Ja również z wielkim zaciekawieniem śledzę Twoje wpisy, więc mam nadzieję że prowadzenie bloga to długoterminowy zamysł ;) Jestem też ciekaw tego co kryło się pod tym "krótkoterminowym zakładem".
Pozdrawiam
|
|
Temat:
IDEABANK
Jakiś czas temu Leszek teoretycznie miał możliwość sprzedać IB aby "ratować" czy poprawić sytuację Getinu teraz może się okazać, że dostanie za niego nie wiele ponad 60 gr., bo jeśli się nie mylę to taki ma łącznie pakiet
|
|
Temat:
IDEABANK
"Luka kapitałowa Idea Banku po publikacji wyników za 2018 rok wynosi 1,3 mld zł na poziomie skonsolidowanym – poinformował prezes Idea Banku Jerzy Pruski na konferencji podsumowującej wyniki banku za 2018 rok. Bank szuka inwestora, scenariuszem alternatywnym jest sprzedaż około połowy aktywów." infostrefa.com/infostrefa/pl/w...O inwestora nie będzie łatwo, a sprzedaż aktywów wymaga czasu - KNF i obecna władza niekoniecznie będą chcieli czekać, bo to piękna okazja aby przejąć Bank, a w obecnej sytuacji opinia publiczna czy eksperci nawet się nie zająkną, że to jakiś chytry plan obecnej władzy, bo taki ruch byłby pewnie już albo za chwilę będzie w pełni uzasadniony... chyba że Leszek ma jakieś mocne taśmy w rękawie ;) Druga sprawa : "Bank otrzymał od KNF pismo zawierające zalecenie, zgodnie z którym został zobowiązany do niezwłocznego podjęcia działań polegających na zwiększeniu funduszy własnych banku poprzez podwyższenie kapitału zakładowego do poziomu gwarantującego osiągnięcie i utrzymanie wskaźników kapitałowych, w drodze objęcia akcji nowej emisji, w terminie do 26 kwietnia 2019 roku." Jak rozumiecie ten komentarz ? Termin 26 kwietnia już minął, o nowej emisji nie słyszałem, a Leszek chyba już się dość mocno wyczyścił z gotówki. Czy to nie oznacza, że KNF w każdej chwili może wykonać ruch związany z nacjonalizacją/przejęciem ?
|
|
Już wiadomo czemu "grubi" grali na spadki... jak zawsze równy dostęp do informacji ;)
|
|
Killabee - wg. mnie się mylisz. Znam kilka osób które są byłymi pracownikami Idea Bank oraz Lion's Bank oraz jednego z ich przełożonych i zapewniam Cię, że nikt z nich nie miał bladego pojęcia o tym że GetBack może upaść. To są osoby z taką samą wiedzą, a wg. mojej oceny nawet i mniejszą jak użytkownicy tego forum. Przed tym zanim pojawiły się pierwsze głośne wybrzmienia nt. problemów każdy sądził że to świetna firma która się mega rozwija i może w szybkim tempie przegonić KRUKA co więcej dużo osób sądziło że Leszek się wyfrajerował sprzedając tą spółkę za taką a nie inną cenę bo ona po debiucie na GPW szybko zaczęła rosnąć i wszyscy byli przekonania czytając choćby komunikaty ze spółki oraz prasowe, że to mówiąc kolokwialnie mają do czynienia z perełką przed którą w najbliższych latach silny wzrost rozwoju jak to było i jest w przypadku Kruka. Jeżeli sądzisz że jacyś pracownicy Idea oraz innych banków które to sprzedawały czy nawet wysokiej ragi menadżera wiedzieli bądź nawet przypuszczali że to klęknie to sam się oszukujesz... nikt ani oni ani 99 % użytkowników tego czy innego forum o tematyce inwestycyjnej nie przewidywał na poważnie takiego scenariusza choć często ich wiedza finansowa oraz zainteresowanie tą spółką przewyższa pracowników bankowych którzy nie interesują się co dzieje się w danej firmie nawet jeśli oferują jej obligi, bo zwyczajnie nie muszą chyba że robią to z jakiejś własnej osobistej pasji/zainteresowania do rynków finansowych. Teraz wszyscy mądrzy bo spółka padła i jest prześwietlana na 100 różnych sposobów przez analityków, prokuraturę i inne służby dzięki czemu wychodzi syf o którym normalny zjadacz chleba wiedzieć nie mógł. Nie bronię bankierów i jestem osobą postronną, ale próbujecie sobie znaleźć najłatwiejszego kozła ofiarnego, a nie szukacie ich tam gdzie powinniście tj. nie słyszę tutaj ciągłego najeżdżania na prezesa spółki, główną księgową, dyrektora finansowego czy zarząd i radę nadzorczą choć nie ma wątpliwości że oni wiedzieli że idą w kierunku przepaści bądź powinni to kontrolować. Dlaczego ? A no dlatego że od nich nadzwyczajnie nie da się odzyskać kasy. Tak byli pracownicy poszli siedzieć, bo Bank nie miał uprawnień do sprzedaży tego produktu i o aferze zrobiło się głośno, a władza chce się pokazać. Pewnie nie wszyscy pracownicy sprzedawali to etycznie, ale równie dobrze taki zarzut można rzucić pod adresem większości handlarzy używanymi samochodami itp. 90 % ludzi którzy kupił te obligi świadomie czy podświadomie zdawała sobie sprawę że mozliwość większego zarobku niż na lokacie wiążę się zawsze z większym ryzykiem każde dziecko o tym wie choćby po aferze Amber Gold gdzie wszem i wobec trąbiono o tej prostej jak cep zasadzie. Gdyby spółka nie upadła i udało się skasować wysokie odsetki to i klienci i bankierzy którzy to sprzedawali uważaliby się za mistrzów inwestycyjnych tyle w temacie. Powiem Ci na koniec że znam nawet bardzo dobrze historię dyrektora placówki Idei który takie obligi wraz z żoną nabył... i nie zdziwiłbym się gdyby takich osób w banku było więcej wszak sam Leszek utopił na tych obligacjach
|
|
Temat:
GETIN
Pinki napisał(a):ciekawe że mówisz o sprzedawaniu w momencie gdy kurs być może dobił do wsparcia Pinki gdzie to wsparcie widzisz, bo ja go nie mogę dostrzec ? :)
|
|
Temat:
GETIN
|
|
Komunikat ma działania prewencyjne, a w tym wypadku jak sama nazwa komitetu wskazuje podjął on w ( przeciwieństwie do tego co ostatnio zrobił w dniu ujawnieniu taśmy KNF) działania zgodne z tym do czego ta instytucja została powołana. Teraz wszystkim powinno zależeć na uspokojeniu nastrojów - Bardzo dobra wiadomość :)
|
|
Temat:
FARM51
Masz rację :)
|
|
Temat:
FARM51
spinor1 napisał(a):Przychód brutto to kwota jaką płaci gracz, bez potrącania żadnych prowizji, czyli jak polak kupi to przychód brutto wyniesie 99zł. Nigdzie nie wspomnieli, że koszty się zwróciły, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Kłania się oj kłania ;) "W związku z powyższym Zarząd Emitenta wskazuje, że osiągnięte przychody z gry WW3 przekroczyły już dotychczas poniesione przez Emitenta koszty produkcji oraz promocji gry, które szacowane są na kwotę ok. 8.000.000 zł."
|
|
Temat:
GETIN
Jeżeli byłaby taka możliwość to byłym wdzięczny za wykonanie analizy technicznej.
|
|
Jest już raport BAH. Czy ktoś byłby skłonny choćby pokrótce go skomentować ? Nie jestem specjalistą w czytaniu wyników finansowych, a chętnie poznam jakąś obiektywną opinię :)
|
|
Temat:
EUROCASH
Jeżeli byłaby możliwość sporządzenia analizy dzisiejszego sprawozdania finansowego to będę wdzięczny :)
|
|
Temat:
XTPL
"Siedziba Spółki oraz laboratoria badawcze znajdują się na terenie Wrocławskiego Centrum Badań EIT+. "
|
|
"Obligacje zamienne na akcje Obecnie mamy 236,62 mln akcji, ale spółka wyemitowała obligacje zamienne na akcje na kwotę 140 mln zł, które mają być wykupowane po 2 zł. Z tego wynika, że obligacji jest 70 mln sztuk i prawdopodobnie zostaną zamienione na akcje w stosunku 1:1. To oznacza, że przybędzie dodatkowe 70 mln akcji."
Czy ktoś zna datę kiedy to ma dojść do wykupienia/wymiany tych obligacji ?
|
|
Temat:
PLAYWAY
Na jutro jest przewidziana premiera gry "Phantom Doctrine" jako że nie siedzę za bardzo w temacie gier to powiedzcie mi kiedy będzie można ocenić wstępne wyniki popularności tego tytuły ? Czy Steam publikuje takie dane na bieżąco czy też np. po kilku dniach ? Bo z tego co się orientuję to gry na tej platformie są pozycjonowane pod względem liczby pobrań czy tam ocen użytkowników, a sądzę że to jak zostanie odebrana ta gra może wskazać kierunek kursu na kolejne kilka dni/tygodni :)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, S
|
|
Temat:
TRAKCJA
Poprosimy o techniczną :)
|
|