Temat:
TFONE
podobno to rynek (przynajmniej w teorii) a nie zarząd ustala kurs akcji, więc zapewne niewiele będzie miał w tej kwestii do powiedzenia
|
|
Przydlanie akcji nie odbywa się autoamatycznie. Trzeba wypełnić wniosek o przydzielenie akcji z danej emisji, jeśli nie wypełnisz wniosku PP przepadną i poniesiesz 100% stratę. Na szczęści wszystko można zrobić via net. Notowania PP kończą się bodajże 10. VIII, gdzieś na SW jest cały dział poświęcony wszyskim PP (terminy zapisu i okres notowań), które są na GPW
|
|
no powoli zaczynam wychodzić na 0, kiszę się tu od 5,30, wreszcie światełko zaświeciło w tunelu
|
|
Temat:
ATONHT
a tak trochę z innej beczki: odnośnie praw poboru jeszcze na e-maklerze zapisałem się na akcje (mam pp), złożyłem wniosek, zablokowali mi środki na nabycie, dostaełm potwierdzenie złożenia wniosku, po czym po kilku dniach kasa wróciła na koto, a PP zniknęły, nie mogę też po raz kolejny wypłenić wniosku, czy to norma? czy może podjąć jakąś interwencję w banku? EDIT: Mam prawa poboru znowu, ale teraz przentują wartość zero złotych
|
|
no to ja mam całkiem podobnie u siebie, ale nie wiem czy będę dobierał,bo z tym, że zapomnieć muszę o tych pieniądzach na jakiś czas to już się pogodziłem... fakt a na kokosy pora przyjdzie, inwestorzy dzielą się wszak na tych co zaroabiają i na długoterminowych, ja zdecydowanie do tych drugich się aktualnie zaliczam :-P
|
|
Ja chyba powoli tracę wiarę w tą spółkę, którą do niedawna uważałem za firmę o solidnych fundamentach, które jak widać aktualnie raczej nie są w cenie. Zero reakcji na jakiekolwiek informacje, ciągły zjazd i końca chyba nie widać powoli zbliżam się do momentu kiedy oddam to co zarobiłem i chyba muszę zapomnieć o pieniądzach, które tam posiadam...
|
|
Temat:
ATONHT
u mnie jest napisane, że zapisy są 22.III - 7. IV chciałem wypełnić wniosek, ale wśród dostępnych nie widzę ATONA. Poza tym piszą, że jak się zapisujesz na akcje to musisz mieć kaskę na rachunku, w przeciwnym razie zapis nie zostanie przyjęty
|
|
Temat:
IMMOEAST
Jest tu ktoś jeszcze?
|
|
Temat:
IMMOEAST
Sorry za być może lamerskie pytanie, ale nie wiem to się pytam.
Piszecie, że po połączeniu IEA z IMMOFINANZ skończy się kariera tej spółki na GPW, w jaki sposób, chodzi mi o stronę czysto techniczną, odbywa się taka operacja, ile czasu trwa etc. Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
Temat:
TECHMEX
a zatem jednak cierpliwość popłaca, zobaczymy co będzie dalej
|
|
Temat:
TECHMEX
nocnygracz napisał(a):Tu sie nie zgodze. Po pierwsze: cala branza informatyczna przezywa kryzys i na jej tle raport Texa wypada nie najgorzej. Po drugie: Na tle innych spolek o tak niskiej wartosci C/WK raport Texa wypada bardzo dobrze.
Raport trzeba odniesc do innych spolek, nie analizowac go w oderwaniu od reszty rynku. Majac takie tlo, uwazam raport Techmexa za dobry. W skali bezwzględnej moze nie bylo rewelacyjnie, ale idzie w dobrym kierunku. zatem czekamy cierpliwie dalej
|
|
Temat:
TECHMEX
kolejna tradycyjna sesja w wykonaniu tex-a start na plusie po czym systematyczny zjazd przez cały dzień... ciekawe czego potrzeba żeby sytuacja się odmieniła...
|
|
dzięki za info,
z tego co się zorientowałem to akurat mój stop niestety trafił w lukę, a widły tego dnia także wyglądały inaczej, więc po prostu miałem pecha ;/
ale i tak będę im patrzył na ręce
|
|
zależy jak bardzo do tych 2 tysięcy przywiązany jesteś...
