PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
11 12 13 14

KOV - off topic (piszcie ile sie da, spekulujcie, wymyślajcie i ściemniajcie)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 maja 2012 13:03:15
bonzosan,
nie wiem jak w .pl, ale gdzie indziej istnieje podział na analityków wydających rekomendacje - na tzw. wewnętrznych i zewnętrznych. i panuje uzasadniona opinia, że zdecydowanie więcej warte są reko tych pierwszych. tyle, że śmiertelnicy nie maja do nich dostępu. zatem Twoje spekulacje nie są tak do końca chore

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 14 maja 2012 22:36:40
a tu ciekawostka już wspominałem o tej spółce i ze zwykłej ciekawości i mam nadzieję , że dobrze policzyłem wskaźnik C/Zo wyniósł on 66,9 dla kapitalizacji £ 221.47 i zysku operacyjnego 3,31. Prowadzą dwa projekty w Kolumbii i Paragwaju. Kolumbia obiekt Platanillo ma osiągnąć 5,000 BPD do końca 2012 i ten blok generuje właśnie zysk operacyjny za 2011 3,31mln £ bo reszta w tym Paragwaj cytując niektórych forumowiczów jest nic nie warte i służy do topienia kasyblah5. Nie no jasne mają ropę ok, wydobycie ok 400BPD z dwóch studni na luty tego roku

Skasowałem wpis więc krótko bez spoilerów C/Zo dla tej firemki wyszedł mi 66,9 i porównując kov do niej liczac po łebkach Zo za 2012 i wskaźnik C/Zo z obecną ceną to 5,83. mnożnik obliczcie sami a cen wg tej szalonej skąd inąd kalkulacji to 15,59 PLN ale zaznaczam to tylko moje fantazje rodem z archiwum XLiar
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 14 maja 2012 22:42

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 16 maja 2012 23:36:47
...koniec walnego, i tylko tyle? Niczego nowego nie dosłyszałem, ale to pewnie wina odsłuchania w oryginale... Może ktoś słuchał bardziej uważnie i wyłowił coś czego nie wiedzieliśmy?
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

bonzosan
0
Wysłane: 17 maja 2012 21:27:54
kurs raczej nie rośnie ale jak patrzę na ranking popularności na SW to jesteśmy w czołówce fiu fiuWhistle

no i jesteśmy drożsi o oila heheheblackeye

bonzosan
0
Wysłane: 24 maja 2012 03:26:26
krewa napisał(a):
bonzosan,
nie wiem jak w .pl, ale gdzie indziej istnieje podział na analityków wydających rekomendacje - na tzw. wewnętrznych i zewnętrznych. i panuje uzasadniona opinia, że zdecydowanie więcej warte są reko tych pierwszych. tyle, że śmiertelnicy nie maja do nich dostępu. zatem Twoje spekulacje nie są tak do końca chore

kontynuując wątek spiskowy w sposób nie do końca poważny, ta poważniejsza cześć pierwsza: chyba się zgodzisz, że firma już nie jest taka sama jak tuz po IPO nawet jak Brunei nie wypali to i tak będzie zarabiała może i ze zmiennym szczęściem ale jednak. Teraz mniej poważna część wpisu papa rekin i rekiniątko wypłynęli na polowanie, spotkali człowieka . Papa z małym rekinem się wynurzyli tak aby na powierzchni były dobrze widoczne płetwy grzbietowe i dawaj robić kółka wokół nieszczęsnego pływaka. no i za dziesiątym okrążeniem młody sie niecierpliwi: papo rzecze, ale jabym tego człowieka tak ciach od razu wszamał... a na to papo: jasne że można odrazu ale bez kupy lepiej smakuje.... resztę musimy sobie sami dorysowaćThink

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 15 czerwca 2012 14:53:26
No cóż znudzony kasowanymi postami na głównym wątku według znanego tylko adminowi klucza napiszę parę postów na wątku alternatywnym.

Jak wspomniałem w ostatnim poście który wyleciał do zakończenia NM-1 zostało 2 tygodnie. Ciekawi mnie co znajdą i czy przyspieszą co nieco prace. Według planów jakie pamiętam z materiałów cub-energy jeśli wyniki będą obiecujące rzucą wszystko i popędzą na pole NM.

Wygląda, też zgodnie z tym co twierdzi rabbit oraz wbrew temu co twierdzi znany nam ukrainolog i prawdopodobnie czołowy hodowca kóz z Krymu oraz jego kolorowy przyjaciel Ukraina stanie się poważnym graczem gazowym w Europie.

Cytat:
Hryshchenko: Ukraine wants to be a European gas production centre

Ukraine seeks becoming one of the gas production centers in Europe, the FM of Ukraine Kostyantyn Hryshchenko said, speaking today in Rome in one of Italy's leading think tanks FareFuturo, ForUm learned from the FM spokesman.

According to the minister, the Western energy giants Shell and Chevron has already entered the Ukrainian gas production sphere. Ukraine is open for Italian and other energy concerns, which are ready for bringing Ukraine into the number of European natural gas production leaders by exploitation of non-conventional and shale gas and subsea gas deposits, Hryshchenko said.

Appealing to more than 30 representatives of political, diplomatic and business elite of Italy, Hryshchenko said that the early possible entry into force of the EU-Ukraine Association Agreement, including a deep and comprehensive free trade area, can significantly help Italian businesses expand sales markets under the protracted debt crisis in the European Union.

"Everyone in the EU who cares for supporting the economies of their countries should oppose the creation of artificial political obstructions for signing the Association Agreement with Ukraine," the Ukrainian diplomat said.

Drugi artykuł.

Za KOV a może razem z KOV nadciągają tam dość spore koncerny jak Shell czy Chevron. Ciekawy jestem jak na to wszystko zareaguje Rosja i Gazprom.

Wracając jednak do tematu przewodniego dzisiejszy kurs to nędza. Mityczny grubas ani myśli pozwolić na wybicie. Pewnie przyjdzie się zmierzyć z 80 groszami. I oby na tym był już koniec! Gruby ma nie wiele czasu bo pierwsze info może mu wytrącić pakiety S z ręki.
Edytowany: 15 czerwca 2012 14:54

del-20160301
0
Wysłane: 16 czerwca 2012 09:45:10
No i jak przypuszczałem ExxonMobil wycofał się z polskich łupków po tym jak podpisał umowę z Gazpromem. Tak to się załatwia. Pozostaje tylko amerykanom podziękować, że po raz kolejny wystawili nas do wiatru. Ciekawy jestem co z koncesjami które nabyli. Jak prawo się do czegoś odnosi. Może Ruskim sprzedadzą jeśli to jest możliwe prawnie. Wcale bym się nie zdziwił.

Link

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 20 czerwca 2012 08:30:13
@onochi

Tak jak w Polsce był szał łupkowy tak teraz na Ukrainie jest szał gazowy.Tam nie tylko łupki są do wzięcia ale konwencjonalnego gazu do podziału jest sporo.Z najświeższych informacji wynika że ENI wchodzi na Ukrainę kupując 51% udziałów w Cadegon czy jakoś tak oraz w okolicy Lwowa jakaś Australijska firma próbuje się załapać.W najbliższych kilku miesiącach będzie przetarg na złoża Scyców to morze Czarne aj est tam dużo gazu (nie chce mi się szukać dokładnej nazwy a tu można ściemniać)
Kilka spółek kręci się na Ukrainie ale na dzisiaj na szczęście nic nie słychać o Naszych terenach.
"Żeby wygrać trzeba grać"

del-20160301
0
Wysłane: 29 czerwca 2012 09:31:30
Wiesz jak to jest. Przetargi przetargami, tylko pytanie czy po zdobyciu koncesji będą się spieszyć czy nie. Moim zdaniem w ciągu kilku lat Ukraina może być poważnym graczem gazowym na rynku Europejskim. Mam nadzieję, że KOV trzyma rękę na pulsie i jeśli coś ciekawego jeszcze znajdą to kolejną koncesję dokupią.
Ciekawa spraw może być z łupkami. Do tej pory Francja i zdaje się Niemcy też byli tak średnio za łupkami i ich eksploatacją. Francja na pewno. Teraz parę dni wstecz widziałem komunikat geologów że spore pokłady łupków mają też Niemcy. Ciekawy jestem czy zmieni się teraz ich podejście do tego tematu. Niby Niemcy uciekają w energię zieloną i wyłączają reaktory atomowe, ale jak im bieda w oczy zajrzy z powodu kryzysu to kto wie.

rabbit
0
Wysłane: 29 czerwca 2012 12:09:21
Cały świat zwraca się w kierunku gazu.Jest go bardzo dużo i jedynym problemem był transport.Ukraina ma połączenie a całą Europą i to jest przywilej.Czytałem ostatnio ciekawy artykuł o Japonii.Będż zwiększać import gazu bo chcą zlikwidować niebezpieczne elektrownie atomowe.To dobra informacja dla Brunei,mają gaz,fabrykę skraplania i oczywiście KOVking
Podatek który mają wprowadzić na Ukrainie będzie zmieniony.Ta wersja co zapodałęm link jest dla na pesymistyczna ale już Janukowycz polecił to zmienić.Dlatego wkleiłem wpierw pozytywną a potem negatywną informację.To był stary tema z grudnia.
Czytałeś moja wersję na bankierze?

Wiertnia którą wynajęli będzie pracowała w Brunei i KUBGAS będzie regulował za wynajęcie a KOV płacił na konto KUBGAS?
Nie wiem czy taka wersja jest możliwa ale na Brunei w początkowej fazie rozwoju nie będzie potrzebna dodatkowa kasa.
Tylko że w tej wersji Ukraina pozostanie przy swoich koncesjach i jest możliwa spłąta Radwana.
Tylko że to jest chyba zbyt różowe żeby było realne.
Na pewno Kulczyk coś wymyślił lub Mioduski,a My dowiemy się przy 80 groszach za akcję.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 czerwca 2012 12:17:05
To dobra informacja dla Brunei,mają gaz,fabrykę skraplania i oczywiście KOV

Trochę się w tym wszystkim pogubiłem: KOV szuka w Brunei ropy czy gazu ziemnego?

Na pewno Kulczyk coś wymyślił lub Mioduski,a My dowiemy się przy 80 groszach za akcję.

A tego to już kompletnie nie rozumiem. Największy optymista na wątku KOV jest aż takim pesymistą na KOV offtopic? 80gr? Aż taki spadek SzP. przewiduje?
To gdzie te świetlane perspektywy?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

rabbit
0
Wysłane: 29 czerwca 2012 13:35:52
@Szutnik
Cytat:
Trochę się w tym wszystkim pogubiłem: KOV szuka w Brunei ropy czy gazu ziemnego?

W Brunei KOV szuka przede wszystkim pieniędzy.Czy to jest ropa czy gaz to dla mnie żadna różnica.Produkcja gazu jest równie dochodowa chociaż mniej prestiżowa.Nastawienie w Brunei jest na ropę ale musisz pamiętać że zasoby gazu na terenie Bloku L są większe niż zasoby gazu konwencjonalnego w całej Polsce.Na tym etapie poszukiwać można powiedzieć są ogromne a jak pokazały prace poszukiwacze na Ukrainie dzięki odwiertom można natrafić na zasoby nie ujęte przez RSP.
Jeżeli chodzi o węglowodory to głównym celem jest oczywiście ropa i prestiż ale o gazie nie można zapominać.
Cytat:
A tego to już kompletnie nie rozumiem. Największy optymista na wątku KOV jest aż takim pesymistą na KOV offtopic? 80gr? Aż taki spadek SzP. przewiduje?
To gdzie te świetlane perspektywy?

Musisz uściślić pytanie.Świetlane perspektywy KOV czy świetlane perspektywy ceny akcji?
Wczytując się w to pytanie jestem jeszcze mocniej przekonany że GPW to największa bananówka na świecie.
Według inwestorów świetlana perspektywa to widły za widłami w kierunku północnym największego bankruta na rynku.Ludzie nie zaglądają nawet do fundamentów spółek tylko podpytują userów na forach i jak udało się komuś dwa razy trafić w wystrzał to uważany jest za super inwestora.
80 groszy nie jest wykluczone jak patrzę na to co się dzieję.Przez dwa lata sypania to Kulczyk wszystkie akcje sprzedałby po tej cenie.Nie zastanawiałeś się dlaczego akcję kosztują na dzisiaj 1.2 pln skoro ktoś wciąż zasypuje popyt?
Dla mnie to jest dziwne.
Dla samej spółki widzę świetlaną przyszłość bo działają z niesamowitą precyzją (mino lekkich obsuwek)Gdyby chciało się Tobie porównać inne spółki z tej branży na takim samym etapie rozwoju,dopiero byś docenił to co KOV zrobił.

del-20160301
0
Wysłane: 2 lipca 2012 09:54:59
@Rabbit

Zobaczymy. Jeśli okaże się, że kurs do 12.08 będzie się kisić w przedziale 1,1-1,2 a potem wystrzeli nie będę tego uważał za przypadek. I nie ważne czy w tych dniach opublikują wyniki NM-1 czy nie. Bacznie obserwuj. Wrócimy do tego tematu.

rabbit
0
Wysłane: 5 lipca 2012 00:06:16
@onochi
Poczekamy zobaczymy.
Teraz dopiero przeczytałem artykuł;
Cytat:
Umowa pięciu spółek ws. wydobycia gazu z łupków

Link
Niby nic co mogło by mieć wspólnego z KOV ale wkleiłem dla porównania.

Cytat:
Jak powiedział obecny na uroczystości szef resortu skarbu Mikołaj Budzanowski, "jest to drużyna pięciu podmiotów", najważniejszych spółek w polskim obszarze gospodarczym, które będą prowadzić poszukiwania gazu tak, aby za 3 lata z kopalni gazu w północnej Polsce popłynęło błękitne paliwo.

Cytat:
Prezes PGNiG Grażyna Piotrowska - Oliwa powiedziała, że szacunkowa wielkość kosztów, jakie poniosą sygnatariusze podpisanej w środę umowy, ramowej, wyniosą 1 mld 720 mln zł. Współpraca będzie się odbywała na obszarze ok. 160 km kw. na koncesji Wejherowo.

Cytat:
W kwietniu pięć firm - PGNiG, PGE, Tauron, KGHM i Enea - podpisało list intencyjny, w którym zobowiązało się do wspólnych poszukiwań gazu łupkowego.

5 wielkich firm PGNiG, PGE, Tauron, KGHM i Enea będzie działać na 160 km2 i szacunkowa inwestycja ok 500 mln USD.Za 3 lata mają zacząć produkować gaz z łupków,jak znam życie to będą to 4-5 lat jak dobrze pójdzie.
Taka umowa ramowa nie oznacza że każda ze spółek wyłoży część tych pieniędzy.Na początek włożą określoną kwotę a potem pieniądze ze sprzedaży gazu będą i reinwestować.Prawdopodobnie ta kwota będzie rozłożona na 4-5 lat.

Porównać to można do małego KOVika który na Ukrainie już zainwestował razem z Cub Energy w 2011 roku około 34 mln USD i zakup KUBGAS 45 mln USD.Do 2015 roku na rozwój NM ma być przeznaczone prawie 150 mln USD.Do 2015 roku powinno być zainwestowane minimum 230 mln USD a patrząc na 4 stare koncesję to do 2015/16 roku inwestycje mogą przekroczyć poziom 500 mln USD.Biorąc pod uwagę zysk operacyjny i wielkość produkcji z tą kwotą nie będzie problemu.
Dlaczego to wklejam?
Wiele osób nie docenia KOV ale porównując te inwestycję w Polsce i na Ukrainie ten maleńki KOVik jest chyba w dużo lepszej sytuacji,zainwestuje sam (a właściwie z CUB) tyle pieniędzy ile w łupki zainwestują trzy największe spółki energetyczne w Polsce.
Świadczy to o wielkości przedsięwzięcia na Ukrainie.

rabbit
0
Wysłane: 5 lipca 2012 12:22:38
Cytat:
Szef Shella na Ukrainie, powiedział dobre warunki do prowadzenia działalności w sektorze energetycznym

Link

Widać że ta inwestycja jest coraz pewniejsza.

rabbit
0
Wysłane: 7 lipca 2012 12:42:44
Ciekawostka ale warto wiedzieć ile kosztują przetargi.
Cytat:
Ukraina otrzyma premię w wysokości 360 mln USD od jednej z firm gazowych..

Link
Edytowany: 7 lipca 2012 12:43

del-20160301
0
Wysłane: 10 lipca 2012 12:37:13
Na forum KOV wykrystalizowała loża ekspercka w składzie:

Funky - specjalista od wody w Brunei. Udziela też porad prawnych szejkom w kancelarii Funky&Town.
Krewa - specjalista od Ukrainy. Ponad to rysuje kreski jak szalony.
Scarry - specjalista od wszystkiego

W razie pytań służą pomocą.

Druga sprawa to hierarchia najważniejszych informacji płynących z KOV:

1. Okulary Redface'a. Informacja podana przez lożę ekspercką spowodowała popłoch nie tylko na GPW ale i na AIM. Akcjonariusze w panice wyprzedawali akcje spółek poszukiwawczo wydobywczych. Szejkowie arabscy rozważali czy nie wycofać się z biznesu ropno-gazowego i przerzucić się na farmy wiatrowe. Ostatecznie panika została opanowana. KNF przygląda się tym okularom bardzo dokładnie i zastanawia się czy nie wprowadzić zakazu występowania w okularach w telewizji.
2. Woda w Brunei. Ta informacja podana przez eksperta od Brunei również zatrzęsła rynkiem. Światowe koncerny napojów gazowanych z trwogą spoglądały na zasoby wody w Brunei posiadanych przez KOV, obawiając się że nowy gracz może wejść na rynek wody butelkowanej i zmienić układ sił na świecie. Ze względu na ujawnienie poufnej o planach podboju rynku wody butelkowanej przez KOV, treść artykułu została zdjęta i zmieniona kilka godzin później. KNF szuka kto ujawnił informacje cenotwórcze. Nie mniej woda już się rozlała.
3. Informacja podana ostatnio przez naszego specjalistę od Ukrainy, który jak widać śledzi bacznie również wydarzenia w Europie. Podobno Grażyna Kulczy kupiła kamienicę. I to nie byle jaką. Po długim i wnikliwym śledztwie dotarł do informacji że siedzibę ma tam konkurencja KOV z AIM. Niestety nie znamy jeszcze jak wielki wpływ będzie miała ta szokująca wiadomość na kurs i rynki światowe. Być może zawieszą notowania na jakiś czas aż sprawa mówiąc kolokwialnie przyschnie.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 lipca 2012 13:08:40
@onochi

jakież to żałosne.. wycieczki personalne zdesperowanych inwestorów... serio - żałosne jest najlepszym określeniem na takie posty. Żenujące też by pasowało, ale nie aż tak precyzyjnie.

Zawsze jak kurs jest zbyt nisko winę ponosi forumowicz.. przecież nie ta genialna spółka. To paru forumowiczów o mocy sprawczej bliskiej bogom zaniża kurs, który przecież już, co całkiem oczywiste powinien przebić 6 zł...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 lipca 2012 13:10

del-20160301
0
Wysłane: 10 lipca 2012 13:39:16
A mi wydaje się to przezabawne Angel . Zwłaszcza hierarchia ważności informacji w spółce. Myślę, że Funki jako dysponujący poczuciem humoru na pewno zobaczy coś zabawnego. Nie każdy traktuje wszystko tak poważnie jak Ty. Trzeba mieć czasem trochę dystansu również do siebie samego.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 lipca 2012 13:46:35
humor jest fajny tak długo jak nie ma wycieczek osobistych, co innego zaśmiać się z sytuacji która dla jednego jest śmiertelnie powazna dla drugiego absurdalna, co innego kiedy zamienia się to w wycieczki osobiste. Wtedy kazdy humor traci sporo.

Właściwie traci wszystko.

uwazasz ze taki devonuk grożacy KNF za krytyke jego ukochanej firmy jest wesoły i ma duży dystans do siebie? Że to jest śmieszne? No tak szczerze.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 lipca 2012 13:48

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat