0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
27 lipca 2011 16:37:28
przy kursie: 1,80 zł
broker_ns napisał(a):sbyszek napisał(a):Może zechciałbyś pospekulować w temaie dywidendy Polkomtela ? A o czym tu spekulować  . Przecież uchwalona dywidenda za 2011r. przez WZA pójdzie w całości jeszcze do byłych już akcjonariuszy Polkomtela: KGHM, PGE itd.. Solorz z niej nie dostanie nawet złotówki. Dlatego też m.in. pomimo, że wartość sprzedaży Polkomtela wyniosła 18,1 mld zł to Solorz ma wypłacić "tylko" 15,1 mld - bo właśnie należy odjąć tą uchwaloną już dywidendę oraz zobowiązania spółki. www.telepolis.pl/news.php?id=2... Może nie do końca sprecyzowałem swoją myśl tylko wyraziłem pewien skrót myślowy. To że dywidenda została uchwalona w kwietniu przez ZWZ w wysokości 74,52zł, czyli łacznie 1527,66mln.zł i że zaliczkowo wypłacono już 502660000zł to wiem. Ale chodzi mi o to jak ewentualnie taka lub podobna kasa przełoży się na działalność grupy spółek ze stajni Zygmunta. Będzie to potężny zastrzyk gotówki, wiemy o zadłużeniu,ale zadłużenie to nie wszystko. Znamy najbliższy (ale chyba nie jedyny) cel => LTE => zyski z tego. Zapewne są opracowane i zaplanowane szczegółowe ruchy w grupie, których nie będzie dane nam poznać w zakresie większym niż to przewidują przepisy . Aby móc skutecznie włączyć się w tę grę (czyli zarabiać na ruchach kursu), należałoby przeanalizować i pospekulować co? jak? kiedy? i dlaczego? Tak więc mój skrót myślowy odczytaj jako spekulacyjne rozgryzienie scenariuszy pod które będzie grał rynek w przyszłości także w kontekście Polkomtela. PS.Już miałem wysłać ten post, a tu komunikat w TV (tej krytykowanej przez niektórych stacji telewizyjnej) o obniżeniu ratingu Polkomtela. Skutkowało to natychmiastwym ruchem Midasa na południe o 2gr.(ze względów prawno-autorskich nie podam szczegółów, ale było to o g. 15.37) Widać z tego, że moja ciekawość o korelacjach w grupie jest zasadna. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
27 lipca 2011 20:25:41
sbyszek napisał(a):lukch napisał(a):666 napisał(a): Poziom rozmów na temat spółek w TVN CNBC jest żenujący. Panowie rozmawiają sobie jak przy kawce, nie zdając sobie sprawy z tego, że to co mówią nie jest bez znaczenia. I tak dzisiaj rozmawiają sobie o Midasie jako o spółce "ze stajni Karkosika", a o Cognorze, jako o dystrybutorze stali
Swego czasu w dyskusji nt. KOV non stop powtarzali, że Syria leży w Afryce. Oni znają się tylko na 'prezencji'. To tyle.. Panowie nie musicie tego oglądać Co tu ma do rzeczy oglądanie. To nie jest tv o gotowaniu, odpowiedzialność za słowo musi być, a często zaproszeni goście pojęcia nie mają o spółkach o które są pytani, szczególnie tych małych i gadają bzdury, co bardziej przytomni mówią "nie znam sytuacji spółki", ale często paplają co im ślina na język, bo przez gardło nie przejdzie im "nie wiem". Powinni się przed programem umawiać na spółki o których będą rozmawiać, żeby gość mógł się przygotować, nikt nie jest przygotowany na rozmowę o wszystkich papierach, a często redaktorek sypnie "przyszedł mail - widz prosi niech pan coś powie o Midasie" i ulica się nakręca, albo piekli że "pan powiedział źle na midasa". To jest rzeczywistość małych spółek na niepłynnym rynku.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
27 lipca 2011 22:20:45
TVN CNBC nie oglądam bo szkoda na to czasu. Zwróciłem tylko uwagę, że prowadzący często są nieprzygotowani a zaproszeni goście nie do końca znają realia ocenianych spółek. Tylko tyle. Syria = Afryka to jest nowa geografia wg. TVN. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
28 lipca 2011 09:41:42
przy kursie: 1,94 zł
sbyszek napisał(a): Może nie do końca sprecyzowałem swoją myśl tylko wyraziłem pewien skrót myślowy. To że dywidenda została uchwalona w kwietniu przez ZWZ w wysokości 74,52zł, czyli łacznie 1527,66mln.zł i że zaliczkowo wypłacono już 502660000zł to wiem. Ale chodzi mi o to jak ewentualnie taka lub podobna kasa przełoży się na działalność grupy spółek ze stajni Zygmunta. Będzie to potężny zastrzyk gotówki, wiemy o zadłużeniu,ale zadłużenie to nie wszystko. Znamy najbliższy (ale chyba nie jedyny) cel => LTE => zyski z tego. Zapewne są opracowane i zaplanowane szczegółowe ruchy w grupie, których nie będzie dane nam poznać w zakresie większym niż to przewidują przepisy . Aby móc skutecznie włączyć się w tę grę (czyli zarabiać na ruchach kursu), należałoby przeanalizować i pospekulować co? jak? kiedy? i dlaczego? Tak więc mój skrót myślowy odczytaj jako spekulacyjne rozgryzienie scenariuszy pod które będzie grał rynek w przyszłości także w kontekście Polkomtela.
Co do Polkomtela to nie wiem czy dalej się zrozumieliśmy bo w tym roku nic już Solorz nie dostanie z żadnej dywidendy - a jesli chodzi o spekulacje na akcjach to ja się coraz mniej do takich rzeczy nadaje. Dodatkowo pisano, że roczna obsługa kredytów jakie zaciągnął Solorz na jego zakup ma podobno wynieść nawet 1 mld zł więc duża część zysków Polkomtela będzie służyła na pokrycie właśnie tej spłaty kredytu. Ale to nie oznacza że Polkomtel nie będzie inwestował. Wręcz przeciwnie będzie jak do tej pory - przecież przez ostatnie lata zyski wypłacali regularnie w formie dywidend i nie przeszkadzało im to w dużych inwestycjach. Generalnie dla operatorów komórkowych znaczącym źródłem kosztów wpisanych niejako w ich biznes są inwestycje w infrastrukturę oraz koszty jej utrzymania. Wczoraj w końcówce było nerwowo po informacji o obniżce ratingu Polkomtela (co dla Midsa akurat powinno mieć jednak neutralne znaczenie) ale na sam koniec ładnie zdołali wyciągnąć. Widać jest popyt i nawet na tle kiepskich nastrojów na szerokim rynku spółka rośnie gdyż była chyba zbyt bardzo wcześniej przeceniona + korzystna sytuacja z punktu widzenia AT. Mnie natomiast cieszą zwiększone obroty na sesjach wzrostowych co też może być dobrym prognostykiem. Dziś zapewne końcówka (o ile nie będzie jakiś dramatycznych info z USA) powinna być również na zielono.