ale ja to bym się od śmieciowych spółek trzymał raczej z daleka, poza tym poczytaj forum, ale nie sugeruj się nim zbytnio, poczytaj info na stronie głównej oraz oceny spółek robione przez STW
no i jeszcze kwestia tego na jaką stopę zwrotu liczysz i co rozumiesz pod hasłem "krótki termin"
podpiszę się także pod tym, że lepiej mieć 3 po 1000 niż 1 po 3000
|
|
daber napisał(a): Do knf juz napisałem, ale pewnie nic to nie da. Pewnie nadzor bankowy zajmuje sie takimi sprawami? Nie dam im nawet tych 5 zł na mnie zarobić ;D obecnie knf to także nadzór bankowy, knf zajmuje się nadzorem nad całym rynkiem finansowym chyba zacznę się przyglądać bliżej temu co się z moimi zleceniami dzieje, bo może nieźle człowiek być kantowany, lub po prostu przeniosę się gdzieś indziej z moimi skromnymi aktywami :)
|
|
@ buldi
a znasz jakieś miejsce, w którym są takie dane archiwalne, bo bym chciał swój przypadek przeanalizować pod tym kontem, ale na gazecie archiwalne to tylko wyniki sesji są
|
|
Artur napisał(a):Mbank ma blednie zaimplementowane zlecenie PKC i nalezy go unikac. Kiedys zastosowalem takie zlecenie zakupu i zamiast zostac zrealizowane po cenie otwarcia zostalo zrealizowane po cenie z widelek ustalanych na sesje, a to ogromna roznica. Innych bledow dotychczas nie zauwazylem. Nie reklamowalem tez tej transakcji, co pewnie bylo bledem. Od tego czasu nie uzywam PKC, a ustalam cene nizsza lub wyzsza (gdy chce sprzedac lub kupic) od obecnie pokazywanej on-line. W praktyce zastepuje to PKC. czyli ustawiając stopa w mBanku lepiej ustalić LA + Limit (jakaś cena) a nie LA + PKC bo też się zastanawiałem dlaczego zlecenie stop zostało zrealizowane kilka procent poniżej LA :/ kasa też niewielka ale warto mieć na uwadze takie rzeczy
|
|
ostatnio stworzyłem coś prostego w excelu, takie co liczy średnią cenę zakupu, a po wpisaniu bieżącego kursu (z palca) możesz się zorientować jak wychodzisz na danym papierze, też gram w m banku, więc uwzględniłem prowizje tam obowiązujące, ale na razie każda pozycja jest osobno, nie miałem jeszcze czasu żeby to wspólnie ogarnąć. Mogę Ci to udostępnić jakbyś chciał, choć zrobić to samemu trudno nie jest ;)
|
|
ponoć wypadły lepiej niż zakładano, ale kto tam za nimi trafi...
sądzę, że w USA nie ma żadnego porządnego, niezależnego organu nadzorczego nad rynkiem finansowym, więc generalnie drukują wyniki, tak samo jak pieniądze... najlepszym przykładem było to jak eksplodowała piramida Madoffa, koleś przez ostatnie 13 lat ponoć nie zainwestował ani jednego centa w żadne papiery, po prostu wierzyć się w to nie chce - jak można było tego nie zauważyć, a wpadło bo jego fundacja raptownie zmniejszyła datki na cele dobeoczynne
|
|
wszystko zależy od techniki inwestowania, jedna z nich to długoterminowe podążanie za trendem, w którą jakieś, nawet dość spore, obsuwy kapitału są wkalkulowane, jeżeli nie jesteś w stanie tego zaakceptować musisz wybrać inną strategię, która będzie bardziej pasowała do Twojej osobowości.
