Temat:
POLNORD
Zapomnij, że zrobiłby to któryś z portali branżowych, które pośrednio żyją z tego rynku finansowego. Nikt nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi. Po raz kolejny wychodzi też złabość audytora, który jest uwikłany w szambo już nie pierwszy raz. To mnie strasznie boli. Biorą ciężkie pieniądze, a później tłumaczą, że w zasadzie oni to tylko bazują na tym co im spółka pod nos podsunie. Straszna fikcja, która niby zabezpiecza ten cały interes. Zadałem pytania do spółki to zareagowali jak diabeł na święconą wodę. Ciekawe jak Cordia to rozegra, bo okazuje się że całkiem rykoszetem znaleźli się w świetle jupiterów, mimo że sami tego na pewno nie chcieli. Za zakrętem kolejne śmierdzące sprawy ze skandalicznie niską ceną za którą SP sprzedał posiadane akcje, czym Cordia sama chwali się wykazując swoje zyski w związku z zakupem. Smrodek, smrodek, jeszcze raz smrodek
|
|
Temat:
POLNORD
Pamiętacie kto był audytorem Poldka w czasie za który dzisiaj zostały postawione zarzuty prokuratorskie?
|
|
Temat:
UNIMOT
Ilość sprzedawanego paliwa na stacjach Orlenu i Lotosu spadła podobno o połowę. Taki stan potrwa pewnie do końca epidemii, więc chyba należy spodziewać się podobnego stanu w kwietniu, a nawet może w maju. Obstawiałbym albo niewypłacanie dywidendy za 2019, albo jej ścięcie z deklarowanych 30% zysku jako działanie w sytuacji wyjątkowej i próbę utrzymania płynności finansowej w obliczu niepewności.
|
|
Temat:
POLNORD
Tutaj mamy chyba najbardziej aktualny stan na dzień poprzedniego walnego.  kliknij, aby powiększyćHanapeta ma zgodnie z obowiązkami informacyjnymi między 18 a 22 %. Czy TFI PZU SA jest jedną akcję pod progiem 10% ? Byłoby to korzystne info, bo oznaczałoby to, że na pewno nie może mieć więcej. Dobierać mogły PKO BP i BGK będąc bez obowiązku informacyjnego delikatnie pod 10%. Wówczas koalicja miałaby maksymalnie 30% jeśli nie popełniłem błędu logicznego. Czy ktoś może powiedzieć jak to jest w przypadku zawiązania porozumienia? Czy informować muszą wspólnie czy nadal obowiązują ich indywidualne progi meldunkowe? To moze być istotna informacja. Kolejną istotną informacją jest, że do zebrania 50% brakowałoby jakieś 15% jeśli pojawiłyby się wszystkie OFE i Fundusze. Biorąc stan z walnego mamy następująco, chociaż to wszystko mogło nam się lekko pozmieniać: Hanapeta 20% Nationale OFE 9.3 % Briarwood 5% OFE PZU Złota Jesień... No właśnie. Tutaj pewnie będą mieli w nosie interes emerytów i z polecenia swojego pana się nie zjawią. TFI pod progiem pewnie będą miały to w dupie i się nie zjawią. Indywidualni mogliby się zebrać, ale pewnie tylko jeśli poprowadziłoby ich SII. Faktycznie może być ciężko, dlatego potrzebna jest pełna mobilizacja.
|
|
Temat:
POLNORD
No tak, to było do przewidzenia. Słowem nikt nie pisnął z tego zarządu o jakimkolwiek dodruku, a teraz będzie trzeba jakoś uzasadnić dodruk dla siebie tych 75 milionów akcji po 2zł. Przecież schemat działania jest taki sam jak na Elektrimie. Tam mimo ogromnych aktywów doprowadzono celowo spółkę na skraj upadłości tylko po to, zeby ją wycofać z giełdy i wywłaszczyć mniejszościowych.
Rozumiem chęć podniesienia kapitału zakładowego w celu poprawy sytuacji płynnościowej ale nie na takich warunkach. To nie jest ich cel. Chcą nam po prostu odebrać akcje w ciągu 2 lat.
|
|
Temat:
POLNORD
Z tą pożyczką oczywiście chodziło mi o wpompowanie pieniędzy nie na przejedzenie i normalną działalność spółki tylko o cel jakim tu najwyraźniej jest wywłaszczenie reszty. Taka okrężna droga, ale mniejszym kosztem bo docelowo i tak po wyczyszczeniu salda pożyczkowego spółka trafi w ręce jakiegoś branżowego. Jeśli są w stanie uporać się ze zobowiązaniami zapadającymi do końca roku, to wtedy już powinno być "z górki". Do spłaty do końca roku po Q1 było: - 136.8 mln z obligacji - 30 mln kredytu z Getinu - 54.7 mln kredytu z PKO do spłaty za biurowce Wychodzi 221.5 mln czystych zobowiązań bez odsetek.
Za biurowce dostali circa 130. 60mln mieli kasy na koniec Q1. Należności krótkoterminowe 45 baniek. Wiem, ze to trochę wyrwane, bo są też inne zobowiązania, ale według mnie jeśli to jest spłacalne, to megaemisja planowana na kwiecień jest już nieuzasadniona.
|
|
Temat:
POLNORD
Kolego,
To jest pretekst a prawdziwym celem jest wywłaszczenie pozostałych. Jeszcze raz to napiszę. Gdyby tych pieniędzy potrzebowali na wykupy na koniec roku to dawno temu by to przeforsowali. Ze zobowiązań na przyszły rok jest 43.2 mln zł, a na 2021 76.8 mln. Te kwoty powinni albo zrollować, albo pozbyć się trochę aktywów, albo zacząć w końcu działać. Wtedy możemy mówić o jakiejś emisji stabilizacyjnej, ale nie o wywłaszczeniu drukując sobie akcje po 2zł, gdy na papierze się podpisuje że wartość majątku to 18zł (licząć z odszkodowaniami które wykazują warunkowo w aktywach), lub 13 zł bez nich.
|
|
Temat:
POLNORD
Jesteś pewien, że za 150 mln zł? Jak sam wyliczasz brakuje im na dzień dzisiejszy circa 21.2 mln akcji. 150 mln niech trafi na podwyższenie kapitału w formie pożyczki, a pod niedługim czasie zrobią sobie wezwanie jeśli obejmą wszystkie 75 milionów akcji po 2zł. Niech wówczas zaproponują 2.5zł za brakujące akcje. Za maksymalnie 50 kilka mieliby całość. Dla mnie wpompowanie tych 150 mln to fikcja. Jedyny cel to rozwodnienie i zniechęcenie pozostałych akcjonariuszy.Cały czas nie rozumiem tylko bierności Hanapety, no chyba że dogadali się za naszymi plecami i oni stratni nie będą, a wszystko będzie kosztem pozostałych akcjonariuszy. Jadę głosować przeciwko jakiejkolwiek emisji po 2zł przy WK=18 zł. Nawet odejmując te roszczenia daje to 13 zł na akcję, więc robienie emisji nawet na dzisiejszych poziomach to szambo. Jeśli chcą zmaksymalizować wpływy to niech robią emisje po 3/4 WK jeśli tak im zależy na dobru spółki
|
|
Temat:
POLNORD
to jest SKANDAL. Jaka jest potrzeba kapitałowa na takie rozwodnienie akcji? Najwieksze spłaty mają do końca tego roku. Dzień ustalenia prawa poboru w przypadku emisji dla wszystkich to 31 marca. Dla emisji prywatnej dają sobie pół roku od uchwalenia. Spójrzcie na tabelkę. Jaka to pilna potrzeba kapitałowa żeby coś takiego robić, jeśli licząc od kwietnia mają do spłaty do końca roku 28.5 miliona Czy to taka paląca potrzeba, żeby rozdrobnić obecnych do 30% stanu dzisiejszego? Chamstwo w najczystszej postaci.  kliknij, aby powiększyćP.s. Za taką strategię to panowie dosłownie kopa w dupę powinni dostać.
|
|
Temat:
POLNORD
Zobowiązania krótkoterminowe są wysokie i to już wiemy. Na koniec roku jest kredyt i obligi na dość pokaźną kwotę, ale jest kasa z biurowców pomniejszona o spłatę hipoteki i na koniec Q1 było 60 bankiek gotówki. Przekonamy się więcej 30.09 po raporcie 1H. Trochę do spłaty brakuje, ale jest jeszcze czas żeby to uzbierać, a majątku spółki jest raczej na tyle dużo żeby wszystko spłacić. No chyba, że w spółce rządzonej przez SP mamy sytuacją taką jak w Kani czy Getbacku, czyli pic na wodę, fotomontaż.
