Poogladaj co na ten temat ma do powiedzenia na youtubie 'Zawód Inwestor' albo tu na Stockwatch jakie spółki ma w portfelu dywidendowym Wojtek Kręcki. Za to drugie musisz zapłacić, ale skoro masz 100k pln do wywalenia to te kilka stówek nie zrobi Ci róźnicy a dużo się nauczysz.
|
|
Moim zdaniem co za dużo to nie zdrowo i dobrze, że wątki spółek są czyszczone z postów noszących znamiona naganiania. Kółka wzajemniej adoracji są niebezpieczne: confirmation bias, itp.
Jednocześnie sam mam XTB w portfelu, obserwuję tę kronikę i chętnie czytam opinie autora.
Pozdro!
|
|
Jak zaczynasz przygodę to Finansowa Forteca Marcina Iwucia oraz Inwestowanie dla każdego Mateusza Samołyka.
Ode mnie pierwsza rada, o którą oczywiście nie pytałeś:): Inwestować to można w siebie albo w biznes. To co ludzie robią na rynkach finansowych to raczej wystawianie oszczędności na ryzyko. Takie postawienie sprawy pomaga ustawić myślenie i skupić się na oszczędzaniu i zwiększaniu tych oszczędności oraz na nauce zarządzania ryzykiem. Powodzenia!:)
|
|
Wybieram Rainbow. Rosnące przychody i dużo gotówki w kasie. Technicznie też w ciekawym miejscu. TSI i RSI rosną i mają jeszcze trochę do swoich poprzednich maksymalnych poziomów. Liczę na kontynuację trendu i wybicie 140 pln, ewentualnie koretkę do 120 i nowy swing.
|
|
Chciałbym zapisać się do konkursu. Spółkę podam niebawem.
|
|
Temat:
TOYA
To samo chciałem napisać. Do maksów 52 tyg. jeszcze daleko...
|
|
Dlaczego mwig40? Przeciez to w ciagu ostatnich 10 lat zrobilo tylko 70% a taki SP500 prawie 200%?
Dlaczego podział to 60/40? Nie ograniczasz za bardzo potencjału zysku części akcyjnej?
|
|
Odnośnie do wyboru dostawcy konta IKE (pewnie będzie aktualizacja niedługo bo XTB wprowadziło wreszcie IKE ale może zobaczyć co jest brane pod uwagę przy porównaniach): inwestomat.eu/ranking-kont-ike...Odnośnie do wcześniejszego spłacania kredytu vs inwestowania (chociaż kolega wyżej już trochę podpowiedział): marciniwuc.com/nadplacac-kredy...Osobiście nie mam kredytu hipotecznego, więc nie wiem co sam bym wybrał. Pewnie nadpłacanie, bo to rozsądne, ale ja też lubię zabawę z akcjami, więc jakiś mały portfel w formie IKE wciąż bym prowadził.
|
|
Sorry za post pod postem. Na inwestomat masz też rankingi kont IKE. Osobiście mam IKE w Bossie.
|
|
Nie ma czegoś takiego jak optymalna strategia. Wszystko zależy od Twojego subiektywnego odczucia ryzyka. Od tego czy śpisz spokojnie jak masz na koncie już powiedzmy powyżej 100 000 PLN i widzisz jak część akcyjna osuwa się w dół o 20%, a tym samym cały portfel leci w dół o 10% przy podziale 50/50. Jeśli to dla Ciebie za dużo to wisz, że musisz mieć mniej akcji a więcej obligacji. Jednocześnie jak odsuniesz wykres takiego ETF na akcje światowe albo na SP500 (dużo się nie różnią bo ETF na akcje światowe to i tak głównie Ameryka) to zobaczysz, że zdażają się zjazdy po 20 i więcej procent ale później i tak idzie do góry. Jak poczytasz ludzi, którzy blogują na tematy oszczędzania na emeryturę przez ETF (np inwestomat.eu, boggleheads itp.) to zobaczysz, że można wykazać, że więcej niż 20 procent obligacji nie zmniejsza znacząco ryzyka w portfelu natomiast znacząco obniża potencjał zysków. Dopiero bliżej emerytury warto zmienić rozkład na bardziej bezpieczny. Osobiście staram się nie mieć więcej niż 20% procent obligacji w portfelu, a mam teraz 40 lat i już ponad 10 lat oszczędzania i wystawiania tych oszczędności na ryzyko, więc nie boję się już obsuwy w portfelu tak jak na początku. Myślę, że dopiero po 50 będę zmieniał rozkład tak żeby dojść do 50/50 gdzieś w okolicach wieku emerytalnego. Na emeryturze zejdę jeszcze niżej z akcjami żeby chronić kapitał, ale do tego czasu niech rosną.
Rozumiem, że w Twoim przypadku ustalenie proporcji portfela może wynikać ze względów praktycznych: wypełnisz limit IKE a resztę oszczędności włożysz w obligacje i dopiero wtedy zobaczysz jaki masz rzeczywisty podział. Niemniej poczytaj chociaż inwestomat.eu - tam kwestie pasywnego portfela, tego jaki ETF i jaki podział akcje / obligacje jest rozebrany na czynniki pierwsze. No i na razie też nie stresuj się tym, zawsze możesz sobie podział zmienić. Na razie najważniejsze, żeby systematycznie odkładać i zwiększać zarobki i oszczędności. To też można wykazać (patrz inwestomat), że lepiej się skupić na zwiększaniu dopłat do portfela niż na zwiększaniu jego stopy zwrotu.
Powodzenia!
|
|
OK, dzięki za wyjaśnienie. Osobiście traktuję część portfela którą mam w obligacjach jako poduszkę bezpieczeństwa z racji tego, że mam względnie łatwy do niej dostęp (5 dni roboczych), więc z automatu nawet nie myślę o tych karach za wcześniejszy wykup. Traktuję je jako opłatę za łatwy dostęp do środków. Dlatego nie pomyślałem, że przecież możesz mieć inne podejście i te kary mogą mieć dla Ciebie większe znaczenie.
|
|
Co masz na myśli pisząć: "szybszy okres wyjścia z inwestycji"? Wydaje mi się, że dla wszystkic obligacji skarbowych jest on taki sam czyli 5 dni roboczych? A zgłosić do wykupu możesz wszystkie po upływie 7 dni od zakupu. Jaka tu jest różnica pomiędzy 3, 4 i 10 latkami?
|
|
Temat:
CCC
Krewa, czy mógłbys wrzucić ten wykres do Analiz na życzenie. Mam dostęp do nich przez abonament CFR, a nie mam premium. Dzięki!
|
|
|
|
Temat:
IKE
Napisz proszę coś więcej o tej umowie dotyczącej obniżenia prowizji. Negocjowałeś to przed założeniem konta? Czy poprosiłeś o obniżkę prowizji po wpłacie tej kwoty i zastosowali tą obniżkę wstecz?
Krótko mówiąc: podpowiedz mi proszę jak to się robi:)
|
|