amigo napisał(a):bekerro napisał(a):amigo napisał(a):Straty z aktualizacji wyceny nieruchomosci przekroczyły 12,5 mln zł... Nie wiem czy ten sam dokument przeglądaliśmy ale w sprawozdaniu za 3q 2014 widnieje z tego tytułu ponad 12,5 mln ... zysku . Wartosci w nawiasach to wartosci UJEMNE. Jesli tego nie wiesz... Zgodnie ze skróconym skonsolidowanym raportem za 3q jest zysk. Strata w tabelce w prospekcie jest najprawdopodobniej pomyłką (jeżeli faktycznie byłaby to strata, to zysk z działalności operacyjnej się nie zgadza). amigo napisał(a):bekerro napisał(a):amigo napisał(a):Co ciekawe - nie wszystko jednak spada i przynosi straty. Rosną bowiem koszty zarządu ;) Za 3 kwartały 2014 wzrosły ponad 2-krotnie w stosunku do całego poprzedniego roku... z 4,6 mln za cały 2013 do 8,7 za tylko 3 kwartały 2014r. "Na bogato". Ja tam widzę 3,5 mln za 9 miesiecy tego roku i 4,6 za 9 miesięcy 2013 roku, więc jest odwrotnie niż piszesz, koszty zarządu spadły. Str.52 prospektu: Pozycja: Koszty Zarządu (8 660) - dane w tys zł., czyli 8,7mln zł. J.w. opierałem się na raporcie a nie tabelce w prospekcie. W prospekcie do kosztów zarządu zaliczono chyba jeszcze koszty z tytułu wyceny programu akcji pracowniczych, które istotnie w tym roku były większe. Nie wiem czy powinno to być zaliczane do kosztów zarządu ale bez uwzględnienia tej pozycji są one niższe niż przed rokiem. amigo napisał(a):bekerro napisał(a):amigo napisał(a):Bardzej problematyczna sprawa, to to, ze napisane w nim jest, ze żaden biegły rewident nie odmówił przeprowadzenia badania sprawozdan finansowych...ale żadnej opinii w prospekcie równiez nie widac... Wydaje mi się, iż raczej nie przeprowadza się badania raportu kwartalnego, a przynajmniej nie często. Emisja na kilkadziesiąt mln, niezabezpieczona, a sprawozdanie finansowe patykiem na wodzie pisane? ...jesli ich nie stac na biegłego rewidenta, to ja dziękuje. Gant tez był duży i na duże miliony emitował obligacje. I wtedy tez przymykano oczy na różne kwestie, jak chocby nic nie warte zabezpieczenia... I co? I to - że Ganta dzis nie ma, a obligatariusze zostali z niczym, wyksięgowując wielomilionowe straty ze swoich inwestycji... Jakoś inne spółki emitują obligacje i to na większe kwoty i również nie audytują sprawozdań kwartalnych. Co do Ganta, to w momencie publicznej emisji obligacji był on w nieporównywalnie innej (gorszej) sytuacji finansowej niż CP. Nie twierdzę, że wszystko będzie ok ale zestawianie z Gantem to w obecnej sytuacji CP trochę przesada.
|
|
amigo napisał(a):Straty z aktualizacji wyceny nieruchomosci przekroczyły 12,5 mln zł... Nie wiem czy ten sam dokument przeglądaliśmy ale w sprawozdaniu za 3q 2014 widnieje z tego tytułu ponad 12,5 mln ... zysku . amigo napisał(a):Spadek zysków netto za 3 kwartały'14 w stosunku do 3kw.'13 - olbrzymi -> z 36 mln do tylko 10ciu... Tylko, że spadek zysku netto wynika głównie z aktualizacji wyceny nieruchomości 12,5 mln za 9 miesięcy 2014 i 39,7 mln za 9 miesięcy 2013, więc nie jest to moim zdaniem aż tak istotna kwestia. amigo napisał(a):Zestawiając to z kilkudzisięciomilionowymi wartosciami obligacji do wykupu niebawem...cienko... Warto myślę spojrzeć ile spółka miała gotówki na koniec 3q. amigo napisał(a):Co ciekawe - nie wszystko jednak spada i przynosi straty. Rosną bowiem koszty zarządu ;) Za 3 kwartały 2014 wzrosły ponad 2-krotnie w stosunku do całego poprzedniego roku... z 4,6 mln za cały 2013 do 8,7 za tylko 3 kwartały 2014r. "Na bogato". Ja tam widzę 3,5 mln za 9 miesiecy tego roku i 4,6 za 9 miesięcy 2013 roku, więc jest odwrotnie niż piszesz, koszty zarządu spadły. amigo napisał(a):Bardzej problematyczna sprawa, to to, ze napisane w nim jest, ze żaden biegły rewident nie odmówił przeprowadzenia badania sprawozdan finansowych...ale żadnej opinii w prospekcie równiez nie widac... Wydaje mi się, iż raczej nie przeprowadza się badania raportu kwartalnego, a przynajmniej nie często.
|
|
Trochę wysoki zapis minimalny (50 tys) jak na emisję publiczną na podstawie memorandum i kwotę emisji (6 mln). Dla mnie jest to dziwne, zapewne równie skutecznie i przy okazji taniej (lub oferując nieco wyższe oprocentowanie) można by uplasować tą emisję jako prywatną.
|
|
Ukazał się raport DM BPS dotyczący ryzyka poszczególnych emitentów na rynku Catalyst. W sumie to nie wiedziałem, gdzie to wrzucić ale tutaj chyba najbardziej pasuje, może być szczególnie przydatne dla osób rozważających udział w emisjach podmiotów ujętych w raporcie. Treść raportu
|
|
|
|
Głównie to jednak pieniądze napływają do funduszy obligacji korporacyjnych, a odpływ kapitału dotyczy tylko kilku. Szału z cenami więc pewnie nie będzie.
|
|
Też analizowałem spółkę ale ja jednak szacuję ryzyko inwestycji jako dosyć duże.
Plusem spółki jest na pewno Prezes, jak już mówiono jeden z założycieli MW Trade, więc z pewnością wie jak się w tym biznesie zarabia pieniądze.
Minusem jest z pewnością to, iż spółka nie jest na razie notowana, nawet na NC, czyli tak naprawdę nie będzie na bieżąco wiadomo co się aktualnie w spółce dzieje. Dodatkowo spółka jest stosunkowo nowa, z dokumentów wynika, iż działalność operacyjną rozpoczęli w 2012.
Ponieważ spółka nie jest notowana więc nie wiem czy wolno mi mówić publicznie o jej wynikach. Jednakże, na podstawie otrzymanych danych finansowych, wskaźniki obsługi długu czy rentowności są na niezadowalającym mnie poziomie ale trzeba przyznać, że sytuacja się poprawia. Trochę lepiej jest jeżeli chodzi o płynność i zadłużenie. Także wskaźnik Altmana prezentuje się całkiem nieźle.
Podsumowując, spółka ma według mnie potencjał ale ze względu na niektóre wskaźniki oraz na to, iż spółka tak naprawdę dopiero się rozkręca, ja ją kwalifikuję jako ryzykowną. Inną sprawą jest, iż według mnie oprocentowanie całkiem dobrze oddaje to ryzyko. Niemniej, osobiście odpuściłem ale będę spółkę obserwował bo potencjał niewątpliwie jest.
|
|
Obligacje z serii oferowanej w emisji publicznej zostały wprowadzone do ASO na Catalyst i są już widoczne na rachunku maklerskim. Trzeba przyznać, że tempo całkiem niezłe, jak tak dalej pójdzie to niebawem będą dostępne w obrocie.
|
|
|
|
Mam pytanie, raczej do osób które brały udział w emisjach PCC, organizowanych również przez BDM. W harmonogramie emisji Kruka czas na zwrot środków po przydziale podano jako do 7 dni, czy w emisjach PCC też był taki zapis? Jeżeli tak to jak długo w rzeczywistości trwał zwrot?
Pytam bo jeżeli faktycznie zwrot ma trać 7 dni, to zamrożenie kapitału, przy założeniu zapisu w ostatnim dniu, będzie trwało praktycznie aż 13-14 dni. Dokładając do tego dużą redukcję całe przedsięwzięcie zaczyna dla mnie wyglądać średnio.
|
|
Ciekawa relacja... Nie wiem czy dobrze rozumuje ale z relacji wynika, iż dla małych inwestorów jest chyba bardziej korzystna wersja upadłości układowej. Przynajmniej jest szansa na odzyskanie całej zainwestowanej kwoty i wydaje się, że w czasie krótszym niż w przypadku upadłości likwidacyjnej.
|
|
gauss napisał(a):Moim zdaniem gra niewarta świeczki... Fatygować się specjalnie do BDM, zakładać rachunek, tracić czas, a to wszystko dla papierów o groszowej wartości, biorąc pod uwagę redukcję. Nie musisz u nich zakładać rachunku ale wizyty w oddziale nie da się uniknąć. Też się powoli skłaniam do tezy, iż nie ma sensu mrozić kapitału aby dostać kilkanaście/dziesiąt obligacji, tym bardziej, że obecnie okazji inwestycyjnych nie brakuje.
|
|
Trzeba przyznać, iż w ostatnim czasie występuje nagromadzenie ciekawych pozycji inwestycyjnych (szkoda, że nie są rozłożone bardziej równomiernie w ciągu roku  ). Myślę, iż może to trochę zmniejszyć liczbę potencjalnych inwestorów. Niemniej, kwota emisji jest stosunkowo nieduża a Kruk jest liderem popularnej i modnej branży więc spodziewam się sporej redukcji.
|
|
Też mnie to mocno zastanawia. Raport kwartalny w zasadzie bez niespodzianek, w raportach bieżących brak "ciekawostek", kurs akcji na stabilnym poziomie. Miałem kiedyś ich obligacje ale stosunek oprocentowania do ryzyka nie był dość atrakcyjny więc wyszedłem z inwestycji. Przy obecnych kursach zaczynam się zastanawiać czy jednak nie wrócić.
|
|
Szybko się z rolką obudzili. Po takich jajach jakie miały miejsce to raczej chętnych do objęcia emisji może być niezbyt wielu.
|
|
W sumie nieźle ale szału nie ma. W ostatni dzień zapisów wyskoczył im Orlen, który mógł też zabrać trochę inwestorów. Niemniej jednak życzę sobie jak i pozostałym użytkownikom jak najwięcej tego typu emisji.
|
|
Cytat:Koniec oferty! Termin zakończenia przyjmowania zapisów, określony w ostatecznych warunkach oferty na 21 listopada 2013 roku, zostaje przesunięty na 7 listopada 2013 roku. Czyli powtórka z rozrywki, ostatnio też jakoś po dniu wszystko zeszło. Ciekawe czy również tym razem większość objęły instytucje.
|
|
|
|
Arcio napisał(a):Robiłem wpłatę gotówką w kasie. Emisje Orlenu mają to do siebie, że cena obligacji jest zmienna w czasie. Pierwszego dnia 100zł. Ja kupiłem 2 dnia i płaciłem 100,01zł za 1 obligację, więc wyliczyłem kasę co do grosza. Gdybyś wpłacił z opóźnieniem, ale z odpowiednią nadwyżką to by może przeszło. Ewentualny nadmiar zwróciliby na konto. Dzięki za info. Cytat:to corporatebonds czyli pośrednik, niby ok, ale główny oferujący to .... ? O ile dobrze pamiętam to ostatnio był dm pko bp więc pewnie i tym razem będzie podobnie.
|
|
Cytat:Potok przygotowanych wcześniej okrągłych formułek zamiast analizy pytań + kwestia 1 + kwestia 2 - to wszystko nie sprawia wrażenia odpowiedzi na poziomie, jakiego oczekiwać można by od szefowej funduszu private equity. Poufność może troche wiąże odpowiadającej ręce, ale bez przesady. Porównanie warunków tej emisji i poprzednich i wyjaśnienie, skąd różnice, albo poinformowanie, jaka jest strategia zarządzania cash flowem - to nie jest kwestia ujawnienia informacji poufnych (ani "wprowadzania inwestorów w błąd" - nie wiem zresztą, o który przepis tutaj chodzi).
Mam podobne wrażenia ale w sumie to nie spodziewałem się wiele ponad ogólniki a w szczególności zdradzenia strategii czy przyszłych kierunków rozwoju. Niemniej jednak dane finansowe pokazują, że spółka od ładnych kilku lat zawsze zarabiała (abstrahując czy było to uaktualnienie wartości czy rzeczywista sprzedaż) więc jest spora szansa, że trend zostanie utrzymany (tutaj niewiadomą jest dla mnie osoba Pani Prezes, która od niedawna piastuje stanowisko i kto wie w jakim kierunku pójdzie). Co do poprzednich emisji, które były skierowane według słów Pani Prezes głównie do inwestorów indywidualnych, to próg wejścia był nieco wysoki (100tys). Myślę, że to przestraszyło wielu potencjalnych Inwestorów (w tym mnie). Przy obecnym progu wydaje mi się, ze nie powinni mieć problemu z objęciem całej emisji a nawet prawdopodobna wydaje mi się redukcja.
|
|
A jak to wyglądało z wpłatą środków? Trzeba było zrobić przelew w dniu zapisu czy było na to kilka dni?
|
|
Sama idea jest według mnie ok ale nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem forum?
|
|
Cytat:Dla mnie nie ma to znaczenia, oczywiście milej jest dostać kupon raz na kwartał, ale mnie interesuje ryzyko całej inwestycji a nie to w jakich okresach wypłacany jest kupon. Zwróćcie uwagę na charakter działalności PTI. To nie jest fabryka, że tam jest codziennie jakiś cash flow. Przez to, że jest to działalność inwestycyjna, jestem w stanie zrozumieć, ze kupon jest raz na pół roku. Mnie interesuje to czy na koniec wykupią obligacje, a tu PTI dotychczas pokazywało klasę.
Na catalyst obecne są serie A i B, a ta oferowana oznaczana jest literą C więc w sumie to chyba nie mieli jeszcze okazji się wykazać w kwestii wykupu obligów.
|
|
Niezbyt duze zainteresowanie w poprzednich seriach to z pewnoscia takze wina progu wejscia. Dla ostatniej serii o ile mnie pamiec nie myli bylo to 100 tys, czyli kwota raczej poza zasiegiem wiekszosci inwestorow indywidualnych. Przy takim progu wejscia jak obecnie mysle, ze zainteresowanie bedzie jednak wieksze.
|
|
U mnie ważone oprocentowanie brutto wynosi 9,25%
|
|
Papiery UBT0915 są już widoczne na koncie DM, teraz tylko czekać na ustalenie pierwszego dnia notowania. Trzeba przyznać, iż procedura wprowadzania na Catalyst idzie im w przypadku tej emisji bardzo sprawnie i szybko.
|
|
Sam się zastanawiam nad wzięciem udziału. Oferta wydaje się niezła ale spółka ma też według mnie kilka słabszych stron.
Do plusów firmy ja zaliczam: + niezmiennie wysokie wskaźniki płynności (od 2009 roku wcześniej nie sprawdzałem); + niezmiennie wysoki wskaźnik EM score; + niezmiennie niskie wskaźniki zadłużenia i wysokie wartości wskaźników obsługi długu; + w miarę wysoka rentowność; + spółka jest notowana na głównym parkiecie a jej notowania systematyczne rosną.
Słabsze punkty to według mnie: - niepewność co do wyceny niektórych aktywów, problem powszechny w tego rodzaju firmach, jednak nie mam na tyle wiedzy aby stwierdzić, czy wycena spółek w portfelu nie została zawyżona, może ktoś z Załogi stockwatch mógłby pomóc?; - w przeszłości niejasne transakcje pomiędzy PTI, Zastalem a Mostostalem Wrocław (wzajemne pompowanie aktywów?); - nie jasna strategia wyjścia z poszczególnych inwestycji (przynajmniej ja takiej nie znalazłem, jeżeli ktoś dotarł do czegoś takiego to proszę o podzielenie się); - stosunkowo nowy Prezes Zarządu.
Co do samych obligacji to poprzednie serie są jednak nieco lepiej oprocentowane więc i odbije się to pewnie na notowaniach. Jednakże duużo niższy, niż w przypadku poprzednich serii, próg wejścia w połączeniu z innowacyjnym rozwiązaniem emisji muszą mieć swoją cenę.
Ciekawy jestem zdania innych użytkowników forum na temat samej spółki jak i tej emisji?
|
|
Cytat:emisje prywatne pójdą do lamusa! Miejmy nadzieję, że tak, bo jednak, według mnie, dostęp do emisji prywatnych po nowelizacji Ustawy zrobił się nie tyle bardziej limitowany co bardziej upierdliwy (w sensie przed nowelizacją znając parametry emisji, pewną ich część mogłem skreślić bez zbędnej fatygi jej agentów jak i zawracania sobie głowy)
|
|
U mnie obecnie wygląda następująco:
MWT1115 UBT0415 EKA0215 PCZ0615 UBT seria C (jeszcze nie notowane) ERC seria B (jeszcze nie notowane) WDB seria A (jeszcze nie notowane)
Po drodze było jeszcze kila serii, jednak ze względu na ryzyko, wyszedłem z inwestycji.
|
|
|
|
Potwierdzenie, że pieniądze zostaną wypłacone. Cytat:ONP/08/357
Warszawa, 27 sierpnia 2013 r.
UCZESTNICY KDPW
W nawiązaniu do pisma ONP/08/352 z dnia 26.08.2013 r. informujemy, że w dniu dzisiejszym została dokonana wypłata odsetek od obligacji Spółki E-KANCELARIA GRUPA PRAWNOFINANSOWA S.A. oznaczonych w KDPW kodem PLEKGPF00136 (identyfikator zdarzenia: 1608INTR20130020) oraz zostały wypłacone odsetki za zwłokę w wysokości 0,01 PLN na jedną obligację.
Dyrektor Działu Operacyjnego Krzysztof Ołdak Źródło: www.kdpw.pl/pl/Uczestnicy/ONP/...
|
|