26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
2 października 2010 10:57:01
Sytuacja zaczyna robić się naprawdę nieciekawa. Dług sektora finansów publicznych wyniósł na koniec II kw 2010 721 mld zł przy 670 mld na koniec 2009. Tak więc wzrost o 51 mld w pół roku a planowano 52 mld na cały rok. W takim wypadku nasz tegoroczny deficyt wyniesie pewnie ok 100 mln złotych. www.mf.gov.pl/_files_/dlug_pub...W tym roku udział wydatków publicznych w PKB wyniesie ok. 48 proc. Od 50% gospodarkę uważa się za częściowo zniewoloną. Rząd tymczasem szuka pieniędzy wymyślając dodatkowe podatki (bankowy, pielęgnacyjny) bo tych obecnych nie ma już za bardzo jak podnosić gospodarka.dziennik.pl/news/ar...Nie trzeba być ekonomistą żeby widzieć że sytuacja robi się powoli dramatyczna. Następny odwrót od rynków wschodzących i będzie nieciekawie. Do tego dochodzi w najbliższych latach perspektywa coraz większego deficytu fus.
Edytowany: 2 października 2010 10:57
|
|
0 Dołączył: 2010-06-14 Wpisów: 16
Wysłane:
2 października 2010 12:01:09
Taurus80 napisał(a):A ja bym chcial aby 100% moich pieniedzy szlo do OFE bo lepiej zarzadzaja kasa jak RZAD RP. A przynajmniej wiedzialbym ile mam a w zusie dowiadujemy sie dopiero idac na emeryture czy szanowna instytucja podaruje nam 1000 czy 2000 miesiecznie :) i na dodatek wystarczy jakies rozporzadzenie czy zmiana ustawy aby ograniczyc emerytury do jeszcze mniejszych kwot. Z jednej strony nie wierzysz Państwu i jesteś wobec niego skrajnie sceptyczny, a z drugiej polegasz całkowicie na OFE. Jak to się ma do faktu iż, ponad 2/3 portfela OFE to polskie obligacje? I czy to jest to "lepsze zarządzanie"? Szczególnie, że instytucje te pobierały przez długi okres czasu opłatę w wys. 7% składki (teraz połowa) + opłata za zarządzanie. Wiem, ze to strasznie łatwo powtórzyć czyjeś koncepcje, ale ja naprawdę nie dostrzegam słabych stron systemu kanadyjskiego - to on wymusza odpowiedzialność i zróżnicowanie zależne od indywidualnych działań poszczególnych jednostek. Nie ma całego tego gigantycznego garba narosłego wokół tematu emerytur - dziesiątek tysięcy ludzi, którzy "zajmują się" aby każdy dostał przysługujące mu groszaki. Tak jak napisał Frog - aktualnie najsensowniej jest kompletnie olać cały ten cyrk nazywany emeryturą i w swoich kalkulacjach opierać się tylko na własnych siłach.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
2 października 2010 19:12:41
Jak tak dalej pójdzie,to jedyne co zostanie z cudów obiecywanych przez ekipę(aktualnie u sterów) to sam slogan-zielona wyspa  .Oby nie Irlandia A o kreatywnej księgowości ministra Jacka Vincenta dosadnie pisze w felietonie Ziemkiewicz. 300 mln zł,o tyle przyrasta dług.Non stop,na okrągło i bez znieczulenia. "Fortuna favet fortibus"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
2 października 2010 19:45:09
Emczak napisał(a):Taurus80 napisał(a):A ja bym chcial aby 100% moich pieniedzy szlo do OFE bo lepiej zarzadzaja kasa jak RZAD RP. A przynajmniej wiedzialbym ile mam a w zusie dowiadujemy sie dopiero idac na emeryture czy szanowna instytucja podaruje nam 1000 czy 2000 miesiecznie :) i na dodatek wystarczy jakies rozporzadzenie czy zmiana ustawy aby ograniczyc emerytury do jeszcze mniejszych kwot. Z jednej strony nie wierzysz Państwu i jesteś wobec niego skrajnie sceptyczny, a z drugiej polegasz całkowicie na OFE. Jak to się ma do faktu iż, ponad 2/3 portfela OFE to polskie obligacje? I czy to jest to "lepsze zarządzanie"? Szczególnie, że instytucje te pobierały przez długi okres czasu opłatę w wys. 7% składki (teraz połowa) + opłata za zarządzanie. Wiem, ze to strasznie łatwo powtórzyć czyjeś koncepcje, ale ja naprawdę nie dostrzegam słabych stron systemu kanadyjskiego - to on wymusza odpowiedzialność i zróżnicowanie zależne od indywidualnych działań poszczególnych jednostek. Nie ma całego tego gigantycznego garba narosłego wokół tematu emerytur - dziesiątek tysięcy ludzi, którzy "zajmują się" aby każdy dostał przysługujące mu groszaki. Tak jak napisał Frog - aktualnie najsensowniej jest kompletnie olać cały ten cyrk nazywany emeryturą i w swoich kalkulacjach opierać się tylko na własnych siłach. No i poraz kolejny poruszasz problem chorego panstwa :) powiedz mi szanowny kolego dlaczgo to OFE posiada prawie 2/3 portfela w obligacjach ?? Pozatym oczywistym jest ze najzdrowiej byloby samemu martwic sie o emeryture ale z tego calego zla za mniejsze uznaje OFE anizeli ZUS. Ogolnie uwazam ten chory socjalizm za wielkie zlo, pozatym panstwo mowiac ze obywatel nie bedzie umial zadbac o swoja emeryture traktuje nas jak ......... Mysle ze na tym polemike mozna zakonczyc a na lepsze zmiany poczekamy kilkadziesiat lat, znim wszyscy obecni rzadzacy pojda do piachu :) szkoda ze tak malo tych TU mamy w rzadowej flocie :) ale caly czas jest nadzieja ze ostatni tez spadnie
|
|
Wysłane:
2 października 2010 20:18:09
Taurus,Waść się cyniczny zrobił. Jak można coś takiego napisać?Boleję nad upadkiem obyczajów w Najjaśniejszej. Ale tak jak pisałem,przykład idzie z góry,ryba psuje się od głowy. A żeby już nie zasmucać,to zapytam czy mamy wzrosty w statystykach rządowych?Mamy.A na giełdzie rośnie?Rośnie.To tylko z prądem iść. W tej szulerni czuję się jak ryba w wodzie... "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 2 października 2010 20:23
|
|
Wysłane:
2 października 2010 20:58:55
Taurus80 napisał(a): Mysle ze na tym polemike mozna zakonczyc a na lepsze zmiany poczekamy kilkadziesiat lat, znim wszyscy obecni rzadzacy pojda do piachu :) Myślę że wcześniej, najpierw ten system pójdzie do piachu. W końcu ten dług rozsadzi budżet, w tym tempie to już nie daleko.
Edytowany: 2 października 2010 21:00
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
2 października 2010 21:13:18
Dług publiczny to tylko część prawdy o naszym zadłużeniu od czasów kiedy samorządy i gminy przejęły kontrolę na swoimi budżetami Ich zsumowanie i dodanie do oficjalnego wyniku mogło by dobić największgo optymiste.
|
|
Wysłane:
2 października 2010 22:32:29
szooler napisał(a):Taurus,Waść się cyniczny zrobił. Jak można coś takiego napisać?Boleję nad upadkiem obyczajów w Najjaśniejszej. Ale tak jak pisałem,przykład idzie z góry,ryba psuje się od głowy. A żeby już nie zasmucać,to zapytam czy mamy wzrosty w statystykach rządowych?Mamy.A na giełdzie rośnie?Rośnie.To tylko z prądem iść. W tej szulerni czuję się jak ryba w wodzie... Niestety w sprawach polityki jestem szczegolnie cyniczny :( jak zdazyles zauwazyc dzieki dawanym przyklada z gory  Przykladow wymieniac nie bede bo nie ma sensu, szczegolnie ostatnio. Najzwyczajniej w swiecie kazda opcja rzadzaca po wyborach ma nas najzwyczajniej w swiecie w d.... Slogan demokracji niby cos znaczy, ale nie dla politykow. A mi nigdy nie zalezalo na jakiejkolwiek popularnosci a jedynie na wyrazaniu wlasnych poglodow. Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji i to zawsze szanuje!!! Kazdy z nas wie w jakim balaganie zyjemy i kazdy z nas zaczyna miec tego dosc, taka niestety jest prawda, jednak jeszcze duzo wody uplynie zanim rodak wlasny los w garsc wezmie.
|
|
Wysłane:
3 października 2010 18:35:33
Taurusie ja pierwszy kamieniem nie rzucę dotknęło mnie parę słów wszak osobiście nie mam do Ciebie nic prócz prawicy wyciągniętej na zgodę peace słowo od słowa do słowa rzeka słów gest wart tysiąca bądź zdrów. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 października 2010 23:10:03
Miód na me serce Cytat:Premier Islandii stanie przed sądem za kryzys
Islandzki parlament postawi byłego premiera Geira Haardego przed sądem. Haarde ma odpowiedzieć za współudział w wywołaniu kryzysu w tym kraju. To pierwsza tego typu sprawa sądowa na świecie. wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 października 2010 23:10
|
|
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 120
Wysłane:
29 października 2010 11:55:37
Chciałbym nawiązać do informacji rządowych w zakresie walki o możliwość nie uwzględniania w wartości deficytu finansów publicznych, dotacji do funduszy emerytalnych. Rząd przedstawia tę batalię jako walkę całego Narodu Polskiego przeciwko tym złym kapitalistom z UE. Śmiem twierdzić, że jest wręcz odwrotnie. To Komisja Europejska wzięła w obronę zwykłych, niemajętnych obywateli Polski, gdyż stanowisko Komisji spowoduje konieczność (obowiązek) wprowadzenia reform. Jest to taka wielkość funduszy, że Rząd nie będzie w stanie (mam taką nadzieję) pokryć to podwyżką podatków, bez rozpętania potencjalnych konfliktów. Chciałbym zwrócić uwagę, że właśnie w interesie nas wszystkich leży ograniczanie rozpasania budżetowego polityków. Aktualny i każdy Rząd działa w choryzoncie czasowym od wyborów, do wyborów. Akurat zagrożenie przekroczenia progów ostrożnościowych padło na tę ekipę polityczną, a nie inną. Najgorsze co można zrobić, to w imię bieżących celów politycznych, rozmontować zabezpieczenia chroniące finanse publiczne przed nadmiernym deficytem. Odnośnie samych transferów - wydaje się rzeczą oczywistą, że jeśli następuje transfer środków publicznych na rachunki przyszłych emerytów prowadzone w funduszach emerytalnych, a te rachunki są ich własnością prywatną i nie należą do sektora publicznego, to należy te transfery traktować jako wydatek budżetowy. Przecież środki te nie trafią na powrót do Budżetu Państwa.
|
|
Wysłane:
29 października 2010 12:14:59
Ja w tej calej batali nie rozumiem jednego :) Jak ktokolwiek moze liczyc pieniadze plynace do OFE jako pieniadze PANSTWOWE :) Przeciez pieniadze plynace na moj rachunek w OFE sa moje i tylko moje!! Przeciez sam zaplacilem skladke i na dodatek zamiast calej skladki to tylko czesc idzie do OFE !!! Reszta zasila glupie panstwo. Na dodatek politycy zadbali aby za moje pieniadze OFE musialy kupowac obligacje rzadowe finansujac tym samym nieudolnosc rzadzacych z mojej kieszeni. To wszystko jak dla mnie wyglada ze rzad uwaza spoleczenstwo za glupie, ciekawi mnie czy kiedykolwiek sie to skonczy, czy kiedykolwiek narodzi sie prawdziwy polityk ktory sluzy spoleczenstwu i dla niego pracuje ?? Przeciez przez ostatnie 20 lat przy wladzy sa same pr....y KIEDY TO SIE SKONCZY ??
|
|
0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 120
Wysłane:
29 października 2010 13:55:05
Dla ścisłości, użyłem pojęcia obiegowego, medialnego "transfery do funduszy emerytalnych". Ale tak naprawdę, to chyba chodzi o dotacje Budżetu Państwa do FUS (Fundusz Ubezpieczeń Społecznych) z powodu utraty przez ten Fundusz części wpływów, po reformie emerytalnej. Dotacje te służą finansowaniu bieżących emerytur, czyli i tak trafiają do portfeli prywatnych osób i powinny być uwzględniane w bieżących wydatkach budżetowych.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
27 listopada 2010 20:05:05
Znalezione na innym forum: 7 CUDÓW GIERKA W POLSCE. 1. nie było bezrobocia 2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił. 3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach. 4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było. 5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał. 6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli. 7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było. 7 CUDÓW TUSKA W POLSCE. 1. jest bezrobocie. 2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują. 3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 50 procentach. 4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 50 procentach, wszędzie wszystko jest. 5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają. 6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko. 7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
|
|
1 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 80
Wysłane:
27 listopada 2010 21:03:58
Mnie najbardziej rozbraja zachowanie rządu w obliczu przekraczania progów ostrożnościowych dla długu publicznego. Ktoś kiedyś wprowadził limit długu publicznego w wysokości 60% PKB a dzisiaj rząd zamiast kombinować co zrobić żeby tej wartości nie przekroczyć to kombinuje jak znieść ten limit (tym właśnie jest pomysł żeby części długu nie zaliczać do długu). Przecież za to powinien być trybunał stanu dla premiera, ministra finansów i całego rządu! A mówię to jako członek PO do niedawna wierzący w Tuska!
|
|
Wysłane:
27 listopada 2010 22:12:55
Wcześniej pisano tutaj,że dług publiczny przyrasta o 300 mln dziennie.To już było. Przez ostatnie 2 miesiące deficyt publiczny wzrósł o astronomiczne 53 miliardy złotych,co ni mniej ni więcej oznacza,że dziennie rośnie o prawie 900 milionów(sic!). No tragedia zielonej wyspy.Tej drugiej Irlandii. Na pytanie o tak kaskadowo wzrastające zadłużenie państwa,rząd ustami swojego rzecznika,mówi:"Śpimy spokojnie". Buahahahaha,bardziej dosadnie nie mógł tego określić. Byle do wiosny. "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
27 listopada 2010 22:19:17
Frog napisał(a):Znalezione na innym forum:
7 CUDÓW GIERKA W POLSCE. 1. nie było bezrobocia 2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił. 3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach. 4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było. 5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał. 6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli. 7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
7 CUDÓW TUSKA W POLSCE. 1. jest bezrobocie. 2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują. 3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 50 procentach. 4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 50 procentach, wszędzie wszystko jest. 5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają. 6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko. 7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać. Super puenta. A na poważnie,kraj jest w poważnych tarapatach.Czas,cenny czas na przygotowanie się do sprawdzianu minął,egzamin z kryzysu trwa,zaraz będzie sprawdzam. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
28 listopada 2010 00:40:07
Taurus80 napisał(a): To wszystko jak dla mnie wyglada ze rzad uwaza spoleczenstwo za glupie, ciekawi mnie czy kiedykolwiek sie to skonczy, czy kiedykolwiek narodzi sie prawdziwy polityk ktory sluzy spoleczenstwu i dla niego pracuje ?? Przeciez przez ostatnie 20 lat przy wladzy sa same pr....y KIEDY TO SIE SKONCZY ??
Taurus80, przeciez Ty jestes naprawde inteligentny facet, a pytasz o takie rzeczy... panstwo jest od tego by Ciebie i mnie okradac, bo jakos musi funkcjonowac, a przeiez nie zarabia na siebie. a przy takiej armii darmozjadow, ma swoje potrzeby. nie ma co skamlec, jestesmy winni my wszyscy, bo a) mamy rzady hien nad oslami, b) sami te hieny od 20 lat wybierany, c) pozwalamy na to, by obecny system trwal. osobiscie jestem za tzw. wilczym kapitalizmem, ktory i tak jest 10x bardziej ludzki od parasocjalizmu z ludzka twarza. @szooler - dlug to naturalnie cholernie powazny problem, ale j.w. sami sobie nawarzylismy tego piwa. na szczescie Polacy jakby zaczynaja uczys sie zasad wolnego rynku, ze nie ma nic za darmo, a to co jest 'za darmo' kosztuje wiecej niz 'u prywaciarza' i jest duzo gorszej jakosci. spokojnie, 10 lat i jestesmy partnerem rownym Niemcom, Francji i Anglii. jesli politycy tego nie spartola. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
28 listopada 2010 13:44:37
Dopóki obecny system będzie doraźnie naprawiany, nasza sytuacja się nie zmieni. Krótkowzroczny reakcjonizm to jak zapychanie dziur w zaporze plasteliną. System musi gruchnąć, ktoś wreszcie musi powiedzieć że zus jest bankrutem, a emerytury są wypłacane z naszych podatków poprzez fus. Jak system gruchnie, do głosu dojdzie skrajna prawica, może coś się poprawi. Jako że jesteśmy na forum giełdowym, czy ktoś kiedykolwiek proponował sprywatyzować Polskę? Nie mówię tu o poszczególnych spółkach SP, mówię tu o prywatyzacji całego państwa wraz z zobowiązaniami, majątkiem i prawem do pobierania podatków od mieszkańców terytorium Polski. Pomysł wydaje się zgoła nierealny, ale będąc bezkrytycznym entuzjastą wolnego rynku ciężko mi dopatrzeć się jakichkolwiek minusów takiego rozwiązania. Tylko kto by to kupił?:) Aktualnie: MRB(100%)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.