Rozumiem, że w tej chwili jest bliski ideału moment na zakup tego papiera (stosunkowo krótko - biorąc pod uwagę częstotliwość wypłacania odsetek - po dacie przyznawania prawa do otrzymania kuponu)?
|
|
Złożyłem zlecenie kupna z limitem 100,25 na GNT0912 i mBank odrzuca mi je z powodu: "(A) data ostatnich odsetek 2011-03-04" - nawet nie próbuję dzwonić na mLinię, bo pewnie nie trafię na nikogo kompetentnego... Ale papierki chciałbym posiadać mimo wszystko ;)
Przyznam, że czytając powyższe rozważania na temat optymalnego momentu kupna mam niezły mętlik w głowie i będę musiał pochylić się nad tym na spokojnie wieczorem, ale rozumiem, że kupując dzisiaj (bądź w najbliższych dniach - czyli na początku okresu odsetkowego tych obligacji) "strata" wynikać będzie, ze będę musiał zapłacić podatek od narosłych odsetek, za które będę płacił kupując obligacje?
|
|
Korzystam z arkusza własnej produkcji i po zmianie strony gpw importuje dane z interii mojeinwestycje.interia.pl/gie/... , ale nie wiem czy do "abonamentowego" excela będzie pasować...
|
|
Temat:
GPW
Wszyscy wieszczą, że za drogo i nic nie wypali, a tutaj jak widać znalazło się kilku chętnych ;)
|
|
Temat:
POLITYKA
Taurus80 napisał(a):A ja bym chcial aby 100% moich pieniedzy szlo do OFE bo lepiej zarzadzaja kasa jak RZAD RP. A przynajmniej wiedzialbym ile mam a w zusie dowiadujemy sie dopiero idac na emeryture czy szanowna instytucja podaruje nam 1000 czy 2000 miesiecznie :) i na dodatek wystarczy jakies rozporzadzenie czy zmiana ustawy aby ograniczyc emerytury do jeszcze mniejszych kwot. Z jednej strony nie wierzysz Państwu i jesteś wobec niego skrajnie sceptyczny, a z drugiej polegasz całkowicie na OFE. Jak to się ma do faktu iż, ponad 2/3 portfela OFE to polskie obligacje? I czy to jest to "lepsze zarządzanie"? Szczególnie, że instytucje te pobierały przez długi okres czasu opłatę w wys. 7% składki (teraz połowa) + opłata za zarządzanie. Wiem, ze to strasznie łatwo powtórzyć czyjeś koncepcje, ale ja naprawdę nie dostrzegam słabych stron systemu kanadyjskiego - to on wymusza odpowiedzialność i zróżnicowanie zależne od indywidualnych działań poszczególnych jednostek. Nie ma całego tego gigantycznego garba narosłego wokół tematu emerytur - dziesiątek tysięcy ludzi, którzy "zajmują się" aby każdy dostał przysługujące mu groszaki. Tak jak napisał Frog - aktualnie najsensowniej jest kompletnie olać cały ten cyrk nazywany emeryturą i w swoich kalkulacjach opierać się tylko na własnych siłach.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Jak to jest z tepsą? Dlaczego rośnie? To nic więcej jak pochodna wzrostów gdzie indziej i ciągnięte jest do góry przez koszyki grubasów czy nasz niedoszły powoli monopolista po prostu jest coraz fajniejszy  ? Wkurzam się, bo na początku zabawy z GPW kupiłem malutki pakiecik i tak się (nie)szczęśliwie zlożyło, ze trafiłem dołek i teraz największe procenty mam przy najniższej kwocie w arkuszu
|
|
|
|
Buehehe, nieźle. Ja w ramach interesowania się potencjalną inwestycją mam nawet zaliczonego pierwszego Wiedźmina (skoro Frog może szamać pistacje od Helio, a inni objadać się żelkami z Otmuchowa...). Mnie nie powaliła, bo jednak zbyt pod niedzielnego gracza zrobiona, ale z punktu widzenia szerokiego rynku i statystycznego potencjalnego klienta to jak najbardziej :] A Gamblera to pod wpływem czytania o Optyku nawet wczoraj wyszperałem (żółte strony rulez :]) i przeglądając GOG'a aż się na kolejne przejście M&M VII napaliłem ;)
|
|
Temat:
OTMUCHOW
A kiedy odblokują nadwyżkę kasy zablokowanej pod cenę maksymalną (14,50zł)? I dlaczego nie ma informacji o dacie pierwszego notowania?
|
|
Temat:
OTMUCHOW
|
|
Temat:
GPW
mrk napisał(a):TomekP napisał(a): Mam takie pytanie, chociaż nikt tego nie wie, ale być może bardziej doświadczeni spróbują oszacować: Jaka może być redukcja? Da się to jako tako oszacować, oprócz oficjalnej informacji? Banki znowu będą udzielały kredytów pod kupno tych akcji. Wiem, że na pewno będzie tak robić PEKAO SA. My całą rodziną weźmiemy kredyt, na te kilka dni bo ja osobiście spodziewam się redukcji coś ala PEKAO SA na debiucie.
To debiut gpw nie będzie wzorem poprzednich gigantów na preferencyjnych zasadach dla drobnych, czyli jakaś ilość "gwarantowana"? To ma być coś w stylu pge? Minister Grad na razie przebąkiwał tylko używając sformułowania klucza "akcjonariat obywatelski", więc nic nie wiadomo na pewno... Jeszcze 2 miesiące, więc kupa czasu - wszystkiego się dowiemy. Obstawiam, że znów będą limity, bo chyba po prostu to wypaliło najzwyklej w świecie (mam na myśli przyciągnięcie nowych "inwestorów" ;) i po prostu rozpropagowanie GPW). forsal.pl napisał(a):Minister wyraził nadzieję, że oferta publiczna GPW "przyciągnie akcjonariat obywatelski". Ocenił, że "inwestorzy indywidualni to wielka siła i atut naszej giełdy".
|
|
orzech napisał(a):nie wiem czy wszyscy ale ja z duszą na ramieniu brałem po 16,24 i spokojnie przyglądam się poczynaniom... No to konkretne gratki  za idealne wpasowanie się w lokalne minimum. Ja przy pierwszej fali spadków wszedłem w okolicach 17,10 dlatego mam nadzieję, ze jeszcze się trochę cofniemy bo dopiero w połowie się zapakowałem. Po obserwacji papiera przez kilka tygodni naprawdę nie będę zdziwiony jeśli taki wariant się sprawdzi...
|
|
Temat:
GPW
A czy na innych giełdach są notowane...  inne giełdy? Rośnie to to po prostu wraz z wzrostem obrotów? Wynikałoby z tego, że dość stabilny biznes... Tylko czy to nie za małe przedsiębiorstwo na tabuny "akcjonariatu obywatelskiego"?
|
|
Ja to widzę tak, że to po prostu wykres WIG20, tak jakby Frog miał 100% kasy w ETF władowane, a różnica to po prostu... różnica między wynikami (sumy rzędnych na poszczególnych odciętych).
|
|
Temat:
TAURONPE
TO na pewno nie pomoże na jutrzejszej sesji... W sumie sam jestem zdziwiony, bo zakładałem, że to kapitalizacja przesądze, ale tu psikus...
|
|