PARTNER SERWISU
fewmtdbd
9 10 11 12 13
JerryBo
0
Wpisów: 31
Wysłane: 14 marca 2012 16:02:08 przy kursie: 42,59 zł
Mnie ciekawi kto to kupuje. Wystawionych zleceń kupna prawie nie ma (małe ilości), a zasysane są pakiety nawet po 8k sztuk jednorazowo! Właśnie przed chwilką 22k!

Popyt jest niesamowity, dlaczego podaż tego nie wykorzystuje?

O CO TU CHODZI???

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 14 marca 2012 16:07:00 przy kursie: 42,59 zł
Cytat:
anty_teresa

Składasz zlecenie kupna z limitem aktywacji, ale powyżej max z poprzedniego dnia. Pierwszy inicjowany stop poniżej minimum dnia poprzedniego. Potem stopa przesówasz o ATR aż do BE i powyżej zaczynasz piramidowanie i dość szybko i agresywnie budujesz pozycję, ale tak, aby cały czas twój stop wynikły z zarządzania pozycją nie spadł poniżej BE

Dzięki za poradę. Nie jestem tak dobry w klocki techniczne by w ten sposób to teraz rozegrać. Też przy takim układzie trzeba z 10% poświęcić na stratę bo kurs dość szeroko chodzi ntraday. By tą strategię wprowadzić to bym chyba poczekał jak (jeśli) dojdzie do stabilizacji notowań na kolejnych sesjach (wyhamowanie spadków, niewielkie wzrosty).

Pamiętam niejedną sytuację kiedy spółki o ciekawych aktywach mocno traciły z powodu utraty lub groźby utraty płynności. Kurs od dna z reguły bardzo mocno odbijał ale nigdy nie było wiadomo gdzie będzie dno, czasem było kilka przebić aż spółka stawała się totalnie śmieciowa. Później po ustabilizowaniu finansów nieraz walor stawał się najbardziej zyskowny na parkiecie jeśli chodzi o stopę zwrotu licząc od dna. Widzę analogię GTC->Immoeast a dla PBG->? na pewno coś bliskiego też się znajdzie do porównania.

@JerryBo

Jeśli zakupy są nie z arkusza K a sprzedaży a kurs spada to może znaczyć że są chętni na akcje ale zależy im jeszcze przez jakiś czas na trendzie spadkowym - chcą zebrać więcej papierów. Po drugiej stronie są znaczący sprzedający - stawiam na polskie fundusze. Ktoś podjął decyzję że PBG jest do d... i trzeba strategicznie wywalić bez względu na cenę. Druga opcja to Shorty - warto obserwować udział transakcji S na każdej sesji.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 14 marca 2012 16:11

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 14 marca 2012 16:55:14 przy kursie: 42,59 zł
Myśle, że wszyscy są ciekawi na jakich warunkach będzie emisja, dopóki tu nie będzie jasności to raczej nie ma co liczyc na radykalną zmianę jesli chodzi o kurs.

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 14 marca 2012 17:30:32 przy kursie: 42,59 zł

dzis jeden z najwiekszych historycznych wolumenow ok 800 tys - bylo 31/05/2011 ok 870 tys.

ponadto od tamtego czasu caly ruch na PBG odbywa sie na ogromnym wolumenie.

Mysle ze jest to informacja przemawiajaca:
a) wyprzedaz za wszelka cene
b)akumulacja na najwyzszym poziomie

Opowiadam sie za b) jesli nie ma zadnych ukrytych i nie ujawnionych odpisow,

Jesli a) odbywajacy sie na niskim, historycznym poziomie to wciaz dobre info - bo w takiej sytuacji przesilenie jest bliskie. Brakuje tylko na wykresie technicznym jakies firmacji swiecowej wskazujacej na kapitulacje. Wciaz jej nie widac, tzn jakby jutro badz do piatku miala sie odbyc apokalipsa sciagajaca kurs do poziomu wyznaczonego przez tygodniowe dolki 31/10/2008 i 25 wrzesien 2011 czyli w okolice 34 zl
Przewidywania co do tego poziomy byly tak nierealne ze az ... niemozliwe... jak to bylo z KGHM Think
Choc tu oczywiscie na niekozysc przemawia sentyment na calym swiecie do rynku budowlanego, oraz problemy plynnosciowe oraz ryzyko przeszacowan w dol w kwietniu (co wg mnie nie bedzie mialo miejsca).

Pozdro
IK

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 14 marca 2012 17:57:38 przy kursie: 42,59 zł
Sytuacja robi sie bardzo ciekawa, rekordowe obroty, najniższy kurs w historii, sprzedający idą na sporych stratach albo maja w tym jakis grubszy plan. Należy się spodziewać spektakularnego odbicia albo spektakularnej klapy po odsłonięciu czegos dotąd ukrywanego. Będzie sporo emocji w każdej wersji.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 14 marca 2012 18:42:44 przy kursie: 42,59 zł
Sprawdziłem operacje krótkiej sprzedaży na PBG począwszy od 5 marca. Udział jest od 0 do 4,71% na sesję, średnia bliżej 1-2% a szczyt na 7 marca. Tak więc szorcenie praktycznie nie ma znaczenia w spadkach na PBG.

Pozostają fundusze OFE i TFI, te które widać w akcjonariacie i te poniżej 5%. Dlaczego tak agresywnie wyprzedają po tych cenach? Trudno mi powiedzieć.

Co do odpisów to jeszcze odpisów nie widać a jestem przekonany że będą. Odpisy zrobią jak rozwiążą problem finansowania. Teraz zrobienie odpisów to automatyczna niewypłacalność bo by złamali konwenanty z obligatariuszami na 3,5 krotności EBITDA. Audytor pewnie zwróci uwagę na ryzyka na wierzytelnościach drogowych ale decyzja czy robić odpis czy nie, do czasu ostatecznego rozliczenia kontraktu pozostaje w rękach zarządu PBG.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 14 marca 2012 18:44

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 marca 2012 18:56:02 przy kursie: 42,59 zł
anty_teresa napisał(a):
Jeśli rynek miałby zawsze racje, to spółki powinny mieć w zasadzie stałą cenę(po uwzględnieniu zwrotu z lokaty) odzwierciedlającą ich wartość wewnętrzną. W końcu ta wartość powinna zakładać to, co się zdarzy, a jeśli wiadomo co się zdarzy to cena powinna się jedynie zwiększać o tyle co na lokacie.

Ja trochę inaczej rozumiem sformułowanie "rynek ma zawsze rację". Chodzi o to, że cena jest jaka jest, ukształtowana przez popyt i podaż. I z ceną, a więc i z rynkiem nie ma co dyskutować, tylko pogodzić się że jest taka a nie inna.

A nasza, inwestorów, w tym głowa, żeby przewidzieć jak ów rynek wyceni akcje za jakiś czas i zająć odpowiednią pozycję.

Coś czuję, że PBG stanie się nową forumową perełką. Pamiętajcie drodzy spekulanci, żeby noże łapać za trzonek blackeye
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 14 marca 2012 19:26:00 przy kursie: 42,59 zł
Co tak tanio tutaj:), muszę przyznać, że skala przeceny mnie zaskoczyła. Nie posiadam wprawdzie akcji PBG, ale kto wie. Najrozsądniej byłoby poczekać, aż będą znane szczegóły dotyczące nowej emisji albo jakiegoś rolowania zadłużenia. Problem tylko w tym, że wtedy kurs może już bardo odjechać, więc pozostaje łapać mając nadzieje, że trafi się na trzonek:).

Kod:
mod: wątki spółek nie służą do informowania o swoim stanie posiadania ani zamiarach inwestycyjnych
Edytowany: 14 marca 2012 19:28

niepojete
0
Wpisów: 11
Wysłane: 14 marca 2012 22:34:09 przy kursie: 42,59 zł
Kto nie kupił dzisiaj akcji ten [mod]. Skoro nie znamy żadnych szczegółów to trzymamy się samej techniki - byk na 10min, 1h, dziennym, tygodniowym. Jeśli nie zostanie to zanegowane zjazdem poniżej 38zł to mamy odpowiednio w powyższych perspektywach: 45zł, 54zł, 88zł, 200zł+. Szczególnie pozdrawiam [mod] akcjonariuszy PBG

Kod:
mod: post o zabarwieniu personalnym, drwiący - narusza regulamin.
Edytowany: 14 marca 2012 22:37

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 15 marca 2012 00:59:18 przy kursie: 42,59 zł
sunny

Kuriozum braku efektywności rynku polega na tym, że padająca "niby" matka nie ciągnie w dół córek , a te nawet wykazały pokaźne wzrosty (HBD +7,7%; RFK +2,67%; CPE =4,23%)podczas gdy PBG -7,23%.
Jest tu bezsensownym dywagowanie dlaczego, lub dlaczego PBG dołuje. Realizuje się plan i z tym trzeba się zgodzić. Tu żadna filozofia nie pomoże.
Do ilu może jeszcze spaść? To zależy od braku lub bardziej sensownych lub mniej informacji i to nieważne czy prawdziwych.
Wydaje mi się, że nie uda sie dopchać ceny do 34 zł. Gdy sie nie wymyśli jakiejś sensownej plotki to być może niżej 42 zł już nie spadnie. Ale przecież twórców poezji mamy świetnych i to z różnych branż - nawet wśród polityków.
Problem w tym, aby odgadnąć jaki to plan. Ja niestety mam zawiązane oczy, podczas gdy sa tacy którzy go widzą.

OHL ma się dobrze - cena 23,5 Euro za akcje i perspektywa wzrostowa. Kapitalizacja MC=2,3 mld Euro ( a wiec 9,7 mld zł podczas gdy PBG sprowadzono do 0,6 mld zł . Kapitały własne Eq=2,0 mld Euro (a wiec 8 mld zł podczas gdy PBG 1,7 mld zł). Zysk netto 0,23 mld euro (a wiec 1340 mln zł podczas gdy PBG 206 mln zł).

Czy jest w tym planie ? Na pewno PBG nie jest bardziej zadłuzone od OHL ( a wiec OHL 84%, a PBG 74%). Jednak na warunki strefy Euro zadłużenie podmiotu gospodarczego na poziomie 80% to prawie standard. OHL nie grozi bankructwo, o czym tak głośno w stosunku do PBG.
Coby nie było w tym planie interes jednego albo nawet trzech akcjonariuszy nie ucierpi. Inaczej sprawa sie ma do reszty.

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 15 marca 2012 09:23:31 przy kursie: 44,75 zł
Cytat:
Kuriozum braku efektywności rynku polega na tym, że padająca "niby" matka nie ciągnie w dół córek , a te nawet wykazały pokaźne wzrosty (HBD +7,7%; RFK +2,67%; CPE =4,23%)podczas gdy PBG -7,23%.

IMHO podniesienie kapitału przez PBG, nawet po bardzo niskiej cenie, to dla spółek zależnych nic złego. Dla nich liczy się tylko to by ten kapitał został skutecznie podwyższony. Spółki zależne wg mnie zaczną spadać dopiero w momencie gdy PBG nie uda się tego kapitału pozyskać. Np. EPD (HBP chyba również) mają podpisane umowy z PBG o wzajemnej odpowiedzialności za zobowiązania. RFK chyba jeszcze nie podpisało takiej umowy - pewnie prędzej czy później pewnie podpisze.