Mimo wszystko czy wycena na poziomie 130 bankiek czyli za ile sprzedali 2 biurowce to nie jest trochę paranoja? Rozumiem zniechęcenie drobnych przez działania dwóch dominujących akcjonariuszy, ale takiej paniki na dzień dzisiejszy nie rozumiem.
|
|
Temat:
POLNORD
Mamy historyczne minimum. Rynek wycenia biznes na równowartość trochę ponad 250 mieszkań w Warszawie.
|
|
Temat:
POLNORD
Hanapeta jakoś nie próbuje zrzucić obecnego zarządu z siodła, a sentyment jest tak zły że myślę że sporo indywidualnych wsparłoby ich głosami. O co więc chodzi? Siedzą dwie tuzy i nikomu nie zależy na wynikach i sytuacji w spółce? No chyba, że jeszcze chcą zbić kurs i to wojna na przetrzymanie przeciwnika... Średnia 6M to 6.2zł.
|
|
|
|
Temat:
POLNORD
Ale to jest problem z wyceną każdej spółki. Życie nas wielokrotnie nauczyło, że raport i opinia audytora to jedno a rzeczywistość to zupełnie co innego, ale dla skali aktualnego absurdu nadmienię tylko, że odszkodowania o które ubiega się spółka a które są wykazywane w należnościach długoterminowych to 5zł/akcję. Do tego dochodzą chyba roszczenia warunkowe wobec miasta, oraz roszczenia wobec Aquapol za zerwanie umowy i cały bank ziemi.
Dla mnie mimo tego patu wycena rynkowa jest absurdalna, a brak popytu ze strony głónie Hanapety odczytuję jako ciągłe zbijanie ceny 6M pod ewentualne wezwanie. Innego logicznego wytłumaczenia po prostu nie mam.
|
|
Temat:
POLNORD
Cześć.
To 7.50 to była średnia 6m w momencie pisania. Na dzień dzisiejszy wynosi już 7.25. Po ile przejmowały spółki SP oczywiście nie wiemy. Porozumienie zawarte przez spółki SP posiada jakieś 8.6 miliona akcji plus-minus. Myślałem, że mają sporo więcej. Zatem pozostałe podmioty łącznie z Hanapetą mają 24.1 mln. Cena za przejęcie przez SP wynosiłaby po średniej 6m jakieś 175 milionów na chwilę obecną, ale raczej nie zebraliby i 90% po tej cenie. Polnord ujmuje w należnościach długoterminowych 166 milionów złotych i chyba jeszcze coś w warunkowych. Muszę dokładniej przejrzeć sprawozdanie. Wydawało mi się, że spółkom SP może opłacić się zdołowanie kursu w celu przejęcia i zneutralizowania roszczeń, ale patrząc na te liczby nie kalkuluje się to na pierwszy rzut oka. Porozumienie deklaruje współpracę w kierunku znalezienia nabywcy pakietu.
Hanapeta chciała szybko przejąć pakiet kontrolny za dużo mniej niż WK, ale trafiła na opór SP, który myślę, że nie odda akcji za mniej niż 10zł za akcję. Pamiętam jak poza rynkiem w rozliczeniach latały akcje RK po 14zł i to już po ostatnim dodruku. Wiem, że stare czasy, ale za grosze tutaj nikt papieru nie odda (poza drobnymi). Na razie wydaje mi się, że nastał okres bezradności zarządu, a w tle nadal toczy się gra o przejęcie na którym drobni raczej nie zarobią. Porozumienie jest podpisane do 17 stycznia 2020, więc pod koniec roku należałoby się spodziewać jakichś ewentualnych rozstrzygnięć. Czy do tego czasu kurs jeszcze się osunie? Niewykluczone. Głównym zainteresowanym - kto by nim nie był, wydaje się to na rękę.
|
|
Temat:
POLNORD
Murapol miał pakiet za bodaj okolice 10.50, sprzedał Hanapecie po bodaj 9 z groszem. Największym wygranym byłby Skarb Państwa przejmując wszystko po okolice średniej półrcznej, która wynosi około 7.50 ale będzie spadać z każdym dniem na tych poziomach. Koszt tej operacji byłby dużo niższy niż boksowanie się i płacenie dochodzonych przez PND odszkodowań. Science fiction? Z każdym dniem utwierdzam się, że niekoniecznie.
|
|
Z komina siedziby spółki leci biały dym palących sie banknotów wiec chyba prawda
|
|
|
|
Czy ktoś z obligatariuszy serii AX może podzielić się wieściami? Zostanie wypłacone 100% kapitału? twitter.com/eKancelaria/status..."Po pięciu latach od upadłości GANTa obligatariusza serii AX otrzymają swoje pieniądze. Niestety wszystko wskazuje na to, że tylko oni. Taka z tego nauka, że hipoteka i solidny adm. hipoteki to jedyne pewne zabezpieczenie obligacji korporacyjnych." Czy te 5 lat było spowodowane trwającym śledztwem?
|
|
Jestem naprawdę przygnębiony. Nie chodzi już o moje stracone pieniądze. Jestem przerażony w jakim my państwie zyjemy. Nikt nie jest niczemu winny, no chyba że poza nami - pazernymi sukinsynami co mieli czelność mieć oszczędności i żerować na krzywdzie "niewinnych" windykowanych. Zarządowi nic ostatecznie pewnie nie zrobią, albo będą ich przetrzymywać w areszczcie jak Plichtę, któremu może nawet należy się odszkodowanie (sic!). Nic nas nie chroni, nikt niczego nie kotroluje, nikt za nic personalnie nie odpowiada. Nawet audytor ubezpieczony na śmieszną sumkę. Może Kąkolewski im odpalił działkę za ten cyrk na kółkach, poza wynagrodzeniem za "audyt"? Z 3.5 mld kapnęło pewnie wielu. Na koniec niezabezpieczonych wyrżnięto bez mydła i nie mam złudzeń - ta szopka będzie trwała tylko do momentu spłaty zabezpieczonych, którzy śmieją nam się w twarz a wszystko to w majestacie prawa.
Powiem Wam moi mili, że życzę polskiemu rynkowi kapitałowemu zdychania w męczarniach. Ja stąd spierdalam. Zabieram co moje i pocałujcie misia w dupę. Dziękuję.
|
|
Temat:
POLNORD
Patrzę na spółkę od dawna i nie pojmuję co tutaj się dzieje, ani co tak naprawdę jest przedmiotem walki która właśnie ma miejsce. Bank ziemi? - dawno już mocno zredukowany i to w zasadzie bez zarobku. Odszkodowania? - kiedy i gdzie.
Poprzedni zarząd jednak nie był tak krystaliczny i również próbował coś ugrać na boku z inną spółką z Wysp? O co tu chodzi?
|
|
Temat:
FABRYKAKD
@Waldemar Zieliński
Pan sobie z ludzi jaj nie robi, żeby dawać komunikat następnego dnia po dniu w którym miał przypadać dzień wykupu. Nie zależy Panu na reputacji spółki, czy ktoś te akcje miał łapać? Nie wierzę, że dopiero dzisiaj rano dogadaliście kolejne przesunięcie wykupu. Rozumiem, że sytuacja jest napięta przez brak płatności od Intercoru, ale o co w tym wszystkim chodzi? Komunikacja z rynkiem to podstawa wiarygodności, nawet jeśli nie ma się dobrych wiadomości.
|
|
Temat:
FABRYKAKD
Tego nie sposób się dowiedzieć. Przez panikę cena zrobiła się naprawdę niska. Śmiem twierdzić, że kurs jednej akcji jest w tym momencie niższy niż byłby roczny zysk netto na akcję, gdyby nie było problemów płynnościowych. Może to być okazja jeśli długa uda się zrestrukturyzować i odzyskać pieniądze za wykonaną pracę.
