PARTNER SERWISU
egzqifbr
jimaz

jimaz

Ostatnie 10 wpisów
Bardzo cieszy mnie ta informacja. Oby większościowy akcjonariusz zrozumiał, że są na GPW a nie prywatnym folwarku.

007 przegladales chociaz raport. Przeciez na kazdej dzialalnosci oni sa w plecy. Chwala sie dodatnim wynikiem EBITDA gdzie na czysto na wszystkim traca. Przychody z zagranicy to 7,5% nie zmienilo sie w ciagu agresywnego roku zdobywania rynku. Dobrze, ze Brzoska skupia sie na naszym rynku, poniewaz go zna. Jednak do zarobku daleka droga.

Technicznie wyglada jakby poszla euforia na mega obrocie a zachowanie rynku pokazuje, ze inwestorzy grali pod to info i sprzedaja fakty. Czas pokaze kto ma racje;)

Zależy od tego jaka jest rentowność tego kontraktu.

Irracjonalny dla mnie ten wzrost po takim raporcie. W plecy 34 mln zł zatuszowane pod zdarzeniem jednorazowym. Tą kasę szybko przejedzą, a trochę mi to zaczyna przypominać Hygienikę i sprzedaż jedynej rentownej odnogi. Czas pokaże ale Drzymała nie bez powodu wyskakiwał...

jimaz napisał(a):
Może pierw jakieś przesilenie?

Pierwsze śliwki robaczywki ;)
Zobacze jeszcze jak zejdą po tej fali

Może to pytanie do Pani księgowej byłej Hygieniki S.A. od 2008 roku a od jakiegoś czasu Pani prezes Hygienika Dystrybucja S.A. ?
www.osoby-krs.pl/Latos,Lucja,G...

Może pierw jakieś przesilenie?

Trochę techniki cz.2

kliknij, aby powiększyć

Wybicie dołem, pierwsze wsparcie linia spadkowa po szczytach ukształtowanych w dniu przedwczorajszym

kliknij, aby powiększyć

Troszkę techniki;)

piotrch napisał(a):
Plany połączenia Optimusa z CD Projekt Investment zostały ujawnione bodajze w marcu 2010. Były tu na SW osoby, które kupowały akcje po 1,2-1,6 PLN. Trudno twierdzić, że ten ruch wygenerował jedynie Jakubas, bo za takie rzeczy to prokuratura ściga.

Konkrety:
Plan połączenia 21 października 2010
notowania.pb.pl/files/espi/201...

Kurs zamknięcia z dnia 21 października 2010:
2,59

A teraz konkret dla Ciebie, prześledź transakcje oficjalne głównego wtedy akcjonariusza

Scarry napisał(a):
@graf78

no tak, dlatego warto cofnąć się do czasów Optimusa i dwóch lat kiszenia kursu Optimusa-CDP za 0,7-1.3 zł.... coś Ci to przypomina ? wave

wykres kursu z czasów gdy GOG był malutki, i robił parę tysięcy złotych, a firma żyła z jednego przeboju do czasów obecnych....

kliknij, aby powiększyć

Teraz to już przesadziłeś, 0,7-1,3 zł to był prawdziwy Optimus, nie mający nic wspólnego wtedy z CDP a jeszcze wcześniej CDR :) Do 2 zeta odciął Jakubas wykorzystując informacje o wejściu CDR w Optimus.

arturekb napisał(a):
Cytat:
Na pewno Spółka zrobiła krok milowy, jeżeli chodzi o rozpoznawalność, jednak czy prawie 500% nie wystarczy?

Podejście do tematu na zasadzie wzrosło tyle, to już nie będzie rosło wydaje mi się błędne, pamiętajmy, że po pierwsze skromnie zakładając spółko zwiększy w tym roku zysk netto około 10 krotnie(moje szacowanie, zakładam 300tys sprzedanych sztuk do końca roku), po drugie kurs przed premierą był zbijany przez wychodzenie ofe z akcjonariatu. Także 50 pln za akcję daję C/Z na poziomie 11, co moim zdaniem jest niewiele patrząc na inne spółki z branży.

A każdy dzień na szczycie bestsellerów Steam zwiększa wycenę.

A od kiedy C/Z wylicza się na podstawie jednorazowego sukcesu, skąd taka pewność, że co roku każda wydana gra będzie bestsellerem Steam?

Możemy tak debatować, dla mnie kurs wymaga lekkiego ochłonięcia, tak jak na forum wpis @anty_teresy. Do tego przydadzą się komunikaty od emitenta nt. sprzedaży i wtedy można wrócić do tematu, co by rozmawiać o konkretach

Tematu OFE już nie poruszajmy.

Redukcja 55% czyli pomimo ciszy, zainteresowanie było ;)

Cena akcji sprzedawanych w IPO spółki Livechat Software została ustalona na 18,5 zł. Oznacza to, że wartość oferty wyniesie 59,9 mln zł - podała spółka w komunikatach.

Ostateczną liczbę akcji oferowanych inwestorom indywidualnym ustalono na 226.625 szt., a liczbę akcji oferowanych inwestorom instytucjonalnym na 3.010.875 szt.

Cena maksymalna sprzedaży akcji Livechat Software na potrzeby składania zapisów przez inwestorów indywidualnych była ustalona na 23,5 zł.

Oferta spółki Livechat Software obejmuje 3.237.500 akcji, które zamierzają sprzedać akcjonariusze spółki. Akcje oferowane stanowią 12,57 proc. kapitału zakładowego spółki i uprawniają do takiej samej liczby głosów.

Spółka założyła w prospekcie, że pierwszy dzień notowań akcji na GPW nastąpi nie później niż 10 kwietnia 2014 r.

1/10 do indywidualnych, ciekawe czy będzie redukcja?

Dzisiaj kurs bardzo ładnie odbił od połowy świecy (poziom okolic 3,05) i zamknął formując młotek. Krótkoterminowo opór okolice ponad 3,4 (dwa poprzednie dołki). Ogólnie potencjał jest ;)

doświadczony sprzątający. Ja czekam na raport po audycie - pewnie tutaj wyjdą trupy.

artbeco napisał(a):
Free float to około 50% ,jak na razie to w grze jest około 20% pozostali trzymają i czekają co będzie, lub jak kto woli czekają by jeszcze coś taniej złapać. 80% akcji śpi więc jaka to panika?
Spółka jest dość zamglona więc trudno wyczuć w co gra. Prezes jest człowiekiem konkretnym ,lecz ostatnio dość dużo stracił ,może chce się odegrać? a może grunt mu się sypie? Technika w takiej sytuacji to jedyne słuszne spojrzenie na spółkę, jeśli się nie wysypują twardziele to może w coś się tu gra.

Znasz człowieka?

Po tym jak otworzyli na 11 groszy przyglądnąłem się bliżej spółce. Emisje na 220 mln akcji obejmowane bez gotówki, za certyfikaty FIZ prowadzone przez Capital Partners. Oczywiście nikt nie informował co zawierają te certyfikaty - wg. mnie przekazali coś w stylu śmieciowe subprime. Oczywiście jak każdy śmieć odbił, jednak nie wróżę żadnych rewelacji - kaczka to max co może z tego być!;)

mrk napisał(a):
Przesuwanie stop lossa to chyba nie do końca to o co autorowi chodziło. Przy pomocy SL raczej nie sprzedałby wyżej niż 15,50 milklandu. Jeżeli chcesz próbować wyłapywać szczyty to musisz zejść na niższe interwały + arkusz. Czasem jest to możliwe i da się stwierdzić na podstawie pewnych przesłanek, że kurs najprawdopodobniej już więcej nie urośnie(np ostatnio ABM czy I3D). Mimo to w większości przypadków nie da się odróżnić szczytu, na którym należy sprzedać od lokalnego szczytu, który niedługo potem zostaje pokonany.

Odnośnie ABM sprawa prostsza - info o zaangażowaniu IDM (nie znam takiego, który po takiej informacji by zarobił)

Temat powinien brzmieć inaczej:
Jak sprzedać na lokalnym szczycie ?

A odpowiedź oczywiście nie jest prosta. Sugerowałbym próbę obserwacji swoich emocji gdy kurs rośnie i poszukiwania momentu w którym pojawia się euforia i liczenie ile to już nie zarobiłem wirtualnie.
Nie odnoś tych badań do Orco (bo tutaj czysta technika jak arbitraż w grze) albo obserwacja Paryża live.

P.S.
Najlepsza odpowiedź na pytanie tematu:
Nie sprzedawaj, nigdy nie będziesz miał tego problemu :)

Witam,
Mam pytanie odnośnie spółki Sygnity. Jak Państwo widzą przyszły rok jeżeli chodzi o przychody/zyski? Czy podzielają Państwo prognozę zarządu? Jak odbierają przeprowadzony przez spółkę skup akcji własnych? Czy nie lepiej było wykorzystać te środki na rozwój bądź też podwyższenie płynności spółki ?

Witam,
Mam pytanie odnośnie 2 spółek, które są w kręgu Państwa zainteresowań. Chodzi mianowicie o Mirbud i Agorę. Jaką Państwa DM widzi bliższą przyszłość dla tych spółek? Jak według Państwa wypadają one na tle sektora i ogólnie o zdanie nt. sektora medialnego jak i budowlanego? Zdaje sobie sprawę, że obie działalności nie są ostatnio trendy ale zastawiam się czy AmerBrokers dostrzega już jakieś jaskółki czy branże te dalej nie mają "fundamentów" do wzrostu wartości.

Pozdrawiam,
Kuba.

Jeżeli by przyjąć formacje podwójnego dna na DAXie okolice 4970 i fali na 5700 to wychodzi nam szczyt w okolicach 4970+2*730=6430 a szczyt był 6430,6 i to było w piątek...

A czy można stworzyć tabele wyświetlającą walory z 2-3 najlepszymi ofertami ? Widziałem, że są osobne okienka ale czy można od razu z tabeli przechodzić do składania zleceń ?

Mnie zastanawia co innego czy GPH w ogóle ma kasę - skoro nie ma za co wypłacić dywidendę a kasę przesuwa na działalność operacyjną... Takie przepływy już dawno temu winny być zabezpieczone. Już teraz się nie zastanawiam kiedy wreszcie wpływie kasa tylko czy w ogóle ? Ja też np. chciałbym pojechać na wymarzone wakacje bo akurat jest oferta last minute i USD "tanie" ale nie mogę bo ktoś sobie leci w ...

P.S. Skoro spółka zarobi 5% więcej na mojej kasie to ja poproszę swoją działkę 0,18 razy 1+0,05 to wychodzi 0,189 na akcje i polecam to proste wyliczenie do interwencji SII

Wielu z akcjonariuszy, pewnie chciałoby aby ceny nieruchomości wzrosły.
Dla mnie i tak są na za wysokich poziomach.
Odnośnie wypowiedzi anty_teresy:
Zgadzam się i także zauważam, że ciężko będzie wypracować zysk skoro zarząd i sprzedaż to będzie około 43-45 mln zł w 2011 roku.
Widać, że także kombinują tym przeszacowaniem, Budopol to samo zrobił nabywając jakąś spółkę od Ganta. Pewnie jeszcze im tam US się pojawi bo niezłe przeszacowanie poszło w odniesieniu do ceny nabycia.

Odnośnie DCFa - jakiego by nie zrobić to i tak będzie wiele uwag, także przyznaje racje, za dużo zmiennych i każdą można podważyć. Sam ostatnio parę wykonałem i nawet 2 miejsca po przecinku to jest spora różnica dochodząca do 1 zł w wycenie.

To może wartość odtworzeniową ?

Wg. mnie zarząd wykręcił księgowy zysk netto aby spełnić kryteria kredytowe. Dziwi mnie, że od 2008 roku KOZ rosną w tempie 10%, co wg. mnie jest największym ryzykiem tej spółki. Za 2 lata trzeba będzie 50 mln zł na działalności dev. i budowlanej aby wyjść na zero. A czy zawsze tak będzie kolorowo ? (rozumiem, że w 2008 i 2009 spółka zarobiła na działalności kontynuowanej brutto 100 mln zł ale 2011 nie był kolorowy i to powinno też odbić się na mniejszych, bądź tych samych wynagrodzeniach)

anty_teresa napisał(a):
Cytat:
A kto powiedział, że jest dobry ?
TY :)
jimaz napisał(a):
Nie wątpię, że spółka jest dobrze zarządzana,

Cytat:
3. No racja, że rentowność jest słaba, ale inwestując wybiegasz w przyszłość, ten argument wydaje się nie mieć aktualnie znaczenia dla przyszłych wahań kursu.

Otóż ma znaczenie. Jeśli rentowność jest niższa niż konkurencji, to ten fakt eliminuje wpływ makro otoczenia, a pokazuje kompetencje zarządu.

Chodziło mi, że nie mam uprzedzeń co do spółki wymieniając zarządzanie i projekty.

ad.3
Chodziło mi o rentowność mierzoną ceny nabycia gruntów 2007/2008 aktualna sprzedaż - rynek już to zdyskontował. Śmiem nawet twierdzić, że na 2 lata przed sprzedażą :)

anty_teresa napisał(a):
Co do jakości zarządu GNT to bym nie przesadzał...
1. Nie zapominajmy, że spółka musiała się ratować emisjami akcji. Czy kompetentny zarząd dopuszcza do sytuacji, gdzie firmie grozi utrata płynności?
2. Gant w pewnym momencie wyczerpał ofertę. Czy to dobrze świadczy o zarządzie?
3. Jeśli do tego dołożymy rentowność oddawanych projektów to co to oznacza?
4. O Sokołowskiej w branży mówi się, że na mieszkaniach spółka nie zarobi. Ma szanse na powierzchniach komercyjnych, bo za drogo grunt kupili.

Jak można powiedzieć, że zarząd spółki jest dobry???

A kto powiedział, że jest dobry ?

1. Tam emisja powyżej 20 zł poszła, trochę dyskonto do dzisiaj.
2. Chyba się wreszcie wybierają z tego co pamiętam z artykułów.
3. No racja, że rentowność jest słaba, ale inwestując wybiegasz w przyszłość, ten argument wydaje się nie mieć aktualnie znaczenia dla przyszłych wahań kursu.

To co kształtuje aktualny poziom ceny akcji to czy spółka jest w stanie generować zysk. Bo jeżeli będziemy dalej patrzeć na to rozlane mleko w postaci przepłaconych gruntów to sądzę, że dyskusja w tym roku się nie skończy.

Pytanie zasadnicze większości użytkowników w tym temacie jest jedno - czy spółka jest już na tyle tania, żeby zacząć nabywać akcje ?
Kanał AT sugeruje powolną akumulacje przy dolnym ograniczeniu
Sumienie podpowiada poczekaj na wyjaśnienie dłuższą chwilę, natomiast korzystaj z trendów na innych spółkach. Na Ganta przyjdzie czas...

pop napisał(a):
Cytat:
Nie wątpię, że spółka jest dobrze zarządzana

Tak? A nie przecholowała przypadkiem z kredytami...?Think

Ze zmian 2010 do 2009 widzę 19 mln zł. Koszty finansowe (czyli głównie odsetki od kredytów) także spadły. Natomiast trochę obligacji dorzucili to racja.

Mnie bardziej co innego martwi, że przy tej sprzedaży do 200 mln zł cały zysk przeżerają koszty ogólnego zarządu, które sporo wrosły i nie sądzę aby miały spaść w tym roku. Patrząc na tendencje będą gdzieś na poziomie 33-35 mln zł co przy zysku na sprzedaży (przyjmijmy koszty sprzedaży 10 mln zł) musiałyby wynieść 43-45 mln zł. Spoglądając na rok 2009-2010 marża była na poziomie 30% w 2009 i 10% w 2010. Czyli jeżeli będziemy celowali w środek 20% to przychody muszą być na poziomie 215-225 mln i wynik będzie na zero. ( Przy negatywnym założeniu 10% to 430-450 mln zł).

Do Constanta - fundy to też ludzie ;) wtedy nikt nie myślał, że boom się skończy. Podaż też sporawa co wg. mnie wyklucza indywidualnych. Zobacz fix dzisiaj - 81 zleceń kupna - 3 na sprzedaż.

Trendu spadkowego nie ma od ponad 2 lat! Jest dokładnie rok i niecały miesiąc (szczyt 26 zł i rozpoczęcie trendu)
Kanał jest aktualnie blisko dolnego ograniczenia.

Odnośnie zarządzania - także jestem z Wrocławia, patrzyłem na Odra Tower i podzielam Twoje odczucia, jeszcze fundamenty leją a po 3-4 mieszkania sprzedane na piętro. Legnicka dobra lokalizacja, winno się sprzedać. Apartament jeden na Rynku został i trochę mieszkań w niższej zabudowie o atrakcyjnych cenach 5-7 tys. zł/m2.

Pytanie do Bartosza czemu Legnicka to porażka - patrzyłem 60-70% sprzedanych mieszkań, lokalizacja dobra. Możesz przybliżyć swój pogląd ?

Spółka z supermodnej i granej przeszła w niełaskę, jak i cała branża developerska. To jest koszt wcześniejszych wzrostów. Gdzie tu jest dno, kiedy będzie atrakcyjna ? Wtedy gdy spadnie niechęć do papiera. Jedna teoria głosi, że to efekt ubranych fundów, które poprzez nagonkę Mądrali nabywały walor (dla przypomnienia PKO TFI było zainteresowane nabyciem akcje powyżej 100 zł).
Widać uformowany kanał spadkowy (już chyba koło roku ma), raczej warto poczekać na wybicie lub akumulować papier na dolnych ograniczeniach. Nie wątpię, że spółka jest dobrze zarządzana, że projekty we Wrocławiu są w bardzo dobrych lokalizacjach. Cierpliwość dla długoterminowych inwestorów, dla średnio i krótko raczej obserwacja i AT.

Ten przykład to przy danych za jaki rok ?

Cała dyskusja dotyczy pewnego cyklu jak dobrze wiemy który ma swoje szczyty i dołki. Każdy dokładnie orientuje się gdzie aktualnie znajduje się developerka, jednak nie powinniśmy tutaj wyjmować przeźroczystej kuli i zakasać rękawy. Wystarczy się bacznie przyglądać. Firma jak Gant wg. mnie wyróżnia się w branży i powinna pierwsza sugerować pojawienie się zmiany trendu. Może dlatego, że jestem z Wrocławia i każdego dnia przechodzę wiele razy obok budynków tej firmy, które wg. mnie leżą w idealnych miejscach jak na tą aglomerację.
Uprzedzając wszelkie wątpliwości nie posiadam akcji tej spółki, jednak wiem że znajdą się w moim portfelu w nieokreślonym bliżej czasie.

P.S. Kolejne dyskusje na temat eldorado itd. są trochę jak granie w 1000'ca w rodzinnym gronie gdzie po 2 tygodniach nikt już nie będzie pamiętał wyniku.

Romka już tutaj nie ma

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 16 października 2017 15:33:02
Liczba wpisów: 36
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,723 sek.

yjqwekir
fwcioxgm
zzulnjbt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tztcrytb
ulsinjso
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat