PARTNER SERWISU
rjvcuqbw

INVISTA [Catalyst]

norbertf
0
Wpisów: 4
Wysłane: 19 listopada 2013 14:29:07
Czy ktoś zna może powody dla których obligacje INV0615 ostatnio mocniej spadają????

Edytowany: 19 listopada 2013 14:58

bekerro
0
Wpisów: 54
Wysłane: 19 listopada 2013 15:51:14
Też mnie to mocno zastanawia. Raport kwartalny w zasadzie bez niespodzianek, w raportach bieżących brak "ciekawostek", kurs akcji na stabilnym poziomie. Miałem kiedyś ich obligacje ale stosunek oprocentowania do ryzyka nie był dość atrakcyjny więc wyszedłem z inwestycji. Przy obecnych kursach zaczynam się zastanawiać czy jednak nie wrócić.

Leuron
0
Wpisów: 116
Wysłane: 3 grudnia 2013 14:57:24
Rzeczywiście, spółka ma dobry ranking (AA+ z tendencją wzrostawą), a kurs akcji najwyżej od pół roku, zaś obligi z zaskakująco wysoką rentownością netto na poziomie 8.5% - 8.6%.

Jeżeli ktos jest bardziej obcykany, albo ma jakieś info to proszę się podzielić wiedzą.
Edytowany: 3 grudnia 2013 15:16

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 3 grudnia 2013 20:03:58
Ja co prawda nic nie wiem na ten temat, ale przypuszczam, że gdyby była jakaś śmierdząca informacja, to najpierw dotarłaby ona na rynek akcji - a tam kurs Invisty radzi sobie całkiem całkiem.

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 6 grudnia 2013 18:07:57
Mnie trochę zdziwiło, że w ofercie kupna/sprzedaży mam w XTB 3 serie INV0615, INV0616, INV0617 a na stronie GPW w zakładce gpwcatalyst.pl/instrumenty_not... są tylko INV0615 i INV1215. Skąd ta rozbieżność?

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 7 grudnia 2013 07:54:10
sprzedałem już kilka miesięcy temu papiery INVISTY (nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale nadmiaru ostrożności nigdy na CATALYST za dużo), przede wszystkim podejrzane jest dla mnie, że pomimo stosunkowo atrakcyjnego oprocentowania, grubasy nie palą się do obejmowania tych papierów na rynku pierwotnym, z serii B planowano pozyskać 13 mln a pozyskano tylko 4 mln, przy serii C plan wynosił 4 mln, zaś pozyskano zaledwie 0,9 mln.... może coś jest nie tak ze sposobem księgowania w aktywach tych nieruchomości warszawskich kupowanych od spadkobierców?

Leuron
0
Wpisów: 116
Wysłane: 7 grudnia 2013 15:31:41
Z tymi nieruchomosciami to rzeczywiscie nie wiadmomo jak jest ale nawet jak sie przyjmie ze nieruchomosci inwestycyjne sa warte 30% wartosci to zostaje 24,3 mln aktywow przy 11,7 mln zobowiazan ogolem co jest wynikiem lepiej niz przyzwoitym.

Mnie zastanawia ile dostana za DM, na razie dostali 1,3 mln zadatku ale nie wiem ile dostana potem.

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 8 grudnia 2013 12:39:10
Analiza wypłacalności GK Invista S.A. (GKI) na podstawie danych finansowych z raportu za 3kw 2013r

Na dzień analizy na rynku Catalyst notowane są dwie serie obligacji Emitenta (B i C), oznaczone symbolami INV0615 i INV1215. Obie wyróżnione serie obligacji charakteryzują się nominałem o wartości 1.000 zł, zmiennym kuponem odsetkowym opartym na stawce WIBOR3M, który jest powiększony o marżę – odpowiednio 7% (seria B) i 6,3% (seria C) – oraz zabezpieczeniem na nieruchomości.

Warto jednocześnie odnotować, na co już zwrócono uwagę na forum, że obligacje Emitenta trafiły na Catalyst po uprzednich emisjach niepublicznych, z których pozyskano ok. ¼ planowanego kapitału, odpowiednio – w przypadku obligacji serii B 3,865 wobec 13 mln zł oraz dla obligacji serii C 0,9 wobec 4 mln zł. Tak niską realizację założeń emisyjnych (ok. 25% planu), świadczącą o małym zainteresowaniu obligatariuszy, można łączyć z dość ryzykownym profilem działalności GKI, którego podstawę stanowi pozyskiwanie na atrakcyjnych warunkach praw do roszczeń do nieruchomości w Warszawie objętych tzw. dekretem Bieruta, aby następnie w drodze postępowania administracyjnego, współdziałając z pozostałymi współwłaścicielami ww. praw, odzyskać prawa własności do tych nieruchomości. Przyjęty profil działalności powoduje, że o wynikach operacyjnych Grupy decydują głównie aktualizacje wartości aktywów trwałych.

Jako podmiot notowany na rynku głównym GPW GKI cechuje się obecnie znacznie bardziej obszerną sprawozdawczością finansową aniżeli miało to miejsce na rynku New Connect. W związku z tym nie ma już problemu z przeprowadzeniem pełnej analizy wypłacalności.

W zakresie bilansu analizowanego Emitenta w rozpatrywanym okresie można zauważyć blisko 2-proc. wzrost sumy bilansowej względem stanu na koniec czerwca b.r.. Po stronie aktywów wiązało się to z przyrostem aktywów trwałych o 3% (głównie w zakresie nieruchomości inwestycyjnych, które stanowią ok. 99% udział) oraz brakiem zmian wartości aktywów obrotowych (niewielki wzrost należności i inwestycji krótkoterminowych dot. akcji pracowniczych JSW i innych papierów wartościowych – ok. 70% udział w aktywach obrotowych – został skompensowany zmniejszeniem stanu środków pieniężnych). Z kolei po stronie pasywów odnotowano 2-proc. przyrost kapitału własnego i zadłużenia, w tym zadłużenie krótkoterminowe uległo zmniejszeniu o 3%, a długoterminowe wzrosło o 4%.

Przedstawione wyżej zmiany podstawowych wielkości bilansowych nie wpłynęły zasadniczo na sytuację w zakresie struktury kapitałowo-majątkowej GKI, gdzie cały czas odnotować można pełne pokrycie aktywów trwałych kapitałem własnym i stałym. Jednocześnie, podstawowa relacja warunkowa, zapisana w dokumentach informacyjnych obu serii obligacji Emitenta notowanych na rynku Catalyst, cały czas utrzymuje bezpieczny dystans względem wartości progowej – zobowiązania ogółem do aktywów (wskaźnik ogólnego zadłużenia) wynosi 0,24 (próg – 0,5).

O tendencjach wynikowych GKI trudno coś konstruktywnego powiedzieć, gdyż jak zauważono już wcześniej rachunek zysków i strat jest zdominowany przez wyniki pozostałej działalności operacyjnej oraz finansowej, co częstokroć prowadzi do znacznych zmian na poziomie końcowych wielkości wynikowych (ostatni okres sprawozdawczy był pod tym względem akurat korzystny, choć w ujęciu narastającym za 12m nie udało się w pełni zneutralizować negatywnego wydźwięku poprzednich raportów).

Wartości podstawowych wielkości finansowych wykorzystanych w toku analizy oraz wyniki poszczególnych wskaźników płynności i zadłużenia przedstawiono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl oraz raportów okresowych Emitenta.

Biorąc pod uwagę analizę danych finansowych na koniec września 2013 roku, sytuacja finansowa GKI nie uległa istotnym zmianom.

W obszarze płynności finansowej GKI mamy znaczne nadwyżkowe pokrycie zobowiązań bieżących przez obrotowe składniki aktywów (płynność bieżąca i szybka) oraz relatywnie solidne wskazania w zakresie płynności gotówkowej. Kapitał obrotowy netto znajduje się na poziomie dodatnim i generalnie bilansuje się z potrzebami Emitenta w tym zakresie. Kiepsko natomiast wygląda sytuacja Grupy w zakresie płynności dochodowej (bazującej na rachunku cash flow) – przepływy z działalności operacyjnej za 12m są ujemne a na poziomie ogólnym pozwalają na pokrycie jedynie 2% zadłużenia krótkoterminowego.

W przypadku oceny poziomu zadłużenia analizowanego Emitenta można odnotować stabilizację na bezpiecznym poziomie – wskaźnik ogólnego zadłużenia utrzymuje się w okolicy 0,24, a zadłużenia kapitału własnego ok. 0,32. Jak na razie pozytywnie można również ocenić czasową strukturę zadłużenia Grupy, gdzie zdecydowana przewaga jest po stronie składników długoterminowych (74-26). Jednocześnie jednak, należy również odnotować dość wysoki udział zadłużenia oprocentowanego w zadłużeniu ogółem GKI (na koniec września b.r. było to ok. 54%), co przekłada się wymiernie na obciążenie końcowych wyników finansowych kosztami odsetek.

Pod względem oceny zdolności do obsługi zadłużenia GKI wypada już jednak słabo. Jedyne pozytywy w tym obszarze to względnie pełne pokrycie odsetek oraz łącznych odsetek i rat kapitałowych wynikami EBIT i EBITDA. Należy jednakże w tym miejscu pamiętać o niskiej jakości tych wyników w przypadku analizowanego Emitenta (są one zależne od dokonywanych w danym okresie aktualizacji wycen posiadanych aktywów trwałych i inwestycji krótkoterminowych). W przypadku wskaźników okresu spłaty długu netto (ogółem i oprocentowanego) wyróżnionymi kategoriami wyników mamy już poziomy znacznie powyżej granicznych (które wynoszą 4-5 lat), natomiast w odniesieniu do pokrycia rat kapitałowych i odsetek innymi kategoriami wynikowymi można stwierdzić istotne braki.

W związku z powyższym obliczany w serwisie Z”-Score Altmana, który w przypadku GKI jest na wysokim poziomie (rating AA+), należy uznać raczej za zawyżony. Jego wskazania wynikają głównie z dodatnich wartości kapitału obrotowego oraz wyraźnej przewagi kapitału własnego nad obcym w finansowaniu aktywów. Nienajlepsza sytuacja GKI w zakresie rachunku wyników oraz cash flow, jakkolwiek rzutuje negatywnie na ocenę Emitenta, to póki co nie powinna stanowić zagrożenia dla jego obligatariuszy (wykup obligacji przypada dopiero za 1,5 roku, a ich łączna wartość nominalna – 4,765 mln zł – na tle posiadanych aktywów nie jest duża). Niemniej jednak trzeba zdawać sobie sprawę z ryzyka prowadzonej przez GKI działalności, o czym jakby nie było informują wysokości oprocentowania jej obligacji, które kształtują się obecnie na poziomie 9-10%.

Na zakończenie link do kalkulatora rentowności obligacji Invista S.A., notowanych na rynku Catalyst: www.stockwatch.pl/obligacje/em...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 9 grudnia 2013 16:23:26
gauss napisał(a):
Ja co prawda nic nie wiem na ten temat, ale przypuszczam, że gdyby była jakaś śmierdząca informacja, to najpierw dotarłaby ona na rynek akcji - a tam kurs Invisty radzi sobie całkiem całkiem.

No i wykrakałem - Invista na chwilę obecną -9,62%, jeden z liderów spadków w dniu dzisiejszym. Ktoś wie, dlaczego?

norbertf
0
Wpisów: 4
Wysłane: 20 grudnia 2013 11:28:37
Odsetki od INV0615 wypłacone w terminie :-)

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wysłane: 16 maja 2014 23:05:24
INV0615: Analiza wypłacalności GK Invista S.A. (GKI) na podstawie danych finansowych z raportu za 1kw 2014r

Na dzień analizy na rynku Catalyst notowane są nadal dwie serie obligacji Emitenta (B i C), oznaczone symbolami INV0615 i INV1215.

Z racji tego, że Emitent podaje informacje o spłatach zobowiązań z tytułu kredytów i pożyczek w sposób skumulowany z ich zaciąganiem, niemożliwym jest wyodrębnienie wartości rat kapitałowych spłaconych w poszczególnych okresach sprawozdawczych i tym samym obliczenie części wskaźników obsługi zadłużenia. W związku z powyższym w wymienionym obszarze analizy ograniczono się jedynie do wskaźników okresu zadłużenia (dług netto/EBIT oraz EBITDA) i wskaźników pokrycia odsetek.

Bilans
W zakresie bilansu analizowanego Emitenta w rozpatrywanym okresie można zauważyć blisko 11-proc. wzrost sumy bilansowej względem stanu na koniec grudnia 2013r. Po stronie aktywów wiązało się to z 9-proc. przyrostem wartości aktywów trwałych (głównie w zakresie nieruchomości inwestycyjnych, które niemal samodzielnie stanowią o wartości aktywów trwałych) oraz 17-proc. aktywów obrotowych (). Z kolei po stronie pasywów odnotowano 6-proc. przyrost wartości kapitału własnego oraz 28-proc. wzrost zadłużenia, w tym zadłużenie krótkoterminowe uległo zwiększeniu o 77-proc., a długoterminowe wzrosło o 7-proc. W tym kontekście warto również dodać, że zadłużenie oprocentowane uległo zmniejszeniu o 2-proc.

Przedstawione wyżej zmiany podstawowych wielkości bilansowych nie wpłynęły w istotny sposób na sytuację w zakresie struktury aktywów i pasywów, jak również struktury kapitałowo-majątkowej GKI. W przypadku aktywów cały czas dominuje majątek trwały (nieruchomości inwestycyjne) nad obrotowym w relacji 75-25. W przypadku pasywów utrzymuje się przewaga kapitału własnego nad zobowiązaniami – obecnie 71-29 – a w ramach zobowiązań przewaga długu długoterminowego nad krótkoterminowym w relacji 60-40 (udział zadłużenia oprocentowanego w zadłużeniu ogółem zmniejszył się natomiast z ok 50% na koniec 2013r do 38%). Z kolei jeśli chodzi o strukturę kapitałowo-majątkową cały czas odnotować można pełne pokrycie aktywów trwałych kapitałem własnym i stałym. Jednocześnie, podstawowa relacja warunkowa, zapisana w dokumentach informacyjnych obu serii obligacji Emitenta notowanych na rynku Catalyst, cały czas utrzymuje bezpieczny dystans względem wartości progowej – zobowiązania ogółem do aktywów (wskaźnik ogólnego zadłużenia) wynosi 0,29 (próg – 0,5).

Rachunek zysków i strat
Mimo iż Emitent w swoim raporcie okresowym za 1kw chwali się wyraźnym wzrostem przychodów i zysku na działalności podstawowej to i tak, podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych o jego końcowych wynikach decyduje pozostała działalność operacyjna (prawdopodobnie tradycyjnie chodzi o aktualizację wartości nieruchomości). W ten sposób przy 312 tys. zł przychodów z działalności podstawowej na poziomie wyniku operacyjnego zaraportowano w 1kw 2014r 3,7 mln zł zysku, a po uwzględnieniu kosztów finansowych i obciążeń podatkowych na poziomie wyniku netto zostało 2,2 mln zł. Były to wartości dużo korzystniejsze od zeszłorocznych (same straty), przy czym warto tu pamiętać o ich jakości.

Sprawozdanie z przepływów pieniężnych
Podobnie jak w przypadku rachunku zysków i strat, także w odniesieniu do przepływów pieniężnych Emitenta można stwierdzić wyraźną poprawę w ujęciu r/r – na działalności operacyjnej wygenerowano ok 3,3 mln zł gotówki wobec 1,6 mln zł odpływu przed rokiem, co pozwoliło zamknąć rachunek cash flow dodatnim saldem na poziomie 2,9 mln zł wobec -1,7 mln zł przed rokiem.

Analiza wypłacalności
Wartości podstawowych wielkości finansowych wykorzystanych w toku analizy oraz wyniki poszczególnych wskaźników płynności i zadłużenia przedstawiono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl oraz raportów okresowych Emitenta.

Biorąc pod uwagę analizę danych finansowych na koniec marca 2014 roku, sytuacja finansowa GKI pozostała korzystna, choć zmiany poszczególnych relacji finansowych mają w wielu przypadkach kierunek negatywny.

W obszarze płynności finansowej GKI mamy nadal wyraźne nadwyżkowe pokrycie zobowiązań bieżących przez obrotowe składniki aktywów (płynność bieżąca i szybka) oraz solidne wskazania w zakresie płynności gotówkowej. Kapitał obrotowy netto znajduje się na poziomie dodatnim i wykazuje nadwyżkę wobec potrzeb Emitenta w tym zakresie. Wyraźna poprawa wystąpiła również w ujęciu dochodowym płynności (bazującej na rachunku cash flow) – przepływy za 12m z działalności operacyjnej oraz ogólne pozwalają na pokrycie ponad 50% zadłużenia krótkoterminowego.

W przypadku oceny poziomu zadłużenia analizowanego Emitenta, mimo rosnących po raz kolejny wartości poszczególnych wskaźników, można odnotować utrzymanie bezpiecznej sytuacji – aktywa ogółem są zadłużone tylko w 29%, a zadłużenie kapitału własnego sięga 41%. Ponadto, co zauważono już wcześniej przy omawianiu sytuacji bilansowej, GKI utrzymuje cały czas prawidłową strukturę kapitałowo-majątkową, czyli nadwyżkowe pokrycie aktywów trwałych kapitałem stałym.

Pod względem oceny zdolności do obsługi zadłużenia Emitent tradycyjnie wypada dużo słabiej aniżeli w poprzednich dwóch obszarach. Co prawda ujęte w tabeli wskaźniki okresu zadłużenia i pokrycia odsetek wypadają wprost fenomenalnie, należy jednakże pamiętać, że wyniki EBIT i EBITDA, które stanowiły podstawę tych wskaźników, były wykreowane w sposób księgowy (aktualizacje wartości aktywów trwałych). Przy zamianie wyniku EBIT na wynik netto na sprzedaży (celem wyeliminowania wpływu pozostałej działalności operacyjnej) otrzymywane wartości poszczególnych wskaźników są już znacznie słabsze – okres zadłużenia wydłuża się ponad poziom graniczny (4-5), a pokrycie odsetek wykazuje tylko niewielką nadwyżkę.

W związku z powyższym wskaźnik Z”-Score Altmana, który w przypadku GKI cały czas utrzymuje się na wysokim poziomie (rating AA), należy uznać raczej za trochę zawyżony. Jego wskazania nadal wynikają głównie z dodatnich wartości kapitału obrotowego oraz wyraźnej przewagi kapitału własnego nad obcym w finansowaniu aktywów. Niepewna pozostaje natomiast sytuacja Emitenta w zakresie rachunku wyników, co rzutuje negatywnie na jego ogólną ocenę. Jak zauważono już we wcześniejszej analizie wypłacalności Emitenta, póki co nie powinno to stanowić zagrożenia dla jego obligatariuszy (łączna wartość nominalna obligacji na tle posiadanych aktywów, w tym tych o płynnym charakterze, nie jest duża), choć jednocześnie warto mieć na uwadze ryzyko prowadzonej przez niego działalności.

Na zakończenie link do kalkulatora rentowności obligacji Invista S.A., notowanych na rynku Catalyst: www.stockwatch.pl/obligacje/em...

>> …więcej analiz wypłacalności innych Emitentów jest tutaj
Edytowany: 16 maja 2014 23:09

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 22 września 2014 15:28:58
Odsetki INV1215 na koncie Boo hoo!

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wysłane: 27 listopada 2014 09:00:57
INV0615… :Analiza wypłacalności GK Invista S.A. (GKI) na podstawie danych finansowych z raportu okresowego za 3kw 2014 roku

Na dzień analizy na rynku Catalyst notowane są nadal dwie serie obligacji Emitenta (B i C) o łącznej wartości nominalnej 4,765 mln zł, oznaczone symbolami INV0615 i INV1215.

Bilans
W porównaniu z końcem poprzedniego okresu sprawozdawczego suma bilansowa Emitenta zmniejszyła się o 3%. Po stronie aktywów wiązało się to z przyrostem wartości aktywów trwałych o 1% (nieruchomości inwestycyjne) oraz spadkiem aktywów obrotowych o 13% (głównie należności i innych aktywów finansowych oraz środków pieniężnych). Z kolei po stronie pasywów odnotowano zmniejszenie wartości kapitału własnego oraz 2%, a zobowiązań ogółem o 5% (zadłużenie krótkoterminowe zmniejszyło się o 8%, a długoterminowe wzrosło o 2%; w zakresie poziomu zadłużenia oprocentowanego nie odnotowano istotnych zmian).

Przedstawione wyżej zmiany podstawowych wielkości bilansowych wpłynęły nieznacznie in minus na sytuację w zakresie struktury kapitałowo-majątkowej GKI, przy czym utrzymano lekko nadwyżkowe finansowanie aktywów trwałych stałymi składnikami kapitałowymi (kapitał własny + zobowiązania długoterminowe). Jednocześnie, podstawowa relacja warunkowa, zapisana w dokumentach informacyjnych obu serii obligacji Emitenta notowanych na rynku Catalyst, cały czas utrzymuje bezpieczny dystans względem wartości progowej – zobowiązania ogółem do aktywów (wskaźnik ogólnego zadłużenia) wynosi 0,33 (próg – 0,5).

Rachunek zysków i strat
Wyniki finansowe GKI tradycyjnie obciążone były działalnością pozostałą (aktualizacja wartości nieruchomości, sprzedaż praw i roszczeń do nieruchomości). W analizowanym okresie w ujęciu r/r Emitent wykazał co prawda znaczącą poprawę sprzedaży (wzrost o 735%, 192 wobec 23 tys. zł), lecz po uwzględnieniu kosztów działalności podstawowej na poziomie wyniku netto na sprzedaży odnotowano już stratę (co prawda dużo niższą niż przed rokiem, ale jednak). Tak więc o dodatnim wyniku operacyjnym (194 wobec 782 tys. zł przed rokiem) ponownie zdecydowała działalność pozostała, choć tym razem w ujęciu wartościowym jej rezultat nie był znaczący (300 wobec 1.076 tys. zł przed rokiem). Wyższe koszty finansowe netto sprawiły jednak, że na końcowych poziomach wynikowych Emitent ponownie zszedł poniżej zera wobec zysków przed rokiem. Tak więc ogólnie wyniki kwartału, mimo pewnej poprawy dotyczącej core businessu, prezentują się niekorzystnie, przy jednoczesnej niskiej ocenie jakości zysku operacyjnego.

Podobnie jak w przypadku rachunku zysków i strat, także w odniesieniu do przepływów pieniężnych Emitenta można stwierdzić pogorszenie w ujęciu r/r. Na poziomie salda ogólnego odnotowano odpływ środków w wysokości ok 2 mln zł wobec ok 0,55 mln zł przed rokiem. Dodatkowo in minus działa tu fakt, że głównym winowajcą tej sytuacji jest obszar operacyjny, gdzie odpływ środków wyniósł ok 1,7 mln zł wobec dopływu 0,3 mln zł przed rokiem. W przypadku przepływów inwestycyjnych i finansowych odnotowano nieco lepsze przepływy w porównaniu z zeszłorocznymi, lecz z racji ich wartości wpływ na wynik końcowy był niewielki.

Analiza wypłacalności
Zaktualizowane na 3kw 2014r wartości podstawowych wielkości finansowych wykorzystanych w toku analizy oraz wyniki poszczególnych wskaźników płynności i zadłużenia przedstawiono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

W obszarze płynności finansowej GKI nadal występuje nadwyżkowe pokrycie (choć już tylko nieznaczne) zobowiązań bieżących przez obrotowe składniki aktywów (płynność bieżąca i szybka) oraz utrzymano solidne wskazania w zakresie płynności gotówkowej. Kapitał obrotowy netto znajduje się na poziomie dodatnim i wykazuje jedynie nieznaczny deficyt względem potrzeb Emitenta w tym zakresie. Systematycznemu pogorszeniu ulega natomiast płynność w ujęciu dochodowym (cash flow), gdzie pokrycie zobowiązań krótkoterminowych przepływami operacyjnymi za 12m zmniejszyło się na przestrzeni ostatnich dwóch okresów sprawozdawczych z ponad 50 do 35%.

W przypadku oceny poziomu zadłużenia analizowanego Emitenta można stwierdzić utrzymanie dość bezpiecznej sytuacji, przy wartościach poszczególnych relacji finansowych na poziomach zbliżonych do tych z poprzedniego okresu sprawozdawczego – aktywa ogółem są zadłużone w 33%, a zadłużenie kapitału własnego sięga 49%. Jednocześnie jednak, mimo iż zadłużenie oprocentowane jest na relatywnie nieznacznym poziomie 26% zobowiązań ogółem, to dość mocno daje o sobie znać w ramach rachunku zysków i strat obciążając końcowe wyniki finansowe.

Ocena zdolności do obsługi zadłużenia analizowanego Emitenta tradycyjnie jest znacząco pod wpływem jego działalności pozostałej (aktualizacje wartości nieruchomości, sprzedaż praw i roszczeń do nieruchomości). W związku z powyższym na bardzo pozytywne wskazania ujętych w tabeli relacji dotyczących okresu zadłużenia oraz pokrycia rat kapitałowych i/lub odsetek różnymi kategoriami wynikowymi należy wziąć raczej poprawkę in minus. Warto tu również odnotować, że wynik netto na sprzedaży w ujęciu narastającym za 12m (wynik operacyjny oczyszczony z wpływu działalności pozostałej) był ujemny, co oznacza że realna zdolność do obsługi zadłużenia GKI bazuje obecnie generalnie na bieżących środkach w kasie.

Obliczany w serwisie wskaźnik Z”-score Altmana utrzymał się w przypadku analizowanego Emitenta na dość wysokim poziomie A. Trzeba tu jednak pamiętać, że model ten został opracowany pod kątem oceny spółek przemysłowych a nie finansowych, wiec podawany rating nie ma w tym przypadku znaczącej istotności. Biorąc pod uwagę wyniki przeprowadzonej analizy finansowej oraz niekoniecznie dobrą jakość raportowanych wyników operacyjnych, sytuacja GKI bardziej odpowiada strefie niepewnej.

Powyższa treść przez 90 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Piotrzet
0
Wpisów: 32
Wysłane: 29 czerwca 2015 14:30:04
Obligacje INV0615 na szczęście wykupione zgodnie z planem. Od kilku dni mam kasę na rachunku maklerskim w Alior Banku.

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wysłane: 10 września 2015 06:41:45
INV1215:Analiza wypłacalności GK Invista S.A. (GKI) na podstawie danych finansowych z raportu okresowego za 1 półrocze 2015 roku

Na dzień analizy na rynku Catalyst notowana jest jedna seria obligacji Emitenta o łącznej wartości nominalnej 0,9 mln zł.

Bilans
W porównaniu z końcem poprzedniego okresu sprawozdawczego suma bilansowa Emitenta zmniejszyła się o 6%. Po stronie aktywów wiązało się to z brakiem znaczących zmian w zakresie składników trwałych oraz zmniejszeniem wartości składników obrotowych o 27% (głównie należności i innych aktywów finansowych oraz środków pieniężnych). Z kolei po stronie pasywów odnotowano zmniejszenie wartości kapitału własnego o 1% i zobowiązań ogółem o 14% (zadłużenie krótkoterminowe zmniejszyło się o 31%, a długoterminowe wzrosło o 37%; dług oprocentowany zmniejszył się o 30% głównie za sprawą wykupu obligacji serii B).

Przedstawione wyżej zmiany podstawowych wielkości bilansowych wpłynęły nieznacznie in plus na sytuację w zakresie struktury kapitałowo-majątkowej GKI, przy czym nadal trochę brakuje do pełnego pokrycia aktywów trwałych (głównie nieruchomości) stałymi składnikami kapitałowymi (kapitał własny + zobowiązania długoterminowe). Jednocześnie, podstawowa relacja warunkowa, zapisana w dokumentach informacyjnych dot. obligacji Emitenta notowanych na rynku Catalyst, cały czas utrzymuje bezpieczny dystans względem wartości progowej – zobowiązania ogółem do aktywów (wskaźnik ogólnego zadłużenia) wynosi 0,31 (próg – 0,5).

Rachunek zysków i strat
Wyniki finansowe GKI w analizowanym okresie wskazują na poprawę w zakresie podstawowej działalności kontynuowanej (doradztwo + inwestycje; segment maklerski jest do sprzedaży) – przychody wzrosły z 1 do 137 tys. zł, a strata na poziomie wyniku netto na sprzedaży zmniejszyła się z -396 do -161 tys. zł. Jednocześnie na dalszych poziomach wynikowych mamy wyraźne pogorszenie (nieznaczne straty wobec sporych zysków przed rokiem), przy czym należy tu odnotować, że pozytywne wyniki finansowe na poziomie operacyjnym, brutto i netto w okresie odniesienia były efektem działalności pozostałej, w tym w szczególności aktualizacji wartości inwestycji. W ujęciu narastającym za 12m stwierdzić można stopniowy wzrost przychodów, przy jednoczesnym ograniczaniu strat na poziomie wyniku netto na sprzedaży oraz zysków na dalszych poziomach wynikowych (dodatni efekt działalności pozostałej). Zauważenia wymaga również fakt, że przy braku dodatniego wpływu działalności pozostałej (głównie aktualizacja wartości rzeczowych aktywów trwałych) skala obrotów i wyników działalności podstawowej jest nieznaczna i generalnie nijak się ma do obciążeń finansowych Emitenta.

Pod względem przepływów pieniężnych analizowany okres również nie był udany dla Emitenta. Zarówno pod względem struktury jak również końcowej zmiany stanu środków pieniężnych odnotowano znaczące pogorszenie w ujęciu r/r (-4,1 wobec 2,4 mln zł). W obszarze operacyjnym i inwestycyjnym wykazano odpływ środków wobec dopływu przed rokiem (odpowiednio -2,4 wobec 2,8 mln zł oraz -0 wobec 0,6 mln zł), a w obszarze finansowym wydatki netto były blisko dwukrotnie większe (-1,7 wobec -1 mln zł). Zmiany te wpisały się w trwający od pewnego czasu negatywny trend w zakresie przepływów GKI w ujęciu narastającym za 12m, gdzie można odnotować pogorszenie struktury oraz poziomu salda ogólnego spowodowane stopniowym zanikiem nadwyżki finansowej netto, przy względnie stabilnym poziomie ponoszonych wydatków.

Analiza wypłacalności
Zaktualizowane na koniec rozpatrywanego okresu sprawozdawczego podstawowe wielkości finansowe oraz wynikające z nich wskaźniki dotyczące oceny płynności i zadłużenia analizowanego Emitenta zamieszczono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

W obszarze płynności finansowej sytuacja GKI jest generalnie dość ryzykowna. W ujęciu statycznym można stwierdzić brak pełnego pokrycia zobowiązań krótkoterminowych składnikami aktywów obrotowych (wskaźnik bieżący i szybki), przy czym w odniesieniu do wskaźnika gotówkowego jego poziom w okolicy 12% należy ocenić pozytywnie. Z perspektywy ujęcia strukturalnego mamy do czynienia z dodatnim saldem płynności, które jest efektem większego braku zapotrzebowania na kapitał obrotowy aniżeli wynosi jego deficyt. Najsłabiej prezentuje się natomiast płynność w ujęciu dochodowym (cash flow), gdzie w ujęciu narastającym za 12m pokrycie zobowiązań krótkoterminowych zarówno przepływami operacyjnymi jak i ogółem nie występuje.

W przypadku oceny poziomu zadłużenia analizowanego Emitenta można stwierdzić utrzymanie dość bezpiecznej sytuacji, przy wartościach poszczególnych relacji finansowych na poziomach niższych aniżeli w poprzednich okresach sprawozdawczych – aktywa ogółem są zadłużone w 31%, a zadłużenie kapitału własnego sięga 46%. Po wykupie obligacji serii B (3,77 mln zł) i emisji obligacji nowej serii D (1,975 mln zł) udział długu oprocentowanego w zadłużeniu ogółem uległ zmniejszeniu do 17%.

Ocena zdolności do obsługi zadłużenia analizowanego Emitenta tradycyjnie jest znacząco pod wpływem jego działalności pozostałej (aktualizacje wartości nieruchomości, sprzedaż praw i roszczeń do nieruchomości). W związku z powyższym na generalnie pozytywne wskazania ujętych w tabeli relacji dotyczących okresu zadłużenia oraz pokrycia rat kapitałowych i/lub odsetek różnymi kategoriami wynikowymi należy wziąć raczej poprawkę in minus. Realna zdolność do obsługi zadłużenia GKI bardziej bazuje na płynnych aktywach aniżeli wypracowywanych wynikach finansowych i przepływach gotówki – na koniec analizowanego okresu środki pieniężne wynosiły 1,5 mln zł a udziały i obligacje możliwe do zbycia 3,7 mln zł; z kolei łączne zobowiązania oprocentowane kształtowały się na poziomie 3,4 mln zł, z czego 1,2 mln zł przypadało na składniki krótkoterminowe.

Obliczany w serwisie wskaźnik Z”-score Altmana wskazuje w przypadku analizowanego Emitenta na poziom BBB-. Trzeba tu jednak pamiętać, że model ten został opracowany pod kątem oceny spółek przemysłowych a nie finansowych, wiec podawany rating nie ma w tym przypadku znaczącej istotności. Biorąc pod uwagę wyniki przeprowadzonej analizy finansowej sytuacja GKI odpowiada strefie niepewnej.

Powyższa treść przez 90 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,553 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat