Temat:
GANT
A tu kresek kilka:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćNic dziwnego zatem, że gant taki chwiejny i niezdecydowany w podróży na północ: ma przed sobą aż trzy nakładające się na siebie poziomy zniesień Fibonacciego na 24.5-24.6. Jeśli przebije się ceną zamknięcia ( a wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu, chyba że jakaś głębsza korekta na szerokim rynku) to być może wreszcie zaprezentuje swoją siłę i będziemy świadkami konkretnych wzrostów :) Po drodze jeszcze 25.8 jest potencjalną zaporą ale słabszą oraz oczywiście rejony ostatniego szczytu. Zatem czekam z niecierpliwością na rozwój wydarzeń :>
|
|
Temat:
GANT
cube007 napisał(a):Obserwuje Ganta z pozycji bylego akcjonariusza, IMO okolice 24zl to bardzo ciekawy poziom w ktorym przecinaja sie 2 linie trendu. Ostatnie podejscie kursu traktuje jako powrot do przelamanego wsparcia (dobry moment na ewakuacje) - teraz do akcji ponownie wejdzie lina trendu spadkowego... tak to widze. Oczywiscie to tylko przypuszczenia poczatkujacego inwestora ;) Albo przebije się przez tą linię trendu spadkowego. Na dzisiejszej sesji jaśniało lcc, może gant weźmie z niego przykład.
|
|
 kliknij, aby powiększyćKorekta za miesiąc przy ok 2450-2460? Najpierw trzeba sforsować 38.2 ale tutaj chyba wujek Sam wyciągnie pomocną dłoń :)
|
|
 kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćCiekawie to wygląda :) 3,96 poszło z hukiem i luka bessy została napoczęta. W przyszłym tygodniu pewnie nie będzie po niej śladu a pierwszy przystanek to 4,5 będący 23,6% zniesieniem fali spadkowej. Ponadto MA 5-dniowa przecina od dołu 25-dniową.
|
|
Temat:
SYGNITY
Cytat:Warszawa, 21.08.2009 (ISB) - Spółka informatyczna Sygnity, która ostrzegła że zakończy pierwszą połowę roku wysoką stratą operacyjną, spodziewa się że w drugiej połowie wypracuje ok. 20 mln zł zysku operacyjnego, wynika z informacji rzecznika firmy Michała Michalskiego"
Sądzimy, że w drugim półroczu tego roku, przy ciągłym obciążeniu amortyzacją, Sygnity wypracuje około 20 mln zł zysku operacyjnego oraz dodatnie przepływy pieniężne. Obecny portfel zamówień spółki to ok. 600 mln złotych, z czego 500 mln przypada na ten rok" - poinformował Michalski agencję ISB.
Michalski dodał, że w najbliższym czasie spółka spodziewa się podpisania umów o łącznej wartości ponad 100 mln zł.
"W ostatnim czasie wygraliśmy też kilka interesujących, z punktu widzenia spółki, przetargów, które są dla nas dobrym prognostykiem na przyszłość - w ciągu kilku najbliższych tygodni podpiszemy umowy o łącznej wartości ponad 100 mln złotych" - zaznaczył Michalski. Jakieś światełko czy tylko mydlenie oczu?
|
|
Temat:
SYGNITY
cube007 napisał(a): O ew. zakonczeniu trendu mozna bedzie powiedziec (byc moze) za jakis czas. Co do panicznej wyprzedazy - jak Oponeo w 5 sesji zjechalo z 13,6 do troche ponad 6zł to myslalem ze to panika i ostateczne dno (wyniki podali slabsze ale byl zysk!)... po mniej niz 4 miesiacach ladowalem po 3,75zł Podobnie bylo z Lotosem - skoro po wycenie na 0zł i zwiazanej z tym panice zeszli do 11zl (wolumen do dzis najwyzszy na LTS) to chyba gorzej juz bedzie, kombinowalem sobie... na szczescie sprzedalem (pamietajac przypadek oponeo), a 2 miesiace pozniej kupilem po 7,5zł
Tak wiec ostroznie z optymizmem, bo miejsca do spadkow jest calkiem sporo...
Taak.. tylko jest jedno małe ale, te przykłady miały miejsce raczej w całkiem innym otoczeniu, cały rynek był mocno niepewny i większość spółek notowała jeszcze silne spadki :P zaraz zacznie ktoś opowiadać nam jak to kupował na ten przykład IDM po 7zł bo myślał, że to już jest dno.. Oczywiście zgadzam się odnośnie odwrócenia trendu, iż nie można teraz tego jednoznacznie stwierdzić, jednak są ku temu pewne przesłanki, które wykorzystają bardziej agresywni gracze a Ci ostrożniejsi poczekają na potwierdzenie. Cytat:zagrać można na nim,ale żeby mówić o jakimś zakończeniu trendu spadkowego,to można parsknąć tylko śmiechem,bo jest to jednak albo mocne nadużycie slowne,albo niepoważne...!-No bo na jakiej podstawie???!!!Co,kurs wzróśł 20% i przełamał trend spadkowy?!A może wykazał jakieś astronomiczne zyski i teraz będzie zmiana trendu na wzrostowy?!Ludzie,no są pewne granice.. Jakie przesłanki? AT wskazuje na naruszenie linii wsparcia 15zł długim cieniem, co sugeruje bardzo dużą jego siłę i nawet tak fatalne informacje nie były wstanie go trwale przełamać. Mówiąc obrazowo niedźwiedzie przypuściły zuchwały atak chcąc definitywnie rozgromić wroga, jednak zostały wciągnięte w pułapkę a następnie mocno pokiereszowane uciekały w popłochu lizać rany ;) Świeca jaka dzisiaj powstała ma kształt zbliżony do młota i daje sygnał przynajmniej do odbicia poparty wolumenem. Przełamanie trendu spadkowego to jest potwierdzenie, odwrócenie następuje wcześniej. Na wspomnianym Lotosie również powstał 24.11.08r. młot na olbrzymim wolumenie. Jednak tam nie było żadnego wsparcia, jedynie dolny koniec właśnie utworzonego młota, od którego zresztą nastąpiło odbicie a potem ceny dość długo pozostały w tym rejonie. Zatem cała sytuacja wyglądała z deczka inaczej. A jak będzie tutaj to tylko czas pokaże :) póki co bazując na AT kibicuję bykom
|
|
Temat:
SYGNITY
Cytat:Wpływ na wyniki II kwartału będą miały przede wszystkim rezerwy i odpisy utworzone przez Spółkę, w części bezgotówkowe, szacowane na poziomie 60-70 mln złotych. Zostaną one utworzone między innymi wskutek restrykcyjnego oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach Grupy Kapitałowej Sygnity w latach 2004-2006, na poczet potencjalnych kar umownych związanych z tymi projektami, urealnienia wartości zapasów magazynowych, odpisania nakładów inwestycyjnych poniesionych na projekty, których realizacja została wstrzymana przez klientów oraz odpisy na zagrożone należności. Zostaną one utworzone między innymi wskutek restrykcyjnego oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach Grupy Kapitałowej Sygnity w latach 2004-2006 nie ogarniam tego zdania  co to w ogóle znaczy restrykcyjne oszacowanie budżetów? Skoro restrykcyjnie szacowali to w czym problem? (chyba że źle pojmuję definicję słowa bo wg mnie oznacza dokładnie, ostrożnie, z licznymi zastrzeżeniami, ograniczeniami itp) Kontrakty sprzed 5 lat mają aż do dziś wpływ na wyniki? Hm dopiero raczkuję w raportach i różnego typu finansowych niuansach a moje pytanie być może jest z gatunku banalnych ale doprawdy nie daje mi to spokoju.. Więc może ktoś mógłby mi to rozjaśnić? EDIT: Może w ten sposób: musieli teraz restrykcyjnie oszacować budżety kontraktów sprzed lat.. Zrewidować je? Nadal coś mi się to nie klei
|
|
Ja skorzystałem ;] ale analizy nie widziałem bo na wątek zajrzałem po raz pierwszy od dawien dawna. Wczoraj coś mnie naszło żeby przejrzeć wykresy całego mwig40.. Wstępną pobieżną selekcję przeszły: kęty, mondi, vistula i mostek (czyżbym miał słabość do trójkącików? ;) Wybór padł na ten ostatni  Choć vistula nadal wygląda kusząco, może w przyszłym tygodniu zawrę bliższą znajomość. Jakkolwiek wielkie dzięki Joker za liczne analizy, nie tylko tą. Muszę baczniej je obserwować, gdyż samemu łatwo coś przeoczyć. Na msx przecież załapałem się szczęśliwie dopiero w ostatni dzień, tuż przed odjazdem. Niewiele brakowało, pozostałby mi jedynie swąd gumy i zapach spalin na peronie. A mógłbyś zdradzić jaki poziom docelowy sobie wyznaczyłeś? Mnie się widzi 5zł, ale nie wiem czy dotrwam tak daleko..
|
|
Wow. Respekt za determinację i strategię przygotowawczą. Ja zaczynałem od konkursów studenckich XTB Junior Trader, niestety bez sukcesu do tej pory. Zwykle początki miałem udane z lokatą w czołówce, jednak nie wytrzymywałem do końca i chciałem najkrótszą drogą osiągnąć wysokie zyski. A kończyło się to za każdym razem gwałtownym harakiri :P Potem była próba sił w realu (mikroskopijną kwotą, ale jednak). Zgubiła mnie wiara w polską walutę i poległem wraz z naszym złociszem w ubiegłe wakacje.. Jednak mam nadzieję, że doświadczenia te nie poszły na marne i nabrałem trochę pokory oraz dystansu. Jakkolwiek na forexie nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa i mam zamiar tam wrócić :> Póki co na rozgrzewkę kilka konkursów się szykuje w nowym roku akademickim. Jeśli moje inwestycje giełdowe okażą się pomyślne to planuję część zysków zatrudnić do pracy na rynku walutowym :) Hm ale czy forex jest łatwiejszy od giełdy to bym polemizował. Może pod względem technicznym jest przyjaźniejszy, ale za to bardziej zdradliwy i trudny psychologicznie. Chociaż na GPW jestem krótko, więc być może inne miałbym odczucie gdyby mnie na dłużej dopadła jakaś armia niedźwiedzi BTW grasz jeszcze na foreign exchange czy skupiłeś się teraz tylko na giełdzie?
|
|
morfeusz napisał(a):2 lata gpw 6 lat forex Aha. Pytam bo jesteśmy dokładnie w tym samym wieku :) i konfrontując moje wyniki z Twoimi wypadam trochę blado :P dlatego chciałem spojrzeć jeszcze z perspektywy doświadczenia i stażu. Me finansowe zmagania są jednak krótsze: forex 2 lata, a giełda od początku roku, przy czym aktywnie inwestuję od 1 czerwca.
|
|
Gratuluję stóp zwrotu :) a tak z ciekawości, od jak dawna interesujesz się giełdą?
|
|
Temat:
SYGNITY
krystek napisał(a):owner napisał(a):spadająca krecha Blasphemera blisko, może dzisiaj się złamie Jak tak dalej będzie szło  bardzo możliwe Niestety na potwierdzenie ewentualnego przełamania trzeba poczekać do piątku, gdyż to wykres tygodniowy.
|
|
Temat:
SYGNITY
Albo już ktoś się zapakował wystarczająco a teraz się z tym nie kryje :)
|
|
Temat:
SYGNITY
plynacyzrynkiem napisał(a):zauwaz, ze wszedles dosc daleko od wsparcia, ktore sam narysowales Tak ale w pobliżu jest inne, mniejsze wsparcie - spód dużej białej świecy z 16 lipca 15,75 (na wykresie dziennym). Jak będzie spadać to mam zamiar trochę dobrać, ale jeśli zejdzie poniżej 15 to będę musiał niestety zrewidować swoje poglądy..
|
|
Temat:
SYGNITY
Skoro jest tak źle i tragicznie w IT to raczej rynek to już uwzględnił w cenie. Ożywienie papierka powinno przyjść wcześniej niż poprawa fundamentów a nawet małe światełko w tunelu może dać początek dla blasku reflektorów i solidnych wzrostów. Oczywiście rozsądnie jest poczekać na przełamanie linii trendu spadkowego (wygasającego), ale postanowiłem zaryzykować i umiarkowanym kapitałem wejść już teraz. Do wybicia coraz bliżej, oby górą.. :)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
HERKULES
 kliknij, aby powiększyćMamy tutaj podręcznikową chorągiewkę :) potwierdzoną malejącym wolumenem. W tym tygodniu (ewentualnie w następnym, potem formacja traci ważność) powinno nastąpić silne wybicie do ceny przynajmniej 2.05. Na moje oko jest to sytuacja wręcz wzorcowa, więc prawdopodobieństwo pomyślnego scenariusza jest bardzo wysokie. Nie wiem jak Wy ale ja w poniedziałek zapewne dosiądę jakiegoś żurawia i mam nadzieję kawałek na nim polecieć ;)
|
|
Temat:
IMPERIO
 kliknij, aby powiększyćAnaliza zniesień Fibonacciego wykazała mi silny opór na 1,75, a następnie około 1,9. Wykres jest trochę zagmatwany, gdyż porównywałem poziomy wynikające z 5 ostatnich fal, ale najbardziej interesujące są te dwie wymienione ceny. ____________________________________________________________________________________________ Większy format, jeśli ktoś ma ochotę: img199.yfrog.com/img199/3303/s...
|
|
PODPISANIE ZNACZĄCEJ UMOWY.
Raport bieżący nr 43/2009
Zarząd ABM SOLID S.A. informuje, że w dniu 20 lipca 2009 roku została podpisana umowa z Plast – Dach Sp. z o.o. z siedzibą w Myślenicach, ul. Słowackiego 102. Przedmiotem podpisanej umowy jest wykonanie robót budowlano – montażowych związanych z wykonaniem hali produkcyjno – magazynowej w Myślenicach. Wartość podpisanej umowy wynosi – 8 540 000 zł brutto. Termin realizacji - 29.01.2010 roku. Kary umowne: Strony umowy określiły, że łączna wysokość kar umownych nie może przekroczyć 5 % wartości umowy. Pozostałe postanowienia umowy nie odbiegają od typowych uregulowań tego rodzaju umów. Umowa została uznana za znaczącą ze względu na wartość umowy, która przekracza 10 % wartości kapitałów własnych Emitenta według bilansu opublikowanego za I kwartał 2009 r. Podstawa prawna: § 5 ust.1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19-02-2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitenta papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.
Data sporządzenia: 2009-07-21 System: ESPIumorow
Hmm a w kursie żadnej reakcji..
|
|
Temat:
BIOTON
Crazy napisał(a): hmmm ale z tego infa nie wynika ze bedzie emisja... raczej ze sprzedaja istniejace akcje jako udzialy w bioton Cytat:W zamian za udzielone finansowanie, Bioton wyemituje odpowiednią ilość akcji. Cena emisyjna za jedną akcję wyniesie 90 procent średniej ceny na zamknięciu w okresie 21 kolejnych dni notowań przed terminem objęcia akcji.  z tego nie wynika emisja?
|
|
Vox napisał(a):wygląda to bardzo źle spadająca gwiazda
Tak ale spadajaca gwiazda ma wymowe spadkowa tylko na wysokich poziomach cenowych. Tutaj bardziej bym to traktowal jako slabe swiatelko nadzieii :) chociaz nie jestem pewien to mozliwe, ze jest to tak jak z wisielcem, ktory w trendzie wzrostowym zwiastuje spadki, jednak gdy pojawi sie na nizinach to nazywamy go mlotem i daje rokowania na odwrocenie ruchu.
|
|
Temat:
IDMSA
 kliknij, aby powiększyćTechnicznie nie wyglada to najlepiej: -wyjscie dolem z formacji trojkata i na dodatek zlamanie bariery formacji podwojnego szczytu -ponadto zlowieszcza wymowe ma spadajaca gwiazda, ktora jest co prawda z 17 kwietnia, jednak dlugi cien wskazuje ze byki przypuscily heroiczny atak na szeregi wroga, jednak zaraz musialy uciekac w poplochu a krew sie lala strumieniami :) Aktualne wsparcie prezentuje sie calkiem solidnie, gdyz opiera sie na dnie dluugiej bialej swiecy. Pozniej w okolicach 1,07 mamy grudniowo-styczniowe wsparcie, gdzie miala miejsce krotka konsolidacja, a dalej to juz historyczne minima.. Na plus mozna zaliczyc powstala wlasnie formacje przenikania i procenty williamsa generujace sygnal kupna. Ale generalnie niestety widze to pesymistycznie, co nie jest mi na reke gdyz sam jestem troche obkupiony  .
|
|
Temat:
BIOTON
|
|
Zakłady Urządzeń Kotłowych Stąporków SAMoze wezmiemy teraz kotly na tapete? :) Wydaje mi sie ze to ciekawa spolka: - zmiana 12m 81,86% - C/WK, C/P niedowartosciowane Notowana zaledwie od 2007r czyli nienajlepszy moment na debiut.. Jej akcje calkiem ostro stracily na wartosci przez ten czas a przeciez ma rating AAA. Minusem jest niestety mala liczba tego papieru raptem 4,5 mln a w zwiazku z tym marna plynnosc. Ale na dluzsza mete jest chyba niezla, co sadzicie? Na swojej stronie chwala sie takim wyroznieniem: www.zuk.com.pl/index.php?/smar...
|
|
Temat:
POLAQUA
Niestety.. : "Konsorcjum z udziałem PBG złożyło najlepszą ofertę na II etap budowy Stadionu Narodowego wartą 1,53 ISB - Biznes 9 Kwi 2009, 15:49" http://stooq.com/n/?f=238225
|
|