlujnie, i z tego powodu nie budzi zaufania". Szanując więc pracę analityków Stockwatch, mam prośbę o używanie wyrażeń z języka polskiego, lub wyraźnie angielskich. Maniera dziwacznych spolszczeń jest nieestetyczna i zwyczajnie utrudnia czytanie. Podam przykłady: 1."Spółka perforowała poniżej średniej". Domyślam się , że chodziło o spolszczenie angielskiego "perform", ale wyszło że "Spółka dziurkowała poniżej średniej" 2." na ryzyko kursowe narażona jest zarówno marża jaki część przepływów gotówkowych z niezhadgeowanych naturalnie. Ponownie domyślać się należy że potworek ten powstał z angielskiego słowa "hedge" Czy naprawdę nie można użyć zwykłego tłumaczenia?
Wspominam z rozczuleniem dawne czasy, kiedy jeden z profesorów potrafił oblać na egzaminie z przedmiotu specjalistycznego, technicznego pisząc: "Praca napisana w nieznanym języku. Proszę pisać po polsku." A chodziło o zwykłe błędy ortograficzne
|
|
Temat:
BORYSZEW
WatchDog napisał(a):Zainwestować w edukację inwestorów też nie chcą, a jak widać, potrzeba jest paląca. Czy nie sądzisz, że inwestorzy powinni sami inwestować w swoją edukację.
|
|
Mam pytanie do zwolenników dywidendy, a w szczególności do mankomaniaka
1. Mam spółkę "KG" która wypłaca dywidendę, kupiłem cztery lata temu. cena 100 zł, spółka wypłaca 10 zł dywidendy akcje po tym spadają do 100 zł , po roku cena akcji 110 zł dywidenda 10 zł itd. mam 1 000 akcji, kursu w międzyczasie nie obserwuję.
2. mam inną spółkę "HM" kupiłem 1 000 akcji cena 100 zł nie wypłaca dywidendy, kupiłem cztery lata temu razem z KG Ponieważ nie wypłacają dywidendy więc w dniu wypłaty dywidendy przez KG sprzedaję akcje HM o wartości dywidendy KG czyli 1 000 akcji* 10zł = 10 000zł/110zł(Kurs w dniu dywidendy) czyli sprzedaję 91 akcji. Zostaje mi 909 akcji po 110 każda, czyli nadal mam w akcjach po 100 t zł Zmianami kursu w dniu sprzedaży reguluję te różnice dwudziestozłotowe. Oczywiście cena akcji KG rośnie do 110, a cena HM rośnie od 110 do 121
Która z tych spółek jest naprawdę bardziej wartościowa
|
|
Arkusz mi się także spodobał i próbuję go sobie. Mam w zwiazku z tym parę pytań. 1. Czy mogę go nieco zmodyfikować - np. dodałem w portfelu obliczenie kwoty jaką ryzykuję stawiając SL. Wiem wtedy na jakie ryzyko narażam portfel 2. Czy możesz go tak zmodyfikować aby nowy rok był dalszym ciągiem obecnego.Koniec roku jest umowny i raczej wszyscy ciągną dalej Podejrzewam , że trzeba do tego zmienić makra.
|
|
No tak, ale w tym wypadku VAT powiększa jedynie obie pozycje -zobowiązania i należności . Po prawdzie to nawet nie powiększa bo takie przecież one są. Natomiast czas zapłaty zależy od tego jakie mamy umowy z kontrahentami a nie od terminu rozliczenia VAT. Rozliczenie VAT jest przecież w innej pozycji - odroczone zobowiązania podatkowe i nie jest to 22%
|
|
WD. Czy z ta korektą VAT to jesteś pewien? Faktura istotnie przychodzi z VAT. Jednakże rozkięgowując fakturę, towar do magazynu księgujesz bez VAT, a VAT księgujesz na konto należności podatkowych. Tak więc w bilansie wartości magazynu są bez VAT. Podobnie jest z produktem gotowym . Składa się z materiałów , robocizny i rożnie naliczanych kosztów , ale VAT pojawia sie dopiero na fakturze sprzedaży i także jest księgowany na koncie podatków. Tak więc VAT pojawi się w pozycji bilansowej należności /zobowiązania, ale nie ma prawa pojawiać się w zapasach.
