0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
22 września 2011 17:20:30
przy kursie: 0,92 zł
Taurus80 napisał(a): Problem jest innego typu a dlatego jest ze nie zostal chyba calkowicie rozwiazany :) o ile pamietam midas ma kupic aero jezeli zadluzenie spadnie do 70mln a bylo chyba ponad 500 :) Wiec trwaja kombinacje.
czy to aby nie jest tak proste, ze owe 500 mln zostanie splacone z otrzymanych 548 mln?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
22 września 2011 17:25:10
Nie wiem za bardzo jak te machloje zrobia ale w umowie o ile pamietam jest napisane ze Midas kupi aero pod warunkiem ze zadluzenie spadnie do 70mln wiec wedlug tej umowy zaplata powinna nastapic po zmniejszeniu zadluzenia a nie odwrotnie :) Ale jak juz mowilem nie chce mi sie kombinowac juz od miesiaca pozarynkiem siedze i czekam na okazje a obecnie wszystko jest za dogie i uwazam ze kupie duzo taniej wiec nie mam checi marnowac czasu na zbedne analizy w dniu dzisiejszym
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
22 września 2011 17:31:01
slusznie:) ciekawe wiec co wymysla
jak to za drogie??
|
|
|
|
Wysłane:
22 września 2011 17:34:51
Normalnie czas promocji na rynku dopiero sie zacznie :) ceny beda jak na koncowkach wyprzedazy w lumpie wszystko po 1zl ale na to przyjdzie nam jeszcze poczekac od 3-6 miesiecy
|
|
0 Dołączył: 2011-07-15 Wpisów: 14
Wysłane:
23 września 2011 07:47:53
No chłopaki ale co myślicie o kursie? Czy jest spowodowany tylko trendem całego rynku? Za bardzo się nim nie przejmuję, bo wierzę, że w końcu musi odbić tylko, że sytuacja Europy nie wygląda wesoło. Zastanawiam się nad tą całą skomplikowaną układanką i boję się jednego scenariuszu. Myślę, że Solo mógłby zechcieć wykorzystać akcjonariat i pomoże mu w tym kolejne rozwodnienie. Już niejeden na tym forum wspominał, że to Solo będzie decydował o tym której spółce pozwoli zarobić. I boję się, że Midasa potraktuje po macoszemu i da mu tyle, żeby tylko przetrwał.
I jeszcze mam do was pytanie niedotyczące bezpośrednio Midasa. Nie mogę sobie pozwolić, żebym na koniec roku miał wykazaną stratę z giełdy. Jeśli do końca roku nie sprzedam akcji, które teraz generują mi sporą stratę, to nie będę musiał jej wykazać w US? Jeśli mam ją ponieść to zdecydowanie w roku następnym.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 383
Wysłane:
23 września 2011 07:58:14
w temacie biznesu MIDASA Cytat:— Złożyliśmy wiążącą ofertę kupna częstotliwości z zakresu 1800 MHz Zygmuntowi Solorzowi-Żakowi, kontrolującemu Cyfrowy Polsat. Jesteśmy zdecydowani, by zapłacić za nie wysoką cenę — mówi Jorgen Bang-Jensen, prezes operatora sieci Play. link
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
23 września 2011 08:01:56
mat_987 napisał(a):No chłopaki ale co myślicie o kursie?.
I jeszcze mam do was pytanie niedotyczące bezpośrednio Midasa. Nie mogę sobie pozwolić, żebym na koniec roku miał wykazaną stratę z giełdy. Jeśli do końca roku nie sprzedam akcji, które teraz generują mi sporą stratę, to nie będę musiał jej wykazać w US? Jeśli mam ją ponieść to zdecydowanie w roku następnym. Jeśli chcesz przetrzymać do następnego roku,to musisz wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę-nikt Ci nie zagwarantuje,że kurs jeszcze nie spadnie o połowę lub więcej. Trend tu jst wyjątkowo silny...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
23 września 2011 11:16:50
przy kursie: 0,89 zł
Wystarczy, że cena emisyjna będzie w okolicach 30gr(*1,77mld akcji = 530mln- akurat na aero) to cena rynkowa docelowo będzie schodziła też do 30gr. Tyle kosztuje rozwodnienie, więc nie ma co się dziwić podaży. Pytanie dlaczego tak długo każą czekać na nową cenę emisyjną- ktoś ma coś upłynnić czy jak?
Dobrze to było wcześniej opisane, ale niektórzy próbują udowodnić, że emisja to nic złego i że zyski będą większe. RYnek otwiera oczy. Zanosi się, że dla obecnych to będzie bardzo droga emisja/inwestycja. Skoro Solorz gwarantuje emisję to na moje cena będzie niska, sporo niższa od rynkowej.
Edytowany: 23 września 2011 11:21
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 33
Wysłane:
23 września 2011 11:43:50
Nie rozumiem za bardzo co kolega mówi. Biorąc statystycznie ( o czym czytałem w kilku książkach), w większości przypadków to cena PP zmierza w kierunku cen starych akcji, więc nie rozumiem obaw. Ja zostaję na pokładzie a czas pokaże jak na tym kto wyjdzie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
23 września 2011 12:11:38
problem tutaj być może jest taki, że z emisji chcą pozyskać więcej niż spółka jest warta. nie jest to model standardowy praktykowanych emisji z pp(chociaż się zdarza). Borek pozyskuje po 100mln czyli 15% wartości rynkowej tutaj może(podkreślam MOŻE bo spółka łaskawie nie podaje wartości emisji) być inaczej. Wartość emisji zbyt duża aby utrzymać cenę rynkową na obecnym poziomie. Mnie to absolutnie nie dziwi, że kurs wali w dół.
Dlatego Solorz jeździ po fundach bo wie, że drobnica tego nie udźwignie?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
23 września 2011 12:14:35
Chomiczek pozostanie na pokladzie wiaze sie z tym, ze trzeba bedzie objac nowe akcje ktorych bedzie 6x wiecej... Ale nie to jest zle, zle jest natomiast to, ze posiadajac 1000 akcji i trzymajac je do konca ( czyli nowej emisji) bedziesz musial wykupic kolejne 6000 akcji ( chyba ze po odcieciu nie wejdziesz w nowa emisje co i tak bedzie sie wiazalo na starcie ze strata, bo uczestniczyles w odcieciu). Aktualnie akcja oscyluje za okolo 0.90 zl. Aby z emisji mieli kase tylko na Aero musza sprzedac akcje za co najmniej 0.30 zl. Jesli bedziesz obejmowal nowe akcje to bedziesz musial dolozyc do biznesu uwaga 6x0.30zl=1.80 czyli dwukrotnie wiecej niz aktualnie posiadasz ( mnie na to nie stac ). Nikt natomiast nie powiedzial, ze emisja bedzie tylko na przejecie Aero, moze beda chcieli pozyskac pieniadze rowniez na infrastrukture ?Co bedzie jesli emisja jednej akcji bedzie oscylowac przy 0.60zl ?Osobiscie boje sie, ze papier znow zacznie byc wyprzedawany przed emisja...Jak to mialo miejsce ostatnio. Z tym, ze ostatnio z rynku pozyskiwali prawie 2x mniej gotowki...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 33
Wysłane:
23 września 2011 12:15:55
Moze roznimy sie tym, ze ja nie uwazam by Midas byl wart teraz mniej niz 300 milionow, uwazam wręcz, że spółka warta jest teraz około 2 miliardów. Rynek niech ocenia jak chce. Dla mnie jest rozhisteryzowany jak kobieta w ciąży i szczerze mnie to nie obchodzi. Trzymam akcje na jeszcze około 2 lat. Dlaczego tych okropnych rzeczy nikt tu nie pisał kilka dni temu, nagle gdy kurs leci na łeb na szyje, każdy przewiduje i mówi jak to jest oczywiste... Coś jak porady w TV..
ps: gdy pozyskiwali kasę na MOBYLAND , Midas był całkowicie inną spólką niż jest teraz.
Edytowany: 23 września 2011 12:17
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
23 września 2011 12:20:09
chomiczek napisał(a):Moze roznimy sie tym, ze ja nie uwazam by Midas byl wart teraz mniej niz 300 milionow, uwazam wręcz, że spółka warta jest teraz około 2 miliardów. Hohoho...Ale z kolegi żartowniś... Jak jesteś pewien kursu,to ładuj wszystko co masz... PS.A po ile brałeś i ile już zarobiłeś?
Edytowany: 23 września 2011 12:22
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
23 września 2011 12:22:30
Ja nie zmienilem pogladu co do Midasa i dlaej uwazam ze w okresie dlugoterminowym moze ( bo nie musi) byc dobra inwestycja. Zmienilem nieco podejscie po tym jak sie dowiedzialem o nowej emisji a zmienilem z prostego wzgledu, ze nie stac mnie niestety na nowa emisje i musze sie wsztrzymac z inwestycja niestety.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
23 września 2011 12:23:27
chomiczekk napisał(a):Moze roznimy sie tym, ze ja nie uwazam by Midas byl wart teraz mniej niz 300 milionow, uwazam wręcz, że spółka warta jest teraz około 2 miliardów. Rynek niech ocenia jak chce. Dla mnie jest rozhisteryzowany jak kobieta w ciąży i szczerze mnie to nie obchodzi. Trzymam akcje na jeszcze około 2 lat. Dlaczego tych okropnych rzeczy nikt tu nie pisał kilka dni temu, nagle gdy kurs leci na łeb na szyje, każdy przewiduje i mówi jak to jest oczywiste... Coś jak porady w TV..
ps: gdy pozyskiwali kasę na MOBYLAND , Midas był całkowicie inną spólką niż jest teraz. Pozwolę się nie zgodzić z tym, że nikt nie pisał o zagrożeniach. Pisałem o tym dobrych kilka dni wstecz przy okazji infa o emisji, tak samo pisałem o zagrożeniach jak pojawiały się infa o przejęciu Aero(cena to ryzyko). O ryzykach chyba sporo napisałem. Stoi w moim poście sprzed kilku dni, że wywaliłem akcje jak na konferencji gaworzyli o emisji, do sprawdzenia stronę dwie wstecz.
Edytowany: 23 września 2011 12:24
|
|
Wysłane:
23 września 2011 12:27:21
chomiczekk napisał(a):Moze roznimy sie tym, ze ja nie uwazam by Midas byl wart teraz mniej niz 300 milionow, uwazam wręcz, że spółka warta jest teraz około 2 miliardów. Rynek niech ocenia jak chce. Dla mnie jest rozhisteryzowany jak kobieta w ciąży i szczerze mnie to nie obchodzi. Trzymam akcje na jeszcze około 2 lat. Dlaczego tych okropnych rzeczy nikt tu nie pisał kilka dni temu, nagle gdy kurs leci na łeb na szyje, każdy przewiduje i mówi jak to jest oczywiste... Coś jak porady w TV..
ps: gdy pozyskiwali kasę na MOBYLAND , Midas był całkowicie inną spólką niż jest teraz. Wszystko ok tylko kolego nie wzioles jednego pod uwage :) zakladajac ze emisja dojdzie do skutku i zakonczy sie powodzeniem a kurs akcjii utrzyma sie na obecnym poziomie to wartosc rynkowa bedzie wlasnie wynosila okolo 2 mld zl :)
|
|
0 Dołączył: 2011-02-12 Wpisów: 64
Wysłane:
23 września 2011 13:40:14
Taurus, z całym szacunkiem (bo z giełdą mam do czynienia dopiero od 4 lat), ale chyba nie wiesz co piszesz. Jak kurs może się utrzymać na obecnym poziomie po emisji. Chyba, że zakładasz emisję po 0,90 zł i każdy nawet najmniejszy dołoży 6 razy tyle ile posiada w portfelu - NIEREALNE. Faktycznie spółka będzie warta 2 mld ale 1,5 mld dołożą akcjonariusze na nowej emisji.
Edytowany: 23 września 2011 13:41
|
|
Wysłane:
23 września 2011 13:48:10
agmar111 czytaj mysl, czytaj mysl jak zrozumiesz co czytales to sie odnos do tekstu :)
Nie napisalem ze kurs sie utrzyma ani w jaki sposob ma sie utrzymac tylko zrobilem czysto teoretyczne zalozenie ze JEZELI sie utrzyma to gieldowa kapitalizacja bedzie zblizona do 2 mld!!!
A akcjonariusze jak narazie maja dolozyc troche ponad 500mln a nie 1.5 mld!!! Przynajmniej tyle wiemy z doniesien prasowych bo naprawde sie dowiemy jak zostana wprowadzone zmiany do pozadku obrad w ktorych bedzie uwzgledniona ilosc akcji nowej emisji i cena :)
|
|
0 Dołączył: 2011-02-12 Wpisów: 64
Wysłane:
23 września 2011 15:13:48
Taurus80 Bardzo dobrze zrozumiałem Twoje założenia. Ty natomiast zapomniałeś przy swoich założeniach, że jeżeli chcą pozyskać trochę ponad 500 mln to cena nowej emisji będzie po 0,30 - 0,32 zł. Wtedy kurs odniesienia będzie (0,9 + 6*0,3)/7= ok. 0,39 zł. Jeżeli ta cena ma się utrzymać to o jakich 2 mld kapitalizacji piszesz. Według Twoich założeń kurs po odcięciu PP musiałby wzrosnąć ok. 120% "żeby się wg Ciebie utrzymał". Równie dobrze mogłeś założyć, że jeżeli po nowej emisji kurs będzie 2 zł to kapitalizacja będzie 4 mld. To założenie też jest prawdziwe.
Edytowany: 23 września 2011 15:16
|
|
Wysłane:
23 września 2011 15:22:46
Kazde zalozenie jest prawdziwe jednak jest to tylko zalozenie ktore zawsze albo w wiekszosci przypadkow jest oderwane od rzeczywistosci.
Kolega pisal ze jego zdaniem spolka jest warta 2mld wiec mu napisalem ze jak sie cena utrzyma bedzie taka kapitalizacja :) Slusznie napisales ze spolka musiala by wzrosnac w rzeczywistosci bo po odcieciu bedzie kurs obnizony :)
Wracajac do realiow na ile wyceniacie spolke?? Ktora ma 100mln przychodow rocznie i potrzeby inwestycyjne na minimum 2 mld ?
Ja czekam z podejmowaniem decyzji do umowy na transfer z plusem jezeli ta umowa nie zagwarantuje rozsadnych przychodow to zapomne o spolce :(
A tak swoja droga KAMIL miales jakis wywiad z prezesem robic uzyskales jakies odpowiedzi na zadane pytania ???
Bardzo mnie interesuja w szczegolnosci terminy rozpraw :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.