Wg mnie nie ma tu specjalnej nieefektywności.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 15 marca 2012 09:43:36 przy kursie: 44,75 zł
Dla mnie zawsze najlepszym wskaźnikiem jest nastrój wokół danego waloru. Jak następuje potęgowanie postów typu walor śmieciowy itp. to oznacza, że jesteśmy w trakcie przesilenia :-))
Ważne jest to co zauważył @le rom, że jest to nienormalna sytuacja (czytaj: trochę sztucznie wykreowana ), że spółka matka jest zażynana a jej spółki zależne sobie spokojnie rosną.
Ja od dwóch dni podstawiam koszyczek i sobie uśredniam bo mimo wszystko nie jest to GTC jak niektórzy próbują tą spółkę porównywać. Znając zdolności analityczne zarządzających z TFI Pionieer to być może oni wywalali bo są znani z tego żeby pozbywać się akcji w dołkach.
A cała sytuacja przypomina mi trochę tą jak była w zeszłym roku na Boryszewie - jak kurs opał lawinowo poniżej wsparcia 0,6 na 0,39 to przy tym dołku nastrój był fatalny i znaczna część wypowiadała się, że kurs dalej będzie spadał w otchłań. I to był najlepszy indykator, żeby zajmować pozycje salute

Edit:Jak kurs się jeszcze trochę osunie to może do prjektu uchwał na WZA dodadzą dodatkowo punkt o skupie akcji własnych king

Edytowany: 15 marca 2012 09:50

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 marca 2012 11:40:14 przy kursie: 44,75 zł
Buyback? Z jednej strony emisja ratunkowa i planowana sprzedaż nieruchomości żeby pozyskać gotówkę i poprawić płynność, a z drugiej strony skup akcji. Jakoś sobie tego nie wyobrażam i wolałbym, a raczej będę wolał jeśli kupię (bo jak wiadomo padlina przyciąga sępy), żeby spożytkowali tą kasę na rozwiązanie swoich problemów, a nie na zakupy akcji. Poza tym jak uczy historia (mci, abc data, colian, bakalland) skup akcji własnych nie jest wcale katalizatorem wzrostów, są nimi natomiast polepszające się fundamenty.

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 15 marca 2012 12:20:02 przy kursie: 44,75 zł
le rom napisał(a):
sunny

Jest tu bezsensownym dywagowanie dlaczego, lub dlaczego PBG dołuje. Realizuje się plan i z tym trzeba się zgodzić. Tu żadna filozofia nie pomoże.
Do ilu może jeszcze spaść? To zależy od braku lub bardziej sensownych lub mniej informacji i to nieważne czy prawdziwych.
Wydaje mi się, że nie uda sie dopchać ceny do 34 zł. Gdy sie nie wymyśli jakiejś sensownej plotki to być może niżej 42 zł już nie spadnie. Ale przecież twórców poezji mamy świetnych i to z różnych branż - nawet wśród polityków.
Problem w tym, aby odgadnąć jaki to plan. Ja niestety mam zawiązane oczy, podczas gdy sa tacy którzy go widzą.

Czytając Twoje uwagi mam wrażenie, że to sugestia opisania próby brutalnego przejęcia PBG przy założeniu że prezes jest zmuszony z jakiegoś powodu zmniejszyć udział.

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 15 marca 2012 13:50:30 przy kursie: 44,75 zł

zauwazalne jest przejscie bazy kontrakt/akcje z ujemnej na dodatnia +1 a wczesniej utrzymywala sie na -2.
Albo to efekt malego prawdopodobienstwa wyplaty dywidendy rzedu 1,5 zl jak rok temu, albo... powolne budowanie pozycji dlugiej. to juz drugi sygnal poza duzym wolumenem z ostatnich sesji. jeszcze brakuje paniki i budowy formacji na swieczkach przemawiajacych za odbiciem. Poziom 38-42 , potem juz tylko 34. Opory 54,65,80 i 120.

Pozdro
IK

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 15 marca 2012 22:09:22 przy kursie: 44,75 zł
mrk napisał(a):
Buyback? Z jednej strony emisja ratunkowa i planowana sprzedaż nieruchomości żeby pozyskać gotówkę i poprawić płynność, a z drugiej strony skup akcji. Jakoś sobie tego nie wyobrażam i wolałbym, a raczej będę wolał jeśli kupię (bo jak wiadomo padlina przyciąga sępy), żeby spożytkowali tą kasę na rozwiązanie swoich problemów, a nie na zakupy akcji. Poza tym jak uczy historia (mci, abc data, colian, bakalland) skup akcji własnych nie jest wcale katalizatorem wzrostów, są nimi natomiast polepszające się fundamenty.

@mrk trochę chyba zbyt dosłownie wziąłeś moją wypowiedź a była ona zabarwiona słodką ironią:-)
A wracając do spółki to główny problem jak wiadomo jest z płynnością a w mniejszym stopniu z rentownością biznesu (zwłaszcza że spółka będzie się przenosić ciężar przychodów z nisko marżowym kontraktów drogowych na wysokomarżowe kontrakty z branży energetycznej). Ale nadal mają wskźnik płynności bieżącej grubo powyżej jedności i ponad 0,5 mld gotówki. Wskaźniki ogólnego zadłużenia też nie są na alarmująco wysokim poziomie (62 % to lekko powyżej akceptowalnej granicy). Trochę sytuacja im się komplikuje ze wskaźnikiem dług netto/EBITDA bo chyba z pamięci podaje, że było powyżej 3,5. Ale spółka też ma pewne aktywa, które zamierza sprzedać oraz kontrakty drogowe, za które powinna spływać należności w tym roku. Tak więc wg mnie reakcja rynku jest mocno przesadzona. Oczywiście istnieje cały czas niepewność co do przyszłej emisji obligacji zamiennych na akcje baz też emisji nowych akcji. Ale akcje są już naprawdę mocno niedoszacowane a straszenie tym że PBG jest już bankrutem jest mało poważne.
A jutro jest ciekawa sesja bo ostatni dzień notowań PBG w WIG-20. Zobaczymy czy fundusze indeksowe już w pełni wyczyściły się z tego waloru oraz czy będzie jeszcze okazja coś podkupić na spadkach - choć wg mnie większość z nich już to wcześniej uczyniła. Osobiście prognozuję pierwszy falę wzrostu kurs do poziomu 54-60. Potem info ze spółki (głównie o emisji) zadecydują o dalszych jego losach. Ale wielkich spadków już bym się raczej nie spodziewał.
Edytowany: 15 marca 2012 22:10

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 15 marca 2012 22:39:24 przy kursie: 44,75 zł
No ciekawy jestem tej rentowności na kontraktach energetycznych - jak się wszyscy na to rzucą to będzie presja i powtórka z rozrywki? Niby bariera wejścia jest większa, ale jestem cholerny ciekawy jak to będzie wyglądać. No i te należności - ciekawe ile z tego faktycznie spłynie na konto spółki.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 16 marca 2012 00:22:48 przy kursie: 44,75 zł
Zastanawiam sie dlaczego ta spółka nie wzięła udziału w hossie 2009-2010 i praktycznie ciągle spada od 2007 jednoczesnie zwiększając przychody i kapitały własne. To jest dziwne. Byłoby mniej podejrzane gdyby to nie byla spółka świecznikowa z WIG20. Każdy co to kupił i sprzedał w ostatnich latach to wtopił (nielicząc krótkoterminowych szczęściarzy w łapaniu górek i dołków). Państwo tu miało jakies udziały i sypało na rynek? Nie znalazłem takich informacji.
Patrząc na to mozna w skrócie powiedziec że spółka ta jest inwestycją dla przegranych i obrazuje jak sa wysysane kapitały z giełdy w miare upływu czasu (argument do wątku o giełdzie jako grze o sumie zerowej).
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 16 marca 2012 00:44:40 przy kursie: 44,75 zł
Nie do końca się zgodzę bo mp taki POLIMEX też leci od 2007 z tym że do 2009 tracił mocniej niż PBG a potem rósł szybciej. Ale oba walory lecą w dół od 2007.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 16 marca 2012 07:45:59 przy kursie: 44,75 zł
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale zawsze coś zapowiada. PBG w Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 21 marca 2012 16:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pbg
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

jmldtkva
iclvarsa
mnoehdzo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nkdjwodh
frkdtksk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat