0 Dołączył: 2010-01-11 Wpisów: 134
Wysłane:
1 listopada 2010 12:51:45
Witam
Postanowiłem stworzyć ten wątek z kilku powodów.
1) Na mojej uczelni powstało niedawno koło naukowe z dziedziny inżynierii finansowej i metod ilościowych i jako, że wraz z założycielami mocno zaangażowałem się w rozwój koła postanowiłem stworzyć tam dział zajmujący się konstrukcją portfeli inwestycyjnych według różnych strategii i ich obserwacją. Co tydzień przygotowuję sprawozdanie z tego, jak zachowuję się portfel - pomyślałem, że nic nie stoi na przeszkodzie podzielić się tym na forum. Wręcz przeciwnie, liczę na aktywną dyskusję, która może ulepszyć daną strategię.
2) czysta ciekawość. Nie zakładam z góry, że dana strategia jest dobra, czy zła. Celem konstrukcji takich portfeli, jest zbadanie, czy dane kryteria przekładają się w jakiś sposób na osiągane stopy zwroty, ewentualnie jak je ulepszyć lub totalnie odrzucić.
Pierwszą ze sprawdzanych strategii jest prosta metoda jaką jest Pair trading.
Co to jest?
Strategia nazywana odpowiednikiem teorii portfelowej w analizie technicznej, polega na badaniu trendu siły relatywnej. Siłę relatywną danego waloru najłatwiej uzyskamy przez podzielenie ceny danego papieru przez cenę odpowiedniego indeksu, który wybierzemy. Założenie jest proste. Jeżeli wykres siły relatywnej znajduję się w trendzie wzrostowym, oznacza to, że dany walor zachowuję się lepiej niż indeks, niezależnie, czy wzrasta czy spada i przeciwnie, jeżeli siła relatywna znajduję się w trendzie spadkowym, mówi to nam, że akcje danej spółki zachowują się gorzej.
Założenia konstrukcji portfela.
Najpierw obliczyłem siły relatywne dla poszczególnych indeksów branżowych w porównaniu do szerokiego WIG-u, żeby wybrać te branże, które aktualnie, teoretycznie zachowują się "lepiej" niż rynek. Następnie wybrałem spółki, które z kolei zachowują się lepiej w stosunku do wybranych branż, dzięki czemu z założenia dobrałem najlepsze spółki z najlepszych na ten moment branż. Analogicznie wybrałem najgorsze spółki, żeby móc porównać osiągane wyniki nie tylko z benchmarkiem.
Potrzebne jest także narzędzie, które będzie nam pomagać w efektywnym zarządzaniu portfelem poprzez sygnały kupna i sprzedaży. Z racji krótkoterminowego charakteru portfela wybrałem 9-dniową średnią ruchomą. Sygnał kupna - przebicie siły relatywnej z jej średnią od dołu, sygnał sprzedaży - przebicie od góry. Określiłem jeszcze tzw. czas wyczekania, żeby w jakimś stopniu wyeliminować fałszywe sygnały, który wynosi 3 dni. Co do technicznych założeń to pomijam koszty transakcyjne, przyjmuję równe wagi spółek, max do 6 spółek. Siły relatywne przeglądane są codziennie, a przegląd branż raz w miesiącu.
ZACZYNAMY
Obserwację rozpocząłem 18 października
Na pierwszy ogień wybrałem 3 najlepsze branże jakimi są WIG_Banki, WIG_Media, WIG_Chemia. W naszym portfelu, już po kilku transakcjach znalazły się: PEKAO, Azoty Tarnów, Puławy, Agora i CCINT.
Analogicznie do portfela spadkowego wpadły spółki z branż: informatycznej, deweloperzy i budownictwa, a są to: Reinhold, Plaza Centre, Mostostal PLC, HBPolska, Optimus i Arcus. A poniżej rezultaty jakie otrzymaliśmy do tej pory:
Portfel wzrosty - +2,39% (PEO 2,64%, Azoty 9,63%, Puławy -1,7%, Agora 1,41%, CCINT -0,05%)
Benchmark (WIG) - 0,81%
Portfel spadki - -2,74% (Reinhold -11,26%, Plaza Cnt -2%, Mostostal PLC 7,1%,HBP -2,94%, Optimus -7,34%, Arcus -8,24%)
Na razie minęło mało czasu, żeby cokolwiek mówić, póki co struktura portfeli zachowuje się tak, jak przewidywałem wzrosty>benchmark>spadki.
Z góry chciałbym zaznaczyć, iż dobór spółek jest nieco subiektywny, gdyż przy zakupie jest ich sporo, które dają sygnały kupna. Staram się wybierać je najdokładniej jak można.
Ze swojej strony zobowiązuje się do regularnego uzupełniania wątku (w miarę możliwości codziennie) i zachęcam do wyrażania opinii na temat strategii, jakiś pomysłów lub zadawania pytań. Przepraszam, jeśli coś jest niejasne, nieczytelne - starałem się jak najlepiej wszystko wyjaśnić stąd rozmiary tego wpisu:)
Pozdrawiam
Edytowany: 1 listopada 2010 12:53
|
Wysłane:
2 listopada 2010 22:21:03
Pierwszy dzień listopadowych notowań przyniósł małe zmiany w portfelach.
Trzeci dzień z rzędu sygnał do sprzedaży dały Puławy i według strategii wyleciała z hukiem. Sprzedaż nastąpiła po 4 dniach i sprzedaliśmy ze stratą 3%. Na jej miejsce wybrałem Synthos, który z kolei wygenerował nam 3 sygnał kupna.
Wynik Portfela Wzrostowego: +2,43% Azoty Tarnów: 9,63% PEKAO: 3,58% Agora: 2,54% CCINT: -0,59% (drugi sygnał sprzedaży) Puławy: -3% (sprzedaż)
Benchmark (WIG): +1,56%
Wynik Portfela Spadkowego: -4,29% Reinhold: -16,23% Plaza Cnt: -1,6% HBP: -2,94% Mostostal Plc: 7,1% (sprzedaż po 3 sygnale kupna) Arcus: -7,05% Optimus: -5,41%
Do portfela wybrałem spółkę Instal, jutra wpadnie do portfela. Żadna inna spółka nie generowała żadnych sygnałów
W komentarzu mogę powiedzieć, iż ogólnie portfele zachowują się nie najgorzej jak na sam początek. O wiele bardziej, jak na razie sprawdza się portfel spadkowy, co widać po wynikach. Martwią mnie tylko momenty kupna i sprzedaży. Sygnały mogą być generowane zbyt często, co może powodować takie sytuację jak z Puławami, gdzie spółka była 4 dni i sprzedana została stratą, aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że tego nie uniknę. Na pewno trzeba popracować na sygnałami kupna/sprzedaży, aby były bardziej wiarygodne. Może zwiększyć ilość dni, z których liczona jest średnia ruchoma? Macie jakieś pomysły jakby to ulepszyć?
Pozdrawiam
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
2 listopada 2010 22:45:32
Ciekawy temat, tyle że dla porządku to powinien byc przeniesiony do dzialu strategii inwestycyjnych tam gdzie Buldi opisuje swoje testy. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
0 Dołączył: 2009-01-04 Wpisów: 257
Wysłane:
3 listopada 2010 15:21:34
Witam Ogromnie dziękuję za pomysł. Mam też ogromną prośbę - uwzględnienia prowizji maklerskiej płatnej w dwie strony. Z jej uwzględnieniem, to całkiem inny obraz strategii.
Serdecznie pozdrawiam
|
0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 312
Wysłane:
3 listopada 2010 19:14:00
olshinho napisał(a): Siłę relatywną danego waloru najłatwiej uzyskamy przez podzielenie ceny danego papieru przez cenę odpowiedniego indeksu, który wybierzemy.
Nie do końca zrozumiałem metodologię liczenia siły relatywnej; mogę poprosić o przykładowe wyliczenie tegoz parametru dla 2-3 walorów? pzdr
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 listopada 2010 20:58:23
bcebula napisał(a):olshinho napisał(a): Siłę relatywną danego waloru najłatwiej uzyskamy przez podzielenie ceny danego papieru przez cenę odpowiedniego indeksu, który wybierzemy.
Nie do końca zrozumiałem metodologię liczenia siły relatywnej; mogę poprosić o przykładowe wyliczenie tegoz parametru dla 2-3 walorów? pzdr To nie parametr... Tylko przedstawienie kursu spółki w odniesieniu do zachowania rynku.  kliknij, aby powiększyćNa górze wykres KGHu a na dole wykres siły relatywnej do indeksu WIG20 Jak widać w początkowej fazie hossy kurs rósł bardziej od rynku, na co wskazuje rosnący wskaźnik siły relatywnej - czerwona strzałka. Potem pomimo tego, że kurs nadal rósł wskaźnik przeszedł do trendu bocznego, co oznacza, że zachowywał się jak rynek. Średnia kolegi ma dać sygnały zakupu i sprzedaży. Oczywiście jest to jakieś rozwiązanie, ale jak już napisałem wskaźnik jest jakościowy, a nie ilościowy i wobec tego nie rozwiązuje, a nawet nie daje możliwości wyboru spółek. Wybieranie z palca wprowadza dużą uznaniowość do systemu, a przez to da nie miarodajny wynik.
Edytowany: 3 listopada 2010 20:58
|
Wysłane:
4 listopada 2010 00:08:00
ok, to zrozumiałem - siła relatywna = jak walor ma się do benchmarku (zrozumiałem że "parametr" bo kolega użył sformułowania które pozwala go tak właśnie określić- patrz niżej, "wskaźnik" - w sumie podobne pojęcie) , chodziło mi o to w jaki sposób liczy to kolega olshinho lub ktokolwiek inny tj.cyt. "podzielenie ceny danego papieru przez cenę odpowiedniego indeksu". Czym to sie różni od bety (oprócz tego że okresem który w przypadku tej ostatniej jest na ogół 5 lat a u nas z przyczyn techniczno niemowlęcych 2 letni- to zrozumiałem z wątku kilka pięter wyżej). Tak czy inaczej dzieki za wykresy.
Edytowany: 4 listopada 2010 00:15
|
PREMIUM
Wysłane:
4 listopada 2010 07:23:59
Liczy się tak jak napisał kolega... RSi=Ci/Wi gdzie Ci-cena zamknięcia waloru na sesji i Wi-wartość banchmarku na sesji i Dla KHG i indeksu Wig20 z wczoraj będzie RS=128/2668,39=0,048 Jak widać wartości to ułamki, więc można sobie pomnożyć to razy np 1000, wtedy wynik wyjdzie 47,9690, co pokrywa się ze wskaźnikiem RS z amibrokera
|
Wysłane:
4 listopada 2010 09:31:11
dzięki, o to sie rozchodziło!
|
Wysłane:
4 listopada 2010 18:26:21
dokładnie jest tak, jak napisał anty_teresa. Tak naprawdę, konkretny wynik siły relatywnej mało nas interesuje, gdyż nic on nam nie mówi. Jedyne na co patrzymy to trend w jakim się znajduje siła relatywna. Można też zauważyć, iż może ona się zachowywać inaczej niż kurs danego waloru. Przykład, gdy kurs waloru będzie spadać mniej niż rynek to w efekcie siła relatywna będzie rosła. Wieczorem wrzucę wyniki za wczoraj i dzisiaj. Czasami będą zdarzać się małe przerwy w wpisach za co z góry przepraszam, anty_teresa napisał(a):Średnia kolegi ma dać sygnały zakupu i sprzedaży. Oczywiście jest to jakieś rozwiązanie, ale jak już napisałem wskaźnik jest jakościowy, a nie ilościowy i wobec tego nie rozwiązuje, a nawet nie daje możliwości wyboru spółek. Wybieranie z palca wprowadza dużą uznaniowość do systemu, a przez to da nie miarodajny wynik. Zdaje sobie sprawę z niedoskonałości sygnałów kupna i sprzedaży, które mogą znacząco wpływać na wynik . Masz może jakieś sugestie jakby można było to ulepszyć, żeby zminimalizować wspomnianą uznaniowość?
|
PREMIUM
Wysłane:
5 listopada 2010 07:19:00
Na mój gust powinieneś założyć stałą ilość spółek w portfelu - np 5 Jeśli pada wiele sygnałów kupna to proponowałbym kupować te które mają trend rosnący w dłuższym terminie. Jeśli takich jest za dużo i nadal trzeba odsiać trochę sygnałów, to możesz badać siłę trendu i brać te które mają największą. Jak pada sygnał sprzedaży bierzesz spółkę, dla której nadal aktywny jest sygnał kupna. Powinieneś też nieco wydłużyć interwał. W takiej konfiguracji będziesz bardzo często wymieniał walory, tak że całą przewagę zjedzą prowizję. Właśnie! Koniecznie powinieneś prowadzić drugi portfel na tych samych zasadach, ale z uwzględnieniem prowizji. Te zepsuły naprawdę wiele ciekawych pozycji. Bez tego pokonywanie rynku jest tylko teoretyczne, a rozważania akademickie, są dobre w... szkole :)
|