|
|
Temat:
FABRYKAKD
|
|
|
|
Przecież to ewidentne wyciąganie z biznesu tego co zostało :) Za rok pewnie mokrej plamy nawet nie będzie.
|
|
Na to wychodzi. Sami tego chcieliśmy, bo byliśmy chciwi i nie poszliśmy po lokatę 1,5%. Dobrze nam bo normalni ludzie myślą, jak związać koniec z końcem a nie jak się dorabiać. Tak. Jesteśmy w Polsce.
Kończmy tę szopkę. Ja już nic nie chcę. Chyba o to im wszystkim chodziło...
|
|
Dawno tu nie wchodziłem. Cieszę się, że zaczyna się w końcu coś dziać. Szkoda, że sprawiedliwość nie dosięgnęła Grzecha, ale może smali się w piekle. Ja tu straciłem na akcjach, więc było minęło. Mam nadzieję, że Wy obligatariusze w końcu odzyskacie chociaż część swoich pieniędzy. Cytuję wpis z artykułu Gazety wrocławskiej: " W momencie jak Gant ogłaszał upadłość jeden z prezesów kończył remont pięknego pałacu w Magnicach gm. Kobierzyce. Wiadomo na co poszła część skradzionych pieniędzy. " To chyba te włości. Piękne pałace za cudze pieniądze. wycieczki.msystems.biz/pl/magn...
|
|
Temat:
i2DEV
Oj chyba tak szybko to się nie uwinie z audytem, bo czeka ją chyba najtrudniejszy - własnej przeszłości. Nawet jak pójdzie na współpracę, bo w domu zdaje się czekają małe dzieci. Będzie miała czas na przemyślenia, czy było warto.
Nie głosowałem na PIS, ale cieszę się że kończą się dni "POwolnych" sądów. Precz ze złodziejami.
|
|
Zapewne Deloite też będzie miało tu swoje 5 minut. Nie może być tak, że po skasowaniu ciężkich milionów złotych za uwierzytelnienie mafii będą sami siebie stawiać w szeregu z nami ofiarami i udawać niepełnosprawnych umysłowo. W tym momencie rozumiem, że prace nad PPU są priorytetem w myśl zasady "first thing first", ale przyjdzie czas rozliczeń.
|
|
Nie rozumiem dlaczego Pan Radek ma zasiadać w radzie bez pobierania wynagrodzenia. Starzy członkowie też siedzą pro publico bono? Pieniądze należą się jako rekompensata za poświęcony czas prywatny, rodzinny jak i wszystkie koszty związane z dojazdami na spotkania.
|
|
hypnotized napisał(a):wpolityce.pl/polityka/405447-b...Pozwoliłem sobie wysłać pytanie w tej sprawie do w/w Pana czy ma zamiar zwrócić pieniądze wypłacone mu w celu uwiarygodnienia procederu przestępczego Konrada K. i jego świty. Zobaczymy jaki będzie odzew. Jeśli byłaby możliwość to apelowałbym o pozyskiwanie takich danych w jak najszerszym zakresie. Jeżeli ludzie ci mają choć odrobinę ludzkiej przyzwoitości powinni zwrócić pieniądze poszkodowanym, Pomimo moich próśb nie doczekałem się odpowiedzi. Wszyscy beneficjenci hojności Getback rozpierzchli się niczym karaluchy. Nikt nie jest tu winny ani nie ma moralnego obowiązku oddawania swoich "ciężko" zarobionych pieniędzy, a że pochodziły z procederu przestępczego usankcjonowanego przez wszystkie możliwe instytucje całkowicie wszystkich rozgrzesza.
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a): Wystarczy przekonwertować 5% na akcje a resztę umorzyć - wtedy jest strata dla występowania z roszczeniami. Patrzymy na to całościowo, spokojnie
Dla mnie mogą przekonwertować nawet i 90% wierzytelności za cenę jaką chcą, ale niech za te akcje oddadzą nam na przykład całość Diverse ;)
|
|
Maupa_w_niebieskim napisał(a):hypnotized napisał(a):wpolityce.pl/polityka/405447-b...Pozwoliłem sobie wysłać pytanie w tej sprawie do w/w Pana czy ma zamiar zwrócić pieniądze wypłacone mu w celu uwiarygodnienia procederu przestępczego Konrada K. i jego świty. Zobaczymy jaki będzie odzew. Jeśli byłaby możliwość to apelowałbym o pozyskiwanie takich danych w jak najszerszym zakresie. Jeżeli ludzie ci mają choć odrobinę ludzkiej przyzwoitości powinni zwrócić pieniądze poszkodowanym, To od razu wyślij też do niejakiego Dawida Jackiewicza, ex-ministra w rządzie BS, który był zatrudniony w GBK jako doradca od połowy 2017 r. Balcerowicz dał jednorazowy 'występ', a DJ doił kaskę ze spółki przez ładnych parę miesięcy i tak doradzał, że skutki widzimy wszyscy. Nie mogę maila w necie znaleźć. Gdybym miał listę osób dokładających "cegiełkę" do sukcesu spółki to mogę osobiście do wszystkich z nich napisać o zwrot pieniędzy. Ja będąc na miejscu tych wszystkich ludzi ze świecznika wiedząć, że byłem twarzą, bądź nawet nieświadomym łącznikiem kontaktowym grupy przestępczej od razu zwróciłbym pieniądze. Może warto pomyśleć nad projektem jakiejś strony z galerią sław? Raczej by to nie kłóciło się z RODO jeśli to w sumie informacje powszechnie dostępne?
|
|
wpolityce.pl/polityka/405447-b...Pozwoliłem sobie wysłać pytanie w tej sprawie do w/w Pana czy ma zamiar zwrócić pieniądze wypłacone mu w celu uwiarygodnienia procederu przestępczego Konrada K. i jego świty. Zobaczymy jaki będzie odzew. Jeśli byłaby możliwość to apelowałbym o pozyskiwanie takich danych w jak najszerszym zakresie. Jeżeli ludzie ci mają choć odrobinę ludzkiej przyzwoitości powinni zwrócić pieniądze poszkodowanym,
|
|
Temat:
UNIMOT
Kwota pozyskana przy ostatniej emisji pompowanej przy udziale BOS wynosi 99 milionow zl. Aktualna kapitalizacja całej spółki to 75.4 mln zl. Do dopełnienia kryminału brakuje teraz wezwania po 9zł i zdjęcia spółki z giełdy.
W jakim kraju my żyjemy...
|
|
AllInclusive napisał(a):Wybaczcie ten spam, ale to taki śmiech przez łzy: Równo 3 miesiące temu mieliśmy wywiad dla Parkietu: [quote] Konrad Kąkolewski: Potrzebuję 30 dni by uzdrowić GetBack
Mam tylko nadzieję, że nikt nie da się nabrać na jego "niepoczytalność". Obawiam się, że może próbować się do tego uciekać by uniknąć kary.
|
|
Dajmy radzie spokojnie pracować. Mam nadzieję, że uzyskają teraz dostęp do danych, by mogli nam potwierdzić zasadność jub jej brak dla aktualnych warunków układowych. Jeśli miałyby się one utrzymać to niech ścierwo idzie od razu piachu.
Ja w tym momencie jestem żądny zemsty. Może nacisk na ustawodawcę pozwoliłby na przyspieszone zaostrzenie kodeksu karnego tak, aby te kanalie z poprzedniego zarządu można skazać na kilkadziesiąt lat.
|
|
Temat:
CAPITEA
Nie ma się co podniecać. Wiemy już teraz wszystko. Pozostaje tylko likwidacja. My i tak już straciliśmy, a oni walczą o tlen dla siebie. Jak się mamy dusić to razem.
|
|
Troszkę poszukałem w necie o Abris i widzę, że firmę Diverse chcą wprowadzić na giełdę w przyszłym roku i ogólnie są nastawieni na wyjście z tej inwestycji. Podejrzewam, że z Getbacku chętnie wyszliby i dzisiaj, ale ciężko znaleźć chętnego, dlatego będą chcieli zachęcić potencjalnego zainteresowanego maksymalną redukcją długu przy minimalnym rozwodnieniu akcji. To my - obligatariusze mamy wszystko wziąć na swoje barki. Taka postawa jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jak można dopuścić do takiej zapaści będąc głównym akcjonariuszem z całym sztabem "ekspertów"? No chyba, że w trakcie działań prokuratury znajdą się kolejne puzle naszej układanki. Jestem skłonny przeboleć swoją stratę, jeśli ci siedzący w areszcie dostaną po 10 lat do odsiadki, a Abris straci wszystko co tu włożył. Jeśli dalej będą tak z nami pogrywać to jestem skłonny do organizacji kampanii informacyjnej pod ich sklepami, by ludzie mieli świadomość komu nabijają kabzę.
|
|
Krótko podsumuję aktualna sytuację: - Abris chce umorzenia odsetek - Abris chce już pewnie 50% redukcji długu i rozłożenia go na wiele lata - Abris chce w zamian za redukcję długu wcisnąć akcje warte po -6 zł/ akcję po 8zł - Abris nie chce dokapitalizować spółki - Abris nie chce nikogo "obcego" w radzie nadzorczej
Jak się z kimś takim układać? Czy to nie najwyższy czas na wojnę w postaci zorganizowanego bojkotu wszystkich polskich inwestycji tej bandy?
|
|
Temat:
CAPITEA
Gdzie była? Ken na przykład był zajęty pobieraniem nagród. Do dnia dzisiejszego nie podano informacji czy zwrócił te 3 miliony złotych oraz jak wygląda sytuacja z resztą rady nadzorczej i zarządu, ale może tym już zajmie się prokuratura. Wniosek może być jednak taki, że wszystko co wartościowe zostało już wyprowadzone. Nasz wizjoner pewnie był w Izraelu, żeby sfinalizować transfer swoich aktywów poza granice naszego kraju. Dobrze to nie wróży, bo sprawa Ganta ciągnie się do dziś i chyba nie udało się dojść śledczym gdzie podziało się 770 milionów złotych.
Dla mnie jedyną metodą jest kara bezwględnego więzienia i zaostrzenie przepisów. W USA jest za to dożywocie.
|
|
Temat:
CAPITEA
"...w tych okolicznościach sprawami spółki powinni zarządzać lokalni menadżerowie" ;)
Ken wiedział, że trzeba się ewakuować. Przekonamy się, czy rząd brytyjski będzie go chronił. Ciekawe czy Pani Paczuska (czy też może już powinienem pisać P. ?) również wybiera się na turnus do aresztu śledczego.
|
|
Czy ja dobrze rozumiem? Wczoraj był przesłuchiwany w charakterze świadka i dali mu najnormalniej w świecie polecieć do Izraela i zatrzymanie nastąpiło po jego powrocie? Dla mnie to wszystko jest cholernie dziwne. Gdyby czuł, że jest gorąco po przesłuchaniu to czy w ogóle wracałby do kraju? Ja mam coraz większe obawy i zaczynam wątpić, że cokolwiek tu zobaczymy. Z Abrisem najchętniej bym się w ogóle nie układał, bo to cholerni cynicy i ja interpretuję ich działania jako zemstę za wywłaszczenie z banku. Teraz w to wszystko wejdzie państwo, a cała gra odbędzie się kosztem małych i nas obligów.
Mam nadzieję, że jak najwięcej ludzi będzie świadoma za którymi markami stoją u nas w kraju i będzie je omijała szerokim łukiem.
|
|
Dzięki za info sasky.
Bardzo dobre wiadomości. Bałem się, że Pan Radek może nie wejść i plułem sobie w brodę, bo nie zdążyłem zagłosować przez problemy z wydaniem świadectwa z Mbanku. Czy ktoś miał jakieś problemy z nimi? Nie chciano mi wydać dokumentu z wyszczególnieniem serii i nominału (posiadam 2 serie obligacji). Być może trafiłem po prostu na niekompetentnych ludzi, ale dajcie proszę znać jak wyglądało to u Was. Być może przyda mi się to jeszcze w przyszłości.
A ludzie głosujący na KK albo dali się ponownie omamić rycerzowi na białym rumaku, albo mają zbieżne interesy.
|
|
AsGBK napisał(a):No to wyjaśnijcie mi, proszę, po co w takim razie jest taka instytucja jak Deloitte, za co on odpowiada i za co mu się płaci. Ja tylko przywołam historię Ganta. Tam jak nie wydali opinii to też już w zasadzie było pozamiatane. Każda cena konwersji długu niż 5 groszy/akcję to będzie dalsze okradanie poszkodowanych. Jeśli nie chcą się rozwadniać to niech do jasnej cholery wykładają pieniądze na stół.
|
|
Temat:
POLNORD
Nie był to atak stricte personalny, ale dla ścisłości zauważ, że zasiada również w radzie nadzorczej Sp. Z.o.o. Być może aż 8 miesięcy zajęło rozeznanie się w sytuacji i cała akcja jest przygotowana tak jak mówisz. Wiele osób pisało o trupach w szafach i zaczynam rozumieć, że chyba miały rację. Odpis raczej nieunikniony i coraz szybciej zbliżamy się do WK=1, bynajmniej nie przez wzrost kursu.
|
|
Temat:
POLNORD
Nie będąc insiderami możemy sobie teraz tylko gdybać. Poraża mnie fakt, że przewodniczącym rady nadzorczej KB DOM jest nie kto inny jak DK. Czyli co? Pełnił tam sobie tylko funkcję straszaka-statysty? W takich chwilach bierze mnie zwyczajnie na odruch wymiotny.
|
|
Temat:
POLNORD
To na kij im jedna trzecia udziałów w takim czymś od czego za wszelką cenę chcą się odpędzić. Nie mogę tego zrozumieć. Wiem, że ostatnia partia akcji KBDOM była zastawem. Jak to wygląda z początkiem? Czy dobrze kojarzę, że geneza wywodzi się z czasów pociesznego Rysia i dziwnych konszachtów wschodnich?
|
|
Temat:
UNIMOT
To pokazuje ile są warte rekomendacje domów maklerskich. Dla mnie to antywskaznik.
|
|
Temat:
DROZAPOL
Jak na razie to widać irytację prezesika po tym co czytam. Myślał, że fuknie-huknie to mu wszyscy w zębach akcje przyniosą. Otóż nie, drogi panie. Mam nadzieję, że panowanie wszechmocnych bonzów GPW minęło, przynajmniej na jakiś czas. Widać to po ostatnim wyroku w sprawie odrzucenia rejestracji podwyższenia kapitału w Elektrimie. Kod:mod: mimo napiętej sytuacji, proszę unikać używania języka emocjonalnego i ataków osobistych Jak był potrzebny kapitał to na giełdę. Jak idą lepsze czasy to chcą chować do swoich kieszeni to co NIE TYLKO ICH.
|
|
Temat:
DROZAPOL
www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...Bardzo nieeleganckie zachowanie, ale jak widać nasze tuzy biznesu znalazły sobie sposób na robienie biznesu. W taki sposób nie zachowali się nawet właściciele Polcoloritu, który również zaczynał pokazywać sporą poprawę w wynikach w momencie ogłoszenia wezwania. Tutaj bliżej do bandyterki rodem z Ekektrimu. Prezes jawnie w twarz powiedział, że albo 2zł albo figa z makiem i bujajcie się leszcze. A gdybyście myśleli o dywidendzie to zapomnijcie, bo przegłosujemy sobie zachowanie zysku, a kierownictwo odbije to sobie w wynagrodzeniach funkcyjnych. Może później Prezes szarpnie się na gest i będzie oferował 50 groszy w drodze umowy cywilno prawnej? Nie mam akcji, ale teraz poważnie zastanawiam się nad wejściem, żeby nie mieli łatwego życia.
|
|
Temat:
VIVID
Memorandum informacyjne, strona 40: "Emitent podejmie działania mające na celu wprowadzenie Obligacji do obrotu w ASO BondSpot lub ASO GPW w terminie 120 dni od Dnia Emisji."
Nie jesteś wyjątkiem, nikt na razie nie widzi obliacji na rachunku.
|
|