|
|
yogo napisał(a):hej mam taki problem, a teraz pytanie
Jak moge ochronic moj kapital, jaki jest najlepszy sposob?? Bo jezeli postawie stopa na -2% aby ochronic jak najwiecej to przeciez beda mnie wywalac na 80 % wejsc. 2 pyanie ja np nidgy nie patrze kiedy wchodzic w spolke czy o 9 rano czy o 16.20 a odnosze wrazenie ze to bardzo wazne.
Prosil bym o jakies wskazowki jak to ochronic ten kapittal
dzieki i pozdrawiam konrad j Pytanie źle postawione. Ochronisz kapitał trzymając go na lokacie w banku z oprocentowaniem wyższym niż inflacja, lub kupując obligacje skarbu państwa. Natomiast możesz próbować inwestycji w akcje w taki sposób aby mieć szanse dość długo próbować zarobić. 1. Podziel swój kapitał przeznaczony na akcje na 6 części 2. wybierz cztery spółki, policz ile akcji kupisz każdej z nich. 3.oceń przy jakiej cenie postawisz stop loss. Policz dla każdej spółki ile pieniędzy ryzykujesz 4.Możesz kupić jeżeli ryzykujesz na jednej spółce nie więcej niż 1% kapitału, na wszystkich nie więcej niż 5% Przykład Masz 60 000 jedna część =10000 Kupujesz sp. A po 100 czyli 100akcji stop loss wychodzi ci 92 czyli dopuszczasz stratę 800zł 1% od 60 000 to 600 takiej transakcji nie możesz zrobić. Możesz kupić 70 akcji ryzyko 560 - Stop loss ustawiasz s innych powodów np średniej zmienności Takich spółek z ryzykiem 560 możesz mieć 5 bo całe ryzyko ma być mniejsze niż 3000 To jest przykład a nie porada finansowa
|
|
Rzeczywiście. Przepraszam z gapiostwo
|
|
Czy można do współczynników dodać współczynniki rotacji zapasów i gotówki. Wydaje się ,ze w niektórych przypadkach są bardzo wymowne.
|
|
Taki starszy pan fizyk /cybernetyk napisał,że przed dyskusja należy zdefiniować pojęcia i warunki brzegowe. Po to aby wszyscy rozmawiali o tym samym. Wydaje się, że tutaj właśnie tej czynności zabrakło. Pan Maniak piał o modelu teoretycznym istniejącym na idealnym rynku, w którym istnieją idealni inwestorzy , przepływ informacji odbywa się z nieskończona prędkością i dociera równocześnie do wszystkich a zarząd jest także idealny. . Te pojęcia "idealny" też należy zdefiniować. Pozostali wyrażali opinie o rzeczywistych akcjach / spółkach na rzeczywistej giełdzie Stąd gorąca dyskusja, w której wszyscy mieli rację. Tylko niektórzy pieniądze.
|
|
Temat:
RAFAKO
rafsty napisał(a):Ja przestałem wierzyć w tę firmę, jak ogłosili, że zamiast zaopatrywać energetykę w swoje wyroby i kosić na tym szmal, sami chcą być energetyką. A teraz jeszcze powódź: Onet Sądzę, ze warto wziąć pod uwagę przy rozpatrywaniu inwestycji w RFK,oraz ich chęci inwestowania w PAK następujących informacji 1.znaczącym udziałwocem RFK jest pan Solorz 2.historia poprzednich "starych" akcji PAK 3.historia PTC 4.historia portu praskiego We wszystkich tych wypadkach inwestorzy raczej tracili i obawiał bym się podobnego scenariusza z RFK i PAK w dłuższym czasie, czyli jeżeli RFK kupi PAK, to po pewnym czasie zostanie bez pieniędzy i bez PAK
|
|