Edytowany: 28 lipca 2011 09:42
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 40
Wysłane:
28 lipca 2011 15:21:46
Jeśli 1 mld rocznie będą wynosiły odsetki to Solorz będzie chciał szybko spłacić kredyty. Jest to osoba na tyle szanująca pieniądz, że nie da się długo skubać bankom. Jeśli chodzi o dochody Polkomtela, to jestem pewien, że w najbliższych miesiącach poukłada go tak żeby wycisnąć z niego maksimum. Podniesie ogólną ocenę, zwiększy dochód i wprowadzi na giełdę. Zostawiając sobie pakiet większościowy spłaci długi, a nam pozostaje trzymać kciuki. Może coś skapnie. Co do kosztów inwestycji w sieć to zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ( Aero2 przejmuje od Polkomtela infrastrukturę i nią administruje. W następstwie w Polkomtelu znika cały dział techniczny dając oszczędności. Plus, Cyfrowy Polsat, Mobyland i Centernet bazują na jednej bazie nadajników rozliczają się z Aero2). Tłumaczyłoby to ostatni transfer 1 mld do Aero. Tak czy inaczej logicznym krokiem byłoby wprowadzenie tej spółki do portfela NFI Midas i odebranie z nawiązką zainwestowanych pieniędzy. Nie jestem jednak pewien jak po ostatniej emisji akcjonariat przyjmie wiadomość o nowej zrzutce. No chyba, że minie rok czasu, a Midas da solidnie zarobić. Polecam poniższy link. Może trochę odgrzewany ale daje pogląd na ewentualne posunięcia Solorza z perspektywy wcześniejszej działalności. wiadomosci.dziennik.pl/opinie/...
|
|
Wysłane:
30 lipca 2011 10:57:46
Czytam różne artykuły dotyczące rozwoju mobilnego rynku na świecie i również w Polsce. Generalnie dynamika rynku jest powalająca - ciężko mi to już ogarnąć np. eksabajt (dokładniej wg Wikipedii 1.152.921.504.606.846.976 ~ 10do18 = 1.000.000.000.000.000.000) bajtów!!!! Poniżej link do artykułu z strony "Rzepy" bo nie pamiętam żeby był wklejany wcześniej: http://www.rp.pl/artykul/604402.htmla oryginalny raport firmy Cisco tutaj: www.cisco.com/en/US/solutions/...Ciężko znaleźć rynek gdzie dynamika zmian i przyrostu procentowego byłaby podobna (mowa o oczywiście o mobilnym internecie i ilości przesyłu danych w GB) . Co tylko potwierdza słuszność naszych inwestycji jeśli chodzi wybór branży i perspektyw jakie przed nią stoją. I też godny odnotowania trend, że już 2011 ponad 50% przesyłu/odbioru danych na świecie stanowić będą różne materiały video (youtube, itp.) A żeby dorównać i jakoś sprostać tym trendom to musi być również odpowiednia technologia - a obecnie najlepszą odpowiedzią na te wyzwania jest LTE P.S. @Specjalista30 W późniejszym czasie odniosę do Twojego ostatniego wpisu bo klarują mi się pewne przemyślenia ale i wątpliwości co do dalszej konsolidacji spółek Solorza. A co do artykułu który wkleiłeś to niech autor przeczyta sobie najpierw raport Cisco to wówczas zobaczy, że "nie jest to jednak tak odległa melodia przyszłości" gdyż np w Polsce już w tym roku kupimy m.in. 3,5 mln smartfonów!!! biznes.gazetaprawna.pl/artykul...:+GazetaPrawna-Biznes+%28Gazeta+Prawna+-+Biznes+i+prawo+gospodarcze%29
Edytowany: 30 lipca 2011 10:58
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
30 lipca 2011 11:27:55
Na razie czekamy, na decycje UKE i UKOIK :-). Ja sie natomiast zastanawiam, czy w jakis sposob Solorz mogl uruchomic procedure montowania nowych urzadzen w nadajnikach Plusa, bo to ze przejmie on Plusa jest rzecza normalna. Jak pisal kiedys Taurus UKOIK moze jednynie postawic warunki do spelnienia i nakazac odsprzedanie, ktorejs z czestotliwosci :-).
broker_ns sadzisz, jak widzisz wyniki za drugi kwartal w grupie Midasa, dolacza te zaplate Polsatu dla Mobyladnu za GB ? Jesli tak to calkiem prawdopodobne, ze Midas pierwszy raz od kilku lat wykaze zyski, a to dodatkowo, moze zachecic do nabywania papieru przez inwestorow :). Jesli czestotliwosci zostana przy spolkach Midasa, to najblizszy rok bedzie bardzo ciekawy :).
|
|
0 Dołączył: 2011-03-28 Wpisów: 49
Wysłane:
30 lipca 2011 15:20:10
CenterNet buduje inteligentny system zarządzania siecią telekomunikacyjnąCytat:Projekt rozpoczął się już w lutym 2011 roku, od złożenia oferty, zaś jego zakończenie planowane jest w listopadzie b.r. Kluczowe funkcje budowanego systemu, to:
-kompleksowa kontrola sieci i naliczanie opłat w czasie rzeczywistym dla różnych usług - w tym połączeń głosowych, SMS, czy sesji pakietowych; -przygotowanie dla uruchomienia usług konwergentnych na wspólnej platformie, przy wykorzystaniu różnych technologii sieciowych (GSM/UMTS/IP/LTE/Cable); -wspólna platforma dla usług przedpłaconych (pre-paid) i abonamentowych (postpaid), umożliwiająca integrację z istniejącymi węzłami SCP i systemem billingowym; -wsparcie dla sieci IMS z wykorzystaniem protokołu SIP i z takimi funkcjami, jak ENUM, czy wirtualna sieć prywatna (VPN), które mogą być dodawane sukcesywnie; -zaawansowane zarządzanie systemem doładowań (elektronicznych i kart zdrapek); -wsparcie dla modelu operatorów wirtualnych MVNO/MVNE; -możliwość samokonfiguracji platformy dla nowo tworzonych subskrypcji/kont, bez ingerencji systemów zewnętrznych (self provisioning); -możliwość wspierania usług w modelu Telco 2.0.
Edytowany: 30 lipca 2011 15:20
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2011 23:44:28
przy kursie: 1,73 zł
Na fali korekty i wyprzedaży na szerokim rynku oddajemy sporą część ostatnich wzrostów. Jednak to co jest pocieszające to właśnie to, że spółki Midsa działają na rynku który nawet przy globalnym spowolnieniu gospodarczym nie zwalnia lecz pędzi jak szalony (patrz mój wcześniejszy wpis) więc jak ktoś siedzi na Midasie na longa to całe obecnie zamieszanie nie powinno go jednak martwić. Mnie natomiast nie martwi bieżący kurs (bo za m-c może być w całkiem innym miejscu) lecz raczej co innego zastanawia. Wydaje się, że znamy już wszystkie klocki/spółki Solorza potrzebne do jego układanki tj. imperium telekomunikacyjno-medialnego. Lecz niestety nie wiemy jak je Solorz będzie chciał połączyć. Wiemy, że na początku jak Solorz rozpoczynał projekt stworzenia nowej sieci mobilnego internetu LTE nie myślał w ogóle o przejęciu Polkomtela. Wówczas jego plan wydawał się porosty Aereo2 ma infrastrukturę a Centernet i Mobyland częstotliwości i sprzedają GB hurtowo najpierw CP a potem innym operatorom komórkowym. Zakup Polkomtela z jednej strony przyspiesza cały projekt bo wykorzysta się jego infrastrukturę (była już o tym tutaj szerzej mowa) i to jest gigantyczny plus dla nas! lecz z drugiej strony trochę zagmatwuje całą sytuację gdyż daje znacznie więcej możliwości ułożenia tych klocków. 1.Jeśli do tej pory Aereo2 (pamiętajmy że jest to właściciel Midasa!!) inwestowało w rozbudowę infrastruktury sieci LTE (obecnie ok 550 stacji bazowych) to teraz montując nadajniki na szatach Polkomtela kto będzie ich właścicielem: Polkomtel czy Aereo2? Czy ewentualnie Aereo2 będzie płaciło Polkomtelowi za wykorzystanie ich masztów?? Czy może jednak Polkomtel weźmie na siebie całość kosztów dalszej rozbudowy sieci (choć nie sądzę, bo chyba nie po to Solorz sprzedawał CP)?? 2. Czy Aereo2 będzie pobierało od spółek Midasa pieniądze za wykorzystanie swojej infrastruktury??? I jak ewentualnie to rozliczenie miałoby wyglądać??? 3. Czy spółki Midasa jako internetowy mobilny dostawca hurtowy danych GB będzie je dostarczać tylko spółkom Solorza tj. CP i Polkomtelowi czy również będzie sprzedawać innym operatorom. Jak wiemy Orange i T-mobile podpisały już współpracę o budowie wspólnej sieci więc jak tylko będą miały częstotliwości to już nie potrzebowały usług Midasa. Może Solorzowi też bardziej się opłacać sprzedaż hurtowych ilości GB tylko swoim spółkom bo wówczas, do czasu uwolnienia nowych częstotliwości przez wojsko, będą one miały wyłączność na rynku na najszybszy mobilny internet LTE! Dużo niewidomych jak te klocki będą poukładane. Jedno natomiast jest pewne że spółki MIdasa w tej układance mają obecnie najcenniejsze aktywa bo częstotliwości dla LTE, których im konkurencja zazdrości  .
Edytowany: 2 sierpnia 2011 23:47
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 33
Wysłane:
3 sierpnia 2011 00:24:29
przy kursie: 1,73 zł
Wydaje mi się, że stacje te będą należaly do Midasa, a jedynie będzie dzierżawione po jakiejś cenie miejsce (to znaczy możliwośc umieszczenai tych urządzeń na masztach Polkomtela). Dla obu firm jest to pozytywne wedlug mnie ponieważ 1. Dla Midasa sprawia to, że taniej wychodzi zapłacić jakąś niewielką kwotę i nie musiec zdobywać pozwoleń na stawianie masztów i osobno płacić za dzierżawe miejsa (dachów itd) a dla Polkomtela to plus bo jak Midas się dołoży to po części będzie ich mniej faktyczna dzierżawa miejsc pod maszty kosztowała.
Co do punktu trzeciego to na pewno Cyfrowy Polsat oraz Polkomtel będą oferowaly te uslugi internetu LTE od początku i myślę, że w roku 2012 będą to dochody około 300-400 mln dla Midasa a rok później znacznie więcej.
Wszystko zależy od tego, jak mocno Internet LTE stanie się modny i jak wielu sympatyków zdobędzie. Jeśli okaże sie sukcesem to konkurencja ORANGE i T-MOBILE beda musieli kupowac transfer od Midasa jeśli nie będą chcieli wypaśc z rynku internetowego calkiem (przynajmniej do czasu przetargu na częstotliwości nowe będą zmuszeni płacić Midasowi, pewnie wyższą cene niż CP i Polkomtel.)
[*** usunięto przypuszczenia co do kursu nie poparte argumentacją ani analizą ***]
Edytowany: 3 sierpnia 2011 06:57
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
3 sierpnia 2011 12:09:41
przy kursie: 1,66 zł
Miliardy z mobilnego internetuJak widać mobilny internet jest coraz bardziej popularny i coraz bardziej dochodowy dla operatorów.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-12 Wpisów: 64
Wysłane:
11 sierpnia 2011 08:27:37
przy kursie: 1,13 zł
Solo śpi spokojnie. www.pb.pl/2/a/2011/08/11/Grube...Cytat:Zdecydowana większość dużych inwestorów twierdzi, że zachowują spokój i raczej z dystansem obserwują to, co dzieje się na rynkach. Jednocześnie wierzą w spółki, którymi kierują lub których są udziałowcami. Gwałtowną, kilkudziesięcioprocentową przecenę ich akcji w ostatnich dniach uznają za rezultat paniki. "Śpię spokojnie, nie emocjonuję się" — mówi Zygmunt Solorz-Żak. Tego typu opinie wiodących inwestorów nie powinny dziwić. W końcu oni nie zarabiają na handlowaniu akcjami, a ich idące nawet w setki milionów "straty" pozostają oczywiście tylko papierowe. Tak zresztą jak i krótkoterminowe zyski. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 11 sierpnia 2011 10:42
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2011 10:54:35
przy kursie: 1,35 zł
SW wycięła nam na forum nasze dywagacje co do bieżącej sytuacji kryzysu finansowego -a może to i nawet lepiej bo po co się emocjonować, więc skupmy się nad meritum sprawy. Cytat: Solo śpi spokojnie. A czemuż miałby cierpieć na bezsenność. Nawet się zapewne cieszy że ten kryzys nie przyszedł wcześniej np o 1 m-c bo to mogłoby pokrzyżować plany np. ze sprzedażą CP lub Rafako. Z punktu widzenia AT wciąż ważny jest poziom 1,33-1,35. Wcześniej stanowił on ważne wsparcie teraz zaś stał się istotnym oporem. Jeśli go nie uda się przebić to jest jeszcze możliwy test poziomu 1 a dopiero potem większe odreagowanie. Oczywiście krótkoterminowo kurs będzie podążał za nastrojami na szerokim rynku a one mogą się kształtować jak widać w każdą stronę. Wysłałem ostatnio kilka pytań do spółki i czekam na odpowiedź (przynajmniej potwierdzili, że ją otrzymam)- jak odpiszą to się oczywiście podzielę na wątku. Mnie również ciekawi jedna rzecz - mianowicie to obowiązkowe wezwanie na ogłoszenie którego mają jeszcze bodaj ok 2 m-c. Ciekawe czy będą czekać do końca wymagalnego terminu czy może jednak przyspieszą. Przypominam że średnia z ostatnich 6 m-c wychodzi zdecydowanie powyżej bieżących poziomów kursów. Na tej spółce na razie nadal nie będziemy się nudzić  . A jak przyjdą kiedyś czasy stabilizacji operacyjnej i wreszcie generowania jakiś pokaźniejszych zysków - taka operacyjna "nuda" - to wówczas będzie znak na powolne wychodzenie z inwestycji. Ale to wszystko jeszcze musimy "trochę" poczekać....
Edytowany: 12 sierpnia 2011 10:55
|
|
0 Dołączył: 2011-07-15 Wpisów: 14
Wysłane:
12 sierpnia 2011 13:58:25
Cytat:W dniu 4 sierpnia 2011 r. Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał na podstawie art. 28 ust. 1 Pt decyzję nr DHRT-WWM-6080-87/10(30) zastępującą umowę o dostępie telekomunikacyjnym w zakresie połączenia sieci pomiędzy Polkomtelem S.A. z siedzibą w Warszawie a Mobylandem Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
12 sierpnia 2011 14:47:00
@broker_ns
Pisali gdzieś w prasie o tym obowiązkowym wezwaniu na midasa?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
12 sierpnia 2011 14:56:40
Nie wiem czy ktos zauwazyl ale jestem zdumiony jak tutaj jest technicznie rozgrywane kazdy grosik ruchu idealnie technicznie rozgrywane :) Troche duzo spekulacyjne kasy tutaj zawitalo, w zwiazku z tym lepiej zeby juz armagedonu na rynku nie bylo bo bedzie pionowy zjazd
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2011 15:40:46
Decyzja którą wkleił @mat_987 wydaje się być korzystna dla Mobylandu gdyż jest tu wyraźna dysproporcja między siecią jaką dysponuje Polkomtel a Mobyland - a z tej decyzji wynika że mają się wspólnie dzielić sieciami  Ale trzeba jeszcze o tym poczytać dokładniej o co chodzi. addison napisał(a):@broker_ns Pisali gdzieś w prasie o tym obowiązkowym wezwaniu na midasa? Ja w prasie nigdzie nie czytałem żeby coś ogłaszali już precyzyjnie termin wezwania. Taurus od kilku dni to tutaj na spółce jedynie kapitał spekulacyjny gania :-) Na razie przebity poziom 1,34 ale do końca sesji jeszcze trochę nam zostało. Jak już wcześniej pisałem wiele będzie zależeć od nastrojów na rynku i oczywiście USA. Przyszły tydzień będzie kluczowy dla rynku bo da odp czy to była przesadzona korekta czy jeszcze będziemy widzieć w tym roku niższe poziomy.
Edytowany: 12 sierpnia 2011 15:41
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
12 sierpnia 2011 16:03:45
broker_ns napisał(a):Cytat: Solo śpi spokojnie. A czemuż miałby cierpieć na bezsenność. Nawet się zapewne cieszy że ten kryzys nie przyszedł wcześniej np o 1 m-c bo to mogłoby pokrzyżować plany np. ze sprzedażą CP lub Rafako. Jako, że Ciebie cenię bardzo wysoko, uspokój mnie, że p. Solorz nie chce sprzedać Cyfrowego Polsatu, pomimo tego, że coś takiego sugerujesz.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
12 sierpnia 2011 16:45:39
broker_ns napisał(a):Decyzja którą wkleił @mat_987 wydaje się być korzystna dla Mobylandu gdyż jest tu wyraźna dysproporcja między siecią jaką dysponuje Polkomtel a Mobyland - a z tej decyzji wynika że mają się wspólnie dzielić sieciami  Ale trzeba jeszcze o tym poczytać dokładniej o co chodzi. addison napisał(a):@broker_ns Pisali gdzieś w prasie o tym obowiązkowym wezwaniu na midasa? Ja w prasie nigdzie nie czytałem żeby coś ogłaszali już precyzyjnie termin wezwania. Taurus od kilku dni to tutaj na spółce jedynie kapitał spekulacyjny gania :-) Na razie przebity poziom 1,34 ale do końca sesji jeszcze trochę nam zostało. Jak już wcześniej pisałem wiele będzie zależeć od nastrojów na rynku i oczywiście USA. Przyszły tydzień będzie kluczowy dla rynku bo da odp czy to była przesadzona korekta czy jeszcze będziemy widzieć w tym roku niższe poziomy. Nie chodzi mi o termin wezwania a o fakt, czy wezwanie będzie ogłoszone. Pisali o tym w prasie?
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2011 17:35:08
zasaniak napisał(a):broker_ns napisał(a):Cytat: Solo śpi spokojnie. A czemuż miałby cierpieć na bezsenność. Nawet się zapewne cieszy że ten kryzys nie przyszedł wcześniej np o 1 m-c bo to mogłoby pokrzyżować plany np. ze sprzedażą CP lub Rafako. Jako, że Ciebie cenię bardzo wysoko, uspokój mnie, że p. Solorz nie chce sprzedać Cyfrowego Polsatu, pomimo tego, że coś takiego sugerujesz. Drogi kolego chodziło mi przecież o ten pakiet CP, który już sprzedał wcześniej ze swoim partnerem biznesowym H.Rutą lecz jednocześnie zachowując pakiet kontrolny w CP. Pisano o tym wielokrotnie a sam Solorz zapowiedział wyraźnie że pieniądze ze sprzedaży tego pakietu chce zainwestować w rozwój LTE! Pisano o tym wielokrotnie: www.parkiet.com/artykul/106469...Cytat:Zarząd Cyfrowego Polsatu został przy tym poinformowany, że Zygmunt Solorz-Żak zamierza zachować swój większościowy udział w kapitale zakładowym spółki. Środki ze sprzedaży akcji zostaną przeznaczone na inwestycje w sektorze telekomunikacyjnym, na rozwój i rozbudowę sieci, o czym Zygmunt Solorz-Żak wielokrotnie wspominał. Więc ja też nie twierdziłem nigdy że Solorz zamierza sprzedać swoje dziecko tj. CP. Wręcz przeciwnie ta cześć medialna ma się uzupełniać z częścią telekomunikacyjną.
Edytowany: 12 sierpnia 2011 17:35
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.