PARTNER SERWISU
fdflagbm
1 2 3 4 5
szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 29 grudnia 2008 23:44:56 przy kursie: 200,00 zł
Addi mógłby wykres wkleić.
Sam bym wkleił,tylko nie wiem jak...:dontknow:
W dodatku komputer siostry nie ma apletu javy,także wykresów nie widzę.A nie chciałbym zmieniać jej ustawień,bo mógłbym coś schrzanić dark1
"Fortuna favet fortibus"

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 30 grudnia 2008 21:06:44 przy kursie: 193,00 zł
Basiek napisał(a):
Co do przeprowadzki do nowej lokalizacjia w Dąbrowie Gorniczej, która miała miejsce październik/listopad, to chłopaki chcieli ja bardzo szybko przeprowadzić no i wyszedł z tego klops. Wprowadzenie systemu obsługujacego magazyny było robione w biegu i powychodziły błędy. To sie z kolei odbiło na całej logistyce, terminy były zawalane, opóznienia dochodziły nawet do 3 tygodni. Ludzie rezygnowali z zamówień i szli gdzie indziej. Wiec może sie to odbic na wynikach za IV kwartał.
Posypały sie też zwolnienia pracowników, a po inwentaryzacji spodziewają się kolejnych.
Także nie jest ponoć teraz tam wesoło, no i chyba najlepiej poczekać na wyniki ostaniego kwartału i zobaczyc co tam piszczy;)

Odnośnie przeprowadzki: zgadza się, poczatkowo były kłopoty z funkcjonowaniem magazynu.

Do opóźnien 3-tygodniowych nikt co prawda się nie przyznał, ale osobiście znam sytuację czekania 48h na wysyłkę (co w tej branzy jest nie do zaakceptowania), handlowiec potwierdził kłopoty z rozpędzeniem nowego centrum logistycznego.

Dodatkowo nie można było towaru odebrać osobiście , co firmom ze Śląska i Zagłębia także nie dawało żadnej innej alternatywy.

Widać, że w firmie ruszyło się, podpisano kilka nowych umów, zwiększa się stale asortyment, starają się żeby klientów przytrzymać.

Wielkość sprzedaży w porównaniu do np. ACTION jest marna, ale za to ..... marża PRONOX-u na wielu produktach jest wyższa.

Zwolnienia: to przykre... wolałbym się nie wypowiadać, szczególnie w tym świątecznym okresie.

Moje wnioski: bez rotacji w załodze się nie obejdzie; miło się patrzy jak po firmie chodzą dwie panienki z tacami i częstują pracowników kawałkami tortu, ale .... nie po to się przychodzi do roboty żeby sobie dogadzać.

Sorry, ale patrzyłem na to okiem akcjonariusza, który nie po to włożył kasę w firmę żeby oglądać handlowców na półleżąco 'zajmujących' miejsce przed komputerami i sennie patrzących w monitory.

Podobnie z Pm-ami - zero ruchu, ktoś gdzies dzwoni z pełnym uśmiechem, inny klika w GG, widać ogólne rozpasanie ...

Osoba odpowiedzialna za kontakt z akcjonariuszami (nazwiska nie podaje, bo nie chcę człowieka dołować) nie wywiązuje się należycie ze swoje funkcji, dopiero panowie z Zarządu udzialeją odpowiedzi na kilka kluczowych pytań.

Kto ma trochę papieru powinien bardziej zatroszczyć się o kontakt z władzami spółki, gdyż oni do tego się raczej nie kwapią, chociaż ostatnio jakby bardziej zaczęli cenić akcjonariusza. W ten sposób można się trochę doinformować, rozwiać wątpliwości, czy załatwić pewne problemy.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 grudnia 2008 21:33:38 przy kursie: 193,00 zł
...kurczę jakbym tam był!
Wystarczy szyld zmienić i już... - sytuacja w grudniu w branży dystrybucyjnej jest tragiczna, nie wiem jak wszyscy, ale z kilku rozmów zasłyszałem, że sprzedawcy wyrobili około 50% targetu. W większości firm poszły się [...] bonusy kwartalne, a nawet roczne, a to straszliwie demotywuje handlowców. Teraz w branży wiele ludzi sobie roboty szuka, żeby zacząć jeszcze w styczniu, max lutym w nowym miejscu.
Wygląda na to, choć mogę się mylić, że najlepiej pozbierana operacyjnie jest ABC Data. Ludzie z MCI trzymają tam pruski reżim, bo to ich najcenniejsze aktywo i w zasadzie być albo nie być.

Kwestia ładu korporacyjnego i komunikacji z akcjonariuszami to bardzo smutny temat. Abstrahuję od PRO, ale właśnie w kryzysie wychodzi klasa i jakość managementu (albo jej brak). Czarnecki zwolnił prezesa LCC za słabe wyniki, ale to wyjątek. Nie mówię że wywalanie to sposób na uzdrawianie, ale jest jakaś logika, przyczyna i skutek, oraz zwykła odpowiedzialność za dochowanie staranności w tym co się robi. Do akcjonariuszy należy ocena, czy zarząd X czy Y się wywiązał, czy się nie wywiązał. Może przyjdzie taki moment oceny.

Doklejam jeszcze linka
www.dabrowa-gornicza.org/index...
Edytowany: 3 stycznia 2009 19:14

Temor
0
Wpisów: 26
Wysłane: 31 grudnia 2008 00:19:58 przy kursie: 193,00 zł
Co do firm dystrybucyjnych z sektora IT to wyniki roczne dopiero pokażą kto coś znaczy i czy w ogóle ktoś coś znaczy. Ja osobiście czarno to widzę oj czarno. Śmiem twierdzić że w 2009 znowu parę firm z sektora może leżeć na deskach. Czy wstaną ? Kto to wie....
Edytowany: 31 grudnia 2008 01:30

szooler
0
Wysłane: 31 grudnia 2008 17:32:02 przy kursie: 193,00 zł
....."Sorry, ale patrzyłem na to okiem akcjonariusza, który nie po to włożył kasę w firmę żeby oglądać handlowców na półleżąco 'zajmujących' miejsce przed komputerami i sennie patrzących w monitory.
Podobnie z Pm-ami - zero ruchu, ktoś gdzies dzwoni z pełnym uśmiechem, inny klika w GG, widać ogólne rozpasanie "...

To świat jest mały!W Hiszpanii dotyczy to już praktycznie wszystkich gałęzi gospodarki.Sprzedaż siadła,konsumpcja też.Ulica głośno o tym mówi,(generalnie Hiszpanie są głośni).Ludzie zapomnieli co to bieda,zaciskanie pasa,odmawianie sobie przyjemności.Z niepokojem myślą o 2009,oby już minął.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 3 stycznia 2009 12:16

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 2 stycznia 2009 20:10:51 przy kursie: 193,00 zł

kliknij, aby powiększyć

Wygląda na ubijanie dna. Najbliższe wsparcie i opór są b. blisko siebie. Najbliższe dni pokażą prawdę co do dalszego kierunku.

szooler
0
Wysłane: 3 stycznia 2009 12:14:31 przy kursie: 193,00 zł
Dzięki. ;)

Ten wykres to równia pochyła.Wzrósł znacznie obrót. ;)
"Fortuna favet fortibus"

Manfred
0
Wpisów: 10
Wysłane: 4 stycznia 2009 09:42:31 przy kursie: 193,00 zł
Temor napisał(a):
Co do firm dystrybucyjnych z sektora IT to wyniki roczne dopiero pokażą kto coś znaczy i czy w ogóle ktoś coś znaczy.

PRONOX teoretycznie juz dawno odszedł od dystrybucji, która ma coraz mniejsze znaczenie w spółce, a skupił się na własnej marce (EASYTOUCH), na składaniu TV LCD w Dąbrowie, na logistyce i obsłudze firm (Dąbrowa, Chorzów).

W ofercie Easytouch jest sporo produktów, ale ....

- jakie zyski rzeczywiście przynosi produkcja pod własną marką?

- co robi firma zeby pozyskać nowe kanały dystrybucji w polskich sieciach handlowych i poza granicami PL? (samo reklamowanie "marki" na stadionie Ruchu Chorzów chyba wiele nie zmieni)

- Europa także zaciska pasa, wiec przeciętny Holender, czy Niemiec wolałby wydac pewnie nieco mniej euro na myszkę, czy odtwarzacz dvd marki Easytouch, niż Logitech lub tp. (pytanie: czy cena produktów pronoxu może być konkurencyjna?),

- jak wygląda sprzedaż easytouch w Azji, czy USA? (moim zdaniem jest szczątkowa),

W Niemczech firma ma swoje biuro, ale ... dystrybutorzy, którzy podpisali z nią umowy z pewnością nie należą do czołówki europejskiej :)

pytanie: czy są w stanie zagwarantować wejście na rynki Niemiec, Austrii, czy Szwajcarii?

PRONOX ma sporo zobowiązań, czasy przyszły trudne, wypada poczekać jak sobie poradzi.

tiger
0
Wpisów: 17
Wysłane: 6 stycznia 2009 12:21:52 przy kursie: 200,00 zł
addi napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Wygląda na ubijanie dna. Najbliższe wsparcie i opór są b. blisko siebie. Najbliższe dni pokażą prawdę co do dalszego kierunku.

Wlaśnie można wnioskowac, że dno spolka ma już za sobą. Teraz czas na odrabianie stratBoo hoo!

bertfox
0
Wysłane: 12 stycznia 2009 16:54:14 przy kursie: 209,00 zł
no i co Wy na to Panowie i Panie?

dziś byliśmy świadkami ostatniego oddechu Pronoxa, czy to jednak początek odwrotu do około 3 pln?

wg mnie jeśli nie cofnie się do 1,94-1,95 to z jednym, może dwoma postojami dociągnie do 2,95-3 pln...

czytałem różnie radykalne opinie na innych forach... co Wy sądzicie o dzisiejszym ruchu?

szooler
0
Wysłane: 12 stycznia 2009 23:11:25 przy kursie: 209,00 zł
No,czekamy.:blackeye:
"Fortuna favet fortibus"

xavi
0
Wysłane: 14 stycznia 2009 20:36:34 przy kursie: 195,00 zł
Obserwując ostatnie sesje to chyba się odbicie na tym walorze nie udało. Pewnie ktoś chciał podnieść trochę kurs żeby wyrzucić większą ilość, no ale z tego co widać to chyba plan się nie powiódł.

Swoją drogą na różnych forach można znaleźć sporo baaaaaardzo niepokojących, lecz niepotwierdzonych informacji o spółce. Więc pewnie wszystko się okaże po raportach za IV kwartał i wtedy albo się odbije albo poleci jeszcze w dół. A do tego czasu pozostaje czekać i obserwować.

bertfox
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 22:48:44 przy kursie: 175,00 zł

ponieważ jestem kapitałowo związany z tą spółką ( bandhead ) pozwolę sobie oświeżyć wątek...

przyznam, że ładnie wyglądał ten krótki wyskok sprzed kilkunastu dni...
na razie jednak nie przekreślam szans na powtórkę... dużo zależy od "ogólnej" sytuacji na rynku, no i oczywiście od potwierdzenia lub zdementowania plotek o stratach poniesionych na opcjach...

niemniej jednak poszukałem w sieci świeżych notek o PRO... i oto co znalazłem:

www.praca.egospodarka.pl/oglos...

www.pracuj.pl/oferty/1389964.h...

www.careerjet.pl/job/6a616c061...

plus w kilku innych portalach rektuacyjnych te same ogłoszenia...

pierwsze co sobie pomyślałem to to, że nie może być tak źle skoro szukają nowych pracowników... ale z drugiej strony to po co Pronoxowi Specjalista ds. Zarządzania Nieruchomościami? esmlogistics szukający serwisantów to jeszcze mogę zrozumieć (tym bardziej, że choć nie jestem w stanie tego zweryfikować podobno w Grupie Pronox poleciało kilka głów i łebków...)

macie jakieś opinie w tym temacie?

szooler
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 22:53:47 przy kursie: 175,00 zł
Spojrzałem na wykres,teoretycznie ruch korekcyjny siegnąłby 2.68zł.
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 6 lutego 2009 20:33:36 przy kursie: 179,00 zł
Te 20% daje trochę do myślenia...:-k
"Fortuna favet fortibus"

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 6 lutego 2009 23:37:06 przy kursie: 179,00 zł
wzrost fajny, ale popatrz na wolumen i liczbe transakcji- nic specjalnego, oj rynek mocno rozchwiany jest, ludzie tesknia za wzrostami

szooler
0
Wysłane: 6 lutego 2009 23:44:03 przy kursie: 179,00 zł
Jakby tak się przyjrzeć,to ......spadło tyle co Toora.A jeszcze nią nie jest.:blackeye:
edit.zastanawiam się czy jeszcze nie jest za późno,czy jeszcze jest za wcześnie.
Cóż,dylematy.Każdy ma to na co zasługuje.....
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 6 lutego 2009 23:48

szooler
0
Wysłane: 9 lutego 2009 23:16:28 przy kursie: 163,00 zł
Minus 9 na wzrostowym rynku.angry5 .Za to przy śladowym obrocie.
A kto się przejmuje?!:blackeye: Cierpliwość chroni przed realną stratą,cierpliwość pozwala zarabiać,nawet na gniotach.Oczywiście,jeżeli trafnie założyć poziom odbicia.A na razie to tu jest cienko.Mi się wydaje,że tu winna jest branża
No cóż,ynwestory czekają na wyniki i one mają zdecydować.Kwestią jest czy nie są już w(marnej) cenie?!
"Fortuna favet fortibus"

bertfox
0
Wysłane: 13 lutego 2009 12:50:59 przy kursie: 170,00 zł
zaczyna mnie coraz bardziej martwić milczenie zarządu ws opcji walutowych... korespondowałem z nimi w tej sprawie, jednak oczywiście odpowiedzieli mi jakimś ogólnym bełkotem o KNFie itp., ze nie mogą pzrekazywać takich informacji itd...
są firmy na GPW (np. STP i CAR ), które potrafią wysmarować informacje w tej sprawie...

w tym przypadku milczenie nie jest złotem?
Edytowany: 13 lutego 2009 12:51

szooler
0
Wysłane: 16 lutego 2009 00:46:42 przy kursie: 170,00 zł
Znowu opcje?!.Sick
Swego czasu pisał o takiej sytuacji WatchDog,już nie pamiętam na którym wątku...Najgorzej jeśli zarząd milczy jak grób.Masz!
"Fortuna favet fortibus"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,134 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Komunikaty ESPI/EBI Regnon SA w likwidacji

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat