Temat:
HAWE
|
|
Temat:
SYNTHOS
ktoś ma pomysł co dzieje się z kursem Synthosu? Dlaczego przespał ostatnie wzrosty WIG20 i dalej spada?
|
|
Temat:
TRAKCJA
www.rynek-kolejowy.pl/31871/Pi...(kliknięcie nie działa, wkopiuj cały link do przeglądarki) Cytat:Rok temu polski rząd poprosił Unię Europejską o zgodę na przesunięcie środków zarezerwowanych dla kolei do sektora drogowego. Pierwotnie decyzja miała być znana w grudniu. Głównym argumentem polskich władz, przemawiającym za przesunięciem środków był fakt, że kolejarze nie są w stanie wydać kwoty, jaką mają zapewnioną na inwestycje kolejowe w ramach dotacji unijnych. Decyzja w sprawie przesunięcia środków miała być znana w grudniu 2011 roku, ale unijni urzędnicy zdecydowali się na przeprowadzenie audytu w PKP Polskich Liniach Kolejowych, który pokazałby, czy zarządca infrastruktury jest w stanie wydać pieniądze na projekty modernizacyjne. Niedawno minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska mówiła, że nie wyobrażała sobie sytuacji, gdyby środki nie zostały przesunięte, ponieważ jej zdaniem polska kolej nie ma gotowych projektów modernizacyjnych. Kod:mod: odrobina wysiłku i działa. dodawaj cytaty do linków
|
|
Temat:
TRAKCJA
Jednak na dzisiejsze jazdy w tą i z powrotem nie mam żadnego pomysłu.... Fundamenty po raporcie stabilne i optymistyczne, nie było żadnej nowej informacji, rynek ogólnie w górę... Ktoś ma pomysły o co tu chodzi?
|
|
Temat:
TRAKCJA
Spadki na rynku niestety tak wpływają. Jedna kreska uruchomiła stop lossy i poleciało jak domino. O panikę wtedy nie trzeba się prosić.
Jednak 'nowe' fundamenty zbudowane wraz ze świeżym raportem są bezsprzecznym faktem. Nie wiem, czy ktoś podzieli moje zdanie, ale Trakcja awansowała do perełek budownictwa na chwilę obecną, których wiele nie ma.
Firma nie ma problemów (jedyne co to ewentualny upadek Poldimu, ale to jest już przewidziane w utworzonych rezerwach), a wręcz przeciwnie, może z optymizmem patrzeć w przyszłość, szczególnie w tym roku, na który zapowiadają się rekordowe przychody. Jak dla mnie okazja do zakupów, chyba, że jutro dalej wszystko będzie leciało na łeb na szyję...
|
|
WatchDog napisał(a):Ustalenie prawa w sobotę może być działaniem nie zamierzonym przy pisaniu uchwały (ktoś źle spojrzał na kalendarz) i jak sięgam pamięcią to pierwszym takim wypadkiem. Efektywnie jest to 23.03, bo stan w sobotę po sesji będzie taki jak w piątek po sesji. Dlatego trzy sesje w tył -> wtorek. Niestety nasz kod nie miał przewidzianego takiego przypadku i obliczył od soboty w tył. Jak najszybciej wprowadzimy poprawkę, choć tej sytuacji już to nie zmieni. Czyli generalnie nie ma zaprzeczenia w logice odcięcia kursu i ci co dzisiaj kupili akcje dywidendy nie dostaną - zgadza się?
|
|
A potrafisz mi wytłumaczyć dlaczego odcięto dzisiaj 1,35 na wstępie (a nie jutro)?
|
|
Dzięki. Dla mnie jednak dalej jest niejasne dlaczego kurs został odcięty już dzisiaj? Jaka tu jest sprawiedliwość? Ci co dzisiaj kupili akcje po odcięciu kursu dostają dywidendę tak samo jak ci co kupili przed odcięciem. Nie widzę w tym żadnej logiki.
|
|
Wg tego co jest napisane tutaj: www.stockwatch.pl/gpw/rankprog...dzień bez dywidendy to 22.03., ustalenie prawa 24.03. Stąd moje zdziwienie, bo wychodzi na to, że dzień bez dywidendy to 21.03., a ustalenie prawa 20.03. Błąd na wspomnianej stronie czy ja źle rozumiem? Nie mam zamiaru sprzedawać póki co, staram się tylko dojść do ładu z tym co się dzieje :)
|
|
Dzięki za odpowiedź. Nie rozumiem tylko jednego - dlaczego odcięcie dywidendy nastąpiło dzisiaj a nie jutro? W takim razie jak kupię dzisiaj akcje po tym odciętym kursie to też dostanę dywidendę?
Mam kupione akcje już wcześniej i trochę dziwnie się czuję z tym co się dzieje.
|
|
irfy napisał(a): I wychodzi mi, że należy przynajmniej obserwować, bo może wybić. I wybiło zgodnie z harmonogramem. Ciekawe gdzie tym razem zostanie postawiony  szczyt
|
|
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na 4 pytania, bo chciałbym się upewnić na 100%: 1. czy skup akcji jest już zatwierdzony i na pewno będzie miał miejsce? 2. do kiedy trwa skup? Czy do 10 kwietnia? 3. czy jeśli mam akcję w sobotę, a sprzedam w poniedziałek to dostanę dywidendę? 4. kiedy dywidenda będzie na moim koncie? Z góry dzięki!
|
|
W ogłoszeniu, które jest na wcześniejszej stronie jest mowa o skupie akcji z ceną max 40zł. Od cała filozofia. A korekta mimo, że panuje na całym rynku, w tym przypadku wydaje się trochę zbyt głęboka. Nadchodzi już ustalenie prawa do dywidendy, a tu wyprzedaże? Dziwne. Powinno raczej przynajmniej do tego czasu rosnąć. Ale pewnie jak zwykle się mylę Po dywidendzie też są perspektywy! Chociażby wspomniany skup akcji, nie wspominając o szybkim rozwoju firmy...
|
|
No właśnie ja szukam wszędzie informacji o tej emisji, ale wręcz przeciwnie jedynie jest info o SKUPIE akcji, co ciekawe do ceny max 40zł. Wygląda na to, że papier ma jeszcze wielki potencjał...
|
|
Temat:
PBG
Mnie ciekawi kto to kupuje. Wystawionych zleceń kupna prawie nie ma (małe ilości), a zasysane są pakiety nawet po 8k sztuk jednorazowo! Właśnie przed chwilką 22k!
Popyt jest niesamowity, dlaczego podaż tego nie wykorzystuje?
O CO TU CHODZI???
|
|
Temat:
PBG
Wyciąg z opinii Zarządu: "(...) w ocenie Zarządu, pozbawienie dotychczasowych akcjonariuszy prawa poboru w odniesieniu do obligacji zamiennych serii A na akcje serii H, jak i akcji serii H, leży w interesie wszystkich akcjonariuszy PBG S.A. Wysokość ceny emisyjnej obligacji zamiennych serii A na akcje serii H oraz ceny emisyjnej akcji serii H zostaną ustalone przez Zarząd PBG S.A. Przed skierowaniem propozycji nabycia obligacji zostaną one zatwierdzone przez Radę Nadzorczą PBG S.A.
W przypadku uchwały w sprawie emisji akcji serii H z prawem poboru cena emisyjna akcji serii H zostanie ustalona przez Zarząd PBG S.A. Przyznanie Zarządowi PBG S.A. uprawnienia do ustalenia cen emisyjnych, o których mowa powyżej, jest konieczne, ponieważ skuteczne przeprowadzenie zarówno emisji obligacji zamiennych serii A na akcje serii H, jak i emisji akcji serii H z prawem poboru wymaga dostosowania ich cen emisyjnych oraz pozostałych parametrów do oczekiwań inwestorów oraz sytuacji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
W konsekwencji, parametry emisji obligacji zamiennych serii A na akcje serii H powinny zostać ustalone bezpośrednio przed skierowaniem propozycji nabycia obligacji do inwestorów. Natomiast cena emisyjna akcji serii H z prawem poboru powinna zostać ustalona bezpośrednio przed rozpoczęciem subskrypcji akcji serii H.
Priorytetem Zarządu PBG S.A. będzie ustalenie powyższych cen emisyjnych na możliwie najwyższym poziomie."
ZOBACZYMY!
|
|
Temat:
PBG
pop napisał(a):buldi napisał(a):Jest, dzisiaj to coś około 3% obrotu. Przecież taki fundusz, który ma dużo akcji może nabyć krótkie pozycje i sypać na maksa by zwalić kurs nawet jeszcze o połowę, a co straci na akcjach, to wielokrotnie więcej zyska na krótkiej sprzedaży... Czy na pewno jest im na rękę obniżanie kursu? Przecież udziały, które mają tracą tym samym wartość! To co aktualnie mają nie mogą sprzedać za pomocą KS. KS ma sens jeśli odkupisz akcję po cenie tańszej niż je pożyczyłeś (a nie kupiłeś kiedyś za więcej)... Generalnie kurs jest wyraźnie zaniżany, co widać szczególnie na fixingach. Coś wynika nowego z infa po godzinie 17?
|
|
Temat:
PBG
Kiedy można spodziewać się jakiś nowych informacji ze spółki? Macie jakieś pomysły co dalej z PBG? Jakieś odreagowanie w końcu czy będzie to spadać w nieskończoność?
|
|
Temat:
PBG
Sytuacja na branży budowlanej wygląda jakby inwestorzy całkowicie zwątpili, że na budowlance można zarabiać. Poza spadkiem PBG, spada Polimex, Trakcja, HBPolska i Rafako jakby też się zaczynało wyłamywać. Co o tym myślicie? To koniec budowlanki? Już w Polsce wszystko wybudowane?
|
|
Temat:
PBG
No chłopaki, widzę że już robicie zawody, kto odda taniej!! Boże chroń od panikarzy...
|
|
Temat:
PBG
W sumie podobna sytuacja jak na GTC - można się tym pocieszać, bo tam po takiej zwale kurs na następnych sesjach mocno nadrobił...
Dodatkowo Pioneer popiera emisję, uważając, że "to dobry pomysł" (pulsinwestora).
Jak zwykle panika nie działa na korzyść posiadaczy akcji... za to najprawdopodobniej zyskają ci, którzy dzisiaj podjęli ryzyko i weszli. Zobaczymy, co będzie jutro, ale obstawiam, że odreagowanie.
|
|
Temat:
PBG
Teraz wiadomo skąd takie spadki od 20.02. Jak zwykle niektórzy wiedzieli szybciej. Mam nadzieję, biorąc pod uwagę popyt przy obecnym kursie, że powinno się ustabilizować w okolicach 55zł... na dobry początek do odbicia. W sumie może to okazja do zakupów?
|
|
Temat:
PBG
Możecie mi wytłumaczyć dlaczego aż tak negatywnie wpłynęła ta informacja na kurs? Z tego co napisali tutaj: pulsinwestora.pb.pl/2568460,94...to najprawdopodobniej Prezes obejmie tą emisję... pozyskanie nowego kapitału chyba wyjdzie na +, więc co jest...?
|
|
Temat:
SANWIL
Jako, że Sanwil jednak daje znaki dalszego "wybicia" z korekty i również formacji flagi, pozwoliłem sobie zrobić trochę bardziej szczegółową analizę techniczną po dniu dzisiejszym. www.fotoszok.pl/upload/03ee67f...Konkluzja: wszystko zależy od obrotu. Wczoraj obrót był trochę większy niż normalnie, no i jest wzrost. Dzisiaj obrót może być jeszcze większy, bo są wyraźne sygnały na wzrosty, to wtedy jest nawet szansa na wybicie z flagi. Jeśli obrót utrzyma się na standartowym poziomie, to kurs bez zmian +/- 2 gr.
|
|
Temat:
SANWIL
Generalnie stosuję szybkie wskaźniki, które uważam są bardziej czułe. ADX tutaj ma okres 4.
|
|
Temat:
SANWIL
Dzięki za komentarz. Hmm.. rynek ostatnio szuka takich okazji. Przy dalszym wzrostowym trendzie na szerokim rynku wybicie jest bardzo możliwe bez względu na wyniki i sytuację, o czym wiele razy się już zdążyliśmy ostatnio przekonać. Zresztą ostatnie wzrosty na tej spółce nie miały innych przyczyn. Czas pokaże, sam aż jestem ciekawy co tutaj wyniknie.
|
|
Temat:
SANWIL
Dawno tu nikt nie pisał, a z technicznego punktu widzenia jest obecnie ciekawie. Link do AT WG MNIE z dzisiaj:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Osz cholerka, racja. Ale i tak za wiele to nie zmienia 10tys PP daje 2485 akcji do objęcia po 0,8, co zmniejszy średnią mimo wszystko tylko do 0,816 gr...
|
|
Dzięki! Czyli, załóżmy, że kupuj 10tys akcji po 0,83 gr = 8300zł Mam więc 10tys PP, co mi daje do objęcia 10tys/4,042=247 akcji po 0,8 tzn, za kwotę 247x0,8 = 197,6zł.
A więc moja średnia zakupiona po 0,83 spada do 0,829 gr.... No i gdzie tu sens?
A w ogóle jaka jest cena wyjściowa PP?
wg wzoru: PP=(cena stara - cena nowych akcji)/ (iczba jednostkowych praw poboru potrzebnych do objęcia jednej akcji nowej emisji +1)
PP=(0,83-0,8)/(4,042+1) = 0,0158
Tomcichy - jak obliczyłeś tą dywidendę?
|
|
Koledzy, to w końcu za ile będzie można kupić akcje z nowej emisji - za 5groszy czy 80groszy?
|
|