|
|
też miałem zadać takie pytanie... bo też byłem ciekaw tego jak robią to inni. Ja krótko się tym zajmuję więc nie mam stażu żadnego właściwie, ale w jednej z książek Schwagera ("Market Wizards") przeczytałem o tym żeby ustalić punkt wyjścia zanim się wejdzie, w sumie to brzmi logicznie ale też na razie wszedłem i czekam i się zastanawiam
|
|
Temat:
WIELTON
sprzedaż samochodów ciężarowych w PL w tym roku dramatycznie spadła, chyba trzeba jeszcze poczekać
|
|
Temat:
TECHMEX
owner napisał(a):hipoteka, samochód ?  ludzie na giełdzie obraca się kasą której się nie potrzebuje i nie popadajcie w hurra optymizm. zero emocji i trzeźwe myślenie ! zależy kto w jakim celu gra, niektórzy niestety grają tylko dla emocji i traktują giełdę jako sport ekstremalny, co oczywiście wg mnie do właściwych zachowań nie należy
|
|
Temat:
TECHMEX
nie chwalmy dnia przed zachodem... on długi jeszcze jest
|
|
Temat:
TECHMEX
taka mowa trawa trochę, czyli nic konkretnego nie napisał :| a czy jest dobrze czy źle to pewnie się okaże za jakiś czas... ja się trzymam wersji, że powinno być lepiej :)
|
|
swego czasu (z rok temu) miałem okazję rozmawiać o intercarsie z jednym z pracowników wysokiego szczebla. Wydaje mi się, że na długi termin spółka bardzo dobra, cały czas realizuje ambitne plany ekspansji, w Polsce nie ma żadnych konkurentów, a w europie chyba tylko jedna firma z tego sektora jest większa od nich (niemiecka jakaś, nie pamiętam dokładne). Tak więc wszystko wskazuje na to,że firma o bardzo silnych fundamentach.
|
|
pytania jeszcze jak ta średnioroczna stopa zwrotu jest liczona bo jak w jednym roku będzie 100% a w drugim 10% to średnio wyjdzie 55%
|
|
dzięki za linki, w wolnych chwilach postaram się z tym zaznajomić, z pewnością okaże się pomocne
a jakieś z "życia przykłady"
|
|
po pograniu wirtualnie właśnie zauważam to samo, zlecenia w wirtualnej grze realizowane są równolegle co zdecydowanie ułatwia zawieranie transakcji i osiąganie zysków, brak kolejki to faktycznie chyba dość istotny problem, mój przykład:
na gragieldowa.pl dałem zlecenie na SNS po 0,60 i oczywiście weszło niemal od razu, w mBanku byłem chyba 40. w kolejce i się nie doczekałem...
|
|
Do napisania tego wątku zainspirował mnie temat "joł leszcze" który bardzo ciekawie się rozwija, ja na razie jeszcze nawet nie jestem leszczem, ale zapewne się nim stanę w najbliższym tygodniu.
Więc generalnie chodzi mi o to w jaki sposób kontrolujecie ryzyko. Czy odbywa się to na tzw. czuja czy macie jakieś zasady, których sztywno się trzymacie.
Niestety nie mogę napisać nic od siebie z praktycznego punktu widzenia, gdyż nie jestem jeszcze uczestnikiem rynku, w chwili obecnej wiem tylko to co jest napisane w różnego rodzaju książkach czyli sztampowe hasła typu dywersyfiakcja, ograniczanie strat i nie angażowanie zbyt dużej części kapitału w jedną pozycję. Jak te zagadnienia przedstawiają się w praktyce?
EDIT:
postanowiłem zmienić tytuł, bo tamten był chyba zbyt górnolotny i ten będzie bardziej adekwatny
|
|
no i dochodzi jeszcze fakt, że im większym portfelem się gra tym trudniej jest robić wielkie stopy zwrotu
|
|
Opennetpr: o jakich niebezpiecznych zmianach w rachunkowości piszesz, możesz coś więcej napisać, podać jakieś żródło? Dzięki
|
|
...właśnie!
Są to chyba 2 podstawowe, rzec by można fundamentalne :) wskaźniki do AT
ale tak na prawdę jakie są między nimi różnice poza tym, że jedna jest średnią wykładniczą a druga prostą (arytmetyczną??) EMA wg encyklopedii AT jest bardziej wrażliwa na ostatnie wydarzenia, ale to nic dziwnego skoro jest ustawiona na krótsze okresy. wiem, że są różne metody interpretacji i obserwacji albo zachowania średnich względem siebie albo średniej (której) i wykresu instrumentu. Ale które z waszego doświadczenia są lepsze a które gorsze.
Kolejna sprawa to w jakich najlepiej ją ustawić okresach (sma jest domyślnie ustawiona na 15, 30 i 45 dni, a ema na 5, 10 i 20 )
Wiem, że nie ma one best way ale wiem też że są rzeczy, do których należy przywiązać większą wagę, a do których mniejszą.
Sorry jeżeli moje zapytanie jest zbyt lamerskie ale chciałbym rozwiać swoje wątpliwości zamiast się czegoś domyślać
|
|
też czekałem na coś takiego, super wyjaśnione super w ogóle jest to forum i ludzie tu piszący (w końcu to oni je tworzą) Dopiero zaczynam myśleć o rozpoczęciu przygody na GPW i cieszę się, że trafiłem tu na samym początku mojej drogi
|
|
no ja próbuję coś na gragiełdowa.pl całkiem spoks nawet, obsługa niemal intuicyjna jak się trochę ogarnę to gdzieś jakieś konto-demo chyba zapodam, żeby sprawdzic jakie są różnice, bo na pewno jakieś występują
|
|
właśnie tamten wątek mnie zainspirował do założenia nowego, poświęconego tylko grze "na niby" głównie chcę właśnie skorzystać z takiego serwisu w celu zapoznania się z technicznymi aspektami składania zleceń etc. ponieważ nigdy tego nie robiłem a nie chciałbym w głupi sposób umoczyć z powodu niewłaściwie złożonego zlecenia
|
|
Witam,
czytam już forum od jakiegoś czasu, co jakiś czas spotykam się z opinią,że zanim zacznie się granie prawdziwą kaską lepiej się trochę "pobawić" wirtualnie. Zdania na ten temat są różne - ja uważam,że warto i chciałbym spróbować.
Czy możecie polecić jakieś sensowne serwisy, które oferują tego typu usługę?
Sądzę, że informacja ta przyda się także innym początkującym - dlatego pozwoliłem założyć sobie oddzielny temat.
|
|
Na wstępie witam wszystkich serdecznie
Zaczynam zgłębiać wiedzę z zakresu rynków finansowych i szukam ciekawych pozycji, stąd zajrzałem do tego wątku
aktualnie kończę czytać
"Mistrzów rynków finansowych" Jack`a D.Schwager`a - druga część "Market Wizards" (pierwsza chyba tylko w oryginale występuje) bardzo fajnie spisany zbiór wywiadów z czołowymi amerykańskimi inwestorami, żeby wszystko zrozumieć w 100% trzeba już być nieco zapozananym z mechanizmami rynków, ale nawet dla czytelników amatorów - takich jak ja - książka może być niezłą inspiracją i motywacją do rozpoczęcia zgłębiania wiedzy na temat inwestowania
Równolegle czytam także "Bezpieczne strategie inwestycyjne" (Van Thrap, D.R. Barton, S. Sjuggerud) - trochę bełkot - przynajmniej na początku (dalej jeszcze nie zabrnąłem), ale podobnie jak książka Kyiosakiego (nie wiem czy dobrze napisałem) pomaga w nieco inny sposób spojrzeć na temat domowych finansów i inwestycji
W najbliższym czasie czekają już na półce dwie kolejne pozycje:
1. "Ekonomika pieniądza, bankowości i rynków finansowych" F.S. Mishkin`a - już zaglądałem do tej książki i wydaje mi się, że w całkiem sensowny i kompleksowy sposób przedstawia zagadnienia rynków finansowych 2. "Zarządzanie finansami" A. Rutkowski - opisuje aspekty decyzji fin. z punktu widzenia przedsiębiorstw
powyższe jednak pozycje są już niestety dużo mniej user-friendly głównie ze względu na ich nieco akademicki charakter, ale ma przynajmniej nadzieję, że są dobre merytorycznie...
Za co warto się złapać w następnej kolejności jeżeli chodzi nasz krajowy rynek akcji, gdyż nie ukrywam,że chciałbym zacząć tam inwestować, chciałbym jednak robić to w miarę świadomie.
|
|