volky napisał(a):fantomas
daj jakiegoś linka czy coś do tych danych bo ja szukam takich stron ...
to co wkleiłem to jest najlepsza mi znana.
Skad wiesz ze się sprzedaje dobrze? TY chyba musisz pracować w topwere
W USA wersja x360 ponad 150k, wersja PC ponad 20k. Zatem bardzo dobry początek jak na cRPG. Danych ogólnoświatowych nie mam. Oczywiście dane wydawcy czy producenta będą wyższe bo oni co innego liczą [jak wspomniałem].
volky napisał(a):ale co do Two worlds II to nie wierzę w to że sprzedali tak duży nakład.
mam dojście do danych w jednym z hipermarketów i pytałem dziś jak tam u nich "wolumen" obrotu Tam gra się wcale nie sprzedaje.
Bo w Polsce sukcesu nie odniosła - recenzje w polskich portalach są słabe.
volky napisał(a):Jak można sprzedać taką ilość tej gry w 3 tygodnie? ....
TW2 premierę światową miała w listopadzie - w USA się ona opóźniła. Poza tym od razu gra jest na 3 platformy. I trafiła na dobry okres wydawniczy - Gothic 4 okazał się niewypałem.
2 mln są całkiem możliwe - ale żeby tu coś powiedzieć to trzeba by zobaczyć geografię tej sprzedaży.
volky napisał(a):jeszcze powróce do facebooka
lubie to ~~ 10 tys osób
To nie za mało na grę którą kupiło 2 mln ?!
Zlituj się z tymi lajkami z FB. To już zaczyna być niepoważne.
volky napisał(a):Im więcej szperam tym więcej znajduje i utwierdzam się w fakcie że zrobili taki numer z tą nagonką na 2 mln sprzedaży że głowie się nie mieści taki będzie hit.
Taki urok branży - robi się PR niestworzonymi opowieściami: a to o najlepszej grafice, niesamowitej wciągającej fabule, innowacyjnej mechanice gry; pokazuje się grafikę z gry, która wygląda faktycznie świetnie tylko nie mówi się na jakim sprzęcie taki efekt uzyskano. Jak się już zupełnie nie ma o czym gadać to puszcza się przeciek o testowaniu wersji konsolowej. Itd. itp. To jest norma - nazywa się to uczenie PR, a po ludzku ściemnianie.
Po premierze już takich opowieści snuć nie można to się opowiada o wykupieniu połowy nakładu w sklepie - tylko zauważ, że nie podali ile sztuk gry w sklepie było. Takie niusy trzeba olewać.
volky napisał(a):reasumując Cd projekt taki właśnie zysk będzie miało jak te pseudo "2 miliony" sprzedanych sztuk
Ja bym W2 tak nie deprecjonował. Powinien się dobrze sprzedać. Wszakże wynik finansowy będzie zależał od tego kiedy się pojawi wersja konsolowa. Wysyp RPGów mamy w tym roku spory i cudów nie ma - jak się zbiegną daty premier to musi się to odbić na sprzedaży. Identycznie jak w przypadku S:GW2 - na jesień zapowiedzianych jest kilka hitowych tytułów z gatunku FPS [GoW3, CoD:MW3, BF3] i ze Snajperem może być różnie.