Słabego wyniku wszyscy się spodziewali, tym bardziej, że jeszcze przed publikacją spółka zasygnalizowała odpisy aktualizacyjne. Niestety w raporcie można znaleźć inne bardzo nieciekawe informacje. W omówieniu przedstawię także, jak należy próbować estymować to co stanie się już za parę dni, czyli wpływ premiery SGW2 na wynik i wycenę spółki.
Biegły rewident w opinii zwrócił uwagę na niskie wskaźniki płynności grupy. W SF zarząd wyraża opinię, iż
mimo wykazania nadwyżki zobowiązań krótkoterminowych nad aktywami obrotowymi w wysokości 5,1 mln zł, nie występują okoliczności wskazujących na zagrożenie dla kontynuowania działalności i utraty płynności Grupy.
Niby wszystko jest ok, bo zaraz pojawią się wpływy ze sprzedaży, ale o sytuacji finansowej najlepiej świadczą przeterminowane zobowiązania. CIA ma ponad 5M przeterminowanych zobowiązań handlowych na 8 wszystkich. To zaskakujące przy posiadaniu 16M złotych środków pieniężnych. Być może gotówka trzymana była na promocję i dokończenie gry. Skoro do tej pory nie padł wniosek o ogłoszenie upadłości, to istnieje szansa, że jeszcze te parę dni dostawcy spółki poczekają.
Przychody ostatniego kwartału, który jest sezonowo najlepszy nie imponują. Względem Q3 wzrosły ledwie o 30%, przy sprzedaży w tym kwartale DogFighta we wszystkich platformach. Gra okazała się niewypałem. Marża pomimo wzrostu przychodów wzrosła raptem o 3 punkty procentowe.

kliknij, aby powiększyćWynik operacyjny jest znacząco mniejszy od wyniku brutto ze sprzedaży na skutek wysokich kosztów korporacyjnych i dokonanych odpisów.
Spółka spisała na straty Dogfighta oraz World of Mercenaries. - koszt powyżej 10M. To w zasadzie zgodne z tym co obserwuje się u konkurencji. Dwie nieudane produkcje na 3 wydane do tej pory gry to tak naprawdę norma. O sukces jest bardzo ciężko.
Rok i tak był stracony, więc można było się spodziewać ulokowania w nim wszystkich zgniłych jaj jakie drzemią w bilansie.
Rynek żyje już premierą SGW2 i oczywiście wszyscy spekulują jaki sukces może osiągnąć seequel. Aby ocenić wyniki i wiedzieć czego się spodziewać trzeba znać zasady rachunkowości i sposób księgowania kosztów napisania gier. CIA dokonuje tego w aktywach trwałych, a konkretniej wartościach zakończonych prac rozwojowych i amortyzuje przez okres 1,5 roku. Oznacza to, że marża jednostkowa zależy od ilości sprzedanych sztuk w okresie, lub inaczej mówiąc rozliczany koszt jest stały, równy wielkości amortyzacji.
Na poniższym wykresie przedstawiłem historyczne kwartalne przychody wraz z ukazującymi się danymi o sprzedaży i datami premier

kliknij, aby powiększyćZaskakujący jest fakt, że przyrost wolumenu sprzedaży pierwszej części SGW jest w zasadzie stały i nie ma istotnego powiązania z przychodami. Wskazuje to na adaptacyjną politykę cenową. Z tego wynika, że nie koniecznie dobrym pomysłem jest dokonywanie obliczeń na podstawie wolumenu sprzedaży. Lepiej wyjść od danych historycznych.
Z wykresu powyżej wynika, że można z krzywej przychodów wyciągnąć około 8M przychodów składowej stałej. I takowa będzie podstawą do obliczeń. Premiera SGW na PC i Xboxa miała miejsce 5 dni przed końcem kwartału. Teraz będzie to okres trzykrotnie dłuższy, w związku z czym przemnażam uzyskaną wartość 3 krotnie. Dodatkowo teraz mamy premierę na wszystkie platformy. W związku z tym dodaję do kwartału startu sprzedaży wynik za kwartał drugi 2011 roku. Dla kolejnych kwartałów roku dodaję sprzedaż w danym okresie po sprzedaży na PC(XBOX) oraz na PS3. Następnie wartości przemnażam o 20% Dlaczego o taką wartość? To wynika z nakładów początkowych na SGW1 PS3 –250tys, i nakładu całkowitego dla SGW ponad 800 tys. Zakładam 900 czyli 20% więcej niż trzykrotność dla PS3, a następnie dodaję wartość stałą 8M. Z takiego zestawienia wychodzi:

kliknij, aby powiększyćTeraz od zysku brutto za sprzedaży odjąłem koszty amortyzacji SGW2 i następnie policzyłem marżę. Następnie wyciągnąłem średnią dla odpowiednich kwartałów( PS3 oraz XBOX+PC) i przemnożyłem przez estymowane przychody. W końcu odjąłem koszt amortyzacji drugiej części od wyniku brutto. Następnie odjąłem od wyniku koszty sprzedaży(założyłem 5;3;2;1,5) i zarządu(1,5 kwartalnie) oraz odsetek od obligacji przez pierwsze dwa kwartały a następnie obciążyłem wynik kwotą podatku 19%. Z tego wszystkiego wyszło
Q1-28M netto
Q2-22M netto
Q3-7,5M netto
Q4 – -1,2M netto.
Roczny wynik 56M na najniższym poziomie rachunku wyników wygląda wybornie i daje potencjał wzrostu przy założeniu powtarzalności. jeśli jednak dodamy wynik poprzedniego roku (i podzielimy przez 2), kiedy spółka funkcjonowała, rozwijała bazę produktową, to otrzymamy rocznie powtarzalne 19M. Prawdopodobnie rok 2014 nie będzie bez premiery, więc założenie o powtarzalności roku 2012 jest mocno dyskusyjne. Obecna kapitalizacja to około 350M, co wskazuje na oczekiwanie powtarzalnego wyniku netto na poziomie 35M złotych. To rynkowe założenie nie jest jakieś szczególnie optymistyczne jeśli dojdzie do zapowiadanych premier w tym i przyszłym roku. Pozostaje czekać, czy znów nie zafunduje się akcjonariuszom przesunięć.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.