13 Dołączył: 2010-11-09 Wpisów: 1 033
Wysłane:
9 września 2021 19:36:07
Cześć. Obecnie pracuję nad zrobieniem księgarni dla inwestorów. Wymyśliłem sobie że stworzę sekcję Książki polecane przez użytkowników forum stockwatch. Będę wdzięczny za zgodę administracji na podanie przyszłego linka do księgarni. Odwaliłem dzisiaj kawał dobrej roboty, przejrzałem wątki o polecanych książkach 10 lat wstecz i zebrałem następujące tytuły. Będę wdzięczny za rozszerzenie listy. Uprzedzam z góry, że nie wiem ile z tych książek uda mi się wprowadzić do oferty. Poniżej lista: 1) Jak czytać sprawozdanie finansowe – Świderska 2) Analiza sprawozdań finansowych – Edward Nowak 3) Little book of valuation 4) Inwestowanie skoncentrowane na gpw 5) Mroczna prawda o fałszowaniu sprawozdań finansowych 6) Analiza strategiczna przedsiębiorstwa 7) Wskaźniki finansowe – Tyran 8) Inteligentny inwestor – Graham 9) Buisness Analysis and Valuation – Palepu 10) Financial Reporting, Financial Statement Analysis and Valuation -Stickney Brown Wahlen 11) Analiza techniczna rynków finansowych – Murphy 12) Zawód inwestor giełdowy – Elder 13) Giełda wolność pieniądze Van Tharp 14) Psychologia inwestowania – Nosfinger 15) Psychologia inwestowania – Pring 16) Znaczenie wolumenu – Arms 17) Sztuka spekulacji – Komar 18) Bogaty ojciec, biedny ojciec – Kijosaki 19) Analiza fundamentalna – Richie 20) Pokonać giełdę – Lynch 21) Psychologia giełdy – Kostolany 22) Trading systems and methods – Kaufman 23) Małą książeczka, która podbija rynek. 24) Czas na giełdę. – Sokołowski 25) Inwestowanie w wartość – Lowe 26) Market wizards 27) New Market wizards 28) Stock market wizards – Scharger 29) Komputerowa analiza rynków – Le Beau 30) The neatest little guide to stock market investing 31) Fire your stock analyst: Analyzing stocks on your own 32) Security Analysis: Principles and techniques – Graham 33) Zwykłe akcje, niezwykłe zyski 34) Beating the street Lynch 35) One up on Wall Street -Lynch 36) Trader Vic 37) Ocena efektywności finansowej spółek kapitałowych – Bień 38) Skuteczny inwestor – Oneil 39) Canslim 40) Historia spekulacji finansowych Chancellor 41) Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów – Nison 42) Ślepy traf – Taleb 43) Corporate Financial Distress and Bankrupcy: Predict and avoid banroptcy, analyze and invest in disressed debt 44) Essentials of Investments with S&P bind-in card (Mcgraw-hill/Irwin Series in Finance, Insurance and Real Estate) 45) Corporate Finance: Theory and Practice - Damodaran 46) Against the Gods: The Remarkable Story of Risk – Bernstein 47) Ludzkie działanie – Mises 48) Value. The Four Cornersones of Corporate Finance 49) Dzieła zebrane – Bastitat 50) Wolność i kapitalizm Friedman 51) Wolny wybór – Friedman 52) Planowanych chaos 53) Interwencjonizm 54) Ekonomia i polityka 55) Poker kłamców 56) Trade your way to financial freedom 57) Wspomnienia gracza giełdowego 58) Trend following – Covel 59) The encyclopedia of trading strategies – Katz 60) EVA strategia tworzenia wartości przedsiębiorstwa Ehrbar 61) Tworzenie wartości przedsiębiorstw – Cwynar 62) Forex dla bystrzaków 63) Brudme pieniądze Gilmore 64) Fibonacci Trading – Boroden 65) Hight probability Trading Strategies – Miner 66) Kiedy pieniądz umiera, koszmarny sen o hiperinflacji 67) Zbyt wielcy by upaść 68) Szaleńśtwo, pańka, krach. Historia rynków finansowych 69) Memoirs of Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds 70) The esseyes of Warren Buffet
Edytowany: 9 września 2021 19:38
|
|
6 Dołączył: 2008-11-18 Wpisów: 49
Wysłane:
9 września 2021 22:50:52
Będzie konkurencja dla maklerska-kropka-peel? Przydałoby się pogrupować to już wstępnie na przejrzyste kategorie ;) Autorów gdzieniegdzie brak, ale to już tylko takie czepialstwo z mojej strony. Powodzenia w projekcie!
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
10 września 2021 06:21:17
Książki o giełdzie które czytałem i mogę polecić,
Analiza Techniczna Bulkowski -obowiązkowo (inne książki tego autora fakultatywnie) Alen Inwestowanie w wartość - obowiązkowo Wspomnienia Gracza giełdowego - obowiązkowo Na sposób Warena Buffeta - obowiązkowo Mądry Inwestor Graham ...warto choć może ciężko się czyta Mała książeczka co podbija rynek - dla pasjonatów Jak zarobiłem 2 mln na GPW - dla techników obowiązkowo Giełdowe Giganty - świetna książka Czarodzieje z Wall street - trochę stara Trader Vic - dla graczy krótkoterminowych Zawód Inwestor Giełdowy - sprzedałem po przeczytaniu Trend Twoim przyjacielem - jako uzupełnienie Analiza Techniczna Murphy - warto Analiza Fundamentalna i Inwestowanie pozycyjne - warto Psychologia inwestowania - ciekawa Van Thurp Trader Doskonały - dla pasjonatów Jak zarabiać na rynku który zmierza do nikąd -dla pasjonatów Droga Żółwia - warto Spekulacja Intuicyjna - dla pasjonatów Strategie inwestycyjne o wysokim prawdopodobięństwie - dla koneserów Reguły Giełdy - już przestarzała Analiza zdarzeń na rynkach akcji - dla koneserów Zasada nr 1 - dla koneserów Pokonać giełde - ciekawa
+ inne nie warte polecenia lub o których zapomniałem ... wszystkie te książki przeczytałem ... niektóre kila razy
|
|
|
|
Wysłane:
11 września 2021 09:16:32
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Sorry, że dopiero teraz ale ostatnio zarywam nocki..
|
|
67 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 308
Wysłane:
11 września 2021 13:53:46
Inwestowanie w jednej lekcji - Skousen Mark Najbogatszy człowiek w Babilonie - Clason George S.
|
|
Wysłane:
12 września 2021 21:17:13
Czytałem obie, bardzo fajne szczególnie Najbogatszy człowiek w Babilonie.
Miło by było gdybyście polecili też inne książki np: Biografie, o inwestowaniu poza giełdą, rozwój osobisty i inne które miały wpływ na Wasze życie lub inwestycje.
|
|
PREMIUM
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
13 września 2021 23:11:00
Dorzuciłbym "Świat surowców" Doroty Sierakowskiej
|
|
PREMIUM
6 Dołączył: 2010-03-01 Wpisów: 62
Wysłane:
15 maja 2023 15:26:15
Ja polecę jedną książkę, wszak to jakość a nie ilość...
"Wiley 2022 Interpretation and Application of IFRS Standards".
Napiszę krótko. Jeśli chcecie znać MSR/MSSF tak jak Przemysław Staniszewski (na przykład) warto zainwestować, tanio nie jest, ale jest tam wszystko co potrzebujecie wiedzieć, żeby poznać MSR/MSSF i US GAAP i samodzielnie robić analizy, takie jak na SW. 1000 stron wiedzy i tylko wiedzy.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
18 września 2023 16:21:51
Szukam jakiejś pozycji, książkowej, może wspomnień w formie papierowej ewentualnie na blogu osoby która pracowała w Polskich OFE. Przy czym nie zależy mi na opisie samej konstrukcji OFE, ale na wspomnieniach kogoś kto pracował w środku i kupował, sprzedawał, pożyczał akcje.
|
|
42 Dołączył: 2020-11-18 Wpisów: 123
Wysłane:
19 listopada 2023 20:59:52
Psychologia pieniędzy. Ponadczasowe lekcje o bogactwie, chciwości i szczęściu - Morgan Housel
|
|
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
23 listopada 2023 20:55:32
Howard Marks "Najważniejsza rzecz" W sumie to luźne przemyślenia autora na temat poruszania się po rynku. Dobre dla tych, którzy dopiero zaczynają zgłębiać analizę fundamentalną.
|
|
PREMIUM
7 Dołączył: 2024-01-14 Wpisów: 32
Wysłane:
30 maja 2024 22:46:26
Czy mógłby mi ktoś polecić książkę, którą warto przeczytać jako pierwszą z tematyki czytania sprawozdań finansowych? Zaznaczam, że w tym temacie jestem więcej niż laikiem. Rozumiem, że sporo czytania i nauki czeka mnie zanim będę mógł swobodnie wyciągać wnioski z raportów finansowych, pewnie najlepiej byłoby przeczytać wszystkie książki z listy o tej tematyce i wiele innych, ale prosiłbym o tytuł, od którego warto zacząć, zanim sięgnie się po kolejne  Coś, co by jednocześnie pozwoliło mi się odnaleźć w różnicach między zyskiem netto, zyskiem brutto, zyskiem operacyjnym i całą masą pojęć występujących w raportach.
Edytowany: 30 maja 2024 22:48
|
|
PREMIUM
9 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 czerwca 2024 11:39:06
rosso napisał(a):Czy mógłby mi ktoś polecić książkę, którą warto przeczytać jako pierwszą z tematyki czytania sprawozdań finansowych? Zaznaczam, że w tym temacie jestem więcej niż laikiem. Rozumiem, że sporo czytania i nauki czeka mnie zanim będę mógł swobodnie wyciągać wnioski z raportów finansowych, pewnie najlepiej byłoby przeczytać wszystkie książki z listy o tej tematyce i wiele innych, ale prosiłbym o tytuł, od którego warto zacząć, zanim sięgnie się po kolejne  Coś, co by jednocześnie pozwoliło mi się odnaleźć w różnicach między zyskiem netto, zyskiem brutto, zyskiem operacyjnym i całą masą pojęć występujących w raportach. Od razu zaznaczę - nie wiem, czy nie za trudna, ale IMO „Sprawozdanie finansowe według polskich i międzynarodowych standardów rachunkowości” wydane przez Diffina. To podręcznik na studiach, ale kompleksowy. Natomiast jeśli potrzebujesz zacząć od tak podstawowych pojęć jak zysk netto i brutto, to spokojnie znajdziesz w sieci, albo zacznij od podręcznika do rachunkowości. Mnie akurat podstawy rachunkowości mega dużo dały na giełdzie.
|
|
0 Dołączył: 2024-07-13 Wpisów: 3
Wysłane:
13 lipca 2024 19:36:40
VirginGuard napisał(a):Będzie konkurencja dla maklerska-kropka-peel? Przydałoby się pogrupować to już wstępnie na przejrzyste kategorie ;) Autorów gdzieniegdzie brak, ale to już tylko takie czepialstwo z mojej strony. Powodzenia w projekcie! całkowita racja!
|
|
0 Dołączył: 2024-08-13 Wpisów: 2
Wysłane:
13 sierpnia 2024 13:32:02
tratata napisał(a):Cześć. Obecnie pracuję nad zrobieniem księgarni dla inwestorów. Wymyśliłem sobie że stworzę sekcję Książki polecane przez użytkowników forum stockwatch. Będę wdzięczny za zgodę administracji na podanie przyszłego linka do księgarni. Odwaliłem dzisiaj kawał dobrej roboty, przejrzałem wątki o polecanych książkach 10 lat wstecz i zebrałem następujące tytuły. Będę wdzięczny za rozszerzenie listy. Uprzedzam z góry, że nie wiem ile z tych książek uda mi się wprowadzić do oferty. Poniżej lista: 1) Jak czytać sprawozdanie finansowe – Świderska 2) Analiza sprawozdań finansowych – Edward Nowak 3) Little book of valuation 4) Inwestowanie skoncentrowane na gpw 5) Mroczna prawda o fałszowaniu sprawozdań finansowych 6) Analiza strategiczna przedsiębiorstwa 7) Wskaźniki finansowe – Tyran 8) Inteligentny inwestor – Graham 9) Buisness Analysis and Valuation – Palepu 10) Financial Reporting, Financial Statement Analysis and Valuation -Stickney Brown Wahlen 11) Analiza techniczna rynków finansowych – Murphy 12) Zawód inwestor giełdowy – Elder 13) Giełda wolność pieniądze Van Tharp 14) Psychologia inwestowania – Nosfinger 15) Psychologia inwestowania – Pring 16) Znaczenie wolumenu – Arms 17) Sztuka spekulacji – Komar 18) Bogaty ojciec, biedny ojciec – Kijosaki 19) Analiza fundamentalna – Richie 20) Pokonać giełdę – Lynch 21) Psychologia giełdy – Kostolany 22) Trading systems and methods – Kaufman 23) Małą książeczka, która podbija rynek. 24) Czas na giełdę. – Sokołowski 25) Inwestowanie w wartość – Lowe 26) Market wizards 27) New Market wizards 28) Stock market wizards – Scharger 29) Komputerowa analiza rynków – Le Beau 30) The neatest little guide to stock market investing 31) Fire your stock analyst: Analyzing stocks on your own 32) Security Analysis: Principles and techniques – Graham 33) Zwykłe akcje, niezwykłe zyski 34) Beating the street Lynch 35) One up on Wall Street -Lynch 36) Trader Vic 37) Ocena efektywności finansowej spółek kapitałowych – Bień 38) Skuteczny inwestor – Oneil 39) Canslim 40) Historia spekulacji finansowych Chancellor 41) Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów – Nison 42) Ślepy traf – Taleb 43) Corporate Financial Distress and Bankrupcy: Predict and avoid banroptcy, analyze and invest in disressed debt 44) Essentials of Investments with S&P bind-in card (Mcgraw-hill/Irwin Series in Finance, Insurance and Real Estate) 45) Corporate Finance: Theory and Practice - Damodaran 46) Against the Gods: The Remarkable Story of Risk – Bernstein 47) Ludzkie działanie – Mises 48) Value. The Four Cornersones of Corporate Finance 49) Dzieła zebrane – Bastitat 50) Wolność i kapitalizm Friedman 51) Wolny wybór – Friedman 52) Planowanych chaos 53) Interwencjonizm 54) Ekonomia i polityka 55) Poker kłamców 56) Trade your way to financial freedom 57) Wspomnienia gracza giełdowego 58) Trend following – Covel 59) The encyclopedia of trading strategies – Katz 60) EVA strategia tworzenia wartości przedsiębiorstwa Ehrbar 61) Tworzenie wartości przedsiębiorstw – Cwynar 62) Forex dla bystrzaków 63) Brudme pieniądze Gilmore 64) Fibonacci Trading – Boroden 65) Hight probability Trading Strategies – Miner 66) Kiedy pieniądz umiera, koszmarny sen o hiperinflacji 67) Zbyt wielcy by upaść 68) Szaleńśtwo, pańka, krach. Historia rynków finansowych 69) Memoirs of Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds 70) The esseyes of Warren Buffet
Dos dosyć obszerna lista. Czy mógłbyś doradzić, od czego warto zacząć? Mam na myśli, co będzie łatwiejsze do zrozumienia na poziomie podstawowym
|
|
0 Dołączył: 2024-08-18 Wpisów: 2
Wysłane:
21 sierpnia 2024 23:08:34
41) Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów – Nison Zacznij od tego
|
|
0 Dołączył: 2025-02-17 Wpisów: 5
Wysłane:
19 lutego 2025 18:58:04
Zaczynam swoją przygodę z inwestowaniem, jakie książki polecacie mi na początek? Kolega, który założył temat zrobił dość obszerną rozpiske :)
|
|
5 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
20 lutego 2025 09:50:41
Jak zaczynasz przygodę to Finansowa Forteca Marcina Iwucia oraz Inwestowanie dla każdego Mateusza Samołyka.
Ode mnie pierwsza rada, o którą oczywiście nie pytałeś:): Inwestować to można w siebie albo w biznes. To co ludzie robią na rynkach finansowych to raczej wystawianie oszczędności na ryzyko. Takie postawienie sprawy pomaga ustawić myślenie i skupić się na oszczędzaniu i zwiększaniu tych oszczędności oraz na nauce zarządzania ryzykiem. Powodzenia